Dodjelom nagrada za dramsko djelo „Marin Držić“ otvoren 32. Festival hrvatske drame „Marulićevi dani“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
FOTO: HINA

21. travnja 2022. –  Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić otvorila je 32. Festival hrvatske drame „Marulićevi dani“ i uručila nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2021. godinu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.
 
„Tri desetljeća održavanja s jedinstvenom koncepcijom promicanja hrvatskog dramskog stvaralaštva iznimna je vrijednost koju Ministarstvo od osnutka svesrdno potiče osiguravanjem najvećeg dijela sredstava“, istaknula je ravnateljica Uprave Deranja Crnokić te dodala kako se suvremeno hrvatsko dramsko i kazališno stvaralaštvo dodatno potiče komplementarnim programom Nagrade „Marin Držić“.
 
Govoreći o utjecaju festivala i nagrada „Marin Držić“ na hrvatsku dramu i kazalište u cjelini, ravnateljica je dodala kako o tome svjedoči činjenica da je na natječaj za nagradu ove godine pristiglo gotovo 60 dramskih tekstova. „A koliko nam je publika, prepuno gledalište naših teatara važna, uvjerili smo se u ovom teškom i izazovnom razdoblju pandemije“, rekla je ravnateljica Deranja Crnokić te uz želju da se u razmjeni različitih umjetničkih poetika te dinamičnom dijalogu umjetnika i publike ostvare sve vrijednosti koje ovaj Festival promiče,  proglasila 32. Festival hrvatske drame „Marulićevi dani“ otvorenim.
 
Okupljenima su se obratili i ravnatelj Festivala i intendant Hrvatskog narodnog kazališta Split Srećko Šestan i producent Festivala Jasen Boko.

Po završetku svečanosti otvorenja i dodjele nagrada „Marin Držić“ za najbolje dramske tekstove u 2021. godini uslijedila je izvedba predstave Hrvatskog narodnog kazališta Split „Usidrene“ Elvisa Bošnjaka, u režiji Anastasije Jankovske. Tijekom osam festivalskih dana kazališnoj će publici biti ponuđeno deset predstava u konkurenciji za festivalske nagrade u izvedbi kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.
 

Pisane vijesti