Održan kolegij pročelnika konzervatorskih odjela Ministarstva kulture i medija

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

8. veljače 2024. - U Hrvatskom državnom arhivu održan je kolegij Uprave za  zaštitu kulturne baštine s pročelnicama i pročelnicima konzervatorskih odjela Ministarstva, kojeg je predvodio ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec.

Konzervatori su ponajprije raspravljali o primjeni odredbi Nacrta prijedloga Zakona o očuvanju i zaštiti kulturnih dobara koji je usvojen na današnjoj sjednici Vlade RH te upućen na prvo čitanje u Hrvatski sabor. Zakonskim okvirom će se osigurati sveobuhvatna reforma načina zaštite i upravljanja kulturnom baštinom koja je usklađena s potrebnim izmjenama u provođenju mjera zaštite kulturnih dobara u kontekstu klimatskih promjena, energetske krize i ostalih rizika.
 
Na kolegiju se raspravljalo i o novoj metodologiji i modulu Konzervatorskih podloga -nadograđenog Informacijskog sustava kulturne baštine o čijim je izradama govorila načelnica Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju Tatjana Lolić te istaknula da Ministarstvo upravo provodi edukaciju djelatnika konzervatorskih odjela i suradnika. Novom metodologijom i unaprijeđenim modulom doprinijet će se naime, strateškim ciljevima EU za digitalnu transformaciju javne uprave i omogućit bolja zaštita i revitalizacija kulturno-povijesnih cjelina.
 
Glavna konzervatorica za pokretnu baštinu Višnja bralić predstavila je Godišnjak zaštite spomenika kulture, tematski dvobroj 2022/2023, koji donosi detaljan pregled aktivnosti nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa - od popisa i procjene štete, konzervatorskih istraživanja i elaborata, suradnje s međunarodnim stručnjacima, posebno na području konstrukcijskih obnova nepokretne kulturne baštine do provođenja mjera zaštite na nepokretnim i pokretnim kulturnim dobrima u devet županija.
 
Načelnica Sektora za zaštitu kulturne baštine Mirna Sabljak predstavila je Smjernice za energetsku obnovu kulturne baštine koje su donesene na inicijativu Ministarstva kulture i medija, čime je prvi put omogućeno da se masovnije, iz EU fondova financira energetska obnova kulturne baštine, što do sada nije bilo moguće.
 
Uz ravnatelja Uprave Tomislava Petrinca, glavne konzervatore Davora Trupkovića i Višnju Bralić te načelnicu Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju Tatjanu Lolić, kolegiju su  prisustvovali ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda Boris Mostarčić, pročelnici Sonja Kočevar iz Karlovca, Ivana Sudić u iz Osijeka, Lorella Limoncin Toth iz Pule, Vesna Pascuttini Juraga iz Varaždina, Radoslav Bužančić iz Splita, Angela Bujas iz Šibenika, Lilian Stošić iz Rijeke, Igor Miletić iz Zadra, Amelio Vekić iz Zagrebačke županije, Žarko Španiček iz Požege, Milan Pezelj iz Bjelovara, Nediljko Vančo iz Gospića, Jasna Popović iz Trogira, Ivana Miletić Čakširan iz Siska, Ivan Alduk iz Imotskog, Željka Perković iz Slavonskog Broda, Marko Mikolašević iz Vukovara, Viki Jakaša Borić iz Krapine i Lana Križaj pročelnica zagrebačkog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Pisane vijesti