Održana godišnja tiskovna konferencija u Ministarstvu kulture

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić izjavio je danas na susretu s novinarima da Ministarstvo kulture u idućoj godini neće odustati od započetih projekata te da će nastojati zadržati isti opseg poslova iako je iz proračuna dobilo pet milijuna kuna manje nego u 2009.

Osvrćući se na rad Ministarstva kulture, istaknuo je kako su ove godine završeni neki od kapitalnih projekata, što će smanjiti troškove u idućoj godini, navodeći dovršenje Muzeja suvremene umjetnosti i Muzeja antičkog stakla u Zadru. Dodao je i kako je pred završetkom Muzej krapinskog pračovjeka Hušnjakovo i dvorac Odescalci u Iloku. Spomenuo je radove na Povijesnom muzeju u Zagrebu koji će biti smješten u bivšoj Tvornici duhana te da je Ministarstvo otkupilo pet hektara zemljišta u Kerestincu za smještaj dijela Hrvatskog državnog arhiva.
 

   
Velikim uspjehom ocijenio je upis sedam nematerijalnih dobara na UNESCO-ov popis Svjetske baštine, a za iduću godinu najavio provedbu međudržavnog ugovora s BiH, Srbijom i Crnom Gorom o prijavi stećaka na UNESCO-ovu listu.
 
Osvrnuo se i na daljnju provedbu projekta Ilok-Vukovar-Vučedol, koji se financira sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj, a koji bi trebao biti gotov do polovine 2011.

 
Ministar je pohvalio projekt budućeg Muzeja vučedolske kulture, arhitekta Gorana Rake te nastavak radova na dvorcu Eltz i radove u baroknoj gradskoj jezgri Vukovara.
 
Medijske napise o tome kako država želi preuzeti vlasništvo nad Muzejem suvremene umjetnosti, čiji je osnivač Grad Zagreb, Biškupić je ocijenio neutemeljenim. Naveo je i kako je država u protekle četiri godine sufinancirala program Muzeja i otkup nekih djela s tri milijuna i 600 tisuća kuna. Pitanje vlasništva još nije prošlo zakonsku proceduru, izjavio je Biškupić koji je Vladi predložio da osnivačka prava dijele Grad i država u omjeru 50:50 posto, te podijele održavanje Muzeja, koje će biti, kako je rekao, velika investicija. Po nekim je procjenama, naime, riječ o oko 10 milijuna kuna godišnje.
 
Komentirajući nedavne zahtjeve Hrvatskog novinarskog društva da se sankcionira vlasnike medija koji nisu donijeli statut, Biškupić je ustvrdio kako to pitanje nije riješeno Zakonom o medijima. Stoga će se, dodao je, u izmjene Zakona o medijima ići čim se dovrši Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji, koji ima prioritet, a koji bi se u proljeće trebao naći u saborskoj proceduri.


Najave