Nagrada Europske Unije za suvremenu književnost

Europska unija od ove godine dodjeljuje Nagradu EU za suvremenu književnost, financiranu iz programa Kultura 2007-2013, kojeg je članica i Republika Hrvatska.

Organizacija provođenja natječaja i dodjele nagrada pripala je konzorciju sastavljenom od Europskog saveza knjižara (European Booksellers Federation), Europske udruge nakladnika (Federation of European Publishers) i Europskog vijeća književnika (European Writers Council). Cilj je nagrade promicanje kreativnosti i raznolikosti europske suvremene književnosti i poticanje mobilnosti književnih djela.
  
Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije: europski veleposlanici književnosti i mladi talenti, i to za svaku od zemalja koje su nominirane za sudjelovanje u pojedinoj godini. U sljedeće tri godine nagrada će biti dodijeljena književnicima u sve 34 zemlje članice programa Kultura 2007-2013. Stručni ocjenjivački žiri formiran od uglednih stručnjaka u svakoj zemlji odlučuje o nagradama. U 2009. godini među dvanaest nominiranih zemalja je i Hrvatska. Organizator izbora žirija i dodjele nagrada na nacionalnom nivou je Društvo hrvatskih književnika, a članovi stručnog ocjenjivačkog žirija su: prof.dr. Ante Stamać (predsjednik), Borben Vladović, Božidar Petrač, Boris Domagoj Biletić i Pula Nikola Đuretić (članovi). Više o Nagradi na internet-stranici:
http://www.euprizeliterature.eu/consortium.html  
 Najave