Salon Galić – jedan od najstarijih i najvažnijih splitskih izložbenih prostora – proslavio 100. obljetnicu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Žaklina Antonijević

7. svibnja 2024. - Povodom obilježavanja stote obljetnice Salona Galić, jednog od najstarijih i najznačajnijih galerijskih prostora u Gradu Splitu, otvorena izložba i održana razna događanja s ciljem promidžbe bogate kulturne baštine Splita.

Otvarajući izložbu, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisjetila se Ivana Galića, strastvenog kolekcionara umjetnina koji je izložbom splitskih slikara Emanuela Vidovića i Angjela Uvodića otvorio izložbeni salon u svibnju 1924. godine. Dodala je kako Salon Galić djeluje i danas, upoznajući nas kroz izložbenu djelatnost sa starim i novim imenima umjetničke scene kao i s najnovijim stremljenjima u suvremenoj umjetnosti. Ministrica je naglasila kako je ova obljetnica iznimno važna jer svjedoči o stotinu godina djelovanja u kontinuitetu svojevrsnog središta kulturnog i umjetničkog života grada Splita. Čestitavši svima uključenima u organizaciju i realizaciju izložbe „Stotinu godina Salona Galić“, prije svega kustosicama koje su pružile jedinstven uvid u njegovu stogodišnju povijest, ministrica je poželjela da Salon i dalje ostane mjesto susreta, umjetničke razmjene i svijetla kulturna točka svoga grada.
 
Izborom i analizom dostupne dokumentarne građe, fotografija i umjetničkih djela kustosice Sandi Bulimbašić i Jasminka Babić predstavile su povijest i sadašnjost Salona Galić, ali i šireg kulturnopovijesnog konteksta koji je neizbježno isprepleten s njegovim djelovanjem. U okviru obilježavanja stote obljetnice upriličit će se izdavanje monografije posvećene Salonu kao iznimnom primjeru galerijske djelatnosti u Hrvatskoj. Programe obljetnice organizirala je Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split (HULU Split) u suradnji sa splitskom Galerijom umjetnina, pod pokroviteljstvom Grada Splita i Ministarstva kulture i medija. 


 

Pisane vijesti