Održan 17. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama

24. rujna 2021. – U organizaciji Hrvatskoga knjižničarskog društva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održan je 17. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama pod nazivom „Osobe s teškoćama čitanja u kontekstu multikulturalnosti“.

Okupljene je u ime ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek pozdravila načelnica Sektora za arhivsku, knjižničnu i muzejsku djelatnost Jelena Glavić Perčin koja je istaknula da je Ministarstvo svjesno da sudjelovanje osoba s invaliditetom u kulturnim sadržajima jednako pridonosi podizanju razine kvalitete življenja osoba s invaliditetom kao i društva u cjelini te je sukladno politici i programima Vlade RH za uključivanje osoba s invaliditetom, pokrenulo Poziv kojim se financiraju programi koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj.
 
„Ministarstvo kulture i medija prepoznaje i kontinuirano podržava ovaj okrugli stol koji promiče demokratičnost kao jedan od temeljnih postulata suvremenog knjižničarstva - dostupnost knjižničnih usluga svim kategorijama korisnika“, dodala je Glavić Perčin.
 
Pozdravne riječi uputile su i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Ivanka Stričević te predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva i pomoćnica za djelatnost središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Dijana Machala.
 
Na skupu su sudjelovali domaći i strani stručnjaci iz različitih područja koji rade s ovim skupinama, a zainteresirana publika mogla je sve pratiti online putem. Kako im omogućiti lakši pristup knjigama, djelima i informacijama prilagođenima njihovim specifičnim teškoćama, a koliko je društvo informirano, senzibilizirano i educirano o osobama sa specifičnim poteškoćama učenja samo su neka od pitanja o kojima se raspravljalo.
 
Organizator 17. okrugloga stola za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama je Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama Hrvatskoga knjižničarskog društva, a suorganizatori Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Komisija za narodne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva, Komisija za čitanje Hrvatskoga knjižničarskog društva i Radna grupa za manjinske knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica