Učenici Osnovne škole Slano iz Slanoga, Osnovne škole Marija Jurić Zagorka iz Zagreba te Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu autori su najboljih učeničkih videonajava knjiga u 2023. godini.

Objavljujemo rezultate Javnog poziva za učeničke videonajave knjiga, koje je Ministarstvo kulture i medija u siječnju 2023. treći put objavilo kao poziv učenicima osnovnih i srednjih škola za videonajave knjiga. Riječ je o jednoj od mjera Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, s ciljem doprinosa razvoju kulture čitanja.

Na Poziv koji je trajao do 3. travnja 2023. godine pristiglo je 215 prijava iz svih krajeva Hrvatske, što je pokazatelj učeničkog interesa za književnost i filmski medij. U kategoriji od 1. do 4. razreda prijavljeno je 29 radova, u kategoriji od 5. do 8. razreda 89, a u kategoriji srednjoškolaca 97 učeničkih radova.

Među naslovima mnogo je klasičnih, lektirnih, ali ima i primjera koji ukazuju na to da učenici prate i suvremeniju književnu produkciju. Različit čitalački interes učenici su pokazali odabirući književne predloške kao što su lektirni Vlak u snijegu i Čudnovate zgode Šegrta Hlapića, Zgode i nezgode Kapetana Gaćeše ili Najgori nastavnici na svijetu, do zbirke priča Poštovani kukci i druge jezive priče ili romana Sestrica s jezera. Kreativnost, promišljanje, duhovitost i različite tehnike animacije karakteriziraju ovogodišnje radove.
 
Povjerenstvo za vrednovanje pristiglih prijava radilo je u sastavu: filmski redatelj Istvan Filakovity, glumica i redateljica Sara Stanić i književnica Ivana Bodrožić. Vodeći se kriterijima izvrsnosti, jasnoće i maštovitosti, nakon pregleda svih prijavljenih videonajava knjiga povjerenstvo je odabralo najbolje i pohvaljene filmske radove.
 
Prema odabiru povjerenstva Ministarstvo kulture i medija nagradit će najbolje učeničke radove u trima dobnim kategorijama, a razredu iz kojeg dolazi autor ili autori organizirat će se izlet s kulturno-umjetničkim programom u dogovoru sa školom u školskoj godini 2022./2023. 
 
Obrazloženje povjerenstva preuzmite na poveznici.


Mama je kriva za sve, autor knjige Zoran Pongrašić
KATEGORIJA: 1. – 4. razred osnovne škole
OŠ Slano, Slano, učenici 4. razreda (Mihaela Družijanić, Dragica Jelić, Lucija Knežić, Marta Knežić)


https://www.youtube.com/watch?v=YHXQDr0MNW8


Strašno simpa jezive priče, autor knjige Jeff Kinney
KATEGORIJA: 5. – 8. razred osnovne škole
OŠ Marija Jurić Zagorka, Zagreb, 6. razred (učenik Jona Škunca) 


https://www.youtube.com/watch?v=gIbrRKWybDM


Odrasli ljudi, autorica knjige Marie Aubert 
KATEGORIJA: 1. – 4. razred srednje škole
Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, učenici 3. razreda (Ivan Matasić, Trey Pužin, Sunčica Štromajer Brundić, Bartul Čogelja)  


https://www.youtube.com/watch?v=Reiyl2WHses

Uz prvonagrađene, povjerenstvo je u svakoj kategoriji pohvalilo još nekoliko radova. Knjižnice škola iz Varaždina, Čepina, Rijeke, Zagreba, Potpićana, Ivankova, Matulja, Požege, Zaboka i Delnica, iz kojih dolaze autori pohvaljenih videoradova, Ministarstvo kulture i medija obogatit će donacijom knjiga za čitanje iz užitka.

Pohvaljeni videoradovi bit će javno dostupni putem mrežne stranice citaj.hr kako bi se potaknulo čitatelje svih uzrasta na još intenzivnije uživanje u čitanju. 

Pisane vijesti