Na Dan hrvatske knjige otvoreno jedanaesto izdanje manifestacije Noć knjige 2022.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
FOTO: HINA

22. travnja 2022. – U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u povodu današnjeg Dana hrvatske knjige te sutrašnjeg Svjetskog dana knjige i autorskih prava otvoreno je višednevno 11. izdanje manifestacije Noć knjige.
 
Uz čestitke u povodu Dana hrvatske knjige, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik Krešimir Partl istaknuo je sveobuhvatnost, interdisciplinarnost i multimedijalnost te manifestacije.
 
„Okupljajući velik broj sudionika različitih profila iz cijele Hrvatske, donoseći različite programe namijenjene svim generacijama publike, Noć knjige prisutna je ne samo fizički kroz tiskane knjige u knjižarama i knjižnicama već i u elektroničkom obliku – u medijima i na društvenim mrežama, ulazeći na taj način u svaki kutak naše zemlje i našeg postojanja“,  rekao je državni tajnik ističući kako suvremeni pristup i korištenje digitalnih tehnologija jamče opstanak knjige i čitanja u društvu koje se kontinuirano mijenja i razvija.
 
„Prošlu 2021. godinu hrvatska je Vlada proglasila Godinom čitanja, ne zato da bi s dolaskom nove godine čitanje zaboravili, smatrajući da smo ga odradili, već s namjerom da još više raspirimo čitateljski žar koji svaka Noć knjige također nastoji i pomaže očuvati“, podsjetio je državni tajnik Partl te dodao kako Ministarstvo kulture i medija kao vjerni pokrovitelj manifestacije Noći knjige, u kontinuiranom dijalogu i suradnji sa svim dionicima knjižnoga lanca i cijele kulturne scene, osigurava financijsku i institucionalnu te programsku podršku svim kvalitetnim inicijativama te nastoji promicati knjigu i čitanje s uvjerenjem u njihovu važnost za očuvanje vlastitog jezika, odnosno nacionalnog kulturnog identiteta.
 
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske podržalo je dvije humanitarne inicijative pa će tako biti otkupljen veći broj knjiga ukrajinskih pisaca i knjiga na ukrajinskom jeziku, koje će biti darovane hrvatskim knjižnicama za potrebe izbjeglih Ukrajinaca. Za najmlađe je objavljena i ukrajinsko-hrvatska početnica, a nakladnici su pozvani da u ovoj godini tiskaju najmanje jednu knjigu na ukrajinskom jeziku.
 
Okupljene su pozdravili i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Stričević te predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina kao predstavnik organizacijskog odbora Noći knjige. Rezultate istraživanja o čitanosti i kupovini knjiga u Republici Hrvatskoj predstavila je Tamara Kraus iz agencije Kvaka,  a Vanja Jurilj iz Hrvatske udruge školskih knjižničara proglasila je pobjednike natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom.
 
Više od 150 narodnih knjižnica, više od 100 knjižara, antikvarijata i nakladnika, 300 škola te vrtići, fakulteti, kazališta, mjesni odbori, učenički domovi, domovi za starije osobe i kulturni centri sudjelovat će na ovogodišnjem izdanju manifestacije s više od 1200 programa i akcija u 250 gradova i mjesta diljem Hrvatske.
 
Ovogodišnja tema propituje slobodu te knjigu kao prostor slobode u velikom rasponu mogućih interpretacija – od cenzure i autocenzure do kritičkog mišljenja i pjesničke slobode. Velik broj programa posvećen je dvjema važnim obljetnicama – 100. obljetnici rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun i 400. obljetnici rođenja velikog francuskog književnika Molièrea.
 
Noć knjige i ove godine nastavlja akciju Knjiga svima i svuda pa će tako u gotovo svim knjižarama, online trgovinama nakladnika i online knjižarama knjige biti dostupne po prigodnim akcijskim popustima u razdoblju od 23. do 30. travnja 2022. Program ovogodišnjeg izdanja potražite na: https://nocknjige.hr
 

Pisane vijesti