Potpuno je neprihvatljivo da bilo tko na bilo kojem mjestu, bilo kojem novinaru ili mediju unaprijed onemogući da nešto piše

U povodu jučerašnje odluke Općinskog suda u Zagrebu da zabrani novinarki Jeleni Jindri i portalu H-alter daljnje pisanje o Poliklinici za zaštitu zdravlja djece i mladih i njenoj ravnateljici Gordani Buljan Flander, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek dala je izjavu medijima ističući kako konkretne sudske odluke ne može komentirati te upozorila da nije jasno kako je moguće donijeti odluku kojom bi se nekome unaprijed zabranilo da o nečemu piše.

„Moje je mišljenje da svaki prijepor vezano uz tekstove u medijima treba rješavati u skladu sa Zakonom o medijima“, istaknula je ministrica podsjećajući na mogućnosti demantija. „Ukoliko demanti nije objavljen ili nije zadovoljavajući, uvijek se može pokrenuti sudski spor“ dodala je ministrica te upozorila: „ali na ovakav način zaustaviti – ako je točno to što se prenosi – novinarku ili novinara da dalje piše, to je meni potpuno neshvatljivo i ne mogu vjerovati da je to utemeljeno na nekom propisu“. Ministrica je ponovila da je na svakom pojedincu da iskoristi ono što mu pravni sustav omogućuje te zaključila da je potpuno neshvatljivo i neprihvatljivo da bilo tko na bilo kojem mjestu, bilo kojem novinaru ili bilo kojem mediju unaprijed onemogući da nešto piše.

Na novinarsko pitanje je li ovdje riječ o lošim zakonima iz kojih proizlazi sudska praksa, ministrica je podsjetila na radnu skupinu koja se bavi tzv. i SLAPP tužbama koju je pokrenulo Ministarstvo kulture i medija koja uključuje novinare, odvjetnike, suce i predstavnike nakladnika. Ministrica je ocijenila da mi uglavnom imamo dobro posložen zakonski okvir, no problemi se pokazuju u interpretaciji i u odlukama, stoga je izrazila uvjerenje kako ćemo i kroz taj proces rada na otklanjanju ili smanjivanju fenomena SLAPP tužbi, u suradnji s pravosudnom akademijom koja pomaže edukacijom da se uskladi sudska praksa, onemogućiti ovakve situacije.
 

Pisane vijesti