Nagrade Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“ dodijeljene mladim hrvatskim znanstvenicama

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA i Tatjana Bukvić

7. svibnja 2024. - Ana Erceg i Valentina Štimac s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, Petra Radić iz Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice i Maja Šestinc s Instituta za antropologiju u Zagrebu ovogodišnje su stipendistice Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ koji se održava u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija.

Čestitke ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ovogodišnjim dobitnicama priznanja uputio je izaslanik ministrice, državni tajnik Krešimir Partl, naglasivši kako svojom predanošću i radom obogaćuju svijet znanosti.  Iskazao je uvjerenje da će uspjeh ovogodišnjih laureatkinja potaknuti nove generacije mladih žena da krenu putem akademske i znanstvene karijere te odaberu znanost kao svoj životni poziv.

Osvrnuvši se na to kako često nismo svjesni da je znanost tihi pokretač našeg svakodnevnog života i koliko utječe na cjelokupan razvoj čovječanstva, državni tajnik Partl istaknuo je kako „njezina važnost nadilazi naše rutine te igra ključnu ulogu u suočavanju s globalnim izazovima kao što su klimatske promjene, gubitak bioraznolikosti, bolesti i ekstremno siromaštvo“.

Okupljenima su se obratili i državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja dr. sc. Iva Ivanković, članica Uprave i direktorica korporativnih komunikacija L'Oréal Adria-Balkan Irena Šarić Dombaj te predsjednik Izbornog povjerenstva „Za žene u znanosti“ akademik Zvonko Kusić.
 
Podsjećamo, L'Oréal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija 18. godinu zaredom nagradili su četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući interdisciplinarna područja, pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od 5.000 eura. 

Između 67 pristiglih prijava nagrađene je stipendistice izabralo povjerenstvo predvođeno akademikom Zvonkom Kusićem i članovima: akademicima Vidom Demarin,  Krešimirom Nemecom i Goranom Durnom te dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, dr. sc. Đurđicom Ugarković, dr. sc. Katicom Biljaković, dr. sc. Maricom Ivanković, dr. sc. Leandrom Vranješ Markić i dr. sc. Zrinkom Ljubešić, koja je i sama bila dobitnica ove prestižne stipendije.
 
Putem Nacionalnog programa stipendiranja L'Oréal - UNESCO „Za žene u znanosti“ od 2006. godine do sada je nagrađeno 66 hrvatskih znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacije. Program predstavlja priznanje mladim znanstvenicama za njihov predani trud i rad, a ujedno ih ohrabruje i potiče na daljnja istraživanja i znanstvena usavršavanja, čime doprinosi afirmaciji hrvatske znanosti i njezinih znanstvenica kako na nacionalnoj, tako i na globalnoj razini.

Pisane vijesti