Na svečanosti u Čakovcu uručene UNESCO-ove povelje nositeljima Međimurske popevke

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

2. lipnja 2023. Čakovec - U organizaciji Ministarstva kulture i medija, Međimurske županije i Grada Čakovca, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručila je povelje UNESCO-a nositeljima kulturnog dobra Međimurske popevke, neizostavnog dijela današnje tradicijske kulture Međimurske županije te omiljen i prepoznatljiv glazbeno - tradicijski znak hrvatskog identiteta.

Međimurska popevka, tradicijski napjev Međimurja upisana je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva na sjednici UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu 28. studenog 2018. godine, koja se održala u Port Louisu, u Republici Mauricijusu.

Povelje su uručene Međimurskoj županiji, Muzeju Međimurja Čakovec, Zajednici hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, Općini Sveti Juraj na Bregu, Kulturno-umjetničkoj udruzi Seljačka sloga Nedelišće te Udruzi Matapur.

U svom obraćanju ministrica je čestitala nositeljima i lokalnim zajednicama diljem Međimurja koji s ponosom čuvaju napjeve svojih predaka i prenose je mlađima u svojim obiteljima i putem radionica i programa u sklopu rada udruga i društava.  Posebno im je zahvalila jer čuvaju našu baštinu na najbolji način, oživljujući je prenose mlađim generacijama. „U međimurskoj popevki zrcali se kreativnost pojedinaca i čitave zajednice, a upravo ona osigurava univerzalnu vrijednost nematerijalne kulture, koja se zahvaljujući umjetničkoj vrijednosti lako prepoznaje na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini“, istaknula je ministrica.

Ministrica je podsjetila kako se uz institucionalnu potporu Ministarstva kulture i medija kao i mnogih kulturnih, obrazovnih i znanstvenih institucija, nematerijalna kulturna baština u Republici Hrvatskoj čuva sustavno i kontinuirano. „Uz usredotočenost na znanja i vještine koje su u temelju nematerijalne kulturne baštine, Ministarstvo pristupa njezinu očuvanju cjelovito, kako bi osiguralo njezinu održivost te pružilo zajednici i pojedincu osjećaj pripadnosti i kontinuiteta koji se temelji na prenošenju iskustava i zajedničkome pamćenju“, zaključila je ministrica.

Podsjećamo, Hrvatska do danas ima ukupno upisanih 21 nematerijalno kulturno dobro na UNESCO-ove popise nematerijalne kulturne baštine, a 215 dobara je upisano u nacionalni Registar kulturnih dobara.

Okupljenima su se obratili i župan Međimurske županije Matija Posavec te gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, a u ime nositelja kulturnog dobra, zahvalio je predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač koji je naglasio ponos i zahvalnost svim sudionicima zahtjevnog procesa kandidature i upisa te pročitao pismo pokojne Tete Lize, najpoznatije izvođačice i promotorice Međimurske popevke koja nažalost nije dočekala njezino uvrštenje na UNESCO-vu listu.

Pisane vijesti