Objava rezultata Poziva narodnim knjižnicama za iskaz interesa za otkup knjiga uvrštenih na popis A i popis B za 2024. godinu te rezultata prvog kruga Javnog poziva nakladnicima za predlaganje knjiga za otkup narodnim knjižnicama u 2024. godini

7. svibnja 2024. - Ministarstvo kulture i medija 1. veljače 2024. godine otvorilo je Poziv narodnim knjižnicama za iskaz interesa za otkup knjiga uvrštenih na popis A i popis B za 2024. godinu.



Za otkup knjiga uvrštenih na popis A i popis B u 2024. godini Ministarstvo kulture i medija odobrilo je sredstva u ukupnom iznosu od 2.224.629,47 € za 199 narodnih knjižnica. S knjižnicama će se sklopiti ugovori o korištenju sredstava Ministarstva na temelju kojih će im se isplatiti dodijeljena sredstva koja će knjižnice trošiti tijekom cijele godine na otkup knjiga uvrštenih na popise A i B koji će se objavljivati četiri puta tijekom godine sukladno indikativnom kalendaru.

Pregled knjižnica kojima su dodijeljena sredstva dostupan je na poveznici.

Narodne knjižnice kupovat će knjige uvrštene na popis A i popis B te odmah po inventarizaciji podatke o tome unositi u sustav za izvještavanje pokrenut prošle godine prilikom uvođenja novog modela otkupa knjiga za narodne knjižnice.
Knjižnice od I. do VI. tipa bit će dužne kupiti najmanje jedan primjerak svih knjiga s popisa A, odnosno kupiti propisane knjige s popisa A u većem broju primjeraka ovisno o potrebama korisnika i broju sastavnica. Knjižnice VII. i VIII. tipa neće biti obvezne kupiti sve knjige popisa A, već će moći kupovati odabrane knjige s popisa A i B u neograničenom broju primjeraka.

Lista knjižnica razvrstanih prema tipu dostupna je na poveznici

Ministarstvo kulture i medija povremeno će objavljivati pregled knjiga koje su knjižnice kupile s ukupnim brojem primjeraka na temelju podataka koje su knjižnice do određenog datuma unijele u sustav.

Uz poziv knjižnicama, 1. veljače 2024. godine otvoren je i Javni poziv nakladnicima za predlaganje knjiga za otkup narodnim knjižnicama u 2024. godini.

Do 20. ožujka, koji je u indikativnom kalendaru naveden kao prvi rok, pristigla su 763 novoobjavljena naslova koje su nakladnici predložili za otkup, odnosno za uvrštavanje na popise A i B prema kojima će knjižnice kupovati knjige za koje su im dodijeljena namjenska sredstva.
Sve pristigle knjige vrednovalo je Vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost u suradnji sa Stručnim povjerenstvom za dječju knjigu te predložilo ministrici uvrštavanje pojedinih knjiga na popise A i B.

 
  Broj naslova Broj nakladnika
Popis A 181 64
Popis B 268 94
Knjige koje knjižnice mogu nabavljati vlastitim sredstvima 314 77




Popise A i B možete preuzeti na poveznicama:
Prijavljene knjige u prvom krugu otkupa knjiga u 2024. po vrstama:


Prema indikativnom kalendaru objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstva sljedeći je rok za prijavu novih naslova 20. svibnja 2024.

Detaljne upute za knjižnice i nakladnike, s indikativnim kalendarom i kriterijima, dostupne su na poveznici
















 

Pisane vijesti