Mjesec hrvatske knjige u svjetlu Europske godine mladih

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

14. listopada 2022. – U Gradskoj knjižnici Biograd na Moru, koja se prošle godine preselila u nove, veće i za nju preuređene prostore u biogradskom Pučkom otvorenom učilištu, danas je svečano otvoren Mjesec hrvatske knjige, koji je s temom „Generacija K“ posvećen mladima.

Manifestaciju je otvorila izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te izrazila zadovoljstvo što ona započinje upravo u biogradskoj Gradskoj knjižnici, koja je dobila nov, primjeren prostor koji odgovara njezinim potrebama, pohvalivši i grad Biograd na Moru, koji ulaže u nabavu knjiga. „Svako osuvremenjivanje knjižnica pokazalo je veliku dobrobit za zajednicu i otvaranje velikog kreativnog potencijala za sve generacije autora s bilo kojeg područja umjetnosti, a ne samo književnosti“, naglasila je ministrica.

„Svjesni važnosti i potencijala koji suvremene knjižnice nose za sve članove zajednice, posebno mlade, u Ministarstvu kontinuirano osiguravamo kako financijska sredstva, tako i zakonske okvire koji će omogućiti nesmetan razvoj knjižnične djelatnosti u skladu sa suvremenim potrebama“, rekla je ministrica.

Izrazila je zadovoljstvo što Hrvatska ima jednu od najboljih knjižničnih mreža,  s osobito  velikim interesom svih generacija čitatelja i ljubitelja knjige koji se odazivaju kreativnim programima naših knjižničara, te istaknula kako se upravo zahvaljujući njihovom entuzijazmu programi Mjeseca knjige nastavljaju tijekom cijele godine i svojim sadržajima prelaze granice korica knjiga, kreiraju multimedijska događanja, povezujući različita područja kulture, i tako pisanu riječ populariziraju na suvremen i publici zanimljiv način.

Ministrica je podsjetila i na prošlogodišnje obilježavanje Godine čitanja te nacionalni program Rođeni za čitanje, kojim se potiče ljubav prema čitanju od najranije dobi, te dodala kako upravo zbog toga posebno veseli što je Mjesec hrvatske knjige ove godine posvećen mladima kao i što je 2022. proglašena Europskom godinom mladih. „Uvjerena sam da zajedničkom potporom našim kreativnim knjižničarkama i knjižničarima možemo generacije Y i Z okupiti u zajedničku Generaciju K – generaciju knjiga i knjižnica“, zaključila je ministrica.

Okupljenima su se obratili i zadarski župan Božidar Longin, gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez, ravnateljica Gradske knjižnice Biograd na Moru Tihana Jurišić te Ismena Meić u ime programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige 2022.

Ovogodišnja manifestacija usredotočena je na mlade pa se tako temom „Generacija K“ želi ukazati na nužnost prilagodbe knjižnica potrebama novih generacija te mladima pokazati kako knjižnica, odnosno knjiga, ima mnogo za ponuditi. Pod motom „Misli na sebe – čitaj!“ gotovo 250 sudionika Mjeseca hrvatske knjige održat će gotovo 1900 prigodnih programa; u najvećem su broju to narodne i školske knjižnice te druge ustanove poput muzeja, nakladnika, društava i drugih. Ovogodišnjem Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja pod nazivom „Nije lako kad si mlad“ bit će moguće pristupiti do 25. listopada, a detalje programa istražite putem tražilice: https://www.mhk.hr/.


 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica