Na Proljetnoj konferenciji članova Kino mreže – predstavljene mogućnosti financiranja malih neovisnih kina

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Jelena Katavić

Od 9. do 11. svibnja u organizaciji Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje “Zlatna vrata”, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra u Splitu se na trodnevnoj konferenciji okupilo pedesetak članova Hrvatske mreže neovisnih kino prikazivača, koja je osnovana 2014. s ciljem jačanja položaja neovisnih kina unutar same filmske djelatnosti te pokretanja i razvijanja filmske kulture u svim dijelovima Hrvatske.

Proljetna konferencija članova Kino mreže otvorena je panel diskusijom „Ulaganja u male kino prikazivače - tko, za što i za koga?“ na kojoj su sudjelovali su državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl koji je predstavio mogućnosti financiranja malih neovisnih kina, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Marcich i predsjednica Upravnog odbora Kino mreže Danijela Fabric Fabijanac.
 
Državni tajnik Partl naglasio je kako su u skladu s uočenim potrebama za nastavkom financiranja kreirani novi pozivi koji će biti dostupni već krajem ove godine. Podsjetio je da su Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture i medija još 2011. započeli s projektom digitalizacije, a već 2013. digitalizirano je 28 kina, te se od tada putem investicijskog programa svake godine nastavlja s digitalizacijom u kojoj je do sada digitalizirano oko stotinjak kina.

Državni tajnik Partl je također istaknuo da su potrebna dodatna ulaganja u ostalu opremu, ali i infrastrukturu te je Ministarstvo putem novog Višegodišnjeg financijskog okvira za korištenje EU sredstava planiralo natječaje za temeljnu kulturnu infrastrukturu, koja se već upotrebljava. „Tu će mogućnost za obnovu, nadogradnju i rekonstrukciju dobiti kina, knjižnice, muzeji i ostale ustanove u kulturi za što je osigurano više od 40 milijuna eura“, dodao je Partl te najavio da se Poziv na natječaj očekuje u zadnjem kvartalu ove godine. „Uz to, imat ćemo i komplementarne natječaje za infrastrukturu  putem Europskog socijalnog fonda plus gdje će biti omogućeno financiranje programskih sadržaja za ranjive skupine i dodatno će se moći privući mlada publika“, rekao je Partl te izrazio uvjerenje kako se puno može napraviti u suradnji sa školama kako bi djecu uputila na hrvatske filmove. Spomenuo je uspješan primjer filma „Dnevnik Pauline P.“ koji je do sada pogledalo više od 66 tisuća djece, zaključivši kako smatra da imamo dovoljno kvalitetnih hrvatskih filmova koje bi svako dijete trebalo pogledati i za koje bi trebalo biti prostora da ih se u sklopu obrazovnih programa  približi mlađim generacijama. 
 
Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Marcich naglasio je kako izazova malih kino prikazivača ima mnogo, no  i da se Kino mreža razvijala zadnjih godina i postala važan suradnik HAVC-u. „Jedan od izazova s kojima se mali kino prikazivači susreću je sigurno broj djelatnika u kino djelatnosti, ali i obrazovanju edukatora i edukacije publike kako bi se prenijela ljubav prema našem filmu na što bolji način zaključio je Marcich te najavio kako će zajedno raditi na tom planu.
 
Predsjednica Upravnog odbora Kino mreže Danijela Fabric Fabijanac istaknula je važnost koju posvećuju upravo edukaciji djece te osiguranju dostupnosti kina u malim sredinama. „Mi moramo brinuti o djeci, kojoj nije dovoljno samo staviti najavu kino projekcije“, naglasila je Fabric Fabjnac, dodavši kako je za njih potrebno raditi zatvorene projekcije, dodatno educirati nastavnike i mlade i osmisliti zanimljive programe kako bi djecu zainteresirali za film. Izrazila je želju da se kroz Kino Mrežu razmijene iskustva, kao što su primjeri dobre prakse poput Kina pod zvijezdama gdje se kino projekcije približavaju gledateljima u manjim sredinama. Na kraju panel diskusije, uručila je zahvalnice Krešimiru Partlu i Chrisu Marcichu za potporu i pomoć u radu udruge Kino mreže.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica