Otvorena Izložba Zagovori Svetom Tripunu/Blago kotorske biskupije

U Galeriji Klovićevi dvori otvorena je izložba Zagovori Svetom Tripunu/Blago kotorske biskupije, priređena u povodu 1200. obljetnice prijenosa moći sv. Tripuna iz Male Azije u Kotor, gdje mu je podignuta katedrala, posvećena davne 1166. godine.

Uz brojne Kotorane i Bokelje u Zagrebu, kulturne i javne djelatnike, otvorenju izložbe nazočio je i predsjednik Sabora Luka Bebić, kotorski biskup Ilija Janjić, koji je bio i jedan od inicijatora izložbe, crnogorski ministar kulture, sporta i medija Branislav Mićunović i drugi. Izložbu je otvorio ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić.

Autor izložbe je povjesničar umjetnosti Radoslav Tomić, a obuhvaća , uz poznati moćnik sv. Tripuna, koji je prvi put iznesen iz kotorske katedrale i bit će izložen u Klovićevim dvorima prvi tjedan trajanja izložbe, 450 djela i druge vrijedne predmete iz riznice kotorske katedrale. Među izlošcima su relikvijari, zavjetne pločice, liturgijsko ruho i pribor od gotike do 19. stoljeća, djela sakralnog slikarstva i kiparstva, raspela, razni predmeti izrađeni u srebru i zlatu, stare rijetke i vrijedne knjige te rukopisi od 12. do 19. stoljeća.Osvrćući se na važnost izložbe kotorski biskup mons. Ilija Janjić istaknuo je da ona pokazuje dio sačuvanog blaga 12-stoljetne povijesti kotorske biskupije i sveopće crkve koja se, kazao je, s pravom može dičiti baštinom i naslijeđem svetaca i blaženika bokokotorskog zaljeva. Tom izložbom Crna Gora prvi put izlazi pred međunarodnu kulturnu javnost, rekao je mons. Janjić.

Crnogorski ministar kulture Branislav Mićunović izrazio je zadovoljstvo što je izložba sa svim svojim dragocjenostima postavljena u Klovićevim dvorima, prostoru, kako je istaknuo, velikih umjetničkih projekata. U njenom je središtu, kazao je, srebrni sarkofag s moćima zaštitnika Kotora i Kotorske biskupije Svetog Tripuna.

Otvarajući izložbu, ministar kulture Božo Biškupić rekao je da se tom izložbom, koju je inicirala Kotorska biskupija, cjelovitije valorizira i njezin prinos kulturi. Izložba nam pruža po prvi put mogućnost uvida u neka od najvrijednijih kulturnih, materijalnih dobara sakralnog prostora Boke Kotorske, u čijem je središtu njezin zaštitnik Sveti Tripun, rekao je. Biškupić je podsjetio i da postoje kroz povijest kulturna povezanost područja Kotora i Dubrovnika, te Hrvatske i Crne Gore.

Zahvalio je posebno kotorskoj Biskupiji biskupu Janjiću, Ministarstvu Crne Gore, Pomorskom muzeju Crne Gore iz Kotora, Galeriji Klovićevi dvori i svima koji su dali stručni doprinos realizaciji ove izložbe.

Izložba o kotorskoj Biskupiji bit će otvorena dva mjeseca. (Hina)  

Najave