651 matična knjiga iz državnih arhiva vraćena Požeškoj biskupiji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

21. listopada 2022. – Požega – Ministrica kulture i medija te predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak nazočili su danas primopredaji matičnih knjiga koje su vraćene Požeškoj biskupiji.

Povrat je izvršen na temelju odredbi Sporazuma o povratu crkvenih matičnih knjiga, knjiga stanja duša, ljetopisa i drugih knjiga koje su u vrijeme komunističkog režima nezakonito oduzete Katoličkoj crkvi, potpisanog 2005. godine.

Hrvatski državni arhiv je pripremio primopredajne zapisnike za sve arhive koje su potpisali požeški biskup Antun Škvorčević i ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura, ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru Martina Krivić Lekić, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku dr. sc. Dražen Kušen, ravnateljica Državnog arhiva u Sisku Nela Kušanić te ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu mr. sc. Ivan Medved, čime je zaključen formalni čin predaje gradiva i njegovog vraćanja u vlasništvo Katoličke crkve u skladu s odredbama navedenog Sporazuma.

Ministrica je tom prigodom istaknula kako ovo gradivo ima dvostruku identitetsku vrijednost kako za povijest crkve tako i države. „To su često dokumenti koje građani i danas trebaju kako bi rješavali svoja imovinsko-pravna pitanja ili druge potrebe“, podsjetila je ministrica i naglasila kako u tom smislu knjige imaju ne samo povijesnu vrijednost kulturne baštine nego i uporabnu vrijednost jer i danas mogu pomoći građanima u određenim sudskim i drugim postupcima. Ministrica je pohvalila Požešku biskupiju koja će vraćene knjige čuvati na primjeren način, osiguravši sve potrebne uvjete i standarde arhivističke struke  za prijam knjiga.

Ministrica je podsjetila kako je od početka njezina mandata Ministarstvo donijelo Nacionalni plan razvoja arhivske djelatnosti u kojemu važno mjesto imaju arhivi vjerskih zajednica i unaprjeđenje uopće naših arhivskih kapaciteta. Vezano uz to, ministrica se uoči primopredaje sastala s požeško-slavonskom županicom  Antonijom Jozić i požeškim gradonačelnikom Glavićem kako bi potvrdili odluku o obnovi zgrade i uspostavi Državnog arhiva u Požegi, što je važno kako za pitanje povijesnog kontinuiteta i identiteta tako i za lokalnu zajednicu.

Riječ je o 651 matičnoj knjizi koje su se čuvale u Hrvatskom državnom arhivu i četiri područna državna arhiva u Bjelovaru, Osijeku, Sisku i Slavonskom Brodu. Najstarija matična knjiga koja se vraća Požeškoj biskupiji je matica rođenih, vjenčanih i umrlih iz Virovitice s prvim upisom iz 1686. godine, a čuvala se u Državnom arhivu u Osijeku.

Požeška biskupija je pokrenula proceduru povrata prethodno uputivši Ministarstvu kulture i medija zahtjev za povrat matičnih knjiga koje su se čuvale u državnim arhivima. Uz zahtjev priložen je popis matičnih knjiga koje su matični uredi predali državnim arhivima, a koji je Požeškoj biskupiji dostavilo Ministarstvo pravosuđa i uprave. Navedene matične knjige bile su u vlasništvu arhiva, evidentirane u njihovim općim inventarima, a kao dijelu ukupnog fundusa arhiva utvrđen im je status kulturnog dobra sukladno odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Za sve matične knjige utvrđeno je da su mikrofilmirane, a mikrofilmovi se čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu u zbirci HR-HDA-1448, koja je najvećim dijelom i digitalizirana. Prije povrata knjiga utvrđeno je i postojanje odgovarajućih uvjeta za osiguranje fizičke zaštite tog gradiva i njegove dostupnosti svim korisnicima na isti način i pod istim uvjetima pod kojim je bilo dostupno u državnim arhivima, u skladu s odredbama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima i pripadajućih provedbenih propisa.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica