Obilježeno 75 godina od osnivanja Državnog arhiva u Osijeku

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Državni arhiv u Osijeku

 

3. ožujka 2022. –  Otvaranjem osječkog spremišta tadašnjeg Državnog arhiva u Zagrebu 1947. godine počela je stručna i sustavna briga za arhivsku baštinu u Osijeku i na području Slavonije, Baranje i Srijema. Hibridnom programu obilježavanja 75. godišnjice osnivanja Državnog arhiva u Osijeku prisustvovao je državni tajnik Ministarstva kulture i medija dr. sc. Ivica Poljičak. 
 
Čestitavši visoku obljetnicu, državni tajnik Poljičak istaknuo je važnost sustavne brige za arhivsku baštinu Osječko-baranjske županije te dodao kako je ova proslava i prigoda da se najave nove aktivnosti, posebno sudjelovanje u investiciji Unapređenje digitalne infrastrukture i usluga javnog sektora razvojem nacionalnog arhivskog informacijskog sustava i jačanjem nacionalne mreže arhiva koju provodi Ministarstvo kulture i medija u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Tom se investicijom osiguravaju sredstva za trajno rješavanje prostornih kapaciteta osječkog arhiva te za izgradnju i opremanje novog prostora ukupnog spremišnog kapaciteta od 15.000 dužnih metara gradiva kako bi se omogućilo i daljnje redovito preuzimanje arhivskog gradiva na papiru. Osigurali bi se tako i spremišni kapaciteti za stručnu pohranu i obradu arhivskog i dokumentarnoga gradiva Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i drugih tijela javne vlasti na području Osječko-baranjske županije. U tom prostoru opremit će se i radionica za zaštitu gradiva na papiru koja bi uz postupke konzervacije i restauracije gradiva na papiru uključivala i digitalizaciju kao jednu od metoda zaštite gradiva i olakšavanja njegove dostupnosti, što je osnovna svrha arhivističkog prikupljanja i čuvanja.
 
Današnjem obilježavanju Dana Državnog arhiva u Osijeku prisustvovali su i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i zamjenica gradonačelnika Grada Osijek Jasenka Crnković, a ravnatelj Arhiva dr. sc. Dražen Kušen zahvalio je svim djelatnicima Arhiva na dugogodišnjem predanom radu. Potpisan je i darovni ugovor kojim Marijan pl. Gorianzky daruje Državnom arhivu u Osijeku plemićku diplomu iz 1620. godine i obiteljske dokumente nastale u razdoblju od 17. do 20. stoljeća. 
 
U okviru današnjeg programa obilježavanja 75. godišnjice dodijeljene su zahvalnice umirovljenim djelatnicima DAOS-a u 2021. godini, a otvorenjem izložbe „Retrospektiva izdavačke i izložbene djelatnosti osječkog arhiva“ predstavljena je bogata izdavačka djelatnost osječkog arhiva. Tijekom cijele godine ova će se obljetnica proslaviti raznovrsnim programima s ciljem afirmacije vrijednosti arhivskog gradiva kao nezamjenjivog izvora podataka te isticanjem važnosti arhivske ustanove i službe u njegovoj zaštiti, očuvanju i korištenju.


 


Pisane vijesti