Održan sastanak europskog ogranka Međunarodne federacije umjetničkih vijeća i kulturnih agencija (IFACCA) u Muzeju suvremene umjetnosti

  • Slika /arhiva/Foto_2019/IFACCA Zagreb/750x500.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Međunarodna federacija umjetničkih vijeća i kulturnih agencija (IFACCA) globalna je mreža umjetničkih vijeća i ministarstava kulture s članovima u više od 70 zemalja, koji kroz redovite sastanke i istraživanja surađuju na pitanjima unaprjeđenja kulturnih politika, a posebno politika potpora kulturnom i kreativnom sektoru. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske nacionalni je član za Hrvatsku, a pridružena članica je i Zaklada Kultura Nova. Nevena Tudor Perković, načelnica sektora u Ministarstvu kulture zastupa Ministarstvo na sastancima mreže.
 
Kroz jednogodišnje regionalne sastanke članovi mreže raspravljaju o aktualnim izazovima u području kulture, a kroz rasprave i identificiranje prioriteta određuju zajedničku agendu djelovanja IFACCA-e u narednim godinama.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na sastanku i održala predavanje o prioritetima hrvatske kulturne politike s posebnim naglaskom na pitanja pozicioniranja hrvatske kulture u međunarodnom kontekstu, definiranje nacionalnih prioriteta i provođenja reformi te pitanja unaprjeđenja statusa umjetnika i mobilnosti.

Ministrica je posebno kao prioritete istaknula razvoj publike kroz programe kojima se potiče sudjelovanje u kulturi te stvara nova publika. Naglasila je pitanje ravnomjernog kulturnog razvoja i osiguranja pristupa kulturnim i umjetničkim programima. 

Magdalena Moreno Mujica, izvršna direktorica IFACCA-e također se obratila okupljenima, a okosnica cjelodnevnih rasprava su dvije teme: Interconnectivity: what works vs. what is under review for government agencies in arts and culture te Interconnectivity: does this hinder or give power to the people.

O navedenim temama govorili su: Andreas Moos, Pro Helvetia, Daina Urbanavičienė iz Litvanskog Vijeća za kulturu, Jozef Kovalčik - Umjetničko vijeće Slovačke, Staffan Forssell - Umjetničko vijeće Švedske, Kristel Üksvärav - Ministarstvo kulture Estonije, Simon Mellor - Umjetničko vijeće Engleske, Roisin McDonough - Umjetničko vijeće Sjeverne Irske, Yuliia Fediv - Ukrajinska kulturna zaklada, Pilar Torre Villaverde - Ministarstvo kulture i sporta, Španjolska (tbc), Orlaith McBride - Umjetničko vijeće Irske, Dea Vidović - Zaklada Kultura Nova,  Nick Capaldi - Umjetničko vijeće Walesa.
 
Uz program održan u Zagrebu, 17. sastanak europskog ogranka IFACCA-e nastavlja se u Rijeci - Europskoj prijestolnici kulture za 2020. godinu - gdje će se održati javni forum na temu „Međunarodne perspektive sudioničkog pristupa u umjetnosti i kulturi“ u petak, 19. listopada 2019. godine s početkom u 10.00 sati u prostoru RiHub. Na kraju boravka, sudionici će posjetiti Cres i razgledati obnovljenu palaču Moise.
 

Pisane vijesti