Kolaudacija obnovljenih orgulja u crkvi sv. Dominika u Trogiru - Nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Izgrađene 1902. godine u Zagrebu, u radionici darovitog graditelja Ferdinanda Heferera, orgulje za dominikansku crkvu u Trogiru, rekonstruirane su početkom ove godine u radionici „Orglarstvo Škrabl“  u Rogaškoj Slatini.

Od 2019. godine modernizirane su i elektrificirane, uz izradu još jednih, novih orgulja za kor crkve, čime je omogućeno izvođenje zahtjevnijih koncertnih programa u crkvi svetog Dominika u Trogiru, što je dokazano i izvrsnim programom na svečanosti kolaudacije kojeg je poslušala i ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica je izrazila ponos što i tom kolaudacijom „svjedočimo ne samo bogatu kulturnu povijest Trogira i cijele Splitsko-makarske biskupije, nego ujedno slavimo iznimnu umjetničku vrijednost hrvatskog orguljskog fundusa kao neizostavnog dijela nacionalne kulturne baštine“. „Ovom svečanosti poručujemo i kako smo ponosni baštinici vrijednih kulturnih dobara, koje kontinuirano štitimo, čuvamo i obnavljamo“, istaknula je ministrica te podsjetila kako je upravo u mandatu ove Vlade pokrenula javni poziv kojim Ministarstvo kulture i medija redovito svake godine osigurava sredstva za programe zaštite i očuvanja pokretnih kulturnih dobara – instrumentalnog ustroja orgulja.

„U našem mandatu, redovito smo osiguravali i sredstva za potrebnu konstrukcijsku obnovu, istraživačke i restauratorske radove ovog vrijednog sakralnog zdanja, koje je zajedno sa svojim iznimnim inventarom, umjetničkim djelima i radovima primijenjenih umjetnosti, upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, zaključila je u svom kratkom obraćanju ministrica Obuljen Koržinek te zahvalila svime koji su pridonijeli da orgulje crkve svetoga Dominika ponovno zazvuče nebeskom glazbom. Uz ministricu se okupljenima obratio i provincijal hrvatskih Dominikanaca Slavko Slišković.

Podsjećamo, crkva i samostan sv. Dominika u Trogiru iz 14. stoljeća, nalaze se na južnoj strani gradske jezgre, uz obalu. U unutrašnjosti je drveno otvoreno krovište s bogato izrezbarenim konzolama, a interijer crkve krase djela Blaža Jurjeva Trogiranina, Nikole Firentinca, Jacopa Palme mlađeg i drugih glasovitih majstora. Ministarstvo kulture i medija kontinuirano financira programe zaštite i očuvanja ovog kulturnog dobra od konstruktivne sanacije kompleksa do konzervatorsko - restauratorskih zahvata na kamenoj plastici.
 

Pisane vijesti