Održan 2. sastanak Mješovitog hrvatsko-austrijskog povjerenstva

2. sastanak Mješovitog hrvatsko-austrijskog povjerenstva za izradu novog Programa suradnje u području kulture i obrazovanja za 2010. – 2012. godinu održao se u Beču, u Saveznom ministarstvu za europske i međunarodne poslove Republike Austrije, 16. i 17. prosinca 2009. godine.

Program se temelji na Ugovoru između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Austrije o suradnji u području kulture i obrazovanja, potpisanom u Beču 5. listopada 2004. godine.

U radu Mješovitog povjerenstva sudjelovali su hrvatske strane: predstavnici Ministarstva kulture RH, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, a s austrijske strane: predstavnici Saveznog ministarstva za obrazovanje, umjetnost i kulturu RA i Saveznog ministarstva za europske i međunarodne poslove RA.

Program koji je usvojilo Mješovito povjerenstvo za slijedeće trogodišnje razdoblje obuhvaća široku i bogatu kulturnu suradnju u područjima: likovne umjetnosti, muzeja, glazbe, kazališta, opere i plesa, književnosti i nakladništva, kulturne baštine, nematerijalne kulturne baštine, arhiva i knjižnica.

Posebna je pozornost posvećena podupiranju i poticanju kulturne aktivnosti hrvatske nacionalne manjine u Republici Austriji, pa je tako uvrštena u Programu suradnje i podržana inicijativa Znanstvenog instituta Gradišćanskih Hrvata iz Trajstofa za projekt „On-line gradišćanskohrvatskog - hrvatsko-njemačkog rječnika“ kojemu će partner biti Institut za hrvatski jezik u Zagrebu.

U području obrazovanja obuhvaćena su poglavlja koja se odnose na razmjenu informacija u novim trendovima u obrazovanju, partnerstvo škola, nastavu hrvatskog kao materinskog jezika u RA, suradnju visokih učilišta i drugih znanstvenih institucija, lektorate i ljetne škole hrvatskog i njemačkog jezika, istaknute su organizacije mladih, posebice program EU za mlade i suradnja u području športa.

Programa suradnje u području kulture i obrazovanja za 2010. – 2012. godinu sukladno čl. 13. Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Austrije o suradnji u području kulture i obrazovanja potpisali su voditelji Mješovitog izaslanstva: gđa Jasminka Lokas-Strpić, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju Ministarstva kulture RH i mr.sc. Stephan Vavrik, opunomoćeni ministar Saveznog ministarstva za europske i međunarodne poslove RA. 
 

Najave