Predstavljena publikacija o počecima filma na području Hrvatske

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
21. travnja 2022. – Uz projekciju Afrodite (1918.), najstarijeg sačuvanog igranog filma snimljenog u Hrvatskoj, mađarskog redatelja Alfréda Deésyja, u Mađarskom kulturnom centru Zagreb - Institutu Liszt predstavljena je publikacija hrvatskog dramaturga Hrvoja Ivankovića Počelo je con un ballo all'ungherese - O najstarijim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku i okolici, koja donosi nove spoznaje o počecima filmske povijesti i najstarijim sačuvanim igranim filmovima djelomično snimanima i na području Hrvatske.
 
Uz čestitke autoru Hrvoju Ivankoviću te zahvalu Veleposlanstvu Mađarske u Zagrebu i Institutu Liszt - Mađarskom kulturnom centru Zagreb, u svom je obraćanju ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula kako su publikacija i film Afrodita iznimno zanimljivi ne samo u kontekstu nacionalne filmske povijesti nego i danas kada bilježimo kontinuirano povećanje interesa stranih produkcija za snimanja u Hrvatskoj, a naročito na području Dubrovnika.
 
„Neprocjenjive hrvatske prirodne ljepote, kulturna i povijesna baština oduvijek su privlačili strane produkcije, a profesionalnost hrvatskih filmskih djelatnika i mjere financijskog poticaja za snimanja koje je hrvatska Vlada uvela 2011. godine pozicionirale su Hrvatsku u sam vrh vodećih produkcijskih destinacija“, podsjetila je ministrica te dodala kako su projekti realizirani putem sustava poticaja neprocjenjiv partner u turističkoj promidžbi Hrvatske, odnosno privlačenju velikog broja posjetitelja te razvoju novih tematskih kulturno-turističkih ponuda, što se značajno odražava ne samo na audiovizualnu industriju već i na profitabilnost svih povezanih gospodarskih grana.
 
Okupljenima su se obratili i veleposlanik Republike Mađarske u Hrvatskoj Csaba Demcsák, počasna konzulica Mađarske u Dubrovniku Katja Bakija, autor publikacije, dramaturg i kazališni kritičar Hrvoje Ivanković te izdavač i voditelj filmske manifestacije Tišina Molim! Ivan Lujo. 

Pisane vijesti