U ozračju proslave Dana Europe DKE – Ured MEDIA Hrvatske obilježio 15 godina djelovanja

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Nina Đurđević 

9. svibnja 2023. – Centralno događanje kojim je Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske u zagrebačkom prostoru kreacije Urania, obilježio 15 uspješnih godina svog djelovanja i suradnje s brojnim hrvatskim kreativcima, filmskim i televizijskim profesionalcima te autorima videoigara, bilo je izvrsna prilika za predstavljanje debitanata hrvatskog filma.

Čestitajući Dan Europe koji ove godine obilježavamo u znaku 10. godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, ulaska u Schengenski prostor i uvođenja eura, a posebice petnaest godina uspješne hrvatske priče u Potprogramu Media, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je upravo suradnja Deska Kreativne Europe - Ureda MEDIA Hrvatske s kreativcima i profesionalcima iz cijelog našeg audiovizualnog sektora, jedan od važnih pokretača konkurentnosti, inovacija i održivosti u audiovizualnoj industriji.
 
Osvrnuvši se na Direktivu o audiovizualnim medijskim uslugama, izradu novog Zakona o elektroničkim medijima te Zakona o audiovizualnim djelatnostima, ministrica je istaknula kako „kontinuirano radimo na unaprjeđenju sustava koji omogućava daljnji rast i razvoj hrvatske i europske audiovizualne industrije u današnjem izazovnom digitalnom dobu, posvećujući posebnu pozornost zaštiti prava autora, ali i korisnika. Time gradimo okvire u kojima su razvojni potprogrami poput MEDIE važna nadogradnja i potpora filmašima u razvoju novih projekata, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica“.
 
„Jačanje europskih strateških kulturnih dobara, zajednički je cilj svih država članica Unije, kako bi se europskoj, ali i globalnoj publici osigurao pristup raznolikosti kulturnih izričaja, a ekosustavu kulturne i kreativne industrije pružila potpora u održavanju i jačanju njegove konkurentnosti“, istaknula je ministrica te dodala kako upravo Potprogram MEDIA daje snažan zamah dostupnosti, distribucije i promidžbe hrvatskog i europskog audiovizualnog sadržaja što većem broju korisnika na globalnom tržištu.
 
Uoči razgovora s perspektivnim filmašima, producenticom Reom Rajčić (Eclectica), redateljicom i scenaristicom Juditom Gamulin, zatim producenticom, redateljicom i scenaristicom Karlom Lulić (Dobar film), glumicom Juditom Franković Brdar te redateljem i scenaristom Petrom Oreškovićem i prikazivanja kratkometražnih filmova ovih autorica i autora, okupljenima su se obratili i voditelj Predstavništva Europske komisije Ognian Zlatev te ponovno izabrani ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich.
 
Hrvatska je priključivši se Potprogramu MEDIA Kreativne Europe 2008. godine, započela svoj put uspjeha u području filmske, audiovizualne i drugih kreativnih industrija, pa su tako do kraja 2021. hrvatski korisnici za svoje projekte osigurali 11,5 milijuna eura. Tim je sredstvima podržan razvoj 77 hrvatskih filmova i TV serija, 3 kratka filma i 4 hrvatske videoigre te proizvodnja 2 televizijska projekta, dok je 160 organizacija sudjelovalo u sklopu 544 projekta.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica