Poreč domaćin godišnje međunarodne skupštine Feničanske rute

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto:  Rotta dei Fenici 

Poreč je prošloga tjedna bio domaćin godišnje međunarodne skupštine „Feničanske rute“ – certificirane kulturne rute Vijeća Europe s više od 10 teritorijalnih i tematskih mreža što surađuju u razvoju novih modela za unaprjeđenje kulturne i prirodne, materijalne i nematerijalne baštine u kontekstu međukulturnog dijaloga na Mediteranu.

„Feničanska ruta“ predstavlja mrežu velikih nautičkih ruta koje su drevne mediteranske civilizacije koristile još od 12. stoljeća pr. Kr. kao glavne trgovačke i kulturne linije komunikacije na Sredozemnome moru  koje su pridonijele stvaranju mediteranske kulture. Danas ti putovi simboliziraju međukulturalni model Mediteranske kulturne rute koja prelazi brojne zemlje i tri kontinenta. „Feničanska ruta“ u Hrvatskoj ima šest članova, a Poreč je prvi hrvatski grad koji je ruti pristupio 2020. godine. 
 
Voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija i predstavnica Republike Hrvatske u Proširenom djelomičnom sporazumu o kulturnim rutama Vijeća Europe (EPA)  Tatjana Horvatić, na skupštini je govoreći o kulturnim rutama u Hrvatskoj istaknula  važnu ulogu koju ima Ministarstvo kulture i medija u provođenju programa Kulturne rute Vijeća Europe.
 
Na skupštini koja se održala pod nazivom „XV Euro-mediteranski dijalog Feničanske rute“ sudjelovalo je više od šezdeset članova iz dvanaest zemalja, održan je bogat program, radionice i diskusije s ciljem jačanja kapaciteta, povezivanja i razmjene primjera dobrih praksi – kulturno-turističkih projekata i interpretacijskih centara baštine te su najavljene aktivnosti za 20. obljetnicu Feničanske rute koja slijedi 2023. godine. U Pučkom otvorenom učilištu Poreča otvorena je izložba plakata o Kulturnim rutama Vijeća Europe koje prolaze teritorijem RH, a dodijeljene su i nagrade najboljim destinacijama koje promoviraju kulturne rute.
 
Bio je to najvažniji godišnji susret članova Feničanske rute, a održao se uz pokroviteljstvo EUSAIR (EU strategije za Jadransko-jonsku regiju), Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva kulture i medija, Turističke zajednice Istarske županije i Turističke zajednice grada Poreča. 

Pisane vijesti