„Od novog europskog Bauhausa do nove europske renesanse” – o europskoj kulturnoj baštini u Veneciji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
24. rujna 2021. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je video-pozivom na skupu o europskoj kulturnoj baštini 2021., održanom u Veneciji u organizaciji Europa Nostre, pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, slovenskog predsjedništva Vijećem Europske unije te talijanskog Ministarstva kulture.
 
Skup je pod nazivom „Od novog europskog Bauhausa do nove europske renesanse” okupio relevantne međunarodne stručnjake u kulturi i kulturnoj baštini, u nizu rasprava o održivom ekosustavu baštine u Europi. Ovaj skup predstavlja doprinos Europa Nostre Konferenciji o budućnosti Europe – velikom paneuropskom demokratskom projektu i novom javnom forumu za otvorenu, uključivu i transparentnu raspravu s građanima EU o nizu prioriteta i izazova.
 
Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je  uvjerenje da je Novi Europski Bauhaus stavljanje naglaska na lokalne zajednice i lokalnu razinu,  prihvaćanjem participativnog upravljanja i davanjem glasa građanima te podizanjem svijesti o prepletanju kulture i obrazovanja.
 
„Kada razmišljamo o budućnosti Europe i svijeta moramo istaknuti važnost kulture i baštine jer one odražavaju naše vrijednosti, povijest i civilizaciju, jer su temelj svega što radimo, ali su i vitalne za gospodarstvo, zapošljavanje i okoliš“, istaknula je ministrica.
 
„Sudjelovati u kulturi i čuvati baštinu znači stvarati, inovirati, surađivati i komunicirati. Nastavimo s razmjenom iskustava i razmjenom dobrih praksi, izgradnjom kapaciteta i prijenosom znanja, jer je interdisciplinarna suradnja preduvjet za postizanje našeg punog potencijala i doprinos svakom aspektu naše zajedničke dobrobiti“, zaključila je ministrica.
 
Među ostalima, na skupu su govorili i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju te supredsjedavajuća izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe Dubravka Šuica, potpredsjednik Europske komisije za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas te slovenski ministar kulture i vršitelj dužnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara EU Vasko Simoniti.
 
Dok se Europa nastoji bolje izgraditi u razdoblju nakon pandemije sudionici su pokušali odgovoriti na pitanja: kako Europa može ispuniti svoje obećanje o preoblikovanju europskog projekta te osmisliti inovativno i odvažno rješenje za bolju i održivu budućnost zajedno? Novi europski Bauhaus kao platforma zamaha politike i postignuća u konvergentnu naraciju i zajedničko djelovanje s ciljem jačanja potencijala kulturne baštine za naše društvo, gospodarstva i okoliš.
https://www.europanostra.org/events/european-heritage-policy-agora/


Pisane vijesti