PITANJA I ODGOVORI

U ovoj rubrici nalaze se često postavljana pitanja vezana uz mjere usvojene od strane Ministarstva kulture i medija za pomoć kulturnom i kreativnom sektoru uslijed pandemije bolesti COVID-19.
 
U kojoj je mjeri kulturni i kreativni sektor pogođen pandemijom COVID-19?
Pandemija bolesti COVID-19 zahvatila je sve razine društva uključujući i kulturni i kreativni sektor. Krizom su pogođena sva područja i djelatnosti, a posebno osobe koje samostalno obavljaju djelatnost i koje su usred krize ostale bez angažmana i redovitih izvora prihoda.
Koje su sve mjere pomoći donesene za kulturni sektor?
Ministarstvo je različitim mjerama nastojalo obuhvatiti sve segmente kulturnog sektora:

Sve mjere pomoći kulturnom sektoru dostupne su na poveznici: https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/mjere-za-pomoc-kulturnom-i-kreativnom-sektoru-uslijed-pandemije/mjere-ministarstva-kulture-i-medija-za-pomoc-kulturnom-i-kreativnom-sektoru-uslijed-pandemije/20182 
 
Što je poduzeto po pitanju medijskog sektora?
Agencija za elektroničke medije izvršila je isplatu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija za 2020. godinu uz mogućnost prenamjene dijela Fonda na temu javnog praćenja epidemije koronavirusa te omogućila prilagodbu programskih osnova pružatelja medijskih usluga posebnim okolnostima.

Agencija za elektroničke medije raspisala je i Javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama kojim se osiguravaju bespovratna sredstva za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa.

Nadalje, Vijeće za elektroničke medije provelo je dodatni natječaj dodjele sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija koja su dodijeljena temeljem odluka o dodjeli sredstava Fonda br. 1/19 i 1/18, a za koja je izvršen povrat dodijeljenih sredstava ili iz bilo kojeg razloga nije izvršena dodjela sredstava. Riječ je o iznosu od oko 4.000.000,00 kuna.
USTANOVE U KULTURI, JAVNE POTREBE I PROGRAMI
Na koji način postupati pri obavljanju kulturno-umjetničkih djelatnosti?
Sve nužne protuepidemijske mjere i ograničenja propisani su Odlukama Stožera civilne zaštite RH i Preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se redovito ažuriraju ovisno o razvoju epidemiološke situacije.

Pojašnjena mjera propisanih Odlukama Stožera civilne zaštite RH, a vezana uz obavljanje kulturno-umjetničkih djelatnosti možete pronaći na stranicama Ministarstva kulture i medija
 
KULTURNI SADRŽAJI ONLINE
Koji se kulturni sadržaji mogu pratiti online?
Putem raznih distribucijskih kanala mogu se pratiti audiovizualni i glazbeno-scenski sadržaji, izložbeni programi muzeja i galerija, knjižnica, arhiva te djelatnosti koje su odnose na književnost i književne manifestacije. Ministarstvo kulture i medija aktivnosti dostupne javnosti redovito objavljuje na svojoj mrežnoj stranici, a svi prijedlozi mogu se dostaviti na kultura.online@min-kulture.hr.