U Splitu potpisan Ugovor o davanju na uporabu i korištenje Dioklecijanovih podruma

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

FOTO: Grad Split

U povodu obilježavanja Dana Grada Splita u ponedjeljak, 6. svibnja 2019. godine, održana je sjednica Gradskog vijeća nakon koje je potpisan Ugovor o davanju na uporabu i korištenje Dioklecijanovih podruma Gradu Splitu. 

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara potpisali su Ugovor o davanju na uporabu i korištenje Dioklecijanovih podruma Gradu Splitu.


FOTO: HINA

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je kako se radi o povijesnom ugovoru, a gradonačelnik Krstulović Opara istaknuo je da je današnjim potpisom završen posao koji je trajao 106 godina od kad je prvi put zabilježen pokušaj gradske uprave da dobije na korištenje Dioklecijanove podrume. Gradonačelnik je istaknuo da će grad Split upravljati nečim što nije samo najobičniji spomenik, to je najveći natkriveni antički prostor nakon Domus Aurea u Rimu.

"Ovo je mjesto u kojem naši gosti vide ishodište odakle je izniknuo grad. I, za kraj, ovim potpisom i upravljanjem Dioklecijanovim podrumima od strane stručnih ljudi, od strane konzervatora, Ministarstva kulture i Ministarstva državne imovine, Grad Split, koji se užurbano priprema zadnjih nekoliko mjeseci, moći će u sljedećoj financijskoj perspektivi povući značajna financijska sredstva za očuvanje, obnovu i održavanje ovog značajnog spomenika. Zahvaljujem svima što su u godinu dana donijeli ovako značajnu odluku", istaknuo je gradonačelnik.

Ministrica Obuljen Koržinek naglasila je kako je potpisom Ugovora završena tek prva faza, ali sigurno najsloženija i neizvjesna faza uspostave sustavne brige o ovom prvorazrednom spomeniku.

"Problem je bio u tome što naš katastar nije poznavao situaciju u kojoj bi vlasništvo nekretnine iznad zemlje bilo različito od vlasništva podruma. Bez obzira na to što smo svi znali i vidjeli da se radi o građevini koja je potpuno odijeljena od onoga što se nalazi iznad zemlje, nije postojao način da se Podrumi uknjiže.
Uz veliki angažman stručnjaka Ministarstva kulture i Konzervatorskog odjela u Splitu i stručnjaka Ministarstva pravosuđa, nakon analize mogućih opcija, odlučili smo se problem rješavati kroz izmjene i dopune Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Četiri mjeseca nakon sjednice Vlade u Splitu na kojoj smo zaduženi pronaći rješenje, izmjene i dopune Zakona upućene su u Sabor i usvojene po hitnoj proceduri. Ovim Zakonom pravno se uredio status građevina arheološkoga značenja, rudarskih i sličnih objekata od interesa za Hrvatsku koji se nalaze ispod površine zemlje, i to utvrđivanjem statusa javnog dobra u općoj uporabi u neotuđivom vlasništvu Hrvatske", rekla je ministrica. 
 
Nakon usvajanja Zakona, uslijedilo je popisivanje čestica i uknjižba, a nakon toga posao je preuzelo Ministarstvo državne imovine, koje je pripremilo Ugovor kojim se ova nekretnina daje na upravljanje Gradu Splitu. Zajednički je dogovoreno da se u ugovor uvedu specifične obveze Grada Splita kao, na primjer, da će se sredstva prikupljena iskorištavanjem spomenika morati ulagati u njega, a nakon toga i u ostale dijelove Dioklecijanove palače.

Upis u zemljišne knjige i reguliranje načina upravljanja omogućit će novi zamah u daljnjem istraživanju Podruma, ali i pripremu dokumentacije za prijavu projekta restauriranja, konzerviranja, statičke sanacije i obnove iz EU sredstava čime će se stvoriti preduvjeti i za konačno uređenje jugoistočnoga kvadranta Palače, gdje je nužno provesti zahtjevne i sveobuhvatne radove. MK/Slobodna Dalmacija
 

Najave