Održan stručni skup o mjestu, ljudima, lokalnoj baštini i identitetu Gorjana

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

21. listopada 2022. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek pridružila se danas znanstveno-stručnom skupu „Gorjani – mjesto, ljudi, identitet, baština“, koji se u organizaciji Općine Gorjani,  Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Hrvatskog instituta za povijest, Hrvatskog restauratorskog zavoda i Hrvatskih studija održava treći dan u Gorjanima.

Čestitajući na organizaciji višedisciplinarnog simpozija, ministrica je izrazila zadovoljstvo prilikom da može posjetiti općinu Gorjane, koja obiluje fascinantnom i raznolikom kulturnom baštinom među kojom je i međunarodno poznata Proljetna procesija Ljelja/Kraljica. „Ta naša nacionalna, ali i UNESCO-ova nematerijalna kulturna baština čovječanstva, zahvaljujući upravo vama, lokalnoj zajednici, i danas je živa i aktivna tradicija“, istaknula je ministrica zahvalivši svima koji sudjeluju u pripremi te svečanosti od kulturno-umjetničkog društva, preko škola i crkve do čitavih obitelji.
 
Ministrica je stoga naglasila važnost prepoznavanja velikog potencijala kulturne baštine na lokalnoj razini. „Sretni smo što sve više lokalnih zajednica preuzima vodeću ulogu u procesu razumijevanja, istraživanja, pa tako i očuvanja kulturne baštine“, rekla je ministrica ističući kako Ministarstvo kulture i medija potiče i podupire održivo upravljanje baštinom te prepoznaje aktivnosti koje promiču njezine vrijednosti i očuvanje kulturne baštine kao sastavnice našeg lokalnog i nacionalnog identiteta.
 
Podsjetila je kako Ministarstvo svake godine uz Nagrade „Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine dodjeljuje i posebno priznanje pojedincima ili udrugama civilnog društva za doprinos lokalnoj zajednici na očuvanju ili promidžbi kulturne baštine.
 
Simpozij je različite struke okupio u Gorjanima upravo zbog velikog značenja tog mjesta i njegove okolice u arheološkom, povijesnom, demografskom, društvenom i kulturološkom kontekstu te s ciljem predstavljanja istraživačkih radova kako bi se proširila dosadašnja znanja o brojnim znanstveno relevantnim i društveno aktualnim aspektima Gorjana. Na stručnom simpoziju sudjelovali su i predstavnici Ministarstva kulture i medija načelnica Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju dr. sc. Tatjana Lolić te glavni konzervator Ministarstva mr. sc. Zoran Wiewegh.        
 
 

Pisane vijesti