Muzeji, izložbeni sadržaji i kreativne radionice


 


 

 

Započinje prva radionica izrade virtualne slikovnice


Udruga KA-MATRIX provodi projekt 'Podijeli svoju priču – socijalno uključivanje kroz online kulturu i umjetnost' koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
U petak, 16. srpnja, s početkom u 19 sati, putem online platforme BigBlueButton održat će se prva radionica u okviru aktivnosti 'Moja priča kroz virtualnu slikovnicu'.

Radionica uključuje grupni i individualni rad, razmjenu iskustva, usvajanje različitih tehnika pisanja i ilustriranja što će na kraju rezultirati i izrađenom virtualnom slikovnicom prijavljenih polaznika.
 
Više o radionici pronađite na KA-MATRIX - Početna | Facebook!


Siniša Uštulica: Retrovizor / 10 godina igre

url: 
https://galerija.shapespark.com/galerija_ustulica/

Izložba retrospektivnog ciklusa umjetničkih fotografija u virtualnoj stvarnosti postavljena je na mrežnoj stranici autora Siniše Uštulice gdje će ju biti  otvorena za javnost od 7. srpnja do 31. prosinca 2021. godine. Ciklusi prikazani na izložbi fotografija su: Indijski omnibus, Omnibus Asiatique, Lonjsko polje, Zagreb 041, Slavonija, U kamenim snovima, Nin, Lošinj. Autor glazbe je Tomislav Dolenec.

Program je podržalo Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Virtualna izložba ''Geometrijska renesansa''

url: https://paviclovrekovic.weebly.com/

S ciljem popularizacije klasičnog slikarstva, slikarski duo Dražen Josip Pavić i Ivan Lovreković pripremio je virtualnu izložbu slika Geometrijska renesansa. Njome su prezentirane pedeset i četiri slike iz istoimenog ciklusa, a izložba je popraćena tekstom likovnog kritičara Stanka Špoljarića.

(...) Pavić i Lovreković slikari su discipline vidljive i u pomacima kretanja silnica forme obilježenih maksimalnom marnošću poteza, prisutnog u čistim i čitkim geometrijskim oblicima, u pravoj hiperrealističnoj perfekciji izvedbe predmeta, životinja, ljudskih likova, kojom tvarnost i taktilitet površine, struktura materijala nose punu likovnu uvjerljivost. (S.Š.)

Program je podržalo Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
Izložbeni program slikara Vanje Pagara
 
url: https://pagar.hr/
 
Umjetnost i kreativne projekte splitskog likovnog umjetnika Vanje Pagara možete istražiti putem novootvorene mrežne stranice https://pagar.hr/
 
Umjetnik je u Purgatoriju, novom izložbenom prostoru s kreativnom radionicom u gradu Visu, u lipnju 2021. predstavio izložbu „Podizanje“ – presjek svojih radova nastalih tijekom proteklih nekoliko godina te novootvorenu mrežnu stranicu. Snimku otvorenja izložbe možete pogledati na poveznici.
 
Program je podržalo Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
Virtualna izložba slika i crteža polaznika online likovnih radionica Likovnog kluba "Paleta"
 
url: https://www.likovniklubpaleta.com/virtualna-izlo381ba-polaznika-online-likovnih-radionica.html
https://www.facebook.com/PaletaZG
 
Likovni klub "Paleta" predstavlja virtualnu izložbu slika i crteža polaznika online likovnih radionica koje je klub provodio s ciljem popularizacije likovne umjetnosti, otkrivanja novih likovnih talenata kod djece i odraslih te praktičnog upoznavanja s različitim crtačkim i slikarskim tehnikama.
 
Besplatni tečaj crtanja i slikanja održavao se u virtualnoj radionici pod stručnim vodstvom slikara Dražena Josipa Pavića. Likovna djela nastala tijekom projekta sada su prezentirana u virtualnoj izložbi.
 
Ministarstvo kulture i medija projekt je podržalo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
Virtualna izložba zidnih oslika dvorca Kulmer u Bračku
 
url: https://dvoracbracak.weebly.com/
 
Restauratorica Marina Fernežir predstavlja restaurirane zidne slike dvorca Kulmer u Bračku putem virtualne izložbe "Konzerviranje-restauriranje zidnih slika dvorca Kulmer u Bračaku".
 
Restauracijom zidnih slika vraćen je stari sjaj dvorcu, a posjetiteljima omogućen doživljaj vrijednog povijesnog i umjetničkog identiteta dvorca koji kroz vizualni i estetski doživljaj govori o njegovoj bogatoj prošlosti i tradiciji. Provedenim konzervatorsko-restauratorskim radovima otkrivene su nove spoznaje o zidnim slikama koje su nekoć bile skrivene ispod slojeva naliča, prašine i prljavštine, a danas su ponovno otkrivene, obnovljene i prezentirane. Restauratorske radove zidnih oslika provela je 2016. godine restauratorica Marina Fernežir sa suradnicima pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Krapini Ministarstva kulture i medija.
 
Riječ je radovima provedenim u okviru projekta cjelovite energetske obnove i revitalizacije dvorca Bračak koju su zajedno proveli Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske – REGEA i Krapinsko-zagorska županij. Obnova građevine obuhvatila je potpunu rekonstrukciju pročelja te arhitektonske plastike.
 
Virtualnu izložbu sufinanciralo je Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
Digitalni studio Jelene Bando

url:
 https://jelenabando.com/
 
Projekt umjetnice Jelene Bando Dodig "Digitalni studio" predstavlja nastavak višegodišnjeg rada i nadogradnju posljednje serije radova Nice to meet youIzložbom održanom u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu tijekom rujna 2020. završen je jedan dio procesa, koji će u tom obliku biti izložen i u nekom drugom prostoru u zemlji i inozemstvu. 
 
Koncept serije novih radova Nice to meet you / Drago mi je bio je progovoriti o našoj ranjivosti i odvažnosti da podijelimo s drugima neke najintimnije osjećaje i tako budemo izloženi. U toj seriji umjetnica predstavlja portrete svojih prijateljica i prijatelja, redovitih posjetitelja njezinog atelijera u Preradovićevoj ulici u kojem je boravila zadnjih pet godina.
 
S novim fizičkim prostorom autorica je zakoračila i u virtualni prostor, na način da svoj proces rada predstavlja u digitalnom obliku, na novoj mrežnoj stranici, u obliku virtualne monografije/blog spota, koji redovito osvježava s novim detaljima iz svog rada, kao i s detaljima o onomu što je inspirira. Program je podržalo Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

Zagreb iz zraka: Savski galeb

url:
 https://igorseler.com/

Fotograf Igor Šeler najavljuje virtualnu izložbu u okviru ciklusa 'Zagreb iz zraka: Savski galeb' u virtualnoj galeriji na mrežnoj stranici - Igorseler.com.Tematika izložbe je rijeka Sava. 
 
Autor dokumentira motive Zagreba: spomenike kulture, trgove, arhitektonska zdanja, fenomen ispreplitanja grada i prirode te bilježi i vremenske (ne)prilike, trenutnu atmosfersku sliku. U fokusu objektiva je sam grad, „čista arhitektura”, što više moguće očišćen od ljudi i prometa da se stekne dojam o njihovom nepostojanju. Upotrebom napredne tehnologije – bespilotne letjelice – i snimanjem kadrova iz pozicije iznad 50 metara visine koja su inače nedostupna, otvaraju se novi rakursi snimanja, nove vizure grada i kreiraju novi toposi. 

Želja autora nastaviti je ciklus Zagreb iz zraka te ga nadopuniti dodatnim snimkama pojedinih dijelova grada Zagreba iz zraka. Program je podržalo Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja. 

Virtualna izložba o numizmatičkoj zbirci 
Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber Županja 

url:
 https://muzej-zupanja.hr/index.php/dogadjanja/izlozbe/269-virtualna-i-multimedijalna-izlozba-za-saku-denara
www.facebook.com/Zavi%C4%8Dajni-muzej-%C5%BDupanja-373864602804728
https://qtour.org/en/za-saku-denara/

Zavičajni muzej Stjepan Gruber iz Županje predstavlja svoju virtualnu izložbu o numizmatičkoj zbirci muzeja u Županji Za šaku denara koja prikazuje stručno obrađen kovani i tiskani novac iz fundusa Muzeja koji do sada nije bio prezentiran javnosti.

Prezentirajući dosad neobjavljene predmete ova se jedinstvena i interaktivna iuzložba oslanja i na istraživanja koja su prethodila ostvarenju izložbe pod nazivom Numizmatička povijest županjske Posavine iz 2020. Izložba je plod suradnje kustosa Hrvoja Tkalca iz Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber Županja i kustosa Miroslava Nađa iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.


"Dizajnerski eksperimenti od kuće"
prijave na radionice 


U okviru projekta "Dizajnerski eksperimenti od kuće" umjetnika Damira Prizmića, u lipnju 2021. će se održati dvije radionice dizajna, inovativnih medija i STEAM polja. Prijave su u tijeku!

Riječ je o seriji kratkih radionica dizajna interakcija, umjetnosti i tehnologije s naglaskom na učenje kroz rad s rukama i eksperimentiranje. Radionice su namijenjene polaznicima svih dobnih skupina i različitih predznanja. Prijave se primaju do 24. lipnja 2021. a sudjelovanje na radionici je besplatno. 

1) Radiona – Udruga za razvoj "uradi-sam" kulture, Zagreb (25.6.2021., 17-20h)
(radionica u fizičkom prostoru) Prijavnica
2) Drugo more, Rijeka (28.6.2021., 17-20h)
(on-line radionica, Zoom plaftofma) Prijavnica

Program Ministarstvo kulture i medija podržava putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Izložbe fotografija Zorana Filipovića online

url: zoranfilipoviczoro.com

Fotograf i pisac Zoran Filipović pokrenuo je mrežnu stranicu uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja, na kojoj objavljuje svoje najbolje umjetničke i reporterske fotografske radove.

Tako trenutno na stranici zoranfilipoviczoro.com možete u rubrici Izložbe istražiti cjelovite prikaze pojedinih fotografskih izložbi koje su bile postavljane u vodećim galerijama i muzejima u zemlji i inozemstvu, a u rubrici Kolekcije odabrane radove iz bogatog i raznovrsnog fotografskog arhiva Zorana Filipovića.


Staša Čimbur: All you need is a hat!

url: http://stashahats.com/
https://www.youtube.com/watch?v=Cl0J0Mt-akQ

U svibnju je na 39. Art ćakuli gostovala primijenjena umjetnica Staša Čimbur koja je tom prigodom premijerno prikazala svoj video projekt All you need is a hat! posvećen tradicijskim obrtima klobučarstva i kitničarstva.

Pogledajte reportaže o šeširima i asamblažima:
Stasha Hats: All you need is a hat! Exhibition, opening & the artist's atelier (extended version)
Stasha Hats: All you need is a hat! – Story about the hat! Exhibition & the artist's atelier
StashaHats: All you need is a hat! Exhibition, Museum of Arts & Crafts, Croatia (director's cut)

Projekt Staše Čimbur, kao i program Art ćakula, Ministarstvo kulture i medija podržava putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

The Best in Heritage 2021 – virtualno izdanje

https://www.thebestinheritage.com/

Jubilarno, 20. izdanje The Best in Heritage konferencije koja okuplja najbolje muzejske i baštinske projekte iz cijeloga svijeta ove će se godine iznimno kao i lani, zbog pandemije održati virtualno. Program konferencije bit će realiziran kao serija online video intervjua s predstavnicima najboljih i najinspirativnijih muzejskih, baštinskih i konzervatorskih projekata u svijetu, nagrađenih u prošloj godini međunarodnim i nacionalnim strukovnim nagradama.

Predstavljanje laureata počelo je 24. svibnja na službenom Youtube kanalu manifestacije, a proglašenje pobjednika očekuje se krajem rujna. Sve aktivnosti i novosti vezane uz ovogodišnju manifestaciju pratite na web stranici i društvenim mrežama - YouTube, Facebook, Twitter..

Glavni partner konferencije je Međunarodno vijeće muzeja (ICOM), a organizirana je u partnerstvu s udrugom Europa Nostra, te podržana od Ministarstva kulture i medija RH.
 


Skulptura u online formatu / Vodiči za pokretanje

url: https://www.facebook.com/sculpture.in.the.online.format
vrijeme: 28. svibnja 2021. - 11. lipnja 2021.18,3.0 - 20.00 sati

"Vodiči za pokretanje" projekt je akademske kiparice Marine Bauer, nastao u suradnji s plesnom umjetnicom Zrinkom Šimičić Mihanović. Usmjeren je na tjelesni doživljaj radova i aktivnu ulogu publike, a osnova projekta su iskustveni online susreti Bodily Encounters. Novi ciklus susreta u okviru projekta održavat će se srijedom i petkom putem platforme Zoom.

Uz upute i vođenje autorica sudionici u vlastitom domu (re)kreiraju i doživljavaju radove te komentiraju doživljeno u grupnom vođenom razgovoru. Fotografije i video zapisi nastalih situacija i radova, citati iz razgovora sa sudionicima te osvrt povjesničarke umjetnosti i kustosice Jasmine Fučkan, bit će objedinjeni u dokumentacijskoj izložbi na web stranici www.marinabauer.com u lipnju ove godine.

Prijave na e-mail: marinabau@yahoo.com (broj sudionika je ograničen)
Više o susretima https://www.facebook.com/sculpture.in.the.online.format
  
Program podržava Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Poziv HDLU Zagreb za sudjelovanje na virtulanoj izložbi 

url: 
https://hdlu-zagreb.hr/

HDLU Zagreb poziva likovne umjetnike iz različitih likovnih udruga, ali i one koji nisu u udrugama, na novu skupnu virtualnu izložbu pod nazivom ”Složeni identiteti – umjetnik između eskapizma i aktivizma”, koja će se postaviti na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” sredinom kolovoza 2021. godine. Sudjelovati mogu i umjetnici koji žive izvan Hrvatske, a čiji će radovi biti u skladu s konceptom izložbe.
 
Više o izložbi, njezinom konceptu i terminima poziva pronađite na portalu ''Zagrebački likovni umjetnici'' na poveznici.


Karas Art Hub (KAH)
 
url: www.karasarthub.eu
https://www.facebook.com/KarasArtHub
https://www.youtube.com/watch?v=uKayml-Pi-U
 
Hrvatsko društvo likovnih umjetnika predstavlja program Karas Art Hub (KAH). Riječ je o digitalnom proširenju programa Galerije Karas, osmišljenom u svrhu razvijanja različitih pristupa prikazivanja i obrade umjetničkih djela, kao i diversifikacije publike. KAH se širokoj publici predstavlja digitalnim sadržajima na novoj web platformi Galerije, uključujući 360 snimke postava, podcaste i edukativne sadržaje.

U produkciji sadržaja uključen je veći broj umjetnika i suradnika u stvaranju inovativnog i suvremenog sadržaja, koji ima dugoročan cilj produbiti razumijevanje i doživljaj umjetničkih praksi predstavljenih u Karasu u nadolazećim godinama i izložbenim programima. KAH se javnosti po prvi put predstavlja 27. svibnja 2021., što će obilježiti izložbom Generator izmjeničnih prostora u Galeriji Karas. Program Ministarstvo podržava putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


E-izdanje kataloga izložbe Edit Szűr-Szabó „Mediteranski trenutci“ (Stakleni mozaici i vitraji)

url: http://www.mas-zadar.hr/wp-content/uploads/2021/05/Mediteranski-trenutci.pdf

Povodom održavanja izložbe mađarske umjetnice i dizajnerice Edit Szűr-Szabó: Mediteranski trenutci, otvorene u prigodi Dana Muzeja antičkog stakla u Zadru i obilježavanja 12. godišnjice otvorenja, MAS u Zadru predstavlja dvojezično mrežno i elektroničko izdanje kataloga izložbe koje je dostupno putem poveznice http://www.mas-zadar.hr/wp-content/uploads/2021/05/Mediteranski-trenutci.pdf .
Autorica kataloga je Jadranka Belevski, kustosica izložbe i viša kustosica dokumentaristica MAS Zadar. Projekt je ostvaren uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija.
http://www.mas-zadar.hr/izlozba-mediteranski-trenutci-2/
https://www.facebook.com/mas.zadar/


'Vodiči za pokretanje' - online izložba skulptura i edukativne interaktivne radionice
 
url: https://www.facebook.com/Skulptura-u-online-formatu-iskustvena-online-izlo%C5%BEba-102884998639869
https://www.facebook.com/events/475746566812238/?ref=newsfeed
vrijeme: srijedom i petkom od 7. svibnja do 9. lipnja 2021. od 18:30 do 20:00 sati
 
Izložba 'Vodiči za pokretanje' akademske kiparice Marine Bauer usmjerena je na tjelesni doživljaj radova i aktivnu ulogu publike, a osnova izložbe su iskustveni online susreti nastali u suradnji s plesnom umjetnicom i somatskom praktičarkom Zrinkom Šimičić Mihanović. Susreti se odvijaju preko platforme Zoom srijedom i petkom tijekom pet tjedana i moguće je sudjelovanje na jednom ili više njih.
 
Uz upute i vođenje autorica sudionici će u vlastitom domu zajednički (re)kreirati fizičko iskustvo izložbe izoštravajući percepciju, usmjeravajući pažnju na tijelo, dodir i pokret kroz prepoznavanje i preoblikovanje skulpturalnih svojstava stvari i prostora stana. Susreti na različite načine afirmiraju neke osnovne pojmove u kiparstvu kao što su trodimenzionalnost, tijelo, prostor, taktilnost, ambijent, performans, objekt te generiraju novo iskustvo u ograničenom i poznatom okruženju svog doma. Fotografije i video zapisi nastalih situacija i radova, citati iz razgovora sa sudionicima i osvrt bit će objedinjeni u dokumentacijskoj izložbi na web stranici www.marinabauer.com u lipnju ove godine.
 
Program Ministarstvo kulture i medija podržava putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Predavanje Darka Šimičića
"Privatno, javno i poneka razglednica" (+online)

url: https://croatian-photography.com/
vrijeme: 25. svibnja 2021., 18 sati 
mjesto: Zoom

U okviru ovogodišnjeg izdanja Kvartovskog objektiva Ured za fotografiju najavljuje predavanje likovnog kritičara Darka Šimičića, pod naslovom 'Privatno, javno i poneka razglednica'. Predavanje će se održati 25. svibnja u 18 sati, a moći će se pratiti i online putem Zoom aplikacije, uz prethodnu najavu dolaska/prijavu. Prijave za online sudjelovanje primaju se do 15 sati na dan predavanja, na e-mail adresu: info@officeforphotography.com.


Digitalni fundus Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka


Digitalnim fundusom Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka doprinosi procesu digitalizacije i prezentacije cjelokupnoga muzejskog fundusa na jednom mjestu, njegove dostupnosti te inovativne interpretacije digitalizirane muzejske građe i dokumentacije uz upotrebu suvremenih medija i tehnologije radi nadilaženja ograničenja lokacije i dopiranja do što većeg broja ljudi te poticanja njihova interesa.

Na poveznici https://digitalni.ppmhp.hr/ pronađite predmete predstavljene u visokoj rezoluciji i osnovnim podacima. Facebook; Instagram

Virtualna izložba: 'Turkmenski sagovi u Muzeju Mimara'
url: http://www.mimara.hr
vrijeme: 18. svibnja 2021. - 31. prosinca 2021.

Muzej Mimara kao i svake godine, sudjeluje u obilježavanju svjetskog Dana muzeja 18. svibnja. Ove se godine pridružuje organizacijom virtualne izložbe „Turkmenski sagovi u Muzeju Mimara“ kojom će predstaviti devet reprezentativnih predmeta iz Zbirke tekstila i sagova datiranih u 19. stoljeće. Izložba će biti dostupna na mrežnoj stranici Muzeja od utorka, 18. svibnja. 

Osnovna misija Muzeja, čuvanje i obrada kulturne baštine, trajni je zadatak djelovanja i obveza prema jedinstvenoj vrijednosti umjetničke zbirke, kao i prema društvenoj zajednici. Muzej želi izlaganjem svojih umjetničkih predmeta i dalje oplemenjivati život ljudi, ovom prigodom, virtulanih posjetitelja. Bogatstvo zbirki Muzeja neprekidno nudi nove izazove proučavanja i obrade kustosima koji aktivno rade na oblikovanju izložbenog sadržaja.

Online radionice likovnog izražavanja „Crno-bijelo u bojama“
a osobe starije od 55 godina

url:
 https://www.ckd.hr/
www.facebook.com/Centar.za.kulturne.djelatnosti
prijava: do 31.5.2021. https://forms.gle/JEZdJ6U3CumUbJAx7

Centar za kulturne djelatnosti pokreće online radionicu likovnog izražavanja namijenjenu osobama s navršenih 55 godina. Sudjelovanje je besplatno te namijenjeno svima koji vole crtati i slikati. Prijave za sudjelovanje na radionici koja će započeti 2. lipnja 2021. u 18 sati, otvorene su do 31. svibnja. Sastanci će se održavati svake druge srijede putem aplikacije Zoom. Voditelj radionice bit će suvremeni hrvatski likovni umjetnik Vladimir Vrljić Ankin
 
Prijave su otvorene putem obrasca na poveznici: https://forms.gle/JEZdJ6U3CumUbJAx7.
Program je financiran putem poziva "Umjetnost i kultura online", a sredstavima Europskog socijalnog fonda te Ministarstva kulture i medija. 
Bojan Šumonja: ''Omnibus - skupna izložba jednog autora''

url: https://www.youtube.com/watch?v=zUgS8bJ6AVg
 
U okviru projektnih aktivnosti digitalne prilagodbe tijekom prve polovice 2021. godine, HDLU Istre kontinuirano predstavlja izložbe svojih članova. Sljedeća je ona umjetnika Bojana Šumonje, pod nazivom "Omnibus - skupna izložba jednog autora". Izložba se održava od 14. svibnja do 2. lipnja u galeriji HDLUI, a virtualni posjet izložbi moguć je putem internetskih platformi Udruge - YouTube kanal HDLU-a Istre i Facebook stranica HDLU-a Istre.
Program podržava Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
Online predavanje - Korištenje fotografije kao povijesnog izvora
 
url: https://croatian-photography.com/predavanje-gorana-arcabica-koristenje-fotografije-kao-povijesnog-izvora-u-projektu-zagrebacka-industrijska-bastina-povijest-stanje-perspektive/
vrijeme: 13. svibnja 2021. u 19 sati
 
U četvrtak, 13. svibnja 2021. u 19 sati, Ured za fotografiju organizira predavanje Gorana Arčabića Korištenje fotografije kao povijesnog izvora u projektu „Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive“. Predavanje će biti održano online putem aplikacija Zoom. Sudjelovanje je potrebno najaviti na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com), najkasnije 2 sata prije početka predavanja.
Predavanje je dio ovogodišnjeg programa suradničkog projekta Zajednički fotografski narativi, usmjerenog istraživanju fotografije kroz povijest tiskanih medija
Projekt Ive Valentić - Privremene strukture 2021.
 
url: https://www.youtube.com/watch?v=nTyeGpPQmeM
 
Vizualna umjetnica Iva Valentić na svojoj YouTube stranici predstavlja autorski projekt naziva Privremene strukture kojega je Ministarstvo podržalo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja. Privremene strukture bave se posljedicama promjene funkcioniranja života zbog utjecaja covida-19 i potresa. Osluškivanje priča i svjedočenje situacijama su glavni izvori detektiranja novih struktura.
 
Realitet u kojem živimo nameće preispitivanje našeg shvaćanja tog istog realiteta. Oslanjajući se na poznate, prepoznate nam strukture, zaboravljamo da strukture mogu nestati, onako kako o tome govori Umberto Eco, onako kao nam se upravo pred očima rastapaju. Stvoriti će se nove strukture, no hoćemo li mi biti u stanju prepoznati ih? Ako ih ne uspijemo prepoznati, nećemo moći utjecati na njihov oblik, a one će utjecati na nas, na naš život. Naše iskustvo i naše znanje možda neće biti dovoljno za prepoznavanje tih novih struktura. Zbog toga osmislih ovaj projekt, kako bi nam pomogao ući u bit privremenih struktura, kako bi nam dao alat kojim ćemo ih moći prepoznati. (I.V.)
Online predavanja - 5. Pazi što jedeš Laboratorij  (PŠJ LAB)

url:
 http://www.pazistojedes.com/novosti/pazi-sto-jedes-laboratorij-5-2021-godine/
vrijeme: svakog ponedjeljka u svibnju od 18.30 sati 

Edukativni i istraživački projekt Pazi što jedeš Laboratorij (PŠJ LAB) posvećen je dokumentiranju nematerijalne kulture, odnosno tradicijske prehrane. Studenti etnologije i kulturne antropologije uz teorijski dio, borave na terenu, prikupljaju i bilježe (fotoaparatima i video kamerama) znanje i vještinu pripremanja odabranih tradicijskih jela. Voditeljica projekta je dr. sc. Tanja Kocković Zaborski, viša kustosica u Etnografskom muzeju.

Tema petog PŠJ laboratorija, koji je započeo u travnju, vezana je uz proizvodnju, distribuciju i konzumaciju meda. Svi zainteresirani online predavanja tijekom svibnja mogu pratiti ponedjeljkom od 18.30 sati na: https://us02web.zoom.us/j/89377775621?pwd=V1dIYzFneno4eC9zeEUvc1BvbFZRZz09#success
Serija predavanja "Priče iz arhiva"

url: https://www.icarushrvatska.hr/
vrijeme: srijedom u 12 sati od 5. svibnja do 9. lipnja 2021.

U okviru 26. Edukativne muzejske akcije EMA - Iz/Van/Red/No! ICARUS HR predstavlja platformu #PričeIzArhiva pokrenutu u okviru CREARCH projekta i organizira seriju online predavanja i radionica kojima će se predstaviti arhivske priče iz javnih i privatnih spremišta i zbirki. Predavanja se mogu pratiti uživo putem Zoom platforme, a održavat će se srijedom u 12 sati, počevši od 5. svibnja i predavanja Pauline Šiljeg "Nepoznata povijest doline Neretve".
 
Predavanja će biti i snimljena i dostupna na mrežnim stranicama ICARUS Hrvatska gdje možete pronaći i raspored održavanja: https://www.icarushrvatska.hr/icarushr 
Izložba "Milko Cepelić – iz ljubavi prema hrvatskom narodu našemu“
sada i virtualno

url: 
https://cepelic.emz.hr/

Zagrebački Etnografski muzej pripremio je izložbu "Milko Cepelić – iz ljubavi prema hrvatskom narodu našemu“ nastalu u povodu 100. obljetnice smrti i donacije zbirke „tkiva i veziva“ Etnografskom muzeju (1920.—2020.) i u virtualnom obliku. 

Istražite odabrane primjerke uporabnog tekstila, odjevno ruho, nakit i ukrašena tikvica iz darovane cjeline od ukupno 302 predmeta koja su u muzejski fundus ušla 1920. godine te dokumenti iz privatnog vlasništva Cepelićeve pranećakinje Đurđice Gross-Ašperger. 
Video vodstvo izložbom „51000 Balthazargrad“

url: https://www.youtube.com/watch?v=dezeEj6dS1E
vrijeme: 28. travnja 2021. u 12 sati
 
U srijedu, 28. travnja u 12.00 sati, u okviru završnice programa Europske prijestolnice kulture, na YouTube kanalu Rijeke 2020 bit će objavljeno video vodstvo izložbom „51000 Balthazargrad“, koja je od listopada 2020. do veljače 2021. bila postavljena u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Kustos izložbe bio je Željko Luketić, a autorstvo dizajna postava i vizualnog identiteta izložbe potpisuje studio Brigada iz Zagreba. Arhivska građa korištena za izložbu u vlasništvu je Zagreb filma. Video je nastao u produkciji riječkog studija Filmerija, dok je za ton videa korišteno audio vodstvo nastalo u produkciji MMSU Rijeka i Radija Roža.
Virtualna izložba Frankopanski gradovi i utvrde s područja PGŽ
 
url:
http://frankopani.ppmhp.hr
 
U okviru programa obilježavanja 350. godišnjice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana smaknutih 1671. u Bečkom Novom Mjestu, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka od 28. travnja do 28. lipnja 2021. predstavlja izložbu Frankopanski gradovi i utvrde s područja Primorsko-goranske županije na povijesnim fotografijama i razglednicama. 
 
Izložba je u virtualnoj inačici dostupna na poveznici. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija.
Art ćakula
 
url: https://www.youtube.com/channel/UCGOYiZDKcbkXbvn-g60LDFA
vrijeme: nedjeljom u 18:30 sati
 
Art ćakula je online zajednica umjetnika koju je u travnju 2020 pokrenula riječka umjetnica Ivana Egić. Susreti se državaju svake nedjelje u 18,30 sati na Zoom platformi koja je snimana i javnosti dostupna na YouTube-u.
 
Nastala je u izvanrednim okolnostima pandemije Covid-19 u travnju 2020. kada su svi umjetnički događaji bili otkazani. Umjetnici su bili pozvani na virtualno povezivanje i druženje. Osim iz Hrvatske, na Art ćakulu su se odazvali umjetnici iz 6 zemalja. Art ćakula kontinuirano svaki tjedan kreira nove kulturne i edukativne sadržaje koji se ostvaruju i plasiraju u javnost kroz nedjeljna online druženja i izlaganja umjetnika. Susreti obuhvaćaju razmjenu iskustava i znanja, predstavljanje individualnih umjetničkih pristupa, kolonija, web stranica, PR alata, diskutiranje o aktualnostima u umjetnosti i problemima s kojima se umjetnici susreću u svojoj struci. Snimke svih Ćakula javno su dostupne na YouTube kanalu. Kontinuirani brainstorming članova redovito se odvija i na Facebook stranici, facebook grupi Art ćakula i Instagramu. Art ćakula je uvijek otvorena za nove suradnje i nakon svakog javnog izlaganja u Art ćakulu se pridružuju novi članovi, a periodično objavljuje i javne pozive i natječaje za prijem.
 
Program Ministarstvo podržava putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja. 
Radionica IoT za umjetnike i studente likovnih akademija
 
url: http://insidetheblackcube.com.hr/radionica/
vrijeme: 17.05.2021. - 14.06.2021.
rok prijave: 15.05. i 12.06.2021.

U okviru projekta nezavisne kustosice Mirne Rul, Inside The Black Cube otvoren je poziv za radionicu IoT (Internet of Things) i njegovih potencijala u kontekstu vizualne umjetnosti. Rok za prijavu na svibanjsku radionicu je 15. svibnja, a onu lipanjsku 12. lipnja 2021.

Sudionici radionice naučit će kako izraditi interaktivan IoT umjetnički rad bez programiranja, na primjeru EEG biosenzora i WIFI prekidača uz korištenje besplatnih softverskih rješenja. Sadržaj radionice bit će primarno koncentriran na tehnologiju BCI (brain-computer interface), kojom se omogućava komunikacijska veza između čovjekovog mozga i vanjskog uređaja,  prilikom koje računalo prima i obrađuje informacije iz čovjekovog mozga. Sudionici će, također, biti upoznati sa osnovnim principima električne aktivnosti mozga te  frekvencijama moždanih valova.

Voditelj radionice: Mihael Giba, vizualni umjetnik. Uvodno predavanje o moždanim frekvencijama održat će Ana Bogdanić, klinička psihologinja. Program je namijenjen vizualnim umjetnicima i studentima likovnih akademija. Radionice su besplatna i odvijat će se putem online video platforme.      
Više o radionici: http://insidetheblackcube.com.hr/radionica/
Program Ministarstvo podržava putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
 
Magnet hunt

url: https://www.instagram.com/mane_mei/
vrijeme: 26. - 30. travnja 2021. 
 
Zainteresirani su pozvani da putem Instagrama zaigraju igru Magnet hunt. Umjetnik Mane mei postavljat će ručno u graffiti stilu rađene magnete na određene urbane lokacije u gradu Zagrebu te ostavljati tragove na Instagram Storyju. 
Zainteresirani su pozvani pratiti Instagram umjetnika te pokušati odgonetnuti gdje se magnet nalazi i zatim ga što prije skupiti (ovisno o udaljenosti lokacije od one na kojoj se sami nalaze). Nakon što pronađu magnet, pozvani su poslati povratnu informaciju o pronalasku magneta kako bi ostali koji sudjeluju u igri znali da je magnet pronađen. Igra će se odvijati tijekom 5 dana (26. - 30. travnja) i u tih pet dana postavit će se 2 magneta dnevno.

Program Ministarstvo podržava putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
Izložba "U pokretu – o putujućim trgovcima kroz, i u Istri"
od sada na virtualnom putovanju

 
url: https://upokretu.net/

Izložba Etnografskog muzeja Istre "U pokretu – o putujućim trgovcima kroz, i u Istri" nakon što je bila postavljena u pazinskom Kaštelu i gostovala u Maloj Galeriji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, kreće na svoje virtualno putovanje. Polazna stanica je https://upokretu.net/ .

Izložba ukazuje na pojave i segmente iz svijeta trgovine u pokretu koja se odvijala na području Istre i bliže okolice u okviru 20. stoljeća s naglaskom na ruralne sredine. Nekadašnja trgovina u najvećoj mjeri bila – u pokretu. Trgovci i obrtnici koji su nudili robu i svoje proizvode morali su biti znatno pokretljiviji ne bi li našli put do kupaca. Time su trgovanje održavali živim, a istovremeno olakšavali život ljudima u malim sredinama gdje nije bilo trgovina ili su prometno bile loše povezane.
Izložba je dostupna na hrvatskom i talijanskom jeziku.

"Žensko dopisivanje/ Female correspondence" na konferenciji IMPACT 11 
 
url: https://femalecorresponden.wixsite.com/femalecorrespondence
vrijeme: 20. - 25. travnja 2021
 
Umjetnički projekt "Žensko dopisivanje/ Female Correspondence’" bavi se problemom komunikacije u formi likovnog dopisivanja grafikama malog formata. Projekt autorica Mateje Rusak i Tihane Karlović je nakon žiriranja odabran za predstavljanje na jednoj od najvećih svjetskih konferencija umjetničke grafike IMPACT11, koja će se održati od 20. do 25. travnja u virtualnom obliku.
Više na poveznici.
Cilj projekta je kroz osobne, intimne, idejne i likovne ženske "razgovore" stvoriti mreže umjetnica, osnaživanje i poticanje umjetnica na stvaralaštvo. Iako projekti razmjene grafika nisu neuobičajeni u svijetu inovativnost se događa upravo u komunikaciji autorica. Započeo je u siječnju 2019., a na njemu sudjeluju 11 umjetnica iz Hrvatske, 2 iz SAD-a, po 1 iz Irske, Poljske te Slovenije. Do sad je izmijenjena 121 grafika malog formata, što ne umanjuje kvalitetu izražavanja. Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
7. Kreativna riznica

url: 
https://kreativna-riznica.com/
vrijeme: 21. - 24. travnja 2021.

Prijenos otvorenja sedme Kreativne riznice iz Aule glagoljice Ekonomskog fakulteta u Osijeku pratite od 12 sati, na Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti 21. travnja. Organizatori pozivaju zainteresirane da se pridruže programskim sadržajima na mrežnoj stranici Kreativne riznice gdje mogu preuzeti detaljan prikaz iznimno bogatog programa u kojemu će sudjelovati više od 80 izlagača. Programska knjižica dostupna je na poveznici.
 
Sva događanja posjetiteljima dostupna su u izravnom prijenosu uživo putem Facebook stranice Kreativna riznica i Youtube kanala Institut Andizet
Video vodstvo izložbom „Retrovizor 2020“ u povodu završnice programa Europske prijestolnice kulture - Rijeke2020

url: https://www.youtube.com/watch?v=S-kupnSa-Tc
vrijeme: petak 16. travnja 2021. u 12 sati 

„Retrovizor 2020“ izložba fotografija koja je postavljena u Exportu na Delti, a koja je u skladu s epidemiološkim mjerama trenutno zatvorena za posjetitelje "podsjeća na brojne značajne trenutke izdvojene iz uzbudljivog tijeka vremena u kojem smo zajednički gradili Europsku prijestolnicu kulture, kao i na neobična mjesta gdje smo se susretali. Objektivi profesionalnih fotografa i amatera zabilježili su ono što pamtimo i očekujemo – sjajna umjetnička djela i izvedbe, radost zajedničkog uživanja u kulturnim događanjima, zadovoljstvo otvaranja i istraživanja novih prostora", poručuju organizatori i pozivaju da se priključite u prijenos uživo.

Razgovori s umjetnicima 

url: https://www.facebook.com/Galerija-Doga%C4%91anja-1384647088433203

Galerija Događanja, u ovo pandemijsko vrijeme, uz svoj je redovni izložbeni program pokrenula program razgovora s umjetnicima. Uz svaku izložbu snimljen je artist talk koji vodi teoretičarka umjetnosti Josipa Bubaš. Na slijedećim poveznicama objavljeni su razgovori s umjetnicom Tamarom Galović u povodu izložbe Izvorno svjetlo, održane u GD od 26. veljače – 19. ožujka te s umjetnicom Marinom Đirom u povodu izložbe Longing Ind. koja se do 16. travnja može pogledati u Galeriji Događanja. Više o izložbi Marine Đire na poveznici.
Za ovaj i sve druge programe pratite društvene mreže Galerije Događanja.


Online predstavljanje izložbe „Lebbeus Woods: Zagreb Free Zone Revisited“

url: https://www.youtube.com/watch?v=HKhh7ilGjKY
vrijeme: 13. travnja u 18 sati

Oris kuća arhitektura putem YouTube kanala 13. travnja će s početkom u 18 sati predstaviti izložbu „Lebbeus Woods: Zagreb Free Zone Revisited“,  Riječ je o ponovnom promišljanju jednog od najznačajnijih projekata iz opusa istaknutog američkog arhitekta Lebbeusa Woodsa (1940 – 2012). Publici će se obratiti Steven Holl (Steven Holl Architects, New York), Peter Noever (Peter Noever Design, Beč), Lovorka Prpić i Leo Modrčin (Arhitektonski fakultet, Zagreb),  Fedja Vukić (Studij dizajna, Arhitektonski fakultet, Zagreb),  Andrija Rusan (Oris Kuća arhitekture), Sven Sorić (grafički dizajner, Zagreb), Joseph Becker & Jennifer Dunlop Fletcher (San Francisco Museum of Modern Art), Maristella Casciato (The Getty Research Institute, Los Angeles) i Aleksandra Wagner (Estate Of Lebbeus Woods, New York).

Izložba se može pogledati do 24. travnja u Oris Kući arhitekture.
Autori izložbe su Leo Modrčin, Lovorka Prpić i Sven Sorić, a organizatori: Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Oris Kuća arhitekture i Estate of Lebbeus Woods. Izložbeni program Oris Kuće arhitekture za 2021. godinu podržava Ministarstvo u okviru programa vizualnih umjetnosti.


Online predavanja uz izložbu "Yakishime: metamorfoza zemlje"

url: http://www.ami-pula.hr/
vrijeme: 9. i 10. travnja 2021. 

9. travnja Stefani Silli održat će predavanje “Utjecaj japanske likovne i kulturne tradicije na umjetnički izričaj umjetnika Takashija Murakamija", a dan kasnije, 10. travnja 2021., slijedi predavanje Irene Srdanović - “Fenomen kyara u japanskom jeziku i društvu”. Predavanja možete pratiti na YouTube kanalu Arheološkog muzeja Istre.

Poveznica za predavanje bit će dostupna na Facebooku, Instagramu i Twitteru Arheološkog muzeja Istre.
Stručnom vodstvu izložbom moguće je prisustvovati uz najavu, u subotu, 10. travnja 2021. u 12:00 sati.
Izložba će biti otvorena do nedjelje, 11. travnja 2021. godine.

"Međugeneracijskom suradnjom do obnove umjetnosti i kulture" – online radionice

vrijeme: 08.04.2021. - 02.05.2021.
url: https://www.facebook.com/udruga.obnova

Udruga Obnova poziva sve zainteresirane da se priključe online radionicama u okviru projekta "Međugeneracijskom suradnjom do obnove umjetnosti i kulture". U travnju 2021. predviđeno je održavanje četiri serije četverodnevnih radionica namijenjenih osobama mlađima od 25 godina. 
1. Likovna umjetnost i kultura
•  Mladi slikari u Hrvatskoj (radionica je namijenjena osobama mlađima od 25 godina)
•  Mladi kipari u Hrvatskoj (radionica je namijenjena osobama mlađima od 25 godina)
•  Utjecaj filma na popularnu kulturu (radionica je namijenjena osobama mlađima od 25 godina
2.  Povijest kulture
•   Arapska kultura - (radionica je namijenjena osobama mlađima od 25 godina)

Za sudjelovanje na radionicama potrebno je ispuniti prijavnicu:
https://forms.gle/NEvGxpeseW5tmdmQ8
 
Više informacija o projektu možete vidjeti na poveznici: https://bit.ly/2N64uI8
Projekt je sufinancirala Europska unija putem Europskog socijalnog fonda.


Likovna online radionica "Čarolija pejsaža" (ulje na platnu)

vrijeme: 23.04.2021. - 26.04.2021.

Hrvatski sabor kulture i akademska slikarica Olena Sokolovska pripremili su novu likovnu online radionicu pod nazivom 'Čarolija pejsaža' u tehnici ulje na platnu. Radionica će biti održana 23. i 26. travnja 2021. putem mrežne platforme Zoom. Prijave su otvorene za sve zainteresirane, a broj sudionika ograničen je na prvih 100 prijavljenih.
 
Online radionica „Čarolija pejsaža“ uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike (23. i 26. travnja 2021.) voditi akademska slikarica Olena Sokolovska i moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a, uz samostalan rad polaznika na vlastitom umjetničkom djelu (24. i 25. travnja 2021.)
Opširnije.

"Kako mislim (ne)odgovorno?"

url: https://uo-genijator.com/radionice/kako-mislim-neodgovorno/
https://www.facebook.com/genijator.hr

U želji za osvještavanjem sociološke koncepcije vlastitih medija i kreiranjem digitalne platforme na web stranici UO Genijator, voditeljice su pripremile ciklus radionica Kako mislim (ne)odgovorno? putem kojih nastavljaju istraživati, stvarati i otvarati prostor imaginacije, izvedbe i realizacije unutar različitih umjetničkih medija. 

Kroz istraživačko edukativni pristup polaznici/e osluškuju i osvješćuju ponajprije odgovornost prema sebi, prema drugima, prema planeti Zemlji te kroz somatsku praksu, razne imaginacije i vizualizacije putem i preko umjetničkih medija pokreta, zvuka, crtanja i pisanja uče kako biti u trenutku.
Prvi ciklus u travnju sadrži kreativno edukativne radionice koje uključuju likovni rad izrade kolaža s elementima art terapije i kinestetičkog doživljaja tijela kroz plesnu meditaciju te likovno plesnu radionicu inspiriranu dadaizmom.

Radionice su namijenjene svima, profesionalcima i neprofesionalcima svih uzrasta, a program je sastavljen tako da svatko unutar njega može pronaći svoj način da ponuđene alate inkorporira u vlastiti profesionalni ili osobni kontekst.
Sve radionice su besplatne, a prijave su otvorene putem našeg mail-a: uo.genijator@gmail.com 

Termine radionica i ostale informacije potražite na poveznici. 
Prijavljeni sudionici/e će prije početka radionice dobiti poveznicu za zajednički susret kao i detaljnije upute (program se odvija putem Zoom platforme). Program financijski podržava Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja. 


Online tribina "Umjetničko istraživanje: kritika i praksa"

url: https://www.facebook.com/events/161258419180655
vrijeme: 1. travnja 2021. od 18 sati
 
Kulturpunktova online tribina Umjetničko istraživanje: kritika i praksa održat će se u četvrtak, 1. travnja u 18 sati, uz prijenos na Facebook stranicama Kulturpunkta i suorganizatora, srpskog portala SEEcult.org. Tribina posvećena umjetničkom istraživanju u domeni vizualne umjetnosti udružit će kustosku, kritičarsku i umjetničku vizuru. U razgovoru će sudjelovati umjetnica Katerija Duda, kritičarka Miona Muštra te kustosica i kritičarka Maja Ćirić, a vodit će ga kustosica Lea Vene.
Tribina je dio programa "Kritika – jučer, danas, sutra" kojeg Ministarstvo podržava u okviru programskog područja Inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi.


Rihtaonica (naučimo, pretvorimo, stvorimo)

url: https://www.facebook.com/Rihtaonica-102553695264007
https://lifeisapicnic.eu
 
Zanima vas kako umjetničkim stvaralaštvom neupotrebljive predmete transformirati u nove, upotrebljive? U okviru programa Rihtaonica, autorica projekta, modna dizajnerica, kostimografkinja i konceptualna umjetnica Ines Zrnc Gregorina informirat će zainteresiranu publiku i predstaviti joj potencijal starih trošnih predmeta koji se na kreativne i domišljate načine mogu prenamijeniti. Pratite projekt na društvenim mrežama i otkrijete svoje kreativne mogućnosti, reciklirajte i zabavite se! 
Najavu programa potražite na: 
https://www.facebook.com/102553695264007/videos/282873993230039/
Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Virtualna izložba: Simbolika tvarnog u zbilji puta križa

url: http://www.mimara.hr/

U povodu jubilarnih 30. svečanosti Pasionske baštine izložbom Simbolika tvarnog u zbilji puta križa četrdesetak afirmiranih umjetnika različitih generacija nastavlja tradiciju umjetničkog razmatranja Kristovog spasiteljskog čina. Izložbom svjedočimo nastavku tisućljetne intrigantnosti torinskog Svetoga Platna (sacra sindone) i drugih relikvija koje su umjetničkim interpretacijama transformirane u motiv slike ili skulpture te postaju likovni “transkripti” Križnoga puta i Uskrsnuća. 

Virtualnu izložbu potražite na:
https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/5325432/simbolika-tvarnog-u-zbilji-puta-kri%C5%BEa
Katalog izložbe potražite na poveznici.


HDLU Zagreb nastavlja s online izložbama

url: https://likumzg.wordpress.com/

U okviru programa Digitalne prilagodbe, financiranog od Ministarstva kulture i medija RH, HDLU Zagreb obavještava kako na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” predstavlja četvrtu u nizu, virtualnu izložbu umjetnika Andreja Zbašnika, pod nazivom ”Digitalno-slikarske refleksije”.
Virtualna izložba se može pogledati na poveznici i slobodno dijeliti.


ZIMA - izvedbena izložna instalacija

url: https://www.facebook.com/CirkPozor
https://www.facebook.com/events/478844266470509/

vrijeme: 24. ožujka 2021. od 12:30 sati

Nikolina Majdak izvest će ZIMU - prvu od dvije izvedbe u javnom prostoru u okviru programa "Jezik bez jezika" kojega provodi u suradnji s umjetničkom organizacijom Cirk Pozor. Radi se o izvedbenoj, minimalno pokretnoj instalaciji u izlogu (Petrinjska 38, Zagreb) namijenjenoj slučajnim pogledima prolaznika, kao i onim manje slučajnim. Sadržaj će se snimati i video će biti objavljen na YouTube kanalu UO Cirk Pozor gdje će ostati trajno dostupan.
Putem Facebook stranice prenosit će se kratki prijenos uživo događaja (ne u čitavom trajanju izvedbe), 24. ožujka od 12:30 sati. 
Program podržava Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Izložba HDLU-a Istre - “Corpus humanum”

url: https://www.youtube.com/watch?v=k9UdzhPUSkM
 
HDLU Istre kao dio projektnih aktivnosti digitalne prilagodbe predstavlja izložbu u sklopu tematskog projekta HDLU-a Istre “Corpus humanum”. Riječ je o prvom od četiriju tematskih projekata koji će se održati u 2021. godini kao dio Programa HDLU-a Istre 2021. Ovo je treća izložba u 2021. godini i prva za koju je upriličeno otvorenje uživo u skladu s propisanim mjerama zaštite od koronavirusa prema uputama Stožera civilne zaštite IŽ-a. Izložbu je 19. ožujka otvorio kustos projekta Milan Marin, predsjednik HDLU-a Istre. Snimak otvorenja i postav izložbe moguće je pogledati na YouTube kanalu HDLU-a Istre.
 
Izložba je dio programa HDLU-a Istre koji financira Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Online tribina "Odgovornost umjetnosti. Spomenici na testu"

url: https://www.facebook.com/events/1383700032030102/
vrijeme: 17. ožujka 2021. u 18 sati 

Platforma Kurziv će 17. ožujka u 18 sati putem Zoom platforme održati online tribinu pod nazivom "Odgovornost umjetnosti. Spomenici na testu", na kojoj će ugostiti povjesničarku umjetnosti Sanju Horvatinčić, povjesničara i publicistu Dragana Markovinu, umjetnicu i teoretičarku Bojanu Videkanić te arhitekta i umjetnika Antonia Grgića, uz moderaciju Luje Parežanina. Povod tribini je inicijativa The Chicago Monuments Project-a u okviru koje se razmišlja i o mogućem uklanjanju Meštrovićevih spomenika Indijancima u Chicagu. 
Zoom link: bit.ly/Odgovornost_umjetnosti
Meeting ID: 830 0513 8686
Passcode: 594151
Tribina je dio projekta "Kritika – jučer, danas, sutra" kojega sufinancira Ministarstvo u okviru programa Inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi.


"Iza zatvorenih vrata"

url: https://www.youtube.com/watch?v=kcUrj0XSqK8
vrijeme:  od 17. ožujka 2021.
 
Program "Iza zatvorenih vrata" u video formatu gledateljima prenosi razgovore s vizualnim umjetnicima unutar njihovih radnih prostora. U programu će sudjelovati pet vizualnih umjetnika, a prvi na redu jest intervju sa zagrebačkim umjetnikom, slikarom Lavom Paripovićem, koji će s održati u srijedu, 17. ožujka točno u podne na YouTube kanalu. U drugoj epizodi gostovala je Monika Meglić. 
U trećoj epizodi programa "Iza zatvorenih vrata", u četvrtak, 13. svibnja, u 12 sati, pogledajte intervju sa zagrebačkim umjetnikom Nikicom Jurkovićem.

Ideja, kamera, montaža: Mario Miličić
Snimanje i post produkcija zvuka: Sven Senčić, Bernard Pošta @Feinputz studio
Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Otvorenje izložbe u okviru tematskog projekta HDLU-a Istre "Corpus humanum"

url: https://www.facebook.com/events/3720999884647820
vrijeme: 19. ožujka 2021. s početkom u 19 sati
snimka od 20. ožujka 2021. 

HDLU Istre poziva na otvorenje u okviru projekta "Corpus humanum". Kustos izložbe je Milan Marin, predsjednik HDLU-a Istre, a u izložbi sudjeluju članovi HDLU-a Istre i članovi ostalih HDLU-ova s područja RH. Otvorenje će se održati uz strogo pridržavanje mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom.

Snimku otvorenja bit će moguće pregledati od 20. ožujka na društvenim mrežama HDLU-a Istre (YouTube; Facebook)

Paul Gravett: Umjetnost stripa – Od špiljskih do muzejskih zidova

url: https://www.facebook.com/MSUzagreb/
vrijeme: 11. ožujka 2021. u 18 sati
Predavanje uz izložbu "Nastavit će se... Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj", održat će se u četvrtak, 11. ožujka u 18 sati, putem live streama na Facebook stranici Muzeja suvremene umjetnosti.

U širokom osvrtu, Paul Gravett razmatra promjenjivu percepciju stripa te njegovu ulogu i poziciju u kontekstu povijesti umjetnosti, bilo da je riječ o hibridnim i progresivnim primjerima stripa ili o davnim ilustracijama koje datiraju među prve slikarske primjere u povijesti čovječanstva. Također istražuje pitanja definicija, kanona i praksi koja se javljaju kao posljedica prihvaćanja i prezentiranja „devete umjetnosti“ unutar muzejsko galerijskih institucija.

Opširnije: http://www.msu.hr/

„Međugeneracijskom suradnjom do obnove umjetnosti i kulture“

online radionice 

url: https://bit.ly/3kZBTRk

Udruga Obnova poziva da se priključite online radionicama u okviru projekta „Međugeneracijskom suradnjom do obnove umjetnosti i kulture“. U ožujku 2021. predviđeno je održavanje radionica namijenjenih osobama mlađima od 25 i starijim od 54 godine.
  • Suvremeno slikarstvo danas u Hrvatskoj i svijetu 
  • Suvremeno kiparstvo danas u Hrvatskoj i svijetu 
  • Antička kultura 
Detaljan program, raspored radionica te upute za prijavu potražite na poveznici. Pratite društvene mreže Udruge Obnova kako bi bili informirani o njihovom tijeku.

Edukativne e-slikovnice za djecu

url: http://www.arhitekturazadjecu.com
 
Objavom e-slikovnice Arhitekt Ivo pokrenuta je mrežna stranica Arhitektura za djecu kao prva u nizu nastala u okviru istoimenog projekta. Riječ je o edukativnoj elektroničkoj slikovnici posvećenoj didaktičkom istraživanju Vitićevog nebodera kroz različite forme izražavanja, više segmenata analize uvođenjem publike u jednu vrstu edukativnog sadržaja namijenjenog različitim naraštajima, a prvenstveno najmlađoj publici. Slikovnicu možete preuzeti u .pdf formatu.

Sadržaj publikacije obuhvaća performativni proces korištenja palete boja, linija i ploha, kompozicija i kinetičkih elemenata stalnih mijena fasade ovog modernističkog ostvarenja. Slijedi priprema druge edukativne e-slikovnice, koja će biti posvećena Bernardu Bernardiju. Autor projekta je akademski slikar i grafičar Danijel Srdarev. Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Platforma Online Djelovanja (POD)

url: http://hulu-split.hr/
https://hulu.virtualne-izlozbe.com/
https://hr-hr.facebook.com/hrvatskaudrugalikovnihumjetnika/
https://www.youtube.com/channel/UCUNKZ3BpUrJRPJ3554VSgoQ
vrijeme: 15. siječnja - 31. prosinca 2021.

HULU Split pokrenuo je Platformu Online Djelovanja (POD) koja omogućuje izravnu produkciju inovativnih kulturnih sadržaja cjelokupnoj javnosti s ciljem popularizacije i boljeg razumijevanja suvremene umjetnosti općenito.
Projekt uključuje tri vrste aktivnosti: digitalizaciju postava manje afirmiranih galerijskih prostora (POD VR-art 2021); - digitalizaciju umjetničkih ateljea; podcaste s različitim kulturnim djelatnicima, zanimljivim voditeljima i gostima. Sve nadolazeće i prošle virtualne 360° izložbe i ateljei mogu se vidjeti na: https://hulu.virtualne-izlozbe.com/
Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Virtualne likovne radionice i izložbe umjetničke likovne organizacije Likovnog kluba „Paleta“

url: https://www.facebook.com/PaletaZG
vrijeme: četvrtkom od 18 do 19:30 sati 

Likovni klub "Paleta" organizira besplatne virtualne radionice crtanja i slikanja u okviru projekta kojemu je cilj popularizacija likovne umjetnosti, otkrivanje novih likovnih talenata kod djece i odraslih te praktično upoznavanje s različitim crtačkim i slikarskim tehnikama. 

Tečaj se odvija svakoga četvrtka u virtualnoj radionici putem Zoom-a, a pod stručnim vodstvom slikara Dražena Josipa Pavića. 
Više informacija o radionicama i načinu prijave pronađite na https://www.facebook.com/PaletaZG i 
https://www.instagram.com/paletazg/. Likovna djela nastala tijekom projekta bit će prezentirana u virtualnoj izložbi.

Ministarstvo program podržava putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Online izložbe HDLU Istre

url: https://www.hdluistre.hr/

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre putem internetskih platformi (YouTube; Facebook) objavljuje izložbena događanja koja ostaju trajno dostupna online uz podršku Ministarstva u okviru Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

Sljedeće događanje u nizu otvorenje je samostalne izložbe članice HDLU-a Istre: Alessandra Benčić "MICRO" 26. veljače 2021. godine kojom umjetnica predstavlja radove nastale tijekom 2020. i 2021. u tehnici tuša, akvarela i akrila na papiru. 


Online otvorenje izložbe "Život i smrt u pretpovijesti" 

url: https://www.amz.hr/hr/izlozbe/izlozbe/zivot-i-smrt-u-pretpovijesti/
vrijeme: 23. veljače 2021. u 18 sati

Prijenos uživo otvorenja izložbe i predavanje dr. sc. Maria Novaka (Institut za antropologiju) o projektu PASTLIVES bit će moguće pratiti putem Zoom platforme.

Arheološki muzej u Zagrebu i Institut za antropologiju, Zagreb izložbom prikazuju rezultate znanstvenog projekta PASTLIVES dobivene kroz genetičke, izotopne, radiokarbonske, radiološke, arheološke i bioarheološke analize. U Hrvatskoj postoji velik broj poznatih arheoloških nalazišta iz razdoblja pretpovijesti koja su odigrala važnu ulogu u proučavanju formiranja i razvoja različitih bioloških, društvenih, kulturnih i tehnoloških procesa u Europi.

Radovi Nevene Petre Piližote s izložbe "Otoci" online


Od 18. veljače do 18. ožujka 2021., u zagrebačkoj Galeriji MORH-a "Zvonimir", održava se samostalna izložba slika i crteža umjetnice Nevene Petre Piližote pod nazivom "Otoci" kao nastavak izložbenog projekta. Obuhvaća šezdeset slika i crteža koji su, prema riječima autorice, "mikropripovijesti o istraživanju hrvatskog mitskog pejzaža, pri čemu se realistično (ponovno) susreće sa apstraktnim."

Program je podržalo Ministarstvo kulture i medija RH putem Poziva za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2020. godini. Izložba se može razgledati radnim danima, u skladu s aktualnim epidemiološkim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Katalog izložbe  |  Pregled radova pronađite online.

Otvorenje izložbe "Europan u Hrvatskoj 1990. - 2020." online

url: www.facebook.com/galerijamodulor/
vrijeme: 23. veljače 2021. u 19 sati

Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvorit će izložbu pod nazivom "Europan u Hrvatskoj 1990. - 2020." autora Helene Knifić Schaps, Mirka Buvinića i Luke Korlaeta putem prijenosa uživo na Facebook stranici Galerije Modulor.

Izložba predstavlja izbor arhitektonskih ostvarenja, nagrađene radove hrvatskih arhitekata na lokacijama diljem Europe, kao i one stranih arhitekata na hrvatskim lokacijama. Može se posjetiti i uživo te besplatno od 23. veljače do 12. ožujka 2021. svakog radnog dana od 10 do 14 sati u Galeriji Modulor.
Više o izložbi: https://cekate.hr/program/europan-1992-2017-otvorenje-izlozbe/

Online izložba fotografija mladih autora "Fotografija i mi"

url: http://bashart.info/fotografija-i-mi/

Cilj izložbe je promoviranje mladih fotografa i fotografije kao medija, posebno u ruralnim područjima u kojima se teže razumijeva fotografija kao suvremeni medij. Bashart predstavlja izložbu mladih autora iz Pakraca Sare Marin i Antonia Pejša. Motivi fotografija vezani su uz njihov život i života njihovih rodnih mjesta. Svatko od njih odabire ono važno za prikazati razvijajući pri tome svoj stil i pristup fotografiji kao mediju. 
Izložbu kao i više informacija potražite na poveznici.

"Žive slike" Muzeja grada Zagreba online

url: https://www.facebook.com/MuzejgradaZagreba

Tradicionalna priredba "Žive slike", koju Muzej grada Zagreba organizira u predfašničkom vikendu, zbog epidemiološke situacije, ove će se godine moći gledati online putem internetske stranice MGZ-a, Facebooka i Youtube kanala MGZ-a. 

Koristeći razne profesionalne i amaterske video snimke, kao i snimke priloga o Živim slikama HRT-a, pripremili su video – kolaž, vremeplov kroz protekla dva desetljeća projekta, od njegovih početaka do danas.

Digitalna prilagodba 2021: Rada Marković

url: https://likumzg.wordpress.com/

U okviru programa Digitalne prilagodbe, financiranog od strane Ministarstva kulture i medija RH, HDLU Zagreb na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” predstavlja drugu u nizu, virtualnu izložbu umjetnice Rade Marković, pod nazivom ”Žene isklesane kroz vjekove”.
Umjetnica nam se predstavlja sa serijom crteža i slika kroz koje istražuje transformacije ženskog identiteta, emocija i društvenih uloga, unutar kojih se samotne žene odvajaju u tihoj introspekciji, u crtačkim bravurama koje nam ostavljaju puno prostora za različite interpretacije i doživljaje univerzalne i bezvremene žene – anime. Više na poveznici.

Virtualna izložba umjetnina iz Memorijalne zbirke
MAKSIMILIJAN VANKA

url: https://sgallery.hazu.hr/izlozba/vanka/

Virtualna Izložba umjetnina iz Memorijaln​e zbirke Maksimilijan Vanka HAZU u Korčuli predstavlja Akademijinu zbirku umjetnina ustrojenu 1960-ih na temelju donacije gđe Margaret Stetten Vanka – koja je, osim stotinjak umjetničkih radova i vrijedne dokumentarne ostavštine darovateljičina pokojnog supruga, uključivala i obiteljsku vilu u Korčuli – s ciljem da se u njoj formira umjetnikova memorijalna zbirka.

Povod novoj virturalnoj izložbi jest planirani zahvat obnove vile i revitalizacije Zbirke u suradnji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Grada Korčule. Upravo je stoga posebna pozornost posvećena povijesti Zbirke te su rekonstruirani njezini stari izložbeni postavi. Korisnicima će biti zanimljiva mogućnost njihova „oživljavanja“ primjenom funkcionalnosti interaktivnosti na arhivskim fotografijama. Izložba je istodobno prvi cjelovitiji pregled Vankina stvaralaštva pod skrbi Akademije.

Virtualna izložba Protoci 

url: http://myportheritage.eu/exhibitions/
http://ppmhp.hr/predstavljanje-medunarodnog-projekta-tempus/

U okviru međunarodnog projekta TEMPUS koji se provodi na tri pilot područja u Italiji i Hrvatskoj, Pomorski i povijesni muzeji Hrvatskog primorja Rijeka predstavio je virtualnu izložbu Protoci (Fluxex) posvećena povijesti luka Rijeke, Ravenne i Solina. Na izložbi razvoj i povijest riječke luke predstavljen je kroz četiri protoka – protok robe, tehnologije, ljudi i kulture. Kroz ta se četiri aspekta može sagledati veličina i važnost lučkog središta, njegova evolucija te naposljetku i perspektiva. Ta četiri temeljna pojma, daju jasan prikaz razvoja luke, industrije i grada.

Digitalna Noć muzeja 2021. 

url: nocmuzeja.hr
vrijeme: 29. siječnja 2021. 18h - 23h 

U okolnostima globalne pandemije koronavirusa, a u Hrvatskoj i uz posljedice razornih potresa u Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji te gradu Zagrebu većina muzejskih i drugih ustanova svoje sadržaje dijeli putem digitalnih kanala.

Ljubitelji muzejskih i edukativnih sadržaja moći će u ovogodišnjoj Digitalnoj Noći muzeja od 18.00 do 23.00 sata, pretraživati atraktivne sadržaje putem platforme nocmuzeja.hr, kao i putem društvenih mreža, digitalnih aplikacija i stranica pojedinih ustanova. Osim toga HRT ove godine priprema poseban televizijski program kojim će predstaviti najatraktivnije virtualne programe i sadržaje u hrvatskim i nekim inozemnim muzejima. 

Ciklus online radionica stripa u MSU

url: http://www.msu.hr/dogadanja/ciklus-online-radionica-stripa/610.html
vrijeme: 30. siječnja 2021. od 11 do 12.30 sati

MSU najavljuje besplatnu online radionicu za djecu od 9 do 14 godina pod nazivom Treba mi heroj! / I need a hero! 
Radionica je inspirirana aktualnom izložbom „Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“, i to dijelom izložbe koji je posvećen superjunacima. Na početku radionice polaznici će čuti nešto više o izložbi, rješavati zabavan kviz o superjunacima, a nadahnuti viđenim pokušat će osmisliti vlastiti lik superjunaka/inje, izraditi im službene iskaznice, te naučiti koristiti jednostavan online program digitalnog uređivanja fotografija.

Broj polaznika je ograničen na 10, zainteresirani su pozvani najaviti se na e-mail adresu: edukacija@msu.hr 
Prijave su otvorene do petka, 29.siječnja do 14:00h ili do popunjavanja mjesta.

Virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“
u okviru 16. Noći muzeja 

url: https://mmc.hr/vijesti/v20210120.html​
vrijeme: 29. siječnja 2021. u 17 sati 

Muzej Međimurja Čakovec za ovogodišnju manifestaciju Noći Muzeja pripremio je virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“ koje će održati putem svoje Facebook stranice.
Publici su za otvorenje pripremili video sa snimkama nastanka izložbe, rasporedom i detaljima postava izložbe uz popratna objašnjenja kustosica izložbe.
Facebook; YouTube 

DANI NIKOLE TESLE

url: https://tmnt.hr/dogadjaj?id=126213​
vrijeme: 27. i 28. siječnja 2021. od 17 sati

Tehnički muzej Nikola Tesla nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. U okviru prigodnog programa održat će se predavanja i radionica 27. i 28. siječnja 2021.
Predavanja i radionicu moći ćete pratiti isključivo putem putem Facebook-a i YouTube kanala TMNT-a. Predavanja će trajati do 45 minuta, a gledatelji će biti u mogućnosti tijekom predavanja postaviti pitanja.
Od 1. veljače 2021. snimke predavanja i radionice bit će dostupne na YouTube kanalu TMNT-a.
Program: https://tmnt.hr/dogadjaj?id=126213​

Sisak prije potresa 

url: www.facebook.com/Gradski-muzej-Sisak-470073799810479

Gradski muzej Sisak pokrenuo je akciju prikupljanja i objavljivanja putem društvenih mreža motiva Siska sa starih razglednica i fotografija.
Cilj akcije je da se ne zaborave vizure grada koje su ga obilježile kroz povijest, ali i sa željom da se prikupi što više slikovne građe koja će pomoći u njegovoj obnovi.
Svi koji imaju sličnu građu pozvani su uključiti se, građu možete poslati na mail: gradski-muzej-sisak@sk.t-com.hr

Video vodstva izložbama u Galeriji Spot

url: www.youtube.com/channel/UCxN325jtCgzIf_DTugsDOcQ​

"U 2020. godini suočili smo se s brojnim ograničenjima. Jedno od njih bila je nemogućnost održavanja aktivnosti u galerijskom prostoru (sve do sredine svibnja), a zatim i ograničen broj posjetitelja na izložbama zbog epidemioloških mjera koje su ostale na snazi. Vođeni željom da izložbe u Spotu podijelimo s našom vjernom publikom, ali i s onima koji su predaleko da bi nas posjetili, pokrenuli smo ciklus video vodstava. 

Razgovori s umjetnicima Petrom Vranjkovićem, Anom Opalić, Mašom Bajc te kustosicom Lanom Lovrenčić dostupni su na našem YouTube kanalu.
U iščekivanju programa za 2021. godinu pogledajte kako je izgledao program Galerije Spot u prethodnoj godini", poručuju.

Virtualna izložba o otvorenju Galerije slika i posvećenju palače HAZU

url: https://sgallery.hazu.hr/izlozba/svecanost-otvorenja-1884/

Virtualna izložba  "Sjat će ti ime za velike čine: biskup Strossmayer na svečanosti otvorenja Galerije slika i posvećenja Akademijine palače 1884. godine", koju je pripremila Strossmayerova galerija starih majstora HAZU, podsjeća na te važne i svečane dane iz povijesti HAZU.

"Pozivamo Vas na izložbu kroz koju je moguće sudjelovati u veličanstvenom događaju kojim je Zagreb izašao iz traume 'Velikog potresa' koji ga je pogodio na isti datum četiri godine ranije i postao scenografija za veličanstvenu proslavu kojom je Strossmayerova galerija poklonjena voljenoj domovini”, poručli su iz Strossmayerove galerije.

"Land art i rock art” prva u nizu virtualna izložba Borisa Pecigoša

url: https://likumzg.wordpress.com/digitalna-prilagodba-2021-boris-pecigos-land-art-i-rock-art/

U okviru programa digitalne prilagodbe, financiranog od Ministarstva kulture i medija RH, HDLU Zagreb na portalu Zagrebački likovni umjetnici predstavlja prvu u nizu, virtualnu izložbu umjetnika Borisa Pecigoša, pod nazivom ”Land art i rock art”. 


Niz online izložbi umjetnice Petre Lidie Ševeljević

url: https://web.facebook.com/events/475576383889931
vrijeme: 14. siječnja 2021. 

Projekt od 6 virtualnih izložbi Petre Lidie Ševeljević bit će proveden putem Facebook stranice umjetnice, a svaka izložba predstavit će javnosti jedan ciklus slika. Druga u nizu izložba bit će predstavljena 14. siječnja 2021. godine. 
"Veselim se novu godinu započeti sa drugom virtualnom izložbom svojih radova! Veselim se poslati podršku Svijetu mnogim bojama i slonovskom slikovnom porukom!", poručuje umjetnica. 

Digitalna NOĆ MUZEJA 2021.

url: http://hrmud.hr/digitalna-noc-muzeja/​
vrijeme: 29. - 30. siječnja 2021. od 18 do 01 sati 

Šesnaesta Noć muzeja održat će se 29. siječnja 2021.od 18. do 01 sati iza ponoći, obilježit će je tema/teme koje će sukladno mogućnostima i općem epidemiološkom stanju, realizirati muzealci sa svojim suradnicima. Najveći dio programa odvijat će se putem digitalnih medija i prenositi  „uživo“ na gradske trgove i prostore te gdje to bude moguće u ograničenom broju u stvarnom prostoru muzeja.
Tema noći muzeja 2021 .pdf

"100 umjetnika kontra korone"

url: www.facebook.com/100-umjetnika-kontra-korone-106332021018254/​

Na online međunarodni slikarski natječaj, na koji su pozvani akademski slikari da kroz umjetničke slike prikažu viđenje borbe protiv bolesti uzrokovane virusom COVID-19 i iskažu svoje razmišljanje o nastaloj situaciji, prijavljeno je više od 100 umjetničkih radova.
Ideja je bila virtualno okupiti autore iz cijelog svijeta, a naknadno, kad uvjeti to budu dopuštali, organizirati izložbu radova u galerijskom prostoru.
Više o projektu na poveznici.

Ljubav u pet slika 

Edukativni program Strossmayerove galerija starih majstora
url: https://ljubavupetslika.sgallery.hazu.hr/​

Strossmayerova galerija starih majstora ovim se programom pridružila 25. Muzejskoj edukativnoj akciji Hrvatskoga muzejskog društva, naslovljenoj LJUBAV. U fundusu Galerije moguće je pronaći brojna umjetnička djela koja se na temelju najrazličitijih poveznica mogu podvesti pod središnju temu Akcije. 
"Na pet odabranih primjera slika upoznajte raznolika obličja ljubavi i zavolite naš muzej!", poručuju iz Galerije.

COOL SCHOOL ZIMA NA TREŠNJEVCI

online besplatne radionice za djecu i mlade

url: https://cekate.hr/program/cool-school-zima-na-tresnjevci-2/
mjesto: cekate.hr / Facebook
vrijeme: 4. - 14. siječnja 2021. u 11 sati

Kroz ciklus od šest kreativnih likovnih radionica naučit ćemo kako se reciklažom dolazi do kreativnosti, poručuju iz Centra. Naučite kako koristiti različiti papir i napraviti zvjezdice za prekrasne mobile u svojem domu, kako napraviti predivan buket tulipana od papira i kako izraditi snjegovića od starih čarapa ili sudjelujte na likovnim radionicama na temu radost i sreća; JA KAO SUPERHEROJMOJE PUTOVANJE​.
Više informacija na poveznici. 

Centar za inovativne medije Akademije primjenjenih umjetnosti Rijeka

url: https://cim.apuri.hr/​
https://cim.apuri.hr/izlozbe/virtualna-setnja-sjecanja/​

Centar omogućava online dostupnost svojih različitih kulturno-umjetničkih sadržaja, tako možete virtualno proštetati izložbom Šetnja sjećanja, ili pratiti video dokumnetacije izložbi, predavanja ili medijskih objava putem YouTube kanala Centra.
Centar za inovativne medije osnovan je pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci s ciljem povezivanja novomedijske umjetnosti, znanosti i tehnologije, na temeljima etike, ekologije i samo-održivih sustava.

Publikacija „Navike i potrebe posjetitelja u hrvatskim galerijama“

url: https://pikto-arthouse.hr/rezultati-istrazivanja-navike-i-potrebe-posjetitelja-u-hrvatskim-galerijama/

Galerija Pikto obavještava kako je njihova publikacija „Navike i potrebe posjetitelja u hrvatskim galerijama“, nastala kao rezultat istraživanja o navikama posjećivanja hrvatskih galerija te interesima posjetitelja za izložbe i dodatne sadržaje, dostupna zainteresiranima za preuzimanje na poveznici.  
Istraživanje je uz konferenciju „Izazovi galerija u razvoju publike“ dio projekta  „Jačanje kapaciteta hrvatskih galerija za razvoj publike u okviru projekta Reli po galerijama“ sufinanciranog od Ministarstva kulture i medija putem „Poziva za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj“.


Izložba hrvatskih konceptualnih umjetnika u Fondaciji Arton u Varšavi online

url: www.fundacjaarton.pl/?ID=1062​
vrijeme: od 21. prosinca 2020. do 12. siječnja 2021.

U suradnji s Fondacijom Arton, Ured za fotografiju predstavio je neoavangardne umjetničke prakse druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj pod nazivom Phony Smile. Language of photographic interpretation and aesthetic speculation, u izložbenom prostoru fondacije u Varšavi.

Ovom izložbom Ured za fotografiju pridonosi programu kojim se obilježava hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, a koji je zbog pandemije koronavirusa bio odgođen. Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, od 21. prosinca do 12. siječnja 2021. godine otvorena je online, dok će se od 12. siječnja sve do 5. ožujka 2021. godine moći pogledati i uživo, u Fondaciji Arton.

Virtualna izložba "10 Božića u MAS-u"

url: www.mas-zadar.hr/virtualna-izlozba-10-bozica-u-mas-u/

Muzej antičkog stakla u Zadru poziva da na službenoj mrežnoj stranici Muzeja pogledate novu virtualnu izložbu "10 Božića u MAS-u".
 
Muzej antičkog stakla u Zadru već godinama sudjeluje u obilježavanju raznih prigoda poput Noći muzeja, uskršnjih blagdana, Dana MAS-a, Međunarodnog dana muzeja, ljetnih dana otvorenih vrata, Dana grada Zadra te s posebnom pažnjom Adventa i Božića. Kako je aktualna pandemija primorala i muzeje da svoje brojne aktivnosti presele u virtualni svijet, tako je i Muzej antičkog stakla u Zadru, još u svibnju ove godine svoju 11. godišnjicu proslavio na webu prvom virtualnom izložbom „10 dana, 10 godina.“ 
Virtualna izložba „10 Božića u MAS-u“ prikazuje 10 božićnih izložbi održanih u MAS-u uz brojne i raznovrsne programe koje je Muzej antičkog stakla u Zadru pripremao za posjetitelje svih generacija. Održano je i 10 božićnih koncerata te 7 božićnih radionica za javnost, vrtiće i osnovne škole.

Virtualna izložba ''Prema novom svjetlu'' 

url: https://likumzg.wordpress.com/prema-novom-svjetlu

”Prema novom svjetlu” predstavlja zadnju ovogodišnju, 16. po redu skupnu virtualnu izložbu na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” u organizaciji HDLU Zagreb, na kojoj je 48 autora/ica predstavilo svoja recentna djela, nastala u 2020. godini.
"Željeli smo pokazati kakve misli, želje, strepnje, ali i nade su nas zaokupljale kroz čitavu ovu godinu, u kojoj je nepoznata bolest preispitivala granice naše izdržljivosti, tjerajući nas u izolaciju, u kojoj smo pronalazili utočište u kreativnom radu, kroz naše virtualne izložbe djeleći svoja likovna djela pred publikom na internetu i društvenim mrežama i usvajajući tako jedan novi način prezentacije kulturnih i umjetničkih sadržaja u javnom prostoru" Sve prijašnje virtualne izložbe iz 2020. godine možete pogledati na poveznici.

Virtualna godina HULU Split

url: http://hulu-split.hr/vrsta-izlozbe/virtualne-izlozbe/​

HULU Split obavještava kako je svoj projekt postavljanja virtualnih izložbi doveo na novu razinu, na unikatan način po pitanju realnosti, preglednosti, informativnosti te lakoće korištenja i pristupanja te da je premašio sva nihovanja očekivanja. 

Od sredine srpnja započeli su sa snimanjem izložbenog prostora 360° VR kamerom, da bi potom sastavljali izložbe korištenjem specijaliziranog programa za izradu interaktivnih 360° VR tura izložbi, u koji se mogu umetnuti interaktivno mapiranje prostora, info oblačići s opisom izložbe, video statementom autora/ice predgovorom kustosa/ice te biografijom autora/ice. 

Bazu virtualnih izložbi će širiti i dalje tijekom prosinca, kao i sljedeće godine. Sve 360° VR izložbe su dvojezične, tj. dostupne i na engleskom jeziku, prvenstveno zbog naših nastojanja da proširimo interes i van Hrvatske.

Izložbe su dostupne na direktnom linku: hulu.virtualne-izlozbe.com te posjetom na stranice http://hulu-split.hr/, u rubrici „PROJEKTI“, potom „VIRTUALNE IZLOŽBE“.

Arheološki muzej Istre pokrenuo YouTube kanal

url: https://www.youtube.com/channel/UCDp_MGw2rF79VeXP4_JGa8A/featured

"Možda već pratite Prilog uz glavno jelo na našem Facebooku @Arheoloski i Instagramu @arheoloski_muzej_istre. Od sada Prilog i druge sadržaje koje pripremamo posebno za vas, gledajte i na ovom You Tube kanalu. Kako ne biste ništa propustili – pretplatite se na kanal i ne zaboravite stisnuti zvonce da odmah saznate kad objavimo nešto novo!", potučuju iz Arheološkog muzeja Istre. 

VR Galerije Omnibus

url: https://omnibusww.com/

Istražite izložbe umjetničko-dokumentarne fotografije.
"Zakoračite u svijet umjetnosti uz pomoć tehnologije za virtualnu stvarnost. Uživajte u izložbama iz udobnosti svoga doma, kada god zaželite", poručuju iz VR Galerije Omnibus.

Virtualni obilazak i virtualni interaktivni kviz
Muzeja Vučedolske kulture 

url: http://vucedol.hr/360/​www.vucedol.hr/kviz/​

Muzej vučedolske kulture u Vukovaru je prateći online trendove te adaptirajući se na #NewNow pripremio svoja dva nova projekta.
1. Virtualni obilazak Muzeja vučedolske kulture
Link za obilazak: http://vucedol.hr/360/  
Objašnjenje virtualnog obilaska potražite na poveznici.

2. Interaktivni kviz Muzeja vučedolske kulture (E-Learning)
Link za kviz: www.vucedol.hr/kviz/
Objašnjenje virtualnog kviza potražite na poveznici.

Online izložba Fotografija i mladi 2020. 

url: www.mojmaksimir.com/content/fotografija-i-mladi-2020-online-izlo%C5%BEba

Muzej grada Zagreba i Centar za kulturu i informacije Maksimir pozivaju sve zainteresirane da pogledaju online izložbu Fotografija i mladi na temu Maskirani razred.

Projekt “Fotografija i mladi”, u partnerstvu Muzeja grada Zagreba i Centra za kulturu i informacije Maksimir održava se od 2010. te svake godine okuplja veliki broj škola sudionica projekta. U okviru ovogodišnje teme učenici su fotografirali prijatelje i nastavnike u školskom okruženju, kao i rodbinu i ljude u svom kvartu koji u ovo vrijeme pandemije „maskirani“ obavljaju svoje dnevne poslove i zadatke.

Zbog pandemije, učeničke fotografije bit će izložene na online izložbi koja će se moći razgledati od 30. prosinca 2020.

Na poveznici pogledajte sve pristigle radove.

Posljednja ovogodišnja dizajnerska početnica 
online zadatak

url: https://www.umas.unist.hr/​
rok: 11. prosinca 2020. 

Umjetnička akademija u Splitu poziva zainteresirane na sudjelovanje u online zadatku pripremljenom za kraj godine. Radove možete poslati do petka 11. prosinca 2020. u 17 sati. Odabir radova bit će objavljen na Facebook stranici, a svi će sudionici dobiti povratnu informaciju/komentar/savjet za poslan rad. Sudjelovati mogu svi osnovnoškolci i srednjoškolci, radove šaljite na mail: dizajnerskapocetnica@umas.hr. Voditeljica zadatka: Jelena Perišić

Zadatak:
Ilustrirati jednu priču ili novinski članak po izboru. Prikazati tekstualni predložak kroz jednu ilustraciju (primjerice ključna poanta/informacija novinskog članka). Ukoliko želiš ilustrirati neku priču (opširnijeg sadržaja), odaberi jedan dio ili scenu za prikazati. Uz rad svakako navesti naslov priče ili novinskog članka koji si ilustrirala/o. 

Virtualna izložba dječjih radova: Tradicija i suvremenost, 2020.

url: https://uhuli.hr/virtualna-izlozba-tradicija-i-suvremenost-2020/​

Izložba Tradicija i suvremenost već se 20 godina održava u organizaciji Udruge hrvatskih učitelja likovne izobrazbe, a ove je godine postavljena u virtualnom okruženju. 

Izložba je rezultat likovnog natječaja čiji je cilj pridonijeti upoznavanju i očuvanju tradicije i nacionalnog blaga kod djece i učenika, nastojeći ih potaknuti na vlastito stvaralaštvo i istraživački rad.

Virtualna šetnja izložbom Prostor, splitskog autora Petra Katavića

url: https://www.facebook.com/watch/?v=833729464118428​

U zagrebačkoj Galeriji Događanja u tijeku je izložba Prostor, splitskog autora Petra Katavića, no izložbu je moguće pogledati i online, putem poveznice. 

Galerija Događanja će tijekom trajanja epidemioloških mjera svoj program redovno prenositi online, putem društvenih mreža: Facebook; Instagram; YouTube kanal Centar Knap.

Detaljno o izložbi na poveznici.

Katalog izložbe "Držićevi čuvari baštine"

url: https://muzej-marindrzic.eu/izlozba-drzicevi-cuvari-bastine/​

Izložba dječjih radova nastalih na višemjesečnoj likovnoj radionici Doma Marina Držića “Držićevi čuvari baštine” otvorena je u Domu Marina Držića u Dubrovniku gdje će biti otvorena do 7. prosinca 2020. godine. Nakon toga radovit će biti premješteni u jedan od izloga na Stradunu, u okviru Zimskog festivala gdje će Dubrovčane i njihove goste podsjećati na važnost pisane riječi i književne ostavštine Marina Držića.

Po završetku Zimskog festivala, radovi će se predati njihovim autorima, a Dom Marina Držića se nada kako će djeca svoje rukom rađene knjige pohraniti na posebno mjesto u vlastitim kućnim bibliotekama.

Radove istražite u katalogu izložbe. 

Facebook; Instagram; YouTube; Twitter 

Mobilna aplikacija „Blago Požege“
Gradskog muzeja Požega 

url: www.gmp.hr/​

Gradski muzej Požega predstavio je svoju novu mobilnu aplikaciju „Blago Požege“, riječ je o edukativnoj muzejskoj potrazi čiji je cilj korisnicima pružiti mogućnost samostalnog istraživanja grada, upoznavanje baštine Požege i muzeja.
Aplikacija je namijenjena Požežanima, ali i svim požeškim posjetiteljima te svima koji su željni izazova, šetnje i upoznavanja grada putem novih tehnologija. Moguće ju je preuzeti na Google Playu. 

Virtualna izložba Granice – između reda i kaosa

url: http://granice.ppmhp.hr/​

Izložba Granice – između reda i kaosa problematizira granice – one stvarne, one koje sami sebi namećemo ili one koje nam nameće okolina, način života, tradicija… Koliko ste se puta u životu suočili s granicama? Kako su utjecale na vas, u čemu su vas sputavale i jesu li uopće, kako ste na njih reagirali? Iako postoje i onda kad na njih ne obraćamo pozornost vjerujemo da je “novo normalno“ uzrokovano pandemijom svima nama osvijestilo i neke granice o kojima dosad nismo razmišljali.

Izložba nastala u organizaciji Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, nastavak je ciklusa ostvarenog u sklopu u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture programskog pravca Doba moći koji je započeo izložbom D’Annunzijeva mučenica – L’olocausta di d’Annunzio, uspješno nastavljen izložbama Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci / Kresnik i Cremona i (Ne)vidljive granice te ciklusom umjetničkih projekata u javnom prostoru Lipe Prepoznavanje odsustva u Memorijalnom centru Lipa pamti.

Postavi Gradskog muzeja Senj sada i virtualno!

url: www.muzej-senj.hr/

Bogatu senjsku baštinu sada možete istražiti online. Na mrežnoj stranici Gradskog muzeja Senj među ostalim moguće je istražiti Tvrđavu Nehaj, Arheološku i Hidroarheološku zbirka, vrijednu Zbirku glagoljice, Etnografsku zbirku Bunjevci, Zbirku oružja i vojne opreme te druge.

Muzej radi na digitalizaciji te će nadopunjavati stranicu novim zanimljivostima i predstavljanjem ostatka svog bogatog fundusa.


Virtualna izložba 15. trijenale zagorskog suvenira

url: https://msb.mhz.hr/trijenale-zagorskog-suvenira/

Muzej seljačkih buna ove je godine u okviru izložbe 15. trijenale zagorskog suvenira pozvao zainteresirane sudionike, profesionalce, umjetnike i amatere da osmisle novi, ali autentični suvenir podrijetlom vezan uz Hrvatsko zagorje na temu suvenir nadahnut igračkama.

U online izložbi upoznajte tradicionalne i inovativne suvenire koje su autori suvenira izradili u različitim tehnikama i motivima.

Facebook stranica Muzeja seljačkih buna


MUO otvara izložbu posvećenu 140. godina osnutka i stradanja
„PROTRESENI MUO: od potresa do potresa 1880.- 2020.“


LIVE STREAMING IZ MUO - na Facebook profilu medijskog pokrovitelja Hanza Media / FB Jutarnji list

vrijeme: 24. studenoga 2020., u 19 sati 

Sudbina i stradanje grada Zagreba i Muzeja za umjetnost i obrt omeđenih dvama zagrebačkim potresima 1880. i 2020. godine tema je ovogodišnje jedinstvene obljetničke izložbe Muzeja za umjetnost i obrt znakovitog naziva Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. – 2020. Izložba posvećena 140. obljetnici djelovanja, koju će javnost moći razgledati od 25. studenoga, donosi priču o povijesti, sadašnjosti i pogledu u budućnost praćenu stradanjima, nadom i uzdizanjem ovog najvećeg hrvatskog i zagrebačkog umjetničkog  i kulturno – povijesnog muzeja.

Zasnovana na tri uporišta, MUO 1880. -2020., Potres 1880. -2020., Zagreb 1880.- 2020., izložba će pokazati nerazdvojnu sudbinsku povezanost Muzeja sa svojim gradom kroz više tematskih cjelina. Od povijesti muzeja, kronologije uspostave muzejskih zbirki, povijest gradnje i korištenja današnje muzejske zgrade kao i istaknute povijesne činjenice i okolnosti koje su dovele do formiranja danas značajnih muzejskih i galerijskih institucija poput Moderne galerije, Etnografskog muzeja, Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Hrvatskog restauratorskog zavoda i drugih čiji su početci neraskidivo vezani uz MUO. Izložba će predstaviti nepoznatu povijest zagrebačkih muzeja, značajne hrvatske umjetnike i arhitekte te brojne druge kulturno-povijesne zanimljivosti.

Prve muzejske akvizicije Izidora Kršnjavija, stradali predmeti u potresu 2020, dokumentarni film, život muzeja iza kulisa, nastanak mnogih danas poznatih zagrebačkih i nacionalnih institucija, 3D mapping projekcija poruka za budućnost, cjeline su koje evociraju uspomene, donose emocije i stvaraju doživljaj vremena kroz prikaze baštine koje, vjeruju u MUO, nikoga neće ostaviti ravnodušnima.



6. Međunarodni kongres povijesnih gradova“ u virtualnom obliku

url: https://ihc-congress.com/home/ 
vrijeme: 25. studenog 2020.

6. Međunarodni kongres povijesnih gradova“ održat će se u virtualnom (online) obliku od 25. - 26. studenog 2020.godine., u organizaciji Turističke zajednice grada Solina, Hotela President Solin i grada Solina.
Sudjelovanje na kongresu je besplatno te prijavu možete izvršiti do 23. studenog 2020. godine putem web stranice kongresa i linka: https://ihc-congress.com/application/ 
 
Riječ je o prvom takvom projektu u Hrvatskoj, pod geslom „Meet, share & build“ koji za cilj ima potaknuti susrete („Meet“ koncept) čelnih ljudi u turizmu i arheologiji povijesnih gradova, razmjenu  iskustava u pogledu promocije istih na domaćem i međunarodnom turističkom tržištu („Share“ koncept) kao i razvoj novih turističkih proizvoda i aranžmana zajedničkim angažmanom čelnih ljudi u turizmu destinacije („Build“ koncept). 

Kongres okuplja predavače iz turističke i arheološke struke iz Gradskog instituta za očuvanje spomenika Bratislave (Slovačka), Komiteta za turizam Sankt Petersburg (Rusija), Centra za odgovorni turizam Karlovac, Arheološkog muzeja te Filozofskog fakulteta u Splitu, Arheološke zbirke Burnum (Nacionalni park Krka), Općine Ston, Muzeja grada Iloka, Istarske razvojne agencije te Županije Splitsko dalmatinske.
Osim predavanja, program uključuje i panel diskusiju na temu Storytelling u funkciji interpretacije kulturne baštine na kojoj će sudjelovati panelisti iz javnog i privatnog sektora.


Online predstavljanje kataloga
"Selo u reportažnoj fotografiji Toše Dabca od 1930-ih do 1950-ih"

url: https://www.facebook.com/arhivTD

vrijeme: 20. studenog 2020.

U okviru 12. Dana fotografije Arhiva Tošo Dabac održat će se online predstavljanje kataloga „Selo u reportažnoj fotografiji Toše Dabca od 1930-tih do 1950-tih“ u petak, 20. studenog u 18 sati.

Izložbom i katalogom predstavljene su reportažne fotografije ruralnih krajeva i seoskog stanovništva snimljene u međuratnom i poratnom periodu (od 1930-ih do 1950-ih) s fokusom na socijalne prilike i tadašnje uvjete života. Izabrane su fotografije koje su do sada rijetko (ili uopće nisu) prikazivane, a na kojima je Dabac zabilježio seljake kako rade i obavljaju svakodnevne poslove, u dnevnim migracijama na relaciji selo-grad, u gradu (na tržnici), ali i na svečanostima ili svetkovinama te u rijetkim trenucima odmora.

Izložba „Selo u reportažnoj fotografiji Toše Dabca od 1930-ih do 1950-ih“ u MSU galeriji otvorena je do 26. studenog 2020.


Video vodstva Galerije Kortil i virtualno otvorenje 
izložbe „Glowing Globe -  The Sound of Science“

url: https://hkd-rijeka.hr/galerija-kortil/
https://hkd-rijeka.hr/dogadanja/glowing-globe-sound-of-science/
vrijeme: 19. studenog, u 18 sati 

Galerija Kortil najavljuje kako će u četvrtak 19. studenog u 18 sati u suradnji s Centrom za inovativne medije APURi u Galeriji biti održano otvorenje izložbe „Glowing Globe -  The Sound of Science“. Otvorenje će biti moguće pratiti online na poveznici: https://youtu.be/DrLF06F6JbQ

Također, Manifestacija „Glowing Globe – Sound of Science“, osim izložbe, sastoji se i od simpozija, audio-vizualne predstave, prezentacija i radionica, a dio programa moći će se pratiti i online:
https://www.youtube.com/watch?v=DrLF06F6JbQ&list=PLt6IWlpuIxWhVmPgH8xLXtlI9dh_Hv93e&index=2
 
Galerija Kortil koja djeluje u sklopu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, pripremila je video vodstva za nekoliko izložbi iz 2020. godine. Za sada su dostupna 4 vodstva, a uskoro će biti spremno još jedno, za vrlo uspješnu izložbu „Pola stoljeća s Alanom Fordom“.

1. dio: https://youtu.be/cAPrWLFw-sQ
2. dio: https://youtu.be/QaQg5T4ZDfM


Virtulano izdanje 39. izložbe Izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija

url: https://prezi.com/view/pu2zou6q0LmWnaY6djTV/

Muzejski dokumentacijski centar prikupio je za Izložbu izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija 2020. mnoštvo zanimljivih tema i protagonista muzejskih izložbi i publikacija. 

Mitska bića koja štite turopoljska sela od bolesti i gladi, šišmiš Miško i krtica Talpa koji vode djecu kroz muzejske zbirke, od jajeta do trajekta, od Vegete do Leonarda teme su koje možete istražiti zbog epidemiološke situacije, umjesto na Interliberu u virtualnom prostoru.
Pratite aktivnosti MDC-a na Facebooku.


Virtualna izložba O hrvatskoj tradicijskoj glazbi Međimurja i oko nje

url: http://www.arhivx.net/htgm/?virtual=show&id=1

O međimurskoj tradicijskog glazbi saznajte putem virtualne izložbe koja je ostvarena u okviru znanstveno-istraživačkog projekta "Hrvatska nematerijalna kulturna baština, društveni identiteti i vrijednosti" (2012. - 2014.) voditelja dr. sc. Tvrtka Zebeca te suradnjom Institua za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu te Udruge Matapur.


Online zbirke Gradskog muzeja Karlovac

url: www.online-zbirke.gmk.hr/hr/

Tijekom 2020. godine, u Gradskom muzeju Karlovac proveden je program digitalizacije predmeta zbirki Povijesnog i Prirodoslovnog odjela. Program digitalizacije doprinosi razvoju muzejsko-informacijske djelatnosti te ima svoje čvrsto uporište u muzejskom poslanju kao i strateškim ciljevima Muzeja poput očuvanja, zaštite, istraživanja i promocije muzejske baštine kao i ostvarivanja društvene uloge muzeja te veće dostupnosti kulturne baštine u digitalnom okruženju.

Predmeti iz zbirki su odnedavno dostupni svima putem online platforme Gradskog muzeja Karlovac, a može im se pristupiti i putem službene web stranice Gradskog muzeja Karlovac
Društvene mreže Muzeja: Facebook; Blog


Online izložbe Muzeja grada Rijeke

url: https://www.muzej-rijeka.hr/izlozbe/#online-izlozbe

Muzej grada Rijeke pripremio je zanimljive izložbe u digitalnom izdanju. Saznajte više o Riječkoj luci, o razdoblju iseljavanja u Ameriku 1880. - 1914., o Emiliu Ambrosiniju i njegovim arhitektonskim ostvarenjima u Rijeci i Opatiji 1884. – 1912., o pola stoljeća novinske reklame i plakata u Rijeci, o riječkom torpedu i drugim zanimljivim temama.

Društvene mreže Muzeja grada Rijeke:
Facebook; Instagram; YouTube


Izravan online prijenos otvorenja izložbi Etnografskog muzeja u Zagrebu

url: https://www.facebook.com/etnografskimuzej/live​
vrijeme: 5. studenog 2020. u 18 sati

Etnografski muzej Zagreb prilagodio se okolnostima pandemije koronavirusa te će nastaviti prenositi livestream otvorenja novih izložbi. Tako u četvrtak, 5. studenog imate priliku iz sigurnosti svoga doma prisustvovati otvorenju dviju izložbi u povodu 101. obljetnice Muzeja.

  • „MILKO CEPELIĆ - IZ LJUBAVI PREMA HRVATSKOM NARODU NAŠEMU“

U povodu 100. obljetnice smrti svećenika, kulturnog i političkog djelatnika, povjesničara i etnografa Milka Cepelića (1853.-1920.) i donacije zbirke „tkiva i veziva“ Etnografskom muzeju (1920. – 2020.)

  •  „ETNOGRAFSKI MUZEJ – PALAČA S POTPISOM“

Izložba se nadovezuje na obilježavanje 100. obljetnice osnutka Etnografskoga muzeja (2019.) i predstavlja do sada malo poznatu povijest izgradnje i opremanja same palače te zahtjevan projekt obnove i rekonstrukcije pročelja koji je završen prošle godine.
 
Izložbe su otvorene za posjet do 15. siječnja 2021. godine.
 


Virtualna izložba Tamo gdje su pčele doma / Kjer so čebele doma

url: http://www.emz.hr/
vrijeme: od 3. studenog 2020. 

Izložba „Kjer so čebele doma“, odnosno „Tamo gdje su pčele doma“ trebala je tijekom 2020. godine, gostovati u Etnografskom muzeju u Zagrebu, no zbog trenutnih okolnosti bit će predstavljena u virtualnom obliku. 

Slovenski etnografski muzej u Ljubljani je 2018. godine - u Europskoj godini kulturne baštine i vezano uz proglašenje 20. svibnja Svjetskim danom pčela - što se dogodilo na inicijativu Slovenije - pripremio izložbu o pčelarstvu, shvativši je kao važnu misiju kojom će progovoriti o značaju i osobitostima slovenskog pčelarstva i s njime povezane kulturne baštine te time proširiti i svijest o važnosti pčela, pčelarenja i pčelinjih proizvoda nekad i danas.

U utorak, 3. studenog 2020. godine u 12 sati na mrežnim stranicama Etnografskog muzeja održat će se virtualno otvorenje izložbe. Ako ste propustili livestream otvorenja, možete ga pogledati na: https://fb.watch/1ybo4kGk3g/​

FacebookYouTubeweb stranica Etnografskog muzeja u Zagrebu


Online program 12. Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac 

url: https://www.facebook.com/events/383311556052672/

12. Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac održavaju se od 30. lisropada do 26. studenoga 2020. u MSU Zagreb. Tematski okvir ovogodišnjih Dana fotografije je socijalna fotoreportaža, a u okviru programa u prvom tjednu studenog imate priliku putem livestreama Facebook stranice Arhiva Tošo Dabac pratiti dva različita događanja.

Predavanje ZBIRKA FOTOGRAFIJA MUZEJA SLAVONIJE U OSIJEKU čija je tema razvoj fotografije u Osijeku, najpoznatiji fotografski atelijeri i fotografi na području Osječko-baranjske županije kroz povijest s uvidom u Zbirku fotografija Muzeja Slavonije održat će se 3. studenog u 17 sati. 

Okrugli stol REPORTAŽNA FOTOGRAFIJA U HRVATSKOJ: JUČER, DANAS, SUTRA okupit će krug vrsnih fotografa koji se bave ili su se bavili fotoreportažom, a održat će se 5. studenog u 18 sati.   

Više informacija te cjeloviti progam manifestacije potražite na:
http://www.msu.hr/dogadanja/12-dani-fotografije-arhiva-toso-dabac-selo-u-reportaznoj-fotografiji-tose-dabca-(od-1930-ih-do-1950-ih)/543.html
 


Arhiv za likovne umjetnosti HAZU 

Virtualna izložba Pablo Picasso
Proslava osamdesetog rođendana - Vallaris 1961.
url: 
http://dizbi.hazu.hr/picasso/​

Arhiv za likovne umjetnosti HAZU pripremio je online izložbu Pablo Picasso - Proslava osamdesetog rođendana - Vallaris 1961. koja se temelji na donaciji povjesničarke umjetnosti Vesne Barbić i njezinoj privatnoj zbirci koja dokumentira različitim materijalima, tekstovima, razglednicama i fotografijama taj veliki događaj dvodnevne proslave 80. rođendana slavnog Pabla Picassa. Na svečanosti je sudjelovala na osobni poziv tadašnjeg gradonačelnika francuskog mjesta Vallauris kao direktorica Gradske galerije suvremene umjetnosti u Zagrebu. 
Taj zanimljiv događaj istražite na: http://dizbi.hazu.hr/picasso/​


Virtualne izložbe Hrvatskog željezničkog muzeja 

url: https://e-muzej.hzinfra.hr/#/#%2F

"Pruga Prvog svjetskog rata" / Ogulin - Plaški - Vrhovine
(1912./1914. - 1918.)

Uz povijesni kontekst i zanimljive stare fotografije i mape saznajte o Hrvatskoj i gradu Ogulinu početkom 20. stoljeća, gdje se rasprostirala stara mreža željezničkih pruga i kako je tekla izgradnja nove pruge. Saznajte tko je bio Nikola Turkalj, inženjer zaslužan za izgradnju željeznice u Lici, pogledajte zanimljive predmete iz fundusa Hrvatskog željezničkog muzeja i druge zanimljivosti. 
Virtualna izložba dostupna je na: https://e-muzej.hzinfra.hr/#/

Hrvatski željeznički muzej jedinstvena je baštinska ustanova u zemlji koja se aktivno bavi očuvanjem željezničke prošlosti te na svojim mrežnim stranicama aktivno objavljuje zanimljive sadržaje vezane uz tu temu .
Online izložba: Virtual exhibition "A Journey Through Timetables"


Virtualna izložba Sinj – pogled na stvaranje jednoga grada 

url: http://www.arhivx.net/sikirica/

Galerija Sikirica predstavila je virtualnu šetnju kroz povijesni razvoj grada Sinja koji se razvio iz male varoši koja je prvenstveno služila kao graničarska utvrda i postaja na karavanskom putu između između Bosne i Dalmacije.

Virtualnom izložbom uz povijesni kontekt razgledajte stare fotografije i razglednice grada Sinja. 


Izložba hrvatskog dizajna 19/20 online – od utorka 27. listopada!

url: https://izlozba.dizajn.hr/1920/

Prva online inačica bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna, manifestacije koja već 21 godinu dokumentira najbolje recentne dizajnerske projekte u Hrvatskoj, otvorena je 27. listopada! Predstavljena su 294 dizajnerska ostvarenja iz protekle dvije godine, među kojima će tri biti nominirana za Veliku nagradu HDD-a, dok se ostali natječu za pojedinačne nagrade i posebna priznanja u pripadajućim kategorijama. 

Najbolji radovi bit će predstavljeni i na Izložbi nagrađenih radova u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu od 14. studenog 2020., uz svečanu dodjelu nagrada i promociju novog izdanja Pregleda hrvatskog dizajna.
http://dizajn.hr/blog/izlozba-hrvatskog-dizajna-1920-online-od-utorka-27-listopada/ 


Izložba LADO / RELJEFI / TRAGOVI dostupna online

url: bit.ly/LADO-RELJEFI-TRAGOVI-virtualno

Suradnjom Ansambla LADO i Muzeja Slavonije te uz pomoć digitalnih tehnologija izložba LADO / RELJEFI / TRAGOVI dostupna je svima, kroz interaktivnu, virtualnu šetnju. 

Izloženim fotografijama autorice Petre Slobodnjak posjetiteljima su otvorena vrata plesnih dvorana, a pjesma i pokret pokreću na putovanje životopisnim hrvatskim krajolicima. Izložba je u Muzeju Slavonije otvorena u ožujku 2020. godine, tik pred zatvaranje radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom zbog čega je veliki broj posjetitelja ostao je uskraćen za doživljaj izložbe. 

„Kako su planirani postavi izložbe u drugim gradovima Hrvatske ove godine bili odgođeni, odlučili smo izraditi virtualnu šetnju i tako ponuditi svim građanima Hrvatske i svijeta mogućnost upoznavanja s prelijepim fotografijama autorice Petre Slobodnjak i radom Ladovih umjetnika. Posebno nas veseli što će ova izložba koja je prošle godine najavila obilježavanje Ladovog 70-og rođendana biti dostupna i dalje i ostati trajni podsjetnik na okruglu obljetnicu našeg ansambla“ rekla je ravnateljica Ansambla LADO Ileana Jurin Bakotić.

Virtualnu šetnju izložbom potražite na: bit.ly/LADO-RELJEFI-TRAGOVI-virtualno


Virtualna izložba “Životinjsko carstvo u Grafičkoj zbirci NSK”

url: http://virtualna.nsk.hr/zivotinjsko-carstvo/

Na početku Mjeseca hrvatske knjige 2020., koji je posvećen ekološkim temama, Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu priredila je virtualnu izložbu Životinjsko carstvo u Grafičkoj zbirci NSKAutorica izložbe je viša kustosica Maja Karić, djelatnica Zbirke.

Osim informativnog dijela, izložba Životinjsko carstvo u Grafičkoj zbirci NSK donosi i kutak za razbibrigu koji uključuje igre za najmlađe, gdje se svi mogu zabaviti slažući puzzle, memory, osmosmjerke ili slikovne križaljke. Dio tekstova ove virtualne izložbe preuzet je iz kataloga izložbe Linija ljepote – trag nadahnuća: 100 godina Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kojom je Zbirka 2019. godine proslavila svoj stoti rođendan.

Više informacija: https://www.nsk.hr/virtualna-izlozba-zivotinjsko-carstvo-u-grafickoj-zbirci-nsk/


Izložbu "Muzej Mimara: 30 godina djelovanja - 30 godina s vama" 
Muzej Mimara objavljuje u novoj inačici - kao virtualnu izložbu  

url: https://virtualna-izlozba.mimara.hr/.
 
Koncepcija izložbe ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković Bukovčan, autori stručna služba Muzeja Mimara, autorica projekta dokumentaristica Muzeja Mimara Martina Matković u suradnji sa informatičkom tvrtkom Link2.

Izložba će Vas upoznati s bogatom poviješću stvaranja muzeja, ličnošću donatora Ante Topića Mimare te sa bogatstvom fundusa i odjela Muzeja Mimara, a posvećena je 30. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara i hommage je, kako velikom donatoru Anti Topiću Mimari i njegovu plemenitu životnom cilju tako i svim ostvarenjima kojima su ispunjena tri desetljeća djelovanja muzeja i koja su, nesumnjivo, potvrdila donatorovu viziju. Fundusom i brojnim vidovima muzejske aktivnosti Muzej je, naime, jasno pozicioniran kao jedno od najznačajnijih znanstveno-edukativnih središta te je ujedno nezaobilazna točka isklične kakvoće u uklapanju Zagreba i Hrvatske u gustu mrežu kulturnih svjetskih središta. Time je dobio ulogu živoga poticajnog žarišta čija se postignuća, sasvim logično, odražavaju na cjelokupni život grada i osnažuju percepciju europskoga i svjetskog značenja Hrvatske.
 
Središnji dio izložbe predstavlja odabir od 75 znanstveno obrađenih djela iz raznorodnog fundusa Muzeja koji nedvojbeno potvrđuje njegovu jedinstvenu vrijednost i značenje. Arhivski materijal, tiskovine i fotografije koje prate izložbu, daju presjek njegove djelatnosti, potvrđujući veličinu i plemenitost vizije koja je vodila donatora i koja se jasno ostvarivala tijekom više od tri protekla desetljeća od otvorenja Muzeja.
 
Katalog izložbe "Muzej Mimara: 30 godina djelovanja - 30 godina s vama" nagrađen je posebnim priznanjem Hrvatskog muzejskog društva za realizirani izdavački projekt u 2017. godini.
 
Virtualnom inačicom izložbe, u ovo vrijeme ograničenja vezanih uz pandemiju kao i zbog posljedica nastalih oštećenja u potresu, nakon već ranije objavljenog Bloga Muzeja Mimara, nastavljamo i dalje komunicirati s našim korisnicima i publikom putem virtualnih sadržaja, a sve pod motom ZatvoreniAliAktivni.


Virtualno izdanje 24. Međunarodnog festivala čipke 

vrijeme: 11. - 30. rujna 2020. 
url:
 http://cipkarski-festival.com/ 

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala čipke održavat će se u virtualnom obliku. Posjetitelji će moći virtualno prošetati izložbenim prostorima pavlinskog samostana u Lepoglavi. U toj će šetnji, uz lepoglavsku čipku te čipku iz Bugarske – zemlje partnera 24. Međunarodnog festivala, posjetitelji moći vidjeti i čipke koje su u Lepoglavi trebali izložiti i ostali sudionici festivala.

Zbog nemogućnosti dolaska u Lepoglavu, partneri su organizatorima poslali video zapise vlastitih čipki koji su uvršteni u program virtualne šetnje. Ukupno je organizatorima stiglo takvih 20 video uradaka – 14 iz inozemstva i četiri iz hrvatskih čipkarskih centara. 

Također, izložbe će se moći razgledati i uživo, svake subote i nedjelje do kraja rujna od 10 do 17 sati. Ulazak u samostan bit će besplatan, uz obavezno pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. 

Aktivnosti manifestacije pratite na web stranici i društvenim mrežama.  


Virtualna šetnja Zavičajnim muzejom Ogulin

url: http://virtualnasetnja.zavicajni-muzej-ogulin.hr/

Zavičajni muzej Ogulin obavještava kako je od nedavno moguće virtualno putem prošetati Muzejom.
U virtualnu šetnju ugrađeni su muzejski audio vodič, Google Maps lokacija, kontakt informacije te informativni tekst o Muzeju na hrvatskom i engleskom jeziku.

Virtualna šetnja dostupna je na poveznici:
http://virtualnasetnja.zavicajni-muzej-ogulin.hr/  

Zavičajni muzej Ogulin pratite na Facebooku


Online vodstvo - Neizvjesna izložba – koja to više nije / 1. dio

Galerije Kortil iz Rijeke
url: https://www.youtube.com/watch?v=cAPrWLFw-sQ

Galerija Kortil iz Rijeke obavještava o izložbi pod nazivom Neizvjesna izložba – koja to više nije koja je nastala kao rezultat poziva odaslanog autorima Rijeke i Primorsko-goranske županije, a na koji se javilo gotovo 100 umjetnika sa svojim radovima. Zbog velikog broja radova izložba je imala dva postava, a na prvom je naglasak bio na slikarstvu.

Više o izložbi: https://hkd-rijeka.hr/galerija-kortil/arhiva/neizvjesna-izlozba-koja-to-vise-nije-1-dio/

Snimljeno vodstvo po prvom dijelu izložbe dostupno je za pregled na: www.youtube.com/watch?v=cAPrWLFw-sQ


APURI: Virtualna izložba studentskih umjetničkih radova

url: https://apuri.hr/

Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci predstavlja prvu virtualnu izložbu studentskih umjetničkih radova – završna izložba 2020. na svojim mrežnim stranicama:
https://apuri.hr/izlozbe/zavrsna-izlozba/

Izložba će se nadopunjavati tijekom lipnja i srpnja.


Online izložba Franjo Bučar (25.11.1866. – 26.12.1946.)

Hrvatskog športskog muzeja

url: http://franjo-bucar.sportski-muzej.hr/

Hrvatski športski muzej priključio se inicijativama omogućavanja dostupnosti svojih izložbi i drugih aktivnosti putem interneta. 
 
Tako je izložba Franjo Bučar (25.11.1866. – 26.12.1946.) prenesena u elektronički format koji dostupan na mrežnoj stranici: http://franjo-bucar.sportski-muzej.hr/
 
Franjo Bučar presudno je utjecao na razvoj cjelokupnog hrvatskog športa. Djelovao je krajem 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća. Po zvanju je bio doktor povijesti, a učitelj po zanimanju koji je cijeli život neraskidivo bio vezan sa športom. Postavio je temelje mnogim sportskim disciplinama u Hrvatskoj, bio propagator, instruktor, osnivač športskih klubova i organizacija, istaknuti član međunarodnih športskih organizacija, novinar i publicist. Od 1991. godine, Državna nagrada za šport nosi njegovo ime. 


AMZ: Slažite puzzle i saznajte nešto o Avarima i Slavenima

mjesto: Arheološki muzej Zagreb

url: https://amz.hr/hr/virtualni-muzej/zabava/

Arheološki muzej Zagreb poziva djecu i mlade da posjete virtualni muzej AMZ te kroz igru i zabavu, slažući puzzle, nauče nešto o Slavenima i Avarima, dvije populacije koje su obilježile vrijeme od sredine 6. do sredine 9. stoljeća. 

Ove popularne slagalice prate kratki informativni edukacijski tekstovi i primjerene su za sve dobne skupine odabirom broja komada slagalice od 9 do 1024 puzzli. Puzzle predstavljaju ilustracije Ane Mrazek Lugarov koja ih je načinila za potrebe publikacije „Avari i Slaveni za djecu i mlade" autorice Zorice Babić, više muzejske pedagoginje Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Slagalice potražite putem poveznice Avari i Slaveni


Virtualna izložba Znameniti Korčulani - Mihovil Pansini 

Gradske knjižnice Ivan Vidali Korčula
url: https://gk-korcula.hr/znameniti-korculani/
 
Gradska knjižnica Ivan Vidali nastavlja virtualni projekt Znameniti Korčulani, s ciljem popularizacije značajnih ličnosti iz korčulanske prošlosti, koje su dale svoj doprinos kulturnom i društvenom razvoju, ne samo grada i otoka Korčule, već Hrvatske, Europe i svijeta.  Sjećanje na njih i njihova djela, od izuzetne je važnosti sačuvati za buduće generacije, kako bi potakli znanstvena istraživanja i proučavanja njihova opusa te primjereno vrednovanje u povijesnom kontekstu.

Virtualna izložba Mihovil Pansini, druga je u nizu u okviru ovog projekta, objavljena na portalu Virtualna Korčula. "U svibnju ove godine obilježavamo 94. godišnjicu rođenja i 5. godišnjicu smrti Mihovila Pansinija. Ugledni liječnik i majstor amaterskog filma, Pansini je nesumnjivo znameniti Korčulanin kojeg se rado i s ponosom sjećamo", poručuju.


Virtualno otvorenje izložbe "Brodolom Mijoka"

vrijeme: 04.06.2020. - 15.08.2020.

url: https://www.facebook.com/dubrovnikmuseums

Izložba “Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora“, koju zajednički organiziraju Dubrovački muzeji, Muzej grada Šibenika i Hrvatski restauratorski zavod, bit će virtualno otvorena na Facebook stranici Dubrovačkih muzeja u četvrtak, 4. lipnja 2020., u 12 sati.
 
Izložba predstavlja rezultate arheoloških istraživanja podmorskog lokaliteta brodoloma kod pličine Mijoka, nedaleko od otoka Murtera. Nalazište je datirano na početak 17. stoljeća, stoga pripada grupi novovjekovnih brodoloma koji sve većim brojem ukazuju na živu pomorsku trgovinu duž istočnojadranskog plovnog puta od 16. do 18. stoljeća.

Brojne naznake govore u prilog tome da brod koji je svoje putovanje prije 400 godina završio na pličini Mijoka nije bio trgovački brod, već uskočka brodica potonula u bijegu s bogatim plijenom. Tijekom istraživanja sakupljena je bogata kolekcija pokretnih nalaza iz 16. i početka 17. stoljeća. Riječ je o predmetima za svakodnevnu uporabu, luksuznoj dekorativnoj robi, staklarskim proizvodima, zlatarskom materijalu te raznim predmetima i instrumentima koji su bili prava inovacija za ono doba, poput preklopnih sunčanih satova, tehničkih olovaka i katanaca sa šifriranim mehanizmom. Na brodolomu je pronađena velika količina zlatnog i srebrnog novca. Metalni predmeti potječu iz obrtničkih radionica grada Nürnberga, glavnog europskog središta za trgovinu i proizvodnju luksuzne robe i znanstvenih instrumenata, dok je stakleni materijal porijeklom iz staklarskih radionica s otoka Murana.

Autorice izložbe su podvodna arheologinja Vesna Zmaić Kralj (Hrvatski restauratorski zavod, Odjel za podvodnu arheologiju) i kustosica Marina Lambaša (Muzej grada Šibenika), dok je autor likovnog postava i grafičke opreme Ante Filipović Grčić iz 2FH studija. Koordinatorica dubrovačke izložbe je viša kustosica Ana Kaznačić Skurić, voditeljica Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja, a izložba će ostati otvorena za posjetitelje u žitnici “Rupe” do 15. kolovoza 2020.

Otvorenje pratite putem poveznice:
https://www.facebook.com/dubrovnikmuseums


Mrežni katalog „Muzej Vukovara u progonstvu - donacije likovnih umjetnika, ustanova i pojedinaca 1992. - 2018.“

url: http://mvup.muzej-vukovar.hr/

Katalogom „Muzej Vukovara u progonstvu - donacije likovnih umjetnika, ustanova i pojedinaca 1992. - 2018.“ ukazuje se na vrijednost donacije te se osvjetljava put nastanka Zbirke od prvotne ideje do stalnog postava, prateći ujedno i obnovu kompleksa dvorca Eltz i Gradskog muzeja Vukovar. Zbirka koja obuhvaća više od 1800 djela hrvatskih i europskih umjetnika nastala je u vrijeme dok je Gradski muzej Vukovar djelovao u progonstvu u prostorima Muzeja Mimara u Zagrebu za vrijeme okupacije Vukovara. Ideja o osnivanju Zbirke donacija nastala je 1992. godine, a pokrenuta je na inicijativu mr. sc. Bože Biškupića kojoj su se priključili mnogi hrvatski i europski umjetnici kao i ustanove te svojim donacijama stvorili zbirku simboličkog značenja kao početnu fazu kulturne obnove grada Vukovara nakon ratnih razaranja.

Mrežni katalog potražite na poveznici: 
http://mvup.muzej-vukovar.hr/


Virtualna izložba AMZ: "Iz školskih udžbenika povijesti – remix"

url: http://www.amz.hr

Virtualna izložba „Iz školskih udžbenika povijesti – remix“ prikazuje najpoznatije predmete koje čuva Arheološki muzej u Zagrebu, a koji se pojavljuju fotografijom u svim hrvatskim udžbenicima za nastavu povijesti. Osim fotografija predmeta, virtualna izložba sadrži visoko kvalitetne 3D modele i elemente 3D šetnje stalnim postavom omogućujući gledatelju novo i interaktivno iskustvo.

Namijenjena je svima, posebno djeci i mladima te nastavnicima povijesti, koji će sigurno pronaći puno zanimljivih materijala za pripremanje svoje nastave.
Autorica virtualne izložbe: Zorica Babić
Poveznica na izložbu:
https://amz.hr/hr/virtualni-muzej/izlozbe/iz-skolskih-udzbenika-povijesti-remix/


Otvorena virtualna izložba Jane Žiljak Gršić "Latinica i glagoljica"

url: https://janaziljakgrsic.com/

Virtualna izložba Jane Žiljak Gršić "Latinica i glagoljica", koja pisma koristi kao rasternu jedinici čijim je umnožavanjem stvorena grafika portreta, otvorena je u Galeriji AZ u Zagrebu.
Na izložbi je postavljeno 13 dvostrukih plakata, portreta, a likovna kritičarka Branka Hlevnjak ističe kako umjetnica koristi latinicu i glagoljicu kao rasternu jedinicu čijim umnožavanjem i međuodnosima stvara grafiku sebi zadanoga motiva. Izložba je, naglašava, dio istraživanja o grafici kao suvremenoj računalnoj tehnici u kojoj slova čine bitan otisak koji je podređen fotoportretima

Slova imaju svoj pismovni rez, tanko i debelo u 32 razine, napominje Hlevnjak i dodaje kako slova prate grafičke elemente prepoznatljivosti portretnoga lica u pogledu iz daljine.
Ističe kako ona u povećanju nose određene riječi, iste riječi ispisane na latinici i glagoljici. "Tako je došla riječ o slici u sliku", naglasila je dodavši kako su slika i riječ ravnopravne jer jedno bez drugoga u ovom slučaju ne bi postojalo. Ocjenjuje kako je riječ o radu za grafičke forenzičare, koji u mrljama, povećanjem razotkrivaju onaj drugi smisao prikazane grafike. Smatra kako je izložba, između ostaloga, i ponuda  interaktivnoj personaliziranoj igri, pogleda iz daljine i blizine. (Hina)

Izložba se može razgledati na poveznicama
https://jana.ziljak.hr/slova1.pdf
https://jana.ziljak.hr/slova2.pdf
https://jana.ziljak.hr/slova3.pdf
https://jana.ziljak.hr/slova4.pdf


Online razgovor s austrijskim umjetnikom Oliverom Resslerom

vrijeme: 03.06.2020.

url: http://drugo-more.hr/oliver-ressler/

Drugo more najavljuje online razgovor s austrijskim umjetnikom Oliverom Resslerom koji će se prenositi uživo putem Facebooka u srijedu, 3. lipnja, u 19 sati.

S Resslerom, čija je izložba Prošlost je otkazana, budućnost je nepovratna o klimatskim pokretima do subote otvorena u Filodrammatici, razgovarat će Davor Mišković iz udruge Drugo more.
 
I prije spomenute izložbe, Ressler je u nekoliko navrata izlagao u Rijeci, gdje je 2015. također snimio seriju fotografija Nasukani (Stranded). Svoje filmske radove i instalacije na temu ekonomije, migracija, demokracije, klimatske katastrofe, formi otpora i društvenih alternativa predstavljao je u brojnim svjetskim galerijama i festivalima.
 
Poveznica na prijenos razgovora objavit će se u srijedu na internetskoj straniciFacebook stranici i Facebook stranici događanja.


Drugo izdanje virtualnog Galića / 'Kriza nam je velika prilika'

vrijeme: 04.06.2020.
mjesto: Split, Salon Galić
url: http://hulu-split.hr/

U četvrtak, 4. lipnja, u 21:00 sat, predstavit će se drugo izdanje virtualnog Galića „C:\Salon_Galic\Izlozba\Vol.2“, pod nazivom 'Kriza nam je velika prilika'... 

Sudionici: Željko Badurina, Vinko Barić, Dino Bićanić, Valentino Bilić Prcić, Tomaž Jelenc, Nives Jukić, Vedran Karadža Tabulov, Petar Katavić, Ivana Keser, Ante Kuštre, Vanja Pagar, Bruno Pavić, Milivoj Popović.
 
Poveznica na izložbu će u terminu otvorenja (u četvrtak, 4. lipnja u 21:00 sat) biti objavljena na službenoj web stranici HULU-a  http://hulu-split.hr/ i Facebook stranici
 https://www.facebook.com/hrvatskaudrugalikovnihumjetnika/, a izložbi će se moći pristupiti putem računala. Virtualno druženje povodom otvorenja bit će organizirano putem Skype-a.


Virtualna izložba "Ivan Pansini"
Gradske knjižnice Ivan Vidali Korčula


url: https://virtualnakorcula.com/virtualna-izlozba-mihovil-pansini/

"Projekt Znameniti Korčulani osmišljen je s ciljem popularizacije značajnih ličnosti iz korčulanske prošlosti, koje su dale svoj doprinos kulturnom i društvenom razvoju, ne samo grada i otoka Korčule, već Hrvatske, Europe i svijeta. Sjećanje na njih i njihova djela od izuzetne je važnosti sačuvati za buduće generacije, kako bi potakli znanstvena istraživanja i proučavanja njihova opusa te primjereno vrednovanje u povijesnom kontekstu.

Virtualna izložba Mihovil Pansini druga je u nizu u okviru ovog projekta objavljena na portalu Virtualna Korčula. U svibnju ove godine obilježavamo 94. godišnjicu rođenja i 5. godišnjicu smrti Mihovila Pansinija. Ugledni liječnik i mjastor amaterskog filma, Pansini je nesumnjivo znameniti Korčulanin kojeg se rado i s ponosom sjećamo", poručuju iz GKK.


MSU & ALU radionice u virtualnom Muzeju

url: http://www.msu.hr/hr/

Kao nastavak dugogodišnje suradnje Muzeja suvremene umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, studenti nastavničkog odsjeka Akademije izrađuju virtualne radionice namijenjene učenicima. 

Nastale kao odgovor na pandemiju i nemogućnost fizičkog dolaska učenika u Muzej, ovakve radionice zapravo otvaraju nove mogućnosti i oblike rada. U njima pak mogu sudjelovati učenici iz cijele Hrvatske koji se na ovaj način mogu upoznati se s fundusom i „prošetati“ se MSU-om iz svojih domova.
Virtualne radionice mogu se posjetiti putem poveznica:

•  MSU & ALU virtualna radionica: Skupina IRWIN, Julije Knifer i Ivan Kožarić
•  MSU & ALU virtualna radionica: On Kawara, Vlado Martek, Boris Bućan 


Virtualna konferencija "The Best in Heritage" 2020

url: https://www.thebestinheritage.com/

Devetnaesto izdanje "The Best in Heritage" konferencije koja okuplja najbolje muzejske i baštinske projekte iz cijelog svijeta ove godine održat će se virtualno.

Uslijed izvanrednih okolnosti izazvanih pandemijom Covid 19 virusa organizatori su odlučili konferenciju preseliti u virtualni prostor i pružiti korisnicima uvid u najbolje i najinspirativnije muzejske, baštinske i konzervatorske prakse u svijetu, nagrađene u prošloj godini međunarodnim i nacionalnim strukovnim nagradama.

Na službenom YouTube kanalu putem video serijala bit će prezentirana 42 laureata uključujući predstavnike iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije, Kine, Japana, Poljske, Finske, Mađarske, Rusije, Velike Britanije, Nizozemske, Danske, Njemačke i Finske. Konferencija je, kao i svake godine, podijeljena na Imagines program na kojem će se predstaviti laureati usredotočeni na upotrebu novih tehnologija i multimedije (mobilne aplikacije, web-stranice i animacije), te Core program fokusiran na veće i kompleksnije institucionalne projekte sa svih područja javne memorije - od umjetničkih i arheoloških muzeja, preko muzeja budućnosti, okoliša i lokalnih zajednica do državnih obrazovnih programa i projekata konzervacije i zaštite.
(Izvor: www.mdc.hr)

https://www.youtube.com/user/TheBestInHeritage
https://twitter.com/BestInHeritage
https://www.facebook.com/TheBestInHeritage


Izložba "Sakupljač Dubrovnik" Art radionice Lazareti

url: www.facebook.com/DubrovnikSakupljac/

Art radionica Lazareti u okvoru projekta "Mjesto zajednice - razvoj društveno-kulturnog centra u Lazaretima", koji se realizira kroz poziv Kultura u centru i sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, realizira izložbu osobnih predmeta i priča o njima pod nazivom "Sakupljač Dubrovnik". Predmeti i priče za sada se mogu pratiti i preko društvene mreže Facebook, a uskoro će biti izrađena i posebna  stranica izložbe i akcije. 
U radu izložbe i akcije predviđeno je sedmero umjetnika u umjetničkom boravku - trenutno na novim radovima vezanima uz izložbu rade spisateljica Stanislava Aras i likovni umjentik Sven Klobučar, čiji se radovi također objavljuju na stranici.


Virtualna fotografska izložba "Zaljubi se u muzej"
url: https://muzej-zupanja.hr/index.php/dogadanja/119-virtualna-fotografska-izlozba-zaljubi-se-u-muzej

Zavičajni muzej Stjepan Gruber Županja poziva na fotografsku izložbu „Zaljubi se u Muzej" koja je postavljena u povodu Međunarodnog dana muzeja u parku Muzeja u Županji. Izložbom će se predstaviti mladenci s vjenčanja koji su odabrali županjski muzej te staru kuću Nemec kao kulisu za fotografiranje svog važnog dana, a koji su se odazvali pozivu muzeja i poslali svoje fotografije.

Budući da su se novonastalim okolnostima vezanim uz virus COVID-19 morali prilagoditi i muzeji, izložba ima svoju virtualnu interaktivnu varijantu, ponešto drugačiju i atraktivniju. Izložba je zamišljena kao „kviz" s kratkim pitanjima na koje posjetitelj odgovara jednostavnim izborom i tako otključava dijelove izložbe. Nakon otključanog dijela izložbe, posjetitelj napreduje u svom rangu, sve dok ne otvori cijelu galeriju fotografija mladenaca. Na kraju kviza, odnosno izložbe, posjetitelji će dobiti status „istinskog zaljubljenika u muzej" jer je cilj ovim interaktivnim pristupom potaknuti posjetitelje da se i sami kroz igru zaljube u muzej i umjetnost. 

Sve aktivnosti možete pratiti na Facebook stranici Muzeja. 


Marko Zubak u Umagu virtualno predstavlja "Papertoyse"

url: https://www.cryptovoxels.com/play?coords=N@252E,299S

Virtualna verzija izložbe Marka Zubaka koja je bila planirana u Umagu u sklopu godišnjeg programa MMC galerije Grada Umaga, a nije održana zbog situacije socijalnog distanciranja, može se razgledati na Facebook stranici umaške Ustanove Festum. 

Kako je istaknuo Marko Zubak, „izložba je nadahnuta ranijim radovima, papertoysima te se nadovezuje na radove iz serije Blockhead: Disoriented Series. Glavni lik je Anonimni službenik, koji se nalazi u ulozi anonimnih lobista, biznismena, investitora, umjetničkih kritičara i kolekcionara, političara i birokrata centraliziranog sustava koji su stavljeni u razne animirane papertoys scene.“

http://markozubak.com/4283-2/


Blog Hrvatskoga školskog muzeja

url: https://blog.hsmuzej.hr/

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, pokrenut je blog Hrvatskoga školskog muzeja na kojem će se putem različitih sadržaja poput vrijedne baštine koju muzej čuva, živih priča iz muzejskog života te uspomena koje vraćaju u djetinjstvo, redovito predstavljati rad ovog muzeja.

I dok je zbog stradanja u potresu Hrvatski školski muzej još uvijek zatvoren za javnost, djelatnici muzeja ovim vam putem donose dio Školskog u vaše domove!
Aktivnosti pratite na https://blog.hsmuzej.hr/.


Online igre Galerije Klovićevi dvori

url: http://gkd.hr/2020/05/15/online-igre-uz-izlozbu-miljenko-domijan-od-oka-k-srcu/

G
alerija Klovićevi dvori obavještava kako su u okviru svoje ARTIONICE (Mala likovna radionica) pripremili online igre za djecu vezane uz izložbu Miljenka Domijana - Od oka k srcu.

Dok s nestrpljenjem iščekujemo početak naših kreativnih radionica za najmlađe poklonike umjetnosti pripremili smo uz izložbu fotografija Miljenka Domijana igre POGAĐANJA PAROVA (memory), SLAGALICE (puzzle) i KVIZ (s fotografijama s izložbe), poručuju iz GKD.
Više o ARTIONICI potražite na poveznici: http://gkd.hr/artionica/


Parkovi Zadra - virtualna izložba Narodnog muzeja Zadar u povodu Međunarodnog dana muzeja 
url: http://nmz.hr/hr/izlozbe/parkovi-zadra---virtualna-izlozba-muzejskih-odjela
Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja Narodni muzej Zadar obilježit će virtualnom izložbom kojom muzejski odjeli i stručne službe, svatko sa svog stručnog muzeološkog polazišta daju osvrt na parkove Zadra, a sve to oplemenjeno vizualnim prilozima iz fundusa i fototeke, kao i edukativnim igrama.
U okviru krovne teme „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“, predložene od ICOM-a za 2020. godinu,  u muzeju su podtemu parkova prepoznali kao prikladnu za ilustraciju promicanja i razumijevanja različitosti i inkluzivnosti. 

"Kao umjetno oblikovani otvoreni prostori, parkovi su prije svega djela ljudske kreacije i kao takvi predstavljaju kulturnu, ali i vrlo vrijednu prirodnu baštinu. Kao kuriozitet treba istaknuti da se prvi dalmatinski javni park otvara upravo u Zadru 1829. godine. Nekada mjesta uživanja i privilegij visokih društvenih slojeva, parkovi su danas mjesta raznolikih aktivnosti svih stanovnika suvremenog Zadra. O tim raznolikostima i funkcijama, kako u prošlosti tako i sadašnjosti, ovom virtualnom izložbom svoj osvrt daju Galerija umjetnina, odjel Muzej grada Zadra, Prirodoslovni odjel i Etnološki odjel te Dokumentacijska služba i Pedagoška služba", poručuju iz Muzeja.


Ured za fotografiju najavio online diskusiju i javna predavanja

vrijeme: 18.05.2020.

U ponedjeljak, 18. svibnja, s početkom u 18 sati, održat će se online panel diskusija na temu obiteljske fotografije. Sugovornici na panelu su teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač, kulturna antropologinja Tihana Rubić i umjetnik Petar Vranjković. 

Fotografska radionica koju provodi Ured za fotografiju s umjetnicom Mašom Bajc, a bavi se pitanjem postoje li doista znakovite razlike između "muške" i "ženske" fotografije u odnosu na izbor tema, sadržaja i fotografskog jezika, kreće s predavačkim dijelom.
Sva su predavanja, osim za sudionike radionice, otvorena i za javnost, a održat će se:
• 21. svibnja u 17 sati,
• 26. svibnja u 17 sati
• 3. lipnja u 11 sati.
Panel diskusija i predavanja moći će se pratiti putem aplikacije ZOOM, a sudjelovanje je potrebno najaviti na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com).

Opširnije:
https://croatian-photography.com/panel-diskusija-na-temu-obiteljske-fotografije/
https://croatian-photography.com/program-javnih-online-predavanja-fotografske-radionice-u-sklopu-projekta-arhivi-umjetnica-na-mrezi/


Suvremena istarska umjetnost online

url: www.msu-istre.hr/

U Centru savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici u rujnu 2019. održana je izložba "Suvremena istarska umjetnost" koju je na inicijativu te institucije koncipirao i organizirao Muzej suvremene umjetnosti Istre. Izložba se sada predstavlja široj publici u virtualnom prostoru na društvenim mrežama (Facebook i Instagram) ; kroz video format, album fotografija te online katalog u izdanju Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Zastupljeni autori: Tea Bičić, Đanino Božić, Tomislav Brajnović, Đani Celija, Matija Debeljuh, Alen Floričić, Iva Fonović, Aleksandar Garbin, Fulvio Juričić, Zdravko Milić, Oleg Morović, Robert Pauletta, Davor Sanvincenti, Dragana Sapanjoš, SofijaSilvia, Silvo Šarić, Šikuti Machine, Goran Škofić i Bojan Šumonja .

www.instagram.com/explore/locations/1026667584/muzej-suvremene-umjetnosti-istre/


Otvorena virtualna galerija - Greta VR

url: http://vr.greta.hr

Zagrebačka galerija Greta pokrenula je online platformu "Greta VR" na kojoj autori mogu samostalno postavljati, a posjetitelji pregledavati recentne umjetničke radove u virtualnom prostoru galerije Greta.

Zagrebačka galerija Greta od 2011. prati domaću i međunarodnu suvremenu umjetničku scenu te svojim izložbama često naglasak stavlja na umjetnike mlađih generacija. Uslijed ograničenja rada uzrokovanog pandemijom koronavirusa i potresom, galerija Greta odlučila je putem virtualnog prostora spojiti umjetnike i posjetitelje. Trenutno se može pogledati desetak izložbi, među kojima su i one Maje MarkovićJosipa TirićaMarka Tadića i Denisa Kraškoviča.


„Od palače do (virtualnog) muzeja“

url:
 http://www.mas-zadar.hr/virtualna-izlozba-od-palace-do-muzeja/

S obzirom da se ove godine Međunarodni dan muzeja obilježava u specifičnim okolnostima pandemije COVID 19 virusa, u skladu s mogućnostima Muzej antičkog stakla u Zadru u okviru manifestacije na svojim web stranicama predstavlja izložbeni projekt „Od palače do (virtualnog) muzeja“.

"Projekt se temelji na rekonceptualizaciji izložbene djelatnosti Muzeja u cjelini i svojevrsni je uvodnik u novu dimenziju stručne prezentacije muzejske građe i specifičnih tema vezanih uz staklarstvo. Naime, u vrijeme prilagodbe novim virtualnim uvjetima rada, koji mnogim pa tako i našem Muzeju zbog svoje vokacije do sada nisu bili primarni medij komuniciranja, započeli smo s projektima online i virtualnih izložbi prateći širok spektar novih multimedijalnih mogućnosti, a sve to u cilju popularizacije muzejskih sadržaja i njihove prilagodbe široj publici", poručili su iz MAS Zadar.

Izložba „Od palače do muzeja“ priča je o palači Cosmacendi, smještenoj na tzv. bastionu Moro, čijom su prilagodbom potrebama suvremenog Muzeja otvorena vrata bogatoj povijesnoj priči istinskog življenja palače, punoj zanimljivih sudbina, kao i brojnim drugim, stoljećima i tisućljećima starim pričama sačuvanim u ondje čuvanom staklu. Nadogradnja postojeće izložbe, obuhvaćena naslovom „Od palače do (virtualnog) muzeja“, obogaćena je novim tematski srodnim cjelinama uz poseban osvrt na koncept virtualnih izložbi.


Virtualna izložba: "Unutar okvira" / Damir Žitko

url: www.udrugabeat.com/unutarokvira

Studio -21- predstavlja virtualnu izložba stripova Damira Žitka, koja je dostupna na adresi: www.udrugabeat.com/unutarokvira, na kojoj je dostupan i razgovor s autorom.
U sklopu ove virtualne izložbe, predstavljeni su izabrani radovi sljedećih izdanja stripova: La Bible (Editions Delcourt, 2006-2012.), Hulk (2007.), Balade o Dragoniru (2012.), Les Druides (2014.), Mao (2014.) i Rome, Tome3 (Editions Soleil, 2015-2018.).


Virtualna zbirka radova "Djetinjstvo na čekanju"

url: https://flic.kr/s/aHsmNcCYr9<>

Cirkorama je u travnju 2020. objavila poziv za fotografije dječjeg kreativnog izražavanja u vrijeme karantene, s idejom da u virtualnoj zbirci zabilježi dječje trenutke u nesvakidašnjim uvjetima. 

Pristigle su fotografije radova i poruke s potpisom 60 djece iz cijele Hrvatske, pa čak i van njenih granica.

Svi radovi pristigli do 27. travnja uvršteni su u animaciju koju možete pogledati na:
https://youtu.be/IKpFqugwWhM
Animaciju je izradio Marin Remić, a glazbu za animaciju osmislili, izveli i snimili Lucija Stanojević, Mara i Zvonimir Bajević.
Virtualnu zbirku »Djetinjstvo na čekanju«, koja obuhvaća radove svih mladih autora_ica (i onih koji su prekasno vidjeli natječaj), pogledajte na:
https://flic.kr/s/aHsmNcCYr9<>

Virtualna zbirka »Djetinstvo na čekanju« dio je Programa Cirkorame koji je podržan od strane Zaklada Kultura nova, Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.


EMI: Vodič za djecu "Predi predi hći moja"

vrijeme: 18.05.2020.

url: www.emi.hr

Etnografski muzej Istre, organizira promociju Vodiča za djecu „Predi predi hći moja“, koja će se održati 18. svibnja 2020., s početkom u 12 sati, u pazinskom Kašelu.

Vodič za djecu „Predi predi hći moja“ na jednostavan, stručan ali i zabavan način mlađim generacijama predstavlja jednu od najvećih Zbirki muzeja Proizvodnja tekstila, odjeće i obuće, odijevanje i osobni predmeti.

Svojevrsni  domaćin Vodiča je Ššiško, lik šišmiša, koji šaljivim upadicama i pitanjima motivira čitatelje da se uvodno upoznaju s Etnografskim muzejom Istre. Nakon toga mogu naučiti što je to zbirka i kako nastaje. Slijedi opis procesa dobivanja tkanine od koje se izrađuje odjeća te prikaz predmeta koji su u  Zbirci podijeljeni su na žensku, dječju i mušku odjeću i opremu te su tako i prikazani u Vodiču.
Namjena Vodiča je i da nastavnicima i učiteljima posluži kao priprema za dolazak u muzej ili kao dodatna literatura u sklopu Zavičajne nastave i upoznavanja kulturne baštine Istre.
Autorica: Mirjana Margetić
Glavni urednik: Danko Dujmović
Oblikovanje: Tina Erman Popović

Vodič za djecu „Predi predi hći moja preuzmite na poveznici:
http://www.emi.hr/Vodic_za_djecu_hr.pdf


Virtualna šetnja kroz stalni postav Etnografskog muzeja

url: www.emz.hr

Etnografski muzej pridružit će se obilježavanju 40. Međunarodnog dana muzeja dana 18. svibnja 2020. godine pod sloganom Muzeji za jednakost: različitost i uključivost. Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja posvećen je ranjivim skupinama.

Virtualna šetnja kroz stalni postav bit će dostupna upravo 18. svibnja na mrežnoj stranici www.emz.hr.

Sami odaberite sadržaje koji vas zanimaju i naučite nešto novo o hrvatskoj i svjetskoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini.


Jedanaest arhitektica iz fundusa Hrvatskog muzeja Arhitekture

vrijeme: 16.05.2020. - 29.05.2020.

url: https://www.facebook.com/hma.hazu/

Hrvatski muzej arhitekture pridružuje se temi Međunarodnog dana muzeja predstavljanjem opusa jedanaest arhitektica iz svoga fundusa u cilju postizanja veće vidljivosti njihova rada koji i danas – usprkos brojnim nagradama i priznanjima – izmiče oku javnosti i uporno ostaje u sjeni. 

Prezentacijom na Facebook stranici muzeja od 15. do 29. svibnja bit će predstavljene odabrane skice, crteži, nacrti ili fotografije iz fundusa, svaki od jedanaest dana ciklusa postat će svojevrstan podsjetnik na jednu od arhitektica, urbanistica i pedagoginja čije životne priče očaravaju podjednako kao i njihovi opusi.

"Bilo da su samozatajno stvarale u sjeni moćnijih ili pak birale vlastite putove stvaralaštva, njihov je doprinos hrvatskoj arhitekturi osobit, dragocjen i autentičan. Stoga podsjetnik na njihove opuse predstavlja jedan od mogućih odgovora u kontekstu promišljanja uloge muzeja kao promicatelja jednakosti, različitosti i uključivosti", poručuju iz Muzeja.

15. svibnja  – uvodni tekst i  najava ciklusa
16. - 29. svibnja – tijekom ciklusa od 11 dana, svakodnevno predstavljanje jednog prikaza koji uključuje kratak tekst i odabranu ilustraciju vezano uz pojedini arhitektonski opus.


Blog Muzeja Mimara

url: https://blog.mimara.hr

Muzej Mimara predstavlja novu digitalnu komunikacijsku platformu - Blog Muzeja Mimara. 

"I u trenutnim okolnostima i ograničenjima vezanim uz pandemiju i posljedice potresa važno je osigurati dinamičnu komunikaciju kroz koju javnost upoznajemo s bogatom baštinom iz muzejskih zbirki Muzeja Mimara putem virtualnih sadržaja pod motom ZatvoreniAliAktivni. Blog Muzeja Mimara će, uz virtualnu šetnju i online vodič, dodatno osnažiti digitalnu prisutnost Muzeja", poručuju iz Mimare.

Blog kao specifičan oblik društvenih medija namijenjen je objavljivanju kratkih, interaktivnih, multimedijskih tekstova kroz mogućnosti koje pruža digitalno pripovijedanje. Javna stranica Bloga integrirana je u web stranicu muzeja te dostupna na adresi https://blog.mimara.hr/, a objave su smještene u različite kategorije te opremljene ključnim riječima kako bi omogućile pretraživanje.


VIDEO IZLOŽBA ZAGREB KAK IMAM TE RAD
Slikarski memento - Zagreb na slikama hrvatskih slikara prve polovice 20. stoljeća
url: http://gkd.hr/izlozba/video-izlozba-zagreb-kak-imam-te-rad/

Galerija Klovićevi dvori poziva da pogledate njihovu novu virtualnu izložbu Slikarski memento – Zagreb na slikama hrvatskih slikara prve polovice 20. stoljeća /iz arhive Galerije Klovićevi dvori.

Izložba je ostvarena s ciljem isticanja važnosti očuvanja trajnih vrijednosti arhitektonske i urbanističke baštine grada Zagreba te senzibiliziranja šire javnosti za očuvanje tradicionalnih vrijednosti građanskoga Zagreba u vrijeme kada je sve navedeno ugroženo posljedicama katastrofalnog potresa što je 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb.

Autorice virtualne izložbe: Petra Vugrinec i Biserka Rauter-Plančić
Glazba: Franjo Krežma, Romanca u F duru za violinu i glasovir


Izbor radova iz Kabineta akvarela Galerije umjetnina Slavonskog Broda

url: www.gugsb.hr/

Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda otvorila je u ponedjeljak, 11. svibnja, u Likovnom salonu “Vladimir Becić”, u povodu Dana grada i Međunarodnog dana muzeja, izložbu "Izbor radova iz Kabineta akvarela Galerije umjetnina Slav. Broda". Izložbom se obilježava 25 godina od osnivanja Kabineta akvarela i 40 godina postojanja Akvarelističke kolonije 'Sava'.

Ova izložba prigoda je zaviriti u bogati fundus Kabineta akvarela i prezentirati brodskoj likovnoj publici dio njegove vrijedne građe, ali je i prilika da vratimo dug prošlosti i sjetimo se važnih imena koja su za nas ovdje stvorila djela trajne vrijednosti. Godine 1995. osniva se, zahvaljujući donaciji Branka Ružića (1919.-1997.), Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda i utemeljuje se Kabinet akvarela čiji fundus čine u najvećem broju upravo radovi nastali na koloniji „Sava“, ali i radovi koji se prikupljaju otkupom i donacijama. Neki od radova ovom prilikom se prvi puta javno prezentiraju.

Izložbu je sufinanciralo Ministarstvo kulture RH, a Brođani će je imati priliku vidjeti u redovnom radnom vremenu Likovnog salona Becić, ponedjeljak – petak od 10.30 do 13 sati i od 18 do 20 sati, te subotom od 18 do 20 sati, uz pridržavanje svih mjera koje je propisao HZJZ.

Video prezentaciju radova izložbe potražite na poveznici.


Dvije izložbe mladih umjetnika u Labinu
dostupne i u virtualnom obliku

vrijeme: 15.05.2020. - 22.06.2020.
mjesto: Labin, Galerijia Lamparna

U petak, 15. svibnja, nastavljaju se participativni kulturni programi DKC-a Lamparna s dvije nove izložbe mladih umjetnika.
U Galeriji “Lamparna” otvara se samostalna izložba riječkog umjetnika Mitra Matića pod nazivom “Portreti”, dok će u prostoru Kluba mladih biti otvorena grupna izložba “Lica stakla”, s radovima 13 studenata Kolegija STAKLO riječke Akademije primjenjenih umjetnosti. 

Obje izložbe otvaraju se u 20 sati te ostaju otvorene do 22. lipnja, od ponedjeljka do petka, od 10 – 14 sati.

Izložbe će biti dostupne i u virtualnom obliku na stranici www.lamparna.hr.


MSU virtualna edukacija

vrijeme: 18.05.2020.
url: http://www.msu.hr

MSU najavljuje edukativni virtualni program kojim će u ponedjeljak 18. svibnja obilježiti Međunarodni dan muzeja.

Virtualni programi:
MSU priručnik za početnike u kojim u kratkoj formi znatiželjnoj publici tumačie određene pojmove s kojima se susreće prilikom upoznavanja umjetničkih radova iz fundusa MSU-a, kako bi olakšali njihovo razumijevanje, ali i potaknuli na razmišljanje o suvremenoj umjetnosti.
MSU od doma koji kroz primjere radova suvremenih umjetnika pruža publici ideje za inspiraciju i primjere za stvaranje vlastitih radova po uzoru na djela iz fundusa MSU-a
MSU mali i veliki, program koji uključuje zajedničku aktivnost djece od 5 do 13 godina i njihovih roditelja ili drugih članova obitelji.

Sve novonastale radove inspirirane djelima iz fundusa MSU-a šaljite na e-mail adresu edukacija@msu.hr. Radovi će biti objavljeni na društvenim mrežama MSU.

Opširnije:
http://www.msu.hr/dogadanja/medjunarodni-dan-muzeja-msu-virtualna-edukacija%20/428.html


Virtualna izložba: "Arhitektura zagrebačkih četvrti - Trnje"

url: https://cekate.hr/

Centar za kulturu Trešnjevka/ Galerija Modulor otvorila je virtualnu izložbu pod nazivom "Arhitektura zagrebačkih četvrti - Trnje" na internet stranici i Facebook-u Centra za kulturu Trešnjevka.

Nakon što su zadnjih par godina fotografijom i kritičkim tekstom obradili nekoliko zagrebačkih kvartova (počevši od Trešnjevke, preko Stenjevca, Črnomerca, Maksimira, Donjeg grada, Podsljemenske zone) dvojac Bešlić (arhitekt) i Šimunić (kipar) daju nam na uvid tridesetak izabranih objekata s Trnja.

Različitost je ove izložbe u odnosu na protekle u tome što se seli u virtualni svijet pa je možete pogledati iz udobnosti svojega dnevnog boravka putem poveznice.

'Iako leži u srcu Zagreba, gradska četvrt Trnje nedovršena je i fragmentarna, a grad još uvijek nije u potpunosti načistu što bi s tim prostorom. Odluka donesena neposredno nakon Drugoga svjetskog rata da se prostor omeđen željezničkom prugom na sjeveru i zapadu, rijekom Savom na jugu i širokim prometnim koridorima na istoku – preskoči, a njegovo uređenje ostavi za kasnija, u financijskom smislu povoljnija vremena, usmjerava još uvijek izgled i razvoj Trnja.' - Iz teksta kataloga, Toni Bešlić
 
https://www.facebook.com/cekate.hr/


Dubrovački muzeji "Srcem za baštinu"

vrijeme: 11.05.2020. - 17.05.2020.
url: www.dumus.hr/

Povodom Međunarodnog dana muzeja, Dubrovački muzeji u okviru 25. edukativne muzejske akcije, kojoj je ove godine tema ljubav, od 11. do 17. svibnja organiziraju virtualne radionice te predavanja na svojim društvenim mrežama, pod zajedničkim nazivom Srcem za baštinu.

Oboji srcem naziv je za prilagođenu i skraćenu radionicu namijenjenu najmlađim sugrađanima, predškolcima. Uz pomoć dvanaest radnih listića, predložaka za bojanje, temeljenih na građi iz Arheološkog muzeja i edukativnoj publikaciji  Boje Dubrovačkih muzeja, najmlađi će  kombinirajući tri osnovne boje, naučiti miješanjem dobiti i tri složene. Istovremeno će se upoznati s bogatim fragmentima srednjovjekovnog crkvenog namještaja, cvijetom u kamenu i šarenilom eksponata svih Dubrovačkih muzeja. Autorice radionice su viša muzejska pedagoginja Aleksandra Piteša te viša kustosica Arheološkog muzeja Ivona Michl, dok je autor crteža restaurator za kamen Ivan Mladošić.

U okviru edukativnih radionica, bit će održana i tri predavanja. Kustos Etnografskog muzeja Ivica Kipre održat će predavanje Simbolika srca u tradicijskoj kulturipredavanje Ljubav na renesansnom posuđu održat će viša kustosica i voditeljica Arheološkog muzeja Liljana Kovačić dok će voditeljica Etnografskog muzeja, viša kustosica Barbara Margaretić održati predavanje Nitima ljubavi obnovljeno

Podsjetimo, Edukativnu muzejsku akciju organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva, a povodom Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja. Cijela dubrovačka edukativna akcija u svom originalnom obliku trebala je biti posvećena najranjivijim skupinama naše zajednice, a većina programa se trebala održati u dječjim vrtićima i domovima umirovljenika. No, s obzirom na okolnosti, Dubrovački muzeji prilagodili su je virtualnom okruženju.
https://www.facebook.com/dubrovnikmuseums/


Besplatna aplikacija Iron Age Danube

url: https://amz.hr/hr/virtualni-muzej/zabava/arheologija/
Aplikacija s edukacijskim i zabavnim sadržajem jedan je od rezultata aktivnosti INTERREG projekta Iron-Age-Danube koji se provodio u sklopu programa EU, a može se preuzeti na mrežnim stranicama Arheološkog muzeja u Zagrebu.

APLIKACIJA IRON AGE DANUBE
Što je arheologija, a što rade arheologinje i arheolozi saznajte putem besplatne mobilne aplikacije koja će vam na zabavan način približiti pojedinosti o ovom detektivskom poslu istraživanja prošlosti. Provjeri svoje znanje kroz igru.
Besplatna aplikacija Iron Age Danube može se preuzeti putem mrežne stranice AMZ-a: https://amz.hr/hr/virtualni-muzej/zabava/arheologija/

Aplikacija s edukacijskim i zabavnim sadržajem jedan je od rezultata aktivnosti INTERREG projekta Iron-Age-Danube koji se provodio u sklopu programa Europske unije od 1. siječanja 2017. do 30. rujna 2019. godine, a uključivao je institucije iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske.


Samostalna online izložba modnog dizajna "Sophia – nadolazeće tijelo"
Jadranke Hlupić Dujmušić i Petre Krpan
url: https://ulupuh.hr/sophia-nadolazece-tijelo/

ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti poziva da uživate u izložbi iz udobnosti i sigurnosti svoga doma. 

„Umjetnice JADRANKA HLUPIĆ DUJMUŠIĆ i PETRA KRPAN proteklih godina u zajedničkom radu istraživale su pojam tijela unutar suvremenog modnog dizajna, kao propadajuće, procesno tijelo koje se javlja kao posljedica tehnologije i ‘propadanja’ stvarnosti. Ovakav izazov u dizajniranju tijela za robota, postao je temeljna preokupacija autorica, inspirirana Sophijom – najpoznatijom roboticom današnjice. Kako i na koji način dizajnirati za neljudsko, za nadolazeće? Nadolazećem svi svjedočimo, udaljeni jedni od drugih, možda u nekom novom realitetu. Ovom se izložbom želi naglasiti odnos ljudsko – neljudsko, ali i nova stvarnost – ona koja je robotizirana, kompjuterizirana i zauvijek promijenjena", Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan iz predgovora. 
Katalog izložbe dostupan je na poveznici:
https://issuu.com/ulupuh/docs/ulupuh_20200430_-_sophia_-_katalog


Vizura 2020 // Vrijeme ekstrema
Međunarodna, tematska, članska, žirirana, bijenala izložba ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju


url: http://fotografija.ulupuh.hr/hr/naslovnica/

Izložba i publikacija predstavit će radove 31 profesionalnog umjetničkog fotografa, članova Sekcije za fotografiju ULUPUH-a. Radi se o izložbi recentnih fotografija kojom se nastoji predstaviti stanje suvremene fotografije u Hrvatskoj, sa svim pomacima i otvaranjima prema međunarodnoj fotografskoj sceni, razmjeni iskustava te aktualnim pitanjima i problemima profesionalne fotografije.

Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti
Autorica koncepcije, selektor i kustosica izložbe: Draženka Jalšić Ernečić
Autor virtualnog postava izložbe: Janko Belaj 


HPM poziva na virtualno traženje 7 hrvatskih velikana

vrijeme: 11.05.2020. - 18.05.2020.

url: www.hismus.hr/hr/

Ususret obilježavanju Međunarodnog dana muzeja 2020. Hrvatski povijesni muzej poziva virtualne posjetitelje da se putem Facebooka uključe u virtualni muzejski svijet te krenu u potragu za sedam hrvatskih velikana. Izazov počinje u ponedjeljak, 11. svibnja.

"Od 11. do 17. svibnja 2020. na Facebook stranici muzeja objavljivat ćemo po jednu objavu dnevno – svaki dan točno u 12 h. Ta objava upućivat će Vas, naše virtualne posjetitelje na raznovrsne izložbe na našim mrežnim stranicama, na kojima se unutar postava krije po jedan hrvatski velikan. Važno je napomenuti da je za maštovite i duhovite ilustracije hrvatskih velikana zaslužan Milan Trenc, svima poznat kao pisac i ilustrator dječje knjige „Noć u muzeju“ po kojoj je snimljen istoimeni holivudski blockbuster.

Vaš zadatak je detektivski – trebate pregledati galeriju likovnog postava izložbe koju smo taj dan podijelili na Facebook stranici Muzeja i što prije pronaći hrvatskog velikana koji se 'šeta' po izložbi. Nakon što ga pronađete trebate u Facebook inbox Muzeja poslati njegovo ime. Nakon 7 dana, na Međunarodni dan muzeja (18. svibnja 2020.), posjetitelj koji je najbrže poslao imena svih 7 velikana u Facebook inbox Muzeja, bit će proglašen za pobjednika te će od Muzeja dobiti poklon paket iznenađenja", poručuju iz HPM.

•  Facebook stranica Hrvatskog povijesnog muzeja
www.facebook.com/HISMUS.zagreb/


Online izložba "Siva arhiva – izvan kadra"

url: www.facebook.com/galerija.siva/


Autonomni kulturni centar kroz program galerije Siva poziva vas da pogledate prvu u ciklusu online izložbi, Siva arhiva – izvan kadra, 7. svibnja 2020. na Facebook stranici galerije Siva https://www.facebook.com/galerija.siva/.
 
AKC Medika je od samih početaka bila mjesto koje je graffiti umjetnike prihvatilo kao sastavni dio svojih supkultura. Kroz 10 godina trajanja ovog autonomnog prostora, zidovi Medike  ugostili su mnoge lokalne, regionalne i internacionalne grafiti umjetnike. Radovi ovih umjetnika tako su učinili Mediku kultnim i nezaobilaznim mjestom za ljubitelje ovakvog oblika umjetnosti. 

Facebook događaj: www.facebook.com/events/257140568806523/


Filmske izložbe u Čakovcu - Hommage: Ivo Gregurević

url: https://czk-cakovec.hr/

Centar za kulturu Čakovec organizira u reklamnim ormarićima filmske izložbe sastavljene od filmskih plakata i fotografija. Prva izložba, od 5. svibnja, je Hommage: Ivo Gregurević (1952. -2019.), organizirana u suradnji s Kino mrežom Hrvatske i Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom.

Filmsko gradivo sastavljeno od fotografija i plakata filmova u kojima je glumio Ivo Gregurević (odajući tako počast glumačkom velikanu koji je prerano preminuo početkom prošle godine) bit će izloženo u reklamnim ormarićima Centra za kulturu Čakovec u središtu grada.
 
Program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine nastao je u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva – Hrvatske kinoteke uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Zaklade Kultura nova.


Virtualna izložba Mile Sakača "Oluja uma" u Muzeju Mimara

url: www.mimara.hr/Aktualno/

U nemogućnosti organiziranja redovne izložbe u prostoru Muzeja Mimara zbog posljedica nedavnog potresa i pandemije slikar i arhitekt Milo Sakač predstavlja svoje radove u virtualnoj galeriji na izložbi "Oluja uma".

Sakač ove godine obilježava 31 godinu od svoje prve samostalne izložbe, a na izložbi u Mimari trebao se predstaviti s recentnim opusom pedesetak radova velikih formata, u tehnici akril nastalih tijekom zadnjih pet godina intenzivnog stvaralaštva. U manjem opsegu ta će se izložba moći pogledati putem poveznice objavljene na web stranici Muzeja Mimara.

Po riječima Magdalene Getaldić, autorice predgovora izložbe, kroz nekoliko različitih ciklusa i koncepata vidi se umjetnikova preokupacija apstraktnim izričajem, no iako djela gradi na različitim osnovama i pristupima, ona u cjelini odaju stilsku koherentnost. Zagreb je samo jedna od stanica turneje putujućih izložbi pod nazivom Mind Hunter, koju je započeo 2019. godine u Beču, Budimpešti i Ljubljani, a ove godine nastavlja u Beču, te Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine.

Izložba se postavlja pod motom ZatvoreniAliAktivni, u programu kojim Muzej Mimara uslijed nepovoljnih okolnosti publici nastoji pružiti iskustvo doživljaja umjetnosti putem virtualnih sadržaja. U nedavnom potresu oštećen je strop reprezentativne dvorane na drugom katu tog zagrebačkog muzeja, cijelog krovnog dijela atrija, a pukotine se protežu na brojnim mjestima interijera. Oštećen je i dio  izložaka u stalnom postavu, osobito krhkih staklenih predmeta. (Hina)

Izložbu potražite na poveznici: 
https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/759777/mind-storm


Prvaci hrvatskog plakata na online izložbi Kabineta grafike
url: www.facebook.com/Kabinet-grafike-Hrvatske-akademije-znanosti-i-umjetnosti

Nakon pojedinačnih grafika starih majstora Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) donosi online predstavljanje plakata iz svoje zbirke, kroz izložbu "Prvaci hrvatskog plakata / Csikos, Crnčić, Krizman, Babić".

Izložba predstavlja četvoricu akademika, vrsnih umjetnika, čija su ostvarenja označila početke i razvoj plakatnog oblikovanja na našim prostorima - Bele Csikosa Sessije (1864.-1930.), Mencija Clementa Crnčića (1865.-1930.), Tomislava Krizmana (1882.-1955.) i Ljube Babića (1890.-1974.).

"Likovne zamisli, visoka umješnost u realizaciji, tipografske i oblikovne inovacije ovih umjetnika uspostavile su nove kriterije u plakatnom mediju na kraju 19. i prvoj polovici 20. stoljeća", ističe se u najavi izložbe muzejske savjetnice Vesne Kedmenec Križić, održane 2011. u povodu 150. obljetnice HAZU.

Zbirka plakata Kabineta grafike HAZU sadrži brojne antologijske plakate kojima se može trasirati razvoj grafičkog oblikovanja u Hrvatskoj od kraja 19. do sredine 20. stoljeća. Posebno mjesto unutar tog umjetničkog korpusa svakako pripada najstarijem signiranom plakatu “Časopis Mladost” (1898.) Bele Csikosa Sessije te slavnom i rijetkom plakatu “Marya Delvard” (oko 1907.) Tomislava Krizmana, napominju iz Kabineta grafike. (Hina)

Izvijestili su kako su u nedavnom potresu radovi u fundusu ostali neoštećeni, no došlo je do oštećenja na krovu (dimnjaci), kao i u samom izložbenom prostoru.
Online izložbu potražite na poveznici. 


Virtualna izložba Josipa Mijića - Otisci emocija

url: www.artsteps.com

Virtualna galerija 'JoMi Gallery' priprema izložbu radova Josipa Mijića nastalih u izolaciji za vrijeme trajanja korona pandemije.
Otvorenje izložbe je u četvrtak, 7. svibnja u 19 sati. Izložba će ostati otvorena do 21. svibnja 2020. godine.

Poveznica na izložbu www.artsteps.com bit će aktivna tijekom trajanja izložbe.
E-katalog izložbe
Najava izložbe:
https://www.youtube.com/watch?v=ppiEuMcmH4k&feature=youtu.be


Virtualne izložbe Muzeja antičkog stakla u Zadru u povodu obilježavanja 11. godišnjice otvorenja i Dana MAS-a 

url: www.mas-zadar.hr/

Muzej antičkog stakla u Zadru 5. svibnja 2020. godine obilježava 11. obljetnicu svoga otvorenja. U skladu s aktualnom pandemijom COVID-19, uzrokovanom koronavirusom SARS-CoV-2 te primjereno novonastaloj situaciji Muzej priprema online sadržaje za javnost, pa je tako po prvi put postavljena virtualna izložba na mrežnim stranicama MAS-a, kao najsigurniji način obilježavanja Dana Muzeja i 11. obljetnice otvorenja. 

"Virtualna izložba „10 dana, 10 godina“ pripremljena je iz dokumentacijskih fondova MAS-a, njezina autorica je Jadranka Belevski, viša dokumentaristica Muzeja antičkog stakla u Zadru, a kako sam naslov izložbe “10 dana, 10 godina” sugerira, izložbom se prisjećamo svih proteklih proslava Dana MAS-a kroz izbor plakata i fotografija. 
Izložbu pronađite na poveznici: http://www.mas-zadar.hr/10-dana-10-godina/

Kako bi u vrijeme pandemije korona virusa, prelaska u virtualni svijet i prilagodbe rada novim uvjetima, našim najmlađim i prije svega najznatiželjnijim i na novim spoznajama najzahvalnijim posjetiteljima omogućili da i dalje nesmetano istražuju i uče o Muzeju i tajnama antičkog stakla, pripremili su i niz različitih aktivnosti koje su rezultirale 1. virtualnom izložbom dječjih radova.

Uz zahvale svim malim umjetnicima i njihovim roditeljima, a posebno učiteljici Ani Knežević, 2a razredu, profesorici Ivani Budiji i OŠ Bartul Kašić, odgajateljicama Antoniji Nadinić i Martini Škari, vrtićkoj skupini Bubamare i DV-u Klokan, odgajateljicama Nataliji Žorž Brusić, Kristini Maričić i Nedi Grbin, vrtićkim skupinama Feralići i Mendulice i DV-u Radost – Zadar, PO Voštarnica, MAS Zadar poziva da virtualnu izložbu dječjih radova istražite na: http://www.mas-zadar.hr/staklena-slikovnica-objava/


U povodu Dana Europe online izložba Europski zeleni plan

url: http://edc.nsk.hr/europski-zeleni-plan/


U povodu Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja 2020. godine, Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pripremio je online izložbu publikacija i dokumenata na temu europskoga zelenog plana, jedne od šest glavnih strategija Europske komisije za razdoblje 2019. – 2024.

„Iako je trenutačno sva pozornost usmjerena na borbu s pandemijom koronavirusa, postati prvi klimatski neutralan kontinent u svijetu do 2050. godine, neizmjerno je bitan izazov i  prilika našega doba i u tu je svrhu Europska komisija predstavila europski zeleni plan – pomno razrađen paket mjera koji bi građanima i tvrtkama u Europi trebao omogućiti koristi od održive zelene tranzicije“, izjavila je koordinatorica Europskog dokumentacijskog centra NSK Ivana Kežić. Mjere i popratni okvirni plan usmjereni su na klimu, čistu energiju, mobilizaciju industrije, učinkovitu uporabu resursa i pravednu tranziciju.
 
Kako bi javnost dodatno uključila u klimatsku politiku te potaknula pojedince na razmjenu informacija, prijedloga, ideja i kreativnosti na temu klimatske politike, Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje o budućem europskom sporazumu o klimi. U savjetovanju je moguće sudjelovati do 27. svibnja 2020. godine.
 
Sa željom da se šira javnost pobliže upozna s tom vrijednom strategijom te pronađe načine na koje se može uključiti u njezino ostvarivanje, Europski dokumentacijski centar NSK ovom izložbom predstavlja informativne publikacije i dokumente u nakladi Ureda za publikacije Europske unije koji su dostupni u cjelovitome tekstu.
 
Izložbu pogledajte na poveznici Europski zeleni plan.


Online izložba "Nokturno" Gorane Težak

url: http://www.czkio-susedgrad.hr/

Galerija "Idealni grad" Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad priredila je online samostalnu izložbu "Nokturno" Gorane Težak. Izložbu možete pogledati na mrežnim stranicama Centra do 22. svibnja 2020.!

Akademska slikarica Gorana Težak razradila je scenarij koji je istovremeno duhovit, ironičan, kritičan ali i izuzetno iskren i autentičan. Kroz kratki intervju s umjetnicom i prezentaciju radova iz ciklusa 'Nokturno' možete pobliže upoznati iznimnu mladu akademsku umjetnicu Goranu Težak.
 
Virtualnu izložbu "Nokturno" akademske umjetnice Gorane Težak u organizaciji Galerije „Idealni grad” Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad možete pogledati na poveznici.
Detaljnije o izložbi možete saznati na:
web stranici Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad
Facebook stranici Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad


Dvije samostalne izložbe u Gradskoj galeriji Fonticus

url: https://hr-hr.facebook.com/pages/category/Interest/FONTICUS-gradska-galerija-Groznjan-

Gradska galerija Fonticus Grožnjan do 29. svibnja predstavlja dvije samostalne izložbe - Željko Bobanović / Don Bobo: 'Philosophia perennis', samostalna prezentacija / video projekt i Zlata Tomljenović: 'Prostori stanja', samostalna izložba.

Online predstavljanje izložbi dostupno je na YouTube kanalu 

Javna prezentacija i posjet izložbama uživo, u prostorima GG Fonticus, bit će mogući na slijedeći način:
Formirat će se skupine do dozvoljenog broja osoba.
Predstavljanja će biti petkom: 15. V., 22. V., i 29. V., u 20.00 h.
Molimo da se najavite (tel. 00385 99 252 33 72 ili e-mail: fonticus@gmail.com) kako bi dogovorili skupine i odredili termine za sve zainteresirane.


O MoRE Museum - Muzeju odbijenih i nerealiziranih projekata i nerealiziranim projektima Antuna Motike
url: http://www.moremuseum.org/omeka/
Mrežni projekt MoRE - Muzej odbijenih i nerealiziranih projekata, digitalna je kolekcija zamišljena kao mjesto prikupljanja dokumentacije i informacija o nerealiziranim i odbijenim projektima umjetnika. Početkom travnja zbirka je ažurirana novim 'akvizicijama', prijedlozima koje su priredili pozvani međunarodni kustosi.

Za MoRE Museum povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić  izradila je jedan od novih vizualnih i tekstualnih priloga, a radi se o kontekstualizaciji i širenju znanja o nerealiziranim projektima Antuna Motike, jedinstvenim eksperimentima sa svjetlom, iz skica koje pronalazimo u malo poznatoj dokumentaciji iz Motikinih bilježnica koje se nalaze u Zbirci umjetnina Grada Pule i Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.
 
Više informacija pronađite u privitku i na poveznici:
www.moremuseum.org/omeka/items/show/160

Online izložba slika "Modri eter" slikarice Sandre Radić Parać

url: http://poumar-ng.hr/

Online izložba slika slikarice Sandre Radić održava se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta M.A. Relković u Novoj Gradiški. Razgledajte fotografije radova iz ciklusa "Modri eter" te pročitajte stručni tekst povjesničarke umjetnosti i muzeologinje Sonje Švec Španjol koja čitatelja suvereno verbalno uvodi u duhovni svijet umjetnice.
Online izložbu potražite na povezici.


Ciklus "Raport iz ateliera umjetnika" HDLU Varaždin 

url: www.facebook.com/hdluvarazdin/

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin poziva sve zainteresirane da ih nastave pratiti na društvenim mrežama jer će Galerija HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada još neko vrijeme ostati zatvorena. 
Pokrenuli su ciklus objava "Raport iz ateliera umjetnika" kojim predstavljaju rad i djelo svojih članova, a kojega možete pratiti na Facebook stranici HDLU Varaždin.


Virtualna skupna izložba "Španciramo Zagrebom"

url: https://www.facebook.com/centarza.kulturumaksimir

Nakon 17 godina kontinuiranog izlaganja u galerijskim prostorima javnih ustanova u kulturi grada Zagreba, Program likovnog amaterizma grada Zagreba, slijedeći upute stožera Civilne zaštite grada Zagreba zbog nastale situacije izazvane COVID 19 virusom, organizira virtualnu skupnu izložbu "Španciramo Zagrebom".

Svoje radove izlažu likovni amateri, članovi likovnih amaterskih Udruga koje djeluju na području grada Zagreba. To su: Hrvatsko likovno društvo, Grupa 69, Ama Artem, Amaciz, LUA Angelico '09 i DND Maksimir.
 
Izložba je otvorena od utorka, 28. travnja 2020. godine i svakodnevno će se nadopunjavati novim radovima. Zbog nemogućnosti zajedničkog druženja i zbog obaveze socijalne izolacije i distanciranja, CKIM i likovni amateri grada Zagreba vam žele uljepšati ovo teško i turobno vrijeme pandemije.
 
Na Facebook stranici predstavit će amaterske Udruge koje izlažu na izložbi "Španciramo Zagrebom", a očekuju vas i drugi video materijali. 


Izložba "Šezdesete u Hrvatskoj - mit i stvarnost" sada i online

url: http://www.muo.hr

Jedna od posjećenijih izložbi Muzeja za umjetnost i obrt, "Šezdesete u Hrvatskoj - mit i stvarnost", otvorena prije dvije godine u tom zagrebačkom muzeju, sada se može razgledati i online.

Kroz 18 dionica izložba donosi presjek turbulentnog razdoblja hrvatske povijesti, ključnog razdoblja novije hrvatske povijesti od 1958. do 1971. godine. Predstavljen je niz izložaka od dokumentarne građe do umjetničkih djela, od fotografija do filmskih, televizijskih i glazbenih inserata, od predmeta svakodnevice do znakova vremena koji su u najdoslovnijem smislu mijenjali svijet.
Izložbu se može razgledati putem aplikacije, uz mobilni vodič koji je ostvaren u suradnji sa Cultural Places.
  
MUO je na svojoj stranici omogućio i virtualno razgledavanje izložbe “Rino Gropuzzo: Fotomorfoze”, retrospektivu njegovog bogatog opusa u Palači Gopcevich u organizaciji Hrvatske zajednice u Trstu te ovog ožujka u zagrebačkom muzeju. Taj riječki fotograf međunarodno profilirane karijere bavi se fotografijom od ranih 70-ih godina, a osamdesetih joj se profesionalno posvećuje kada duže periode provodi u Parizu i Milanu potom Ateni i Los Angelesu.


Galerija "Vjekoslav Karas" otvara izložbu mladih karlovačkih umjetnika

vrijeme: 28.04.2020. - 26.06.2020.9 h
url: http://www.gmk.hr/

Poštujući sve mjere zaštite od širenja koronavirusa, službeno otvorenje novog izložbenog ciklusa "Mladi karlovački umjetnici" u Galeriji "Vjekoslav Karas'" neće biti održano pa se pozivaju svi zaljubljenici u likovnu umjetnost da 28. travnja, od 9 sati, posjete galeriju i razgledaju djela dvojice mladih karlovačkih slikara – Bojana Kiskija i Alena Sirbubala. Prvi posjetitelj izložbe će ju i otvoriti, a bit će i pozvan priključiti se razgovoru s umjetnicima u srijedu, 6. svibnja 2020. godine. 

Razgovor s umjetnicima bit će moguće pratiti na Facebook stranici Gradskog muzeja Karlovac, kao i online radionice s umjetnicima čije će datume objaviti naknadno.


Virtualna izložba POU Hrvatski dom Petrinja, Galerija „Krsto Hegedušić“

url: www.facebook.com/pg/galerijahegedusic/

Galerija "Krsto Hegedušić" obavještava o virtualnoj izložbi iz fundusa Galerije pod nazivom: KRSTO HEGEDUŠIĆ kojom su predstavljeni radovi toga velikana hrvatske umjetnosti rođenog u Petrinji. 
Na Facebook stranici Galerije moguće je pronaći izložbu kao i pratiti druge galerijske aktivnosti.

Katalog izložbe.pdf


Autoportreti iz fundusa osječkog Muzeja likovnih umjetnosti

url: http://www.mlu.hr

Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku započeo je s online prikazivanjem izložbe "Autoportreti iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti". Cjelokupna izložba prikazana je na web stranici Muzeja, a na Facebook stranici Muzeja svaki tjedan Muzej će prezentirati po dva autoportreta s pripadajućom fotografijom djela te s potpunom kataloškom jedinicom.

Riječ je o izložbi koja problematizira temu autoportreta u fundusu Muzeja, revalorizira i prezentira u novom svjetlu poznate nam autoportrete. Autor izložbe, mr. sc. Daniel Zec, viši kustos ističe da se izložbom daje doprinos kompletnoj obradi jednog aspekta muzejskog fundusa koji je ujedno i kvalitetna priprema za budući stalni postav Muzeja likovnih umjetnosti. Značaj izložbe također leži u činjenici da većinu djela potpisuju umjetnici koji pripadaju osječkome likovnom krugu ili su rođenjem Osječani (raspon djelovanja od sredine XIX. stoljeća pa sve do danas), što je pak rezultat planiranog formiranja i nadopunjavanja zbirki Muzeja.

Kroz izložbu prikazano je ukupno 48 autoportreta 36 autora raspoređenih u četiri zbirke: slikarstva, kiparstva, plaketa i medalja te crteža i grafika. 

Kao nadopunjavajući sadržaj izložbi pripremljene su i online radionice na kojima će posjetitelji imati priliku u različitim tehnikama izraditi autoportrete koji će se svaki tjedan za posjetitelje prikazivati u online galeriji. Prvi poziv inspiriran je autoportretom Brune Bušića (1950.) na kojem je prikazan sa žutom maramom. Posjetitelji mogu do 1. svibnja 2020. poslati svoju fotografiju s najdražom maramom, i to ili u inbox muzejskog Facebook profila ili putem elektroničke pošte na kdvetengl@gmail.com. Nakon što prikupe radove prikazat će ih u online galeriji na Facebooku Muzeja.


Muzej Prigorja / Najstarija zagrebačka grobnica i drugo arheološko blago Moravča

url: www.muzejprigorja.hr/izlozba-nzg.html

Postavljena za Noć muzeja 2020. godine, izložba “Najstarija zagrebačka grobnica i drugo arheološko blago Moravča” dočekala je nedjeljno jutro 22. ožujka bez posjetitelja, a potres s epicentrom kod nedalekog Markuševca preživjela je, na svu sreću, bez oštećenja.

Dragocjene keramičke posude, stare više od 3000 godina, nakon potresa su izvađene iz izložbenih vitrina i pohranjene u sanduke koji im osiguravaju optimalne uvjete čuvanja. No priča o arheološkim istraživanjima koja su prije punih 40 godina izuzetnim nalazima obogatila fundus Muzeja Prigorja i dalje je dostupna na mrežnim stranicama Muzeja Prigorja.

U vrijeme kada je potresom teško stradali Mirogoj česta tema u medijima, saznajte više o najstarijoj grobnici na području Grada Zagreba. Izložbu o arheološkim istraživanjima dr.sc. Vladimira Sokola pripremila je Morena Želja Želle, poručuju iz Muzeja Prigorja. 

Izložbu pronađite na poveznici: www.muzejprigorja.hr/izlozba-nzg.html
 


Online izložba portreta hrvatskih književnika "Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo"

url: http://dhk.hr/
Online izložba portreta hrvatskih književnika i književnica akademske slikarice Marije Adrić Soldo "Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo" održava se prigodom obilježavanja 120. obljetnice Društva hrvatskih književnika u sklopu manifestacije Hrvatska književna Panonija III, priopćilo je DHK.

Ovi Krležini stihovi iz Balada Petrice Kerempuha svojevrsni su slogan, ne samo ove izložbe, već i hrvatske književnosti i umjetnosti kroz povijest: probijanje kroz mukotrpno i nesklono vrijeme, u kojem je bilo više tamnih nego svijetlih časova, pa ipak, jezik je opstao, književnost je opstala, umjetnost je opstala.

O tome, svojim nizom portreta, svjedoči akademska slikarica Marija Adrić Soldo, koja odabrane portrete obogaćuje riječima: odabire uz svaku sliku stih, rečenicu, misao iz opusa portretirane književnice ili književnika – njen je rad ne samo portretiranje, već i novo, suvremeno čitanje književnih opusa naših klasika.

Hrvatsku književnu Panoniju III. organiziraju Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski Osijek, Društvo hrvatskih književnika Zagreb, Croatica nonproft kft. iz Budimpešte i Hrvatski vrtić, osnovna škola i đački dom iz Budimpešte. Hrvatska književna Panonija III nastavak je jedinstvenoga književnog i umjetničkoga programa koji okuplja relevantne hrvatske književnike i umjetnike panonskog prostora: iz Hrvatske, BiH, Srbije, Mađarske i Austrije, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. 
Izložbu portreta potražite na poveznici: http://dhk.hr/ogranci-dhk/detaljnije/izlozba-u-povodu-120.-obljetnice-dhk


Virtualno otvorenje izložbe o o Matiji Vlačiću Iliriku

url: www.labin.hr
U godini u kojoj obilježavamo 500-tu obljetnicu rođenja Matije Vlačića Ilirika, velikana hrvatske i njemačke reformacijske misli, utemeljitelja protestantske hermeneutičara europskih dimenzija Grad Labin je za taj veliki jubilej pripremio iznimno sadržajan i bogat program koji se trebao održati u zemlji i inozemstvu od ožujka do listopada 2020. godine.

Jedan od najvažnijih događaja svakako je i planirana dokumentarna izložba na temu Matije Vlačića Ilirika u travnju u Europskom parlamentu u  Bruxellesu, no COVID 19 zaustavio je održavanje ovog programa koji je u trenutku proglašenja pandemije u Hrvatskoj i Europi bio sadržajno i dizajnerski zgotovljen. Ova je dokumentarna izložba trebala je biti putujuća sa startom u Bruxellesu, a potom biti prezentirana u Zagrebu, Osijeku i Labinu.

"Kako i dalje svi moramo ostati doma, dokumentarna izložba o Matiji Vlačiću Iliriku imati će svoju premijeru virtualno i zato Vas s zadovoljstvom pozivamo Vas da u srijedu, 22. travnja 2020. godine, od 11,00 sati razgledate virtualnu dokumentarnu izložbu povodom 500-te obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika i to na mrežnim stranicama Grada Labina www.labin.hr, www.flacius.info, te na  Facebook stranici gradonačelnika." pozivaju iz Grada Labina.

Cjelokupni sadržaj izložbe moći će se pregledati i preuzeti kao digitalni katalog u PDF formatu.
Facebook Grada Labina


Virtualna šetnja Novim dvorima bana Jelačića - uživo
url: www.facebook.com/events/534815353893011/

Turistička zajednica grada Zaprešića poziva vas da uživate u virtualnoj vođenoj turi prekrasnim kompleksom Novih dvora Jelačićevih. Zakoračite u prošlost, u davnu 1852. godinu kada je ban Josip Jelačić kupio dvorac u Zaprešiću i našemu gradu ostavio nacionalnu baštinu u čijoj ljepoti uživamo i danas. 

Seljanka Marica vodi vas u šetnju jedinstvenom alejom kestena i perivojem Novih dvora; razgledajte obnovljenu Vršilnicu gdje se nekada davno vršilo žito, zavirite u nekadašnju trokatnu žitnicu, danas prekrasan Muzej Matija Skurjeni i Turističko informativni centar Zaprešića. Prekrasnim perivojem vodimo vas do dvorca bana Jelačića i neogotičke kapele sv. Josipa, a druženje privodimo kraju kod obiteljske grobnice Jelačićevih. 

"Pridružite nam se u virtualnoj šetnji i upoznajte mjesto u kojem je živio ban Josip Jelačić, u nedjelju 26. travnja s početkom u 15:30 sati kada na Facebook stranici Turističke zajednice grada Zaprešića uživo možete pratiti vođenu virtualnu turu Novim dvorima", poručuju iz TZ grada Zaprešića.


Kako smo zavoljeli kiparstvo - dokumentarni video

url: www.gaa.mhz.hr/


25. edukativna muzejska akcija "Ljubav", Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva, povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja 2020.

"Kako smo zavoljeli kiparstvo" je dokumentarni video muzejske pedagoginje Petre Šoltić, u kojem klanječki osnovci – sudionici likovnih radionica i grupne izložbe Budući klanječki kipari izlažu – govore o svojim iskustvima i dojmovima te prepričavaju kako su zavoljeli kiparstvo. 
Uz video – no tek kad stignu bolja vremena – u Studiju Galerije Antuna Augustinčića pogledajte i izložbu njihovih skulptura od gipsa i terakote: portrete, autoportrete, ali i stilizirane i apstraktne skulpture.
 
Aktivnosti možete pratiti i na društvenim mrežama: https://www.facebook.com/radionicesgaa/


AKO TEBE ZABORAVIM… - Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / zadnje odredište Auschwitz - virtualna izložba Hrvatskog povijesnog muzeja

url: www.hismus.hr/hr/izlozbe/aktualne-izlozbe/ako-tebe-zaboravim/

Hrvatski povijesni muzej na inicijativu Ministarstva kulture Republike Hrvatske priredio je izložbu pod naslovom AKO TEBE ZABORAVIM… - Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / zadnje odredište Auschwitz. Izložba je otvorena za javnost u Francuskom paviljonu (Savska cesta 25)  od 6. veljače 2020. godine, a sada je dostupna u virtualnom obliku. 

Izložba se tematski odnosi na stradanja Židova iz Hrvatske za vrijeme Drugoga svjetskog rata s posebnim naglaskom na sudbine Židova deportiranih u Koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau u Poljskoj. Otvorena je u Francuskom paviljonu, autentičnom mjestu stradanja Židova iz Zagreba i drugih mjesta Hrvatske ispred kojega su bili sabirani i deportirani željezničkim vagonima u koncentracijske logore.

Izložbu potražite na poveznici: www.hismus.hr/hr/izlozbe/aktualne-izlozbe/ako-tebe-zaboravim/


Uz Dan hrvatske knjige pogledajte virtualnu izložbu NSK o ocu hrvatske književnosti

url: http://virtualna.nsk.hr/marulic/

Odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige u spomen na Marka Marulića, koji je toga datuma 1501. godine dovršio svoje najvrednije djelo – spjev Juditu, zahvaljujući kojemu je i stekao naziv oca hrvatske književnosti i hrvatskoga Dantea.

Marulić je Juditu dovršio kao pedesetogodišnjak, a u Mletcima ju je prvi put tiskao Guglielmo da Fontaneto tek 13. kolovoza 1521. godine. Jedan primjerak prvoga izdanja čuva se u fondu Knjižnice Male braće u Dubrovniku, a drugi u knjižnici zadarske obitelji Paravia, koja je danas sastavni dio Znanstvene knjižnice u Zadru.
 
Marulićeva Judita (Libar Marka Marula Splićanina u kom se uzdarži istorija svete udovice Judit u versih harvacki složena) dostupna je u sklopu portala Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a njegovi život i djelo predstavljeni su u virtualnoj izložbi Marko Marulić koju je Nacionalna i sveučilišna knjižnica priredila u suradnji s udrugom kulturnih radnika, znanstvenika, književnika i ostalih umjetnika Književni krug Split te Centrom za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkoga kruga Marulianum.
 
Marulićevi život i rad prikazani su kroz njegova najpoznatija djela. Uz tekstualni i slikovni sadržaj, izložba dodatno pruža osvrt i na Marulićev utjecaj na različite europske uglednike. Međunarodna vrijednost Marulićeve pojave prikazana je preslikama priloga o Marulićevu životu i djelu iz brojnih svjetskih enciklopedija, leksikona, kataloga i bibliografija te književno-povijesnih priručnika, kao i povezivanjem njegova rada s radom njegovih istaknutih suvremenika.
 
Izložbu pogledajte na poveznici virtualna izložba Marko Marulić.

 


Online sadržaji Zavičajnog muzeja Ogulin

url: http://zavicajni-muzej-ogulin.hr/

Zavičajni muzej Ogulin djeluje od 1967. godine, a smješten je u Starom gradu Ogulinu. Nakon dugogodišnjeg djelovanja kao podružnica Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, od 1. travnja 2018. godine postaje samostalna ustanova sa 9 zbirki stalnog postava i bogatim muzejskim fundusom vezanim uz kulturno-povijesna i prirodna bogatstva ogulinskog kraja.

Na svoj 2. rođendan samostalnog rada i djelovanja, 1. travnja 2020. godine, pokrenuta je nova web rubrika naziva „Muzejska priča mjeseca“ za prezentaciju segmenata bogate baštine ogulinskog kraja te muzejskog fundusa. Svakog prvog dana u mjesecu objavljivat će se male muzejske priče vezane uz značajne povijesne događaje, osobe i druge teme iz ogulinskog kraja, pisat će se priče o zanimljivim muzejskim predmetima ili skupinama predmeta te na taj način prezentirati ne samo rad Muzeja već i sve ono što on čuva, istražuje i obrađuje.

Muzej svakog utorka objavljuje zanimljive crtice na Facebook  stranici i web rubrici "Utorkom iz muzejskog arhiva". 

Obzirom da mjere prevencije širenja virusa COVID-19 već neko vrijem nalažu rad iza zaključanih vrata, Muzej je omogućio dostupnost audiovodiča kroz svoj stalni muzejski postav, kako bi svima zainteresiranima barem zvukom odškrinuo svoja vrata u ovim neobičnim vremenima, u nadi da će potaknuti zanimanje i skori dolazak posjetiteja u ogulinski Muzej, gdje će ispričane priče moći i doživjeti.

Audiovodič potražite na poveznici:
http://audiovodic.zavicajni-muzej-ogulin.hr/
Facebook


Hrvatski prirodoslovni muzej
program Prirodoslovni_online
url: www.hpm.hr

Muzej je možda zatvoren uslijed pandemije korona virusa i razornog potresa, ali sav sadržaj je dostupan na muzejskim web stranicama I društevnim mrežama kroz program Prirodoslovni_online. Samo u protekle tri godine muzej je realizirao preko 150 vrijednih muzejskih projekata: izložbi, radionica, priredio organizirao brojna događanja kako u muzeju tako i u gostujućim sredinama. Prisjetit ćemo se nekih starih ili pogledati aktualne izložbe virtualno 0-24.

U povodu Noći knjige 23. travnja 2020. za download će biti dostupni odabrani muzejski  katalozi i deplijani.

www.hpm.hr

Facebook

Instagram

Twitter


Moderna galerija u Zagrebu predstavlja svoju zbirku

url: www.moderna-galerija.hr/

Moderna galerija u Zagrebu će svakog ponedjeljka, srijede petka predstavljati online po jedno djelo iz svoje bogate zbirke kako bi i u aktualnim ograničenim uvjetima djelovanja ostala u kontaktu s posjetiteljima.

Kustosi tog nacionalnog muzeja moderne umjetnosti omogućit će na FacebookuInstagramu, a uskoro i na web stranici Moderne galerije, upoznavanje s umjetninama predstavnika hrvatske moderne umjetnosti, uz stručne tekstove. Za početak je odabrano ulje na platnu začetnika hrvatske moderne Vlahe Bukovca, "Gundulić zamišlja Osmana", koju je započeo slikati u Parizu, a završio u Zagrebu 1894. godine. 
 
Na stranicama Moderne galerije moguće je razgledati i dio retrospektive Vatroslava Kuliša koja je trebala biti otvorena 31. ožujka. (Hina)


Dubrovački muzeji pozivaju vas da ostavite svoj trag u vremenu
url: http://www.dumus.hr/hr/etnografski-muzej/novosti/sudjelujte-u-projektu

Dubrovački muzeji pokrenuli su projekt #karantenadubrovnik2020 s ciljem dokumentiranja života stanovnika Dubrovnika i okolice u jedinstvenim okolnostima izolacije i karantene, uzrokovanih pandemijom virusa Covid-19. Okolnosti stvaraju nove kontekste kroz koje se tumači život i predstavljaju dio memorije jednog društva i prostora, a time i njegove kulture.

"Pomozite budućim generacijama da bolje razumiju svijet, a znanstvenicima i stručnjacima da ga pravilno interpretiraju. Svoje fotografije, video uratke, audio zapise, crteže, umjetničke i druge kreacije, šale, skenove propusnica, bilješke, osvrte ili dnevničke zapise svakodnevice nastale u vrijeme karantene pošaljite na e-mail: karantenadubrovnik2020@dumus.hr", poručuju iz Muzeja.

Dubrovački muzeji će na svojim društvenim i mrežnim stranicama povremeno objavljivati pristigle fotografije, a planirana je i virtualna izložba #karantenadubrovnik2020.
Više informacija potražite na poveznici.
Facebook 


Projekt Time & Ourselves_PostApoc dialogues Laube - Kuće za ljude i umjetnost
url: www.lauba.hr/

Lauba - Kuća za ljude i umjetnost obavještava kako je početkom travnja u suradnji s umjetnikom Stanislavom Habjanom pokrenula projekt Time & Ourselves_PostApoc dialogues, a radi se o seriji objava Stanislava Habjana, svakodnevnih obraćanja u formi kratkih dijaloga. Objave nastaju iz dana u dan, gradeći fikcionalni dnevnik, otvorenu priču neizvjesnog trajanja i završetka. Mali ljudski razgovori, pisani u negativu, vođeni u mraku, u nedefiniranom prostoru bez svjetla koji simbolizira stanje koje sada dijelimo, jedna su od varijanti ogleda s iskušenjem koje nas povezuje na dosada nepojmljiv način.

Prema riječima autora, ideja svega jest "proživjeti ovo iskustvo s najviše moguće zadržanog zdravog duha, a to može omogućiti samo komunikacija i rad na njoj”.

Projekt je započeo 10. travnja 2020. godine, a moguće ga je pratiti svakodnevno na Laubinim društvenim mrežama: Facebook / Instagram.


23. virtualna izložba pisanica u Galeriji grada Krapine

url: galerija.krapina.net/virtualna-izlozba-pisanica/

Galeriji grada Krapine ove godine zbog pandemije izazvane korona virusom nije otvorena tradicionalna izložba pisanica. Kako ne bi prekinuli tradiciju dugu 22 godine, Pučko otvoreno učilište Krapina napravilo je na svojoj mrežnoj stranici virtualnu izložbu. Fotografije pisanica izrađenih različitim tehnikama poslao je veliki broj autora od likovnih umjetnika, umjetnika amatera, kreativnih pojedinaca do djece iz Krapinsko-zagorske i susjednih županija te Slovenije.

Pristupi izradi pisanica su različiti od tradicionalnih načina pisanja perom i voskom, bojanja lukom i bojama, obljepljivanja raznim materijalima do keramičkih i kukičanih pisanica. Izložba se može pogledati na poveznici: http://galerija.krapina.net/virtualna-izlozba-pisanica/

Druge aktivnosti POU i Galerije grada Krapine pronađite na Facebook stranici: www.facebook.com/PuckoOtvorenoUcilisteKrapina/


Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina online

mjesto: Trg Gospe Kunagorske 3, Pregrada
url: http://www.muzej-pregrada.hr/

Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina jedan je od mlađih muzeja u Hrvatskoj, a ove godine proslavit će 15. godišnjicu od osnutka. Muzej od otvorenja 2007. usko surađuje s Gradskom knjižnicom Pregrada, a od prošle godine svim zainteresiranim posjetiteljima muzeja i korisnicima knjižnice dostupne su 3D virtualne šetnje kroz interijer naše zgrade. Po ulasku u nekadašnju zgradu škole iz 1908., u visokom prizemlju istražite povremenu izložbu domaćeg umjetnika Josipa Jože Kolara, smještenu u galerijskom prostoru muzeja, a zatim nastavite s istraživanjem bogatog fundusa knjiga Gradske knjižnice Pregrada.

Na katu vas očekuju zbirke koje čine stalni postav Muzeja grada Pregrade: Numizmatička zbirka, Zbirka rudarstva i geologije te Ljekarnička zbirka Thierry. Iznenadite se svijetom medalja, zlatnika i srebrnjaka utemeljitelja muzeja Zlatka Dragutina Tudjine. Uđite u rudarsko okno, upoznajte se s našim rudarima i pregradskim ugljenokopom, ali i zanimljivim fosilnim ostacima. Ako se u međuvremenu i umorite, melem za kraj bit će upoznavanje s 50-60 vrsta ljekovitih pripravaka koje je iz prve hrvatske tvornice lijekova poduzetna obitelj Thierry de Chateauvieux izvozila diljem Europe i svijeta, sve do Mjanmara!

Poveznica za pristup 3D virtualnim šetnjama:
http://bit.ly/2MbpRnX

Pozivaju da pratite aktivnosti Muzeja na društvenim mrežama gdje redovito objavljuju zanimljivosti iz svojih zbirki, predstavljaju kulturna dobra, muzejske predmete i druge aktivnosti koje provode. Na YouTube kanalu istražite zagorske običaje kroz kazivanja sudionika muzejskog edukativnog programa. Otkrijte i Erasmus+ projekt Seniori za baštinu!
Facebook
Instagram
YouTube


Muzej grada Šibenika - virtualna šetnja 

url: http://www.muzej-sibenik.hr
Muzej grada Šibenika poziva na virtualne šetnje kroz Muzej koje će se tijekom vremena i nadograđivati. Najavljuju brojne informativno-edukativne zanimljivosti koje će unutar virtualne šetnje sve zainteresirane provesti bogatim povijesnim nasljeđem Šibenika i njegovog okruženja.

Muzej je  aktivan i na društvenim mrežama te je tako na Facebooku moguće pronaći njihove svakodnevno ažurirane tematske albume:

Iz fundusa Muzeja

Brodolom Mijoka

Radionice za djecu

Iz šibenskog Statuta

50 godina izložbe More, ljudi, obala.

Facebook MGŠ: www.facebook.com/muzejsibenik/


Gradska galerija Pula online 
url: www.facebook.com/ggpula/

Gradska galerija Pula, iako zatvorena za posjetitelje nastavila je s izložbenim aktivnostima online. Tako je do sada online prikazala tri izložbe, a riječ je o onima poznatih pulskih umjetnika Ivana Obrovca, Fulvija Juričića te Erosa Čakića.

Onine izložbe pronađite na Facebook stranici Galerije: www.facebook.com/ggpula/


Izložba dokumentarnih fotografija - Zagreb, 22. ožujka 2020. godine
url: www.kgz.hr/hr/dogadjanja/zagreb-22-ozujka-2020-godine/55692 

Knjižnica Marina Držića Zagreb organizirala je u suradnji s Večernjim listom virtualnu izložbu dokumentarnih fotografija o gradu Zagrebu autora Borisa Ščitara i fotoreportera Pixsella tematski vezanih za potres 22. ožujka 2020. godine.

Izložbu potražite na povezici: www.kgz.hr/hr/dogadjanja/zagreb-22-ozujka-2020-godine/55692
 


Virtualne radionice u Muzeju
pedagoško-andragoškog odjela Arheološkog muzeja Zadar


url: www.facebook.com/amzd.hr/
Pedagoško-andragoški odjel AMZ je za proljeće 2020. osmislio u povodu obilježavanja 20 godina djelovanja, niz radionica, igraonica, druženja i pričaonica koje će se zbog novonastale situacije realizirati na daljinu. Radionice su prilagođene djeci osnovnoškolskog uzrasta no sudjelovati mogu svi zainteresirani.

Radionice VRUM-a (Virtualne radionice u Muzeju) te drugi zanimljivi sadržaji objavljivat će se subotom, s početkom u 10 sati na Facebook stranici Muzeja. Više informacija o sudjelovanju i načinima prijave potražite na poveznici:
https://www.facebook.com/144553785616583/posts/3673384499400143/


Muzejski vodič za djecu dostupan online

url: https://issuu.com/valentinadominic/docs/vodic___za_djecu_u_muzeju_grada_zag

Muzej grada Zagreba objavio je online izdanje Vodiča za djecu nižih razreda osnovnih škola uz poruku: Dragi nastavnici i učenici trećih i četvrtih razreda zagrebačkih osnovnih škola, žao nam je što zbog trenutne situacije ne možete posjetiti naš Muzej kao što je to predviđeno vašim nastavnim planom i programom. 

No kako biste i u ovom periodu ipak uspjeli "prošetati" našim stalnim postavom, za vas smo pripremili i online izdanje našeg Vodiča za djecu nižih razreda osnovnih škola. Upoznajte naš Muzej iz udobnosti vašeg doma, jednim klikom miša uronite u jedinstvenu priču o Zagrebu!

 
Online izdanje prolistajte na adresi:
https://issuu.com/valentinadominic/docs/vodic___za_djecu_u_muzeju_grada_zag
Aktivnosti MGZ-a pratite na Facebook stranici Muzeja. 


Online projekt "FB for your thoughts / FB misao na dan"

url: www.facebook.com/MSUzagreb/

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb u suradnji s umjetnicama i umjetnicima pokreće online projekt „FB for your thoughts / FB misao na dan“.

''Kako izgleda svakodnevnica naših umjetnica i umjetnika, o čemu razmišljaju i na koje se sve načine nose s ovom trenutnom situacijom, kako podnose izolaciju, neizvjesnost, koje su njihove brige, strepnje, radosti, što ih tješi, ali i inspirira da nastave stvarati - sve su to pitanja koja su nas zanimala kada smo ih pozvali da s nama podijele svoje misli i sudjeluju u projektu „FB for your thoughts / FB misao na dan“.

S obzirom na to da je Muzej već tjednima zatvoren, kao prostor u kojem mogu podijeliti svoja razmišljanja ili svoju tišinu odabrali smo društvene mreže, odnosno Facebookplatformu putem koje se većina nas informira i koristi ju za razmjenu misli, komentara i ideja.''

www.msu.hr



Virtualna priča o Pustinji Blaca

url: www.youtube.com/watch?v=eE4OTWtogxQ&feature=youtu.be

Nakon objave prve virtualne izložbe posvećene bračkome krajoliku, Centar za kulturu Brač predstavlja muzejsku priču o Pustinji Blaca, jedinstvenom spomeniku kulture iz 16. stoljeća. 
Uz crtice iz povijesti, u video priči prezentiraju se radovi na muzejskom kompleksu i planovi integralne zaštite ovog iznimno vrijednog kulturnog krajolika. Osnovna ideja ovog muzejskog koncepta jest očuvanje svih baštinskih vrijednosti Pustinje uz stvaranje čistog, nezagađenog prostora ekosustava budućnosti.

Video priču potražite na poveznici: 
https://www.youtube.com/watch?v=eE4OTWtogxQ&feature=youtu.be



Virtualna izložba fotografija "Tetramorfiranje" 
Domagoja Burilovića

vrijeme: 17.04.2020.

url: https://www.facebook.com/events/1110411935998538/

Hrvatska udruga likovnih umjetnika (HULU) iz Splita nastavlja s projektima na online platformama, tako će se u petak, 17. travnja, u 20 sati, u Salonu "Galić" u Splitu otvoriti virtualna izložba Domagoja Burilovića "Teraformiranje".

Samostalna fotografska izložba "Teraformiranje" bila je najavljena za kraj ožujka u Salonu "Galić" u Splitu, no zbog epidemije koronavirusa, javnosti biti prezentirana online. Organizator - Hrvatska udruga likovnih umjetnika (HULU) iz Splita ističe da će izložba biti objavljena na službenoj internetskoj stranici Udruge http://hulu-split.hr/ i Facebook stranici 
https://www.facebook.com/hrvatskaudrugalikovnihumjetnika/ .

"Virtualno druženje u povodu otvorenja bit će organizirano putem Skypa, a izložbi će se moći pristupiti putem računala i mobilnih uređaja", poručili su iz HULU-a.



HRVATSKI ŠKOLSKI MUZEJ online

url: http://www.hsmuzej.hr
 
Hrvatski školski muzej zatvoren je za sve posjetitelje i korisnike do daljnjega, no poziva zainteresirane da posjete mrežne stranice Muzeja http://www.hsmuzej.hr te da prate njihove aktivnosti na društvenim mrežama: https://www.facebook.com/hrvatskiskolski.muzej/

Hrvatski školski muzej otvoren je 1901. godine u zgradi Hrvatskog učiteljskog doma smještenog na današnjem Trgu Republike Hrvatske 4 u Zagrebu. Školski muzej prikuplja i čuva, proučava i izlaže vrijednu građu prošlosti i sadašnjosti hrvatskoga školstva i pedagogije i jedini je specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj.


Upoznajmo naš grad dok traje izolacija - sva lica Crikvenice

url: www.facebook.com/Centar-za-kulturu-Crikvenica-585154761550876/

Centar za kulturu "Dr. Ivan Kostrenčić" Crikvenica, putem svoje facebook stranice od ožujka provodi projekt "Sva lica Crikvenice - Upoznajmo naš grad dok traje izolacija", u okviru kojega objavljuje stare fotografije koje svjedoče o prošlosti ovoga grada.

Fotografije su dostupne putem poveznice:
https://www.facebook.com/Centar-za-kulturu-Crikvenica-585154761550876/


Online izložba fotografija "Biti ptica"
Javne ustanove AQUATIKA – SLATKOVODNI
AKVARIJ KARLOVAC


url: https://aquariumkarlovac.com/online-izlozba-fotografija-biti-ptica/

U ovo izazovno vrijeme socijalnog distanciranja i nemogućnosti rada akvarija zbog epidemije korona virusa, Javna ustanova Aquatika donosi izložbu fotografija "Biti ptica" autora Vlade Pirša u online izdanju. 

Izložba je postavljena u kongresnoj dvorani Aquatike te će se moći razgledati nakon što Akvarij ponovno otvori svoja vrata za posjetitelje.

Osim izložbe Javna ustanova Aquatika redovito objavljuje novosti i zanimljivosti o slatkovodnim ribama na svojoj Facebook stranici kako bi pratiteljima omogućili dodatnu edukaciju, zanimaciju i podršku da ostanu doma i online istražuju akvarij.
Facebook: www.facebook.com/aquatikakarlovac/


E-MUZEJ 4KIDS 
Gradskog muzeja Vinkovci
 

url: https://muzejvk.hr/

Gradski muzej Vinkovci poziva na online druženje najmlađe posjetitelje, muzejske klince i klinceze: "Dok čekamo da Muzej opet otvori svoja vrata, kako bismo nastavili zajedno otkrivati tajne prošlosti našeg predivnog grada, mi ćemo se družiti na ovaj „moderni“ način, online".

Putem svoje Facebook stranice poručuju kako će svaki tjedan donositi nove igre kroz koje će se moći istraživati bogata povijest Vinkovaca i vinkovačkog kraja.

Tako su pripremili memory kartice o arheologiji Vinkovaca, kroz koju djeca mogu postati mali arheolozi. Za početak igre slijedite poveznicu: https://matchthememory.com/vinkovci.

Pripremili su i etnološku varijantu kviza Tko želi biti milijunaš koju potražite na poveznici: 
https://learningapps.org/watch?v=ppcaujonn20


Aktivnosti Muzeja pratite na Facebook stranici: www.facebook.com/gradskimuzej.vinkovci.94 


Virtualna izložba POU Hrvatski dom Petrinja - Galerije „Krsto Hegedušić“

url: https://www.facebook.com/galerijahegedusic/

Galerija "Krsto Hegedušić" poziva da putem njihove Facebook stranice pogledate virtualnu izložbu slika Andreje Dujnić Žmirić.

Galerija djeluje u sastavu POU Hrvatski dom Petrinja, osnovana je kao memorijalna galerija, a nosi ime značajnog hrvatskog umjetnika Krste Hegedušića koji je rođen u Petrinji 26. studenog 1901. godine. Od 1996. godine, Galerija realizira redoviti izložbeni program kao i popratne diskurzivne aktivnosti s ciljem promicanja hrvatske moderne i suvremene umjetnosti te aktivno sudjeluje u prezentaciji i promociji lokalne umjetničke i kulturne baštine i aktualne umjetničke scene.
Facebook


Online publikacije Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti

url: http://www.hmnu.hr/

Hrvatski muzej naivne umjetnosti publici predstavlja najznačajnije virtualne digitalne kataloške publikacije iz svoga bogatoga fundusa. 

Ovo je po prvi puta u dugoj povijesti Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti da na jednom mjestu možete prelistati jedan izniman opus koncipiranih projekata klasika i remek-djela naivne i autsajderske umjetnosti, sastavljene zahvaljujući uglednoj hrvatskoj kustosici Svjetlani Sumpor.

Poveznice na online publikacije dostupne su putem web i Facebook stranice muzeja:
http://www.hmnu.hr/hr
https://www.facebook.com/hmnu1952/


Gradski muzej Virovitica
virtualno druženje

url: https://gmvt.com.hr/kategorija/virtualni-muzej/
Zbog situacije s koronavirusom i nemogućnosti primanja posjetitelja, Gradski muzej Virovitica poziva vas na druženje u virtualnom svijetu. Kroz narednih nekoliko tjedana predstavit će neke od izložaka iz stalnog postava, bit će tu edukativnih i zabavnih video sadržaja te igraonica za najmlađe.

Ostanite doma i pratite nas na našim društvenim mrežama i internet stranici, poručuju iz Muzeja. 
Facebook
Instagram


Muzej Prigorja online 

url: 
www.muzejprigorja.hr/
Muzej Prigorja trenutno je zatvoren za posjetitelje no njegove aktivnosti možete pratiti na društvenim mrežama (FacebookInstagram)
Iz Muzeja pozivaju da prelistate e-publikaciju Pozdrav iz Sesveta - katalog izložbe autorice mr. sc. Jagode Vondraček Mesar istoimenog naziva, u kojemu je uz pomoć starih razglednica i dopisnica kao i putem zanimljivih priča iz života u Sesvetama i obližnjih prigorskih naselja moguće rekonstruirati tijek negdašnjeg života.
Katalog besplatno preuzmite na poveznici:
http://www.muzejprigorja.hr/images/PiS/Pozdrav_iz_Sesveta.pdf
Pozivaju zainteresirane i da isprobaju elektronsku verziju igre Pamtilica Muzeja Prigorja koju možete pronaći na poveznici.  



Virtualna šetnja Zavičajnim muzejom Stjepan Gruber u Županji

url: www.zavicajnimuzejstjepangruber-zupanja.hr/

Zavičajni muzej Stjepan Gruber u Županji ulaganjima u moderne tehnologije omogućio je zainteresiranima vrlo atraktivno i interaktivno vritualno iskustvo. Početkom godine Muzej je u stalni postav Etnološkog odjela implementirao QtouR - virtualni vodič, naprednu multimedijalnu aplikaciju na pametnom telefonu posjetitelja, svjesnu prostora i predmeta kojima se posjetitelj približi. Aplikacija koristi napredne tehnologije prepoznavanja lokacije, prostora i predmeta, a za sve je posjetitelje potpuno besplatna. 

Pod krilaticom #ostanidoma Zavičajni muzej Stjepan Gruber objavio je i 3D virtualnu šetnju kroz stalni postav Etnološkog odjela pa je tako razgledavanje stalnog postava od sada moguće i iz udobnosti vlastitog doma. 

Virtualnu izložbu moguće je pogledati na: https://qtour.org/virtualni-postav-muzej-zupanja/
Aktivnosti Muzeja možete pratiti i na Facebooku. 



Virtualna šetnja Interpretacijskim centrom Kuća Petra Preradovića

url: http://www.preradovic.eu/hr/stalni-postav-kuce-petra-preradovica/104/

Rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici koja je izgrađena 1775. godine, do danas je nekoliko puta temeljito obnavljana, a zahvaljujući Europskoj uniji i sredstvima programa Interreg Prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska te u okviru projekta „Preradović & Csokonai“ adaptirana je te uređena kao suvremeni interpretacijski centar.

Panoramne fotografije Preradovićeve kuće potražite na poveznici: www.preradovic.eu/hr/stalni-postav-kuce-petra-preradovica/104/
Događanja i aktivnosti Centra potražite na poveznici: www.preradovic.eu/hr/retrospektiva-dogadanja-u-kuci-petra-preradovica/105/ te na društvenim mrežama (Facebook i Instagram)   
Zanimljiv prilog o Centru pogledajte na: www.facebook.com/watch/?v=933321253790848


MSU NON STOP: Idemo na Vrhovec - virtualna radionica Zbirke Richter

vrijeme: subota, 11. travnja, 11 - 13 sati
url: www.facebook.com/zbirka.richter/
Počinje proljetni ciklus radionica "Idemo na Vrhovec"! Zbirka Richter je zbog COVID -19 i zbog sigurnosti sukladno odluci Nacionalnog stožera Civilne zaštite do daljnjeg zatvorena, a vaše omiljene radionice iz ciklusa „Idemo na Vrhovec“ održavat će se u virtualnom prostoru.

U subotu, 11. travnja 2020. održat će se dvije video radionice na temu uskršnjih blagdana, jedna za djecu od 3 do 6 godina i druga za malo starije, 6 do 10 godina.
Više informacija potražite na Facebook stranici Zbirke Richter: www.facebook.com/zbirka.richter/


Dizajnerska početnica Umjetničke akademije u Splitu

url: www.facebook.com/dizajnerskapocetnicasplit/
S obzirom da Dizajnerska početnica trenutno nije u u mogućnosti održavati radionice kao do sada, pokreće se serija online radionice "Karantena početnica". Zadatci će se određivati početkom tjedna, a svi zainteresirani svoje radove mogu slati do nedjelje koji će potom biti objavljeni na Facebook stranici radionice, od kojih će kasnije odabrani biti objavljeni i na web stranici Umjetničke akademije u Splitu.

Ovim putem pozivaju zainteresirane da svoje radove šalju na e-mail adresu dizajnerskapocetnica@umas.hrPutem mail liste, sudionike će redovito obavještavati o novim zadatcima.
Više informacija o sudjelovanju i prvom zadatku pronađite na poveznici.

Dizajnerska početnika program je kreativnih radionica za djecu i mlade pod vodstvom profesionalnih dizajnera iz različitih područja djelovanja. Kroz teme koje dizajneri-mentori odabiru u suradnji s voditeljem programa, polaznici i polaznice se na način prikladan svom uzrastu upoznaju s osnovama dizajna, ne samo kao vizualne djelatnosti, već i kao alata za kreativno, konceptualno i kritičko promišljanje svakodnevice. Dizajnersku početnicu organizira Umjetnička akademija u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Splita.



Muzej vučedolske kulture - virtualna izložba dječjih radova

url: http://vucedol.hr/hr/djecja-izlozba/
Muzej vučedolske kulture je kao i drugi muzeji trenutno zatvoren, no vrlo aktivan na društvenim mrežama kao i svojoj web stranici gdje je trenutno dostupna virtualna izložba dječjih crteža.

U želji da Muzej vučedolske kulture približe djeci i djecu Muzeju u siječnju 2020. godine djelatnici Muzeja posjetili su vukovarske dječje vrtiće i razgovarali o poslovima koji se rade u muzeju, o arheolozima i predmetima vučedolske kulture te o tome zašto je važno posjećivati muzeje. Djeca su, prenose iz Muzeja, s puno truda ostvarili zadatak koji je bio nacrtati vučedolsku čizmicu, posudu kalendar, vučedolsku golubicu/jarebicu te iznenadili svojim poznavanjem vučedolske kulture. Izložbu pronađite na poveznici.  
Postav Muzeja vučedolske kulture istražite na: http://vucedol.hr/hr/stalni-postav/,
a druge aktivnosti na društvenim mrežama: FacebookInstagram


Virtualna izložba: Međimurska črna pisanica

url: http://www.kcc.hr/

Za nadolazeće blagdane Zavičajna zbirka Knjižnice 'Nikola Zrinski' Čakovec pripremila je prigodnu izložbu o uskršnjim črnim pisanicama autorice Biserke Vučenik iz Donje Dubrave. 

Izložba sadrži 27 fotografija iz arhiva Biserke Vučenik iz Donje Dubrave, opis tehnike izrade črne pisanice te za koju prigodu se ona izrađiva.

Biserka Vučenik jedna je od rijetkih čuvarica stare vještine izrade črne pisanice koja se tradicionalno izrađivala i poklanjala na Bijelu nedjelju tzv. Pisanu nedelju u Donjoj Dubravi i okolnim selima. Izrađuje se starom batik tehnikom na način da se voskom crta i piše po ljuski jajeta te boji u crnu boju. Na poticaj Biserke Vučenik i KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava ova vještina predložena je za upis na listu nematerijalne kulturne baštine pri Ministarstvu kulture RH. (kcc.hr)

Autori izložbe: Biserka Vučenik, Sandra Mikac-Ciglar, Borivoj Radojčić.

Izložbu možete pogledati ovdje:  https://zavicajna-ck-uskrsnja-jaja.weebly.com/



Virtualna izložba - Snimio: Ivo Kirin
url: https://www.instagram.com/fotiks.sesvete/

Izložba gotovo zaboravljenog sesvetskog fotografa pod nazivom "Snimio: Ivo Kirin" u Muzeju Prigorja je zatvorena, ali će i dalje biti dostupna javnosti u e-obliku.

https://www.instagram.com/fotiks.sesvete/

Katalog izložbe dostupan je na poveznici:
http://www.muzejprigorja.hr/izdanja/Snimio_Ivo_Kirin.pdf

Povjesničar Damir Fofić i fotograf Darko Lesinger prvi su se prihvatili interpretacije stvaralaštva Ive Kirina, prvog sesvetskog fotografa. Njegovi iznimni fotografski radovi možda bi zauvijek ostali izgubljeni da nije bilo Branka Turajlića koji ih je pronašao i pomogao da se daju na uvid javnosti i revaloriziraju. Ivo Kirin je svojom kamerom bilježio događanja u Sesvetama od kraja dvadesetih do sredine četrdesetih godina prošloga stoljeća. Sačuvani fotografski opus, pogotovo dio u kojem se prepoznaje privrženost Sesvetama predstavlja vrijedan i autentičan povijesni dokument, a istodobno i vrlo osoban album ljudi i mjesta koje je volio. Fotografirao je najčešće svoju obitelj, nerijetko u društvu prijatelja ili poznanika, a emocije i osobnost su u pozadini svake od fotografija.


#MSUNonStop

mjesto: 
Muzej suvremene umjetnosti Zagreb 
url: www.msu.hr

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb podsjeća kako je pokrenuo virtualni program pod nazivom MSU NON STOP (#MSUnonStop), koji se trenutno može pratiti putem društvenih mreža (FacebookInstagram i YouTube), u sklopu kojega svakodnevno nastavlja donositi ono najbolje od domaće i strane suvremene umjetnosti.

MSU kino, u suradnji s Kinom Metropolis i mrežom MUBI, omogućio vam je online gledanje brojnih filmova u sljedeća tri mjeseca, dostupnih na poveznici ovdje.

Putem online platformi MSU Zagreb izdvaja i predstavlja radove iz svojih bogatih zbirki, prisjećaju se brojnih izložbi iz duge povijesti MSU-a, moguće je zaviriti i „iza kulisa“ u odjele Muzeja, a kroz seriju filmova Kluba mladih upoznaju vas i s pojedinim radovima „iz drugog kuta“. Predstavljaju i zanimljive knjige koje možete prolistati online, projekte i virtualne video igrice poput Avanture Vita i Nade putem koje se mlađa publika (ali i ona starija) može na interaktivan način upoznati s jednom od naših Zbirki i umjetničkim radovima Vjenceslava Richtera. Pokrenuli smo i nove edukativne programe poput ciklusa MSU priručnik za početnike u sklopu kojeg MSU edukacija u kratkoj formi i na jednostavan način znatiželjnoj publici tumači određene pojmove s kojima se susreće prilikom upoznavanja umjetničkih radova iz našeg fundusa, kako bi olakšali njihovo razumijevanje te ujedno potaknuli na razmišljanje o suvremenoj umjetnosti.


Etno bojanka za velike i MALE - 
Interpretacijskog centra baštine Banovine 


url: https://icbb.hr/

Interpretacijski centar baštine Banovine donosi svoju prvu etno bojanku vezanu uz motive narodnih nošnji župe Viduševac koju su ostvarili u suradnji s KUU “Viduševac”, a prema opisima nošnje iz knjige Katice Gašljević Tomić “Selo i župa Viduševac”.  “Tko ima u što, lako se obleće” naziv je te etno bojanke promovirane u Matici Hrvatskoj u Zagrebu kao dio popratnog programa Međunarodne smotre folklore 2017. godine koja je tada bila posvećena blagu baštine Banovine i Pounja.

"Nadamo se kako će vas bojanje naše etno bojanke razveseliti u ove dane kada je i dalje jako važno držati se uputa oko ostajanja kod kuća i socijalne distance." poručuju iz Centra te pozivaju da preuzmete pdf verziju Bojankeuživate u bojanju tradicionalnih motiva te pošaljete svoje uratke jer će tri najljepše obojana motiva nagraditi primjerkom bojanke koju će poslati na kućnu adresu.
Rok za slanje radova jest 30. travanj, dok će rezultati biti objavljujeni 4. svibnja. 

Aktivnosti Centra pratite na društvenim mrežama (Facebook).


#ostanidoma i prošetaj muzejom - programi
Prirodoslovnog muzeja i zoološkog vrta Split


url: www.prirodoslovni.hr/ostanidoma/ostanidoma.html

Prirodoslovni muzej i zoološki vrt Split obaviještava da iako je Muzej zatvoren za posjetitelje od 19. ožujka 2020. godine, putem njihove web i Facebook stranice moguće je svakodnevno pratiti nove sadržaje: virtualne izložbe, predavanja, dokumentarne filmove koje su djelatnici muzeja snimili tijekom terenskih istraživanja zaštićenih poodručja u Splitsko-dalmatinskoj županiji te niz galerija fotografija.
 

Facebook stranica Muzeja: https://www.facebook.com/prirodoslovnimuzejusplitu/ 
Facebook stranica Zoološkog vrta https://www.facebook.com/ZooloskiSplit/?_rdc=1&_rdr 


Online izložba članova HULULK-a na temu Cvjetnice

url: https://www.facebook.com/HululkVugrovec

Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara već tradicionalno na Cvjetnicu planirala je i ove godine, po sedmi put, predstaviti izložbu - djela hrvatskih likovnih umjetnika okupljenih u temi Kristove Muke i Uskrsnuća. S obzirom na okolnosti (pandemija te potres koji je znatno oštetio Župni dvor u kojem se nalazi sjedište udruge i galerija) čini to na virtualan način.

Radove predstavlja dvadeset šestero likovnih umjetnika, članova HULULK-a.

Virtualnu izložbu potražite na: https://hululk.weebly.com


Virtualna izložba Centra za kulturu Brač

url: www.facebook.com/czkbrac/

Iako su vrata Muzeja otoka Brača, Pustinje Blaca i Galerije umjetnina Branislava Deškovića privremeno zatvorena, iz muzeja poručuju da ostaju otvorenog duha te pozivaju na nastavak druženja u virtualnom svijetu uz izložbe, zanimljivosti iz fundusa i muzejske priče, u vjeri u vlastite snage, ljubav prema čovjeku i boljem sutra.

"Zahvaljujući kulturi, umjetnosti i vrijednoj baštini koju čuvamo, vjerujemo da je svaka kreativnost u svojoj biti razotkrivanje ljepote ali i potreba da se svojim djelovanjem čine pozitivni pomaci." 

Objavili su prvu virtualnu izložbu koja dolazi iz bogate zbirke Galerije umjetnina Branislava Deškovića, a posvećena je bračkome krajoliku. Na Facebook stranici Centra zavirite u ovu Galeriju na otoku i „prošećite“ po Braču uz probrane radove velikih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća - Ignjata Joba, Ljube Ivančića, Jerolima Miše, Slavka Šohaja, Šime Perića i drugih. 

Nakon odlično posjećene prve virtualne izložbe posvećene bračkome krajoliku Centar za kulturu Brač predstavlja muzejsku priča o Pustinji Blaca, jedinstvenom spomeniku kulture iz 16. stoljeća. Uz crtice iz povijesti, u video priči prezentiraju se radovi na muzejskom kompleksu i planovi integralne zaštite ovog iznimno vrijednog kulturnog krajolika. Osnovna ideja ovog muzejskog koncepta jest očuvanje svih baštinskih vrijednosti Pustinje uz stvaranje čistog, nezagađenog  prostora ekosustava budućnosti.

Video priču o Pustinji Blaca potražite na poveznici: 
www.youtube.com/watch?v=eE4OTWtogxQ&feature=youtu.be



Virtualno otvaranje izložbe “Mancano all'appello - Nijema prozivka”
Muzeja grada Rovinja


url: www.muzej-rovinj.hr/

Muzej grada Rovinja i ove će godine na inicijativu grada Rovinja prigodnom izložbom obilježiti 76. obljetnicu osnutka Talijanskog bataljuna „Pino Budicin“.
Ove je godine, u suradnji s Vizualiom, na prvom katu Muzeja planiran postav izložbe „Mancano all'appello / Nijema prozivka“ u dva dijela: uvod i 360° mapping projekcija od tri veće cjeline - prikaza lokacija, imena, prezimena i fotografija poginulih i nestalih članova Talijanskog bataljuna „Pino Budicin“ te detaljnih prikaza dviju lokacija pogibije (područje oko sela Gojak i Sv. Petra u okolici Ogulina).

Iz Muzeja pozivaju zainteresirane da 4. travnja, na godišnjicu formiranja Bataljuna, prate virtualno otvaranje izložbe na Facebook stranici Muzeja, s početkom u 11 sati te da posjete virtualnu izložbu na mrežnim stranicama Muzeja (www. muzej-rovinj.hr).


Ulupuhove izložbe na digitalnim platformama
urlhttp://www.ulupuh.hr

ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti prilagođava se zahtjevima situacije i svakodnevno donosi svoj izložbeni program putem društvenih mreža i web stranice.
Trenutno su aktualne dvije izložbe: izložba inicirana od Sekcije za tekstilno oblikovanje, pod kustoskom rukom Ive Körbler, (S)tvarnost surogata ili surogat (s)tvarnosti“ te izložba Voda 2020 u organizaciji RC Medvedgrad i ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju, pod kustoskim vodstvom Luke Mjede. 

Vizura 2020 / Vrijeme ekstrema

vrijeme: 06.04.2020. - 27.04.2020.

url: http://fotografija.ulupuh.hr/

Virtualno otvorenje međunarodne, tematske, članske, žirirane, bijenale izložbe ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju - izložbe Vizura 2020 / Vrijeme ekstrema - održat će se na Dan hrvatske fotografije u ponedjeljak, 6. travnja 2020. godine. Izložba će biti dostupna na poveznici: http://fotografija.ulupuh.hr/.

Izlažu članovi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a te kao gosti Sekcije pozvani autori američke fotografske platforme Photolucida 2019.
Izložba i publikacija predstavit će radove 31 profesionalnog umjetničkog fotografa. Radi se o izložbi recentnih fotografija kojom se nastoji predstaviti stanje suvremene fotografije u Hrvatskoj, sa svim pomacima i otvaranjima prema međunarodnoj fotografskoj sceni, razmjeni iskustava te aktualnim pitanjima i problemima profesionalne fotografije.

Opširnije:
https://ulupuh.hr/vizura-2020-vrijeme-ekstrema/


Virtualna izložba Hrvatske udruge likovnih umjetnika - Split

vrijeme: 2. travnja 2020.
url: hulu-split.hr/csalon_galicizlozbavol-1-pozivnica-otvorenje/

Vrijeme potpune karantene, ograničenosti kretanja i fizičkog prisustva čini se poput scenarija filma katastrofe. Nemogućnost kretanja prisiljava nas na iznuđivanje novih načina komuniciranja i rada. U tom duhu je virtualna izložba Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split koja se odvija u „proširenom Salonu Galić“.  Takozvani SALON GALIĆ [Version 2.4.20.] u tlocrtnom smislu prelazi u susjedne objekte čime gubitak izravnog kontakta i prisustva u realnom prostoru rezultira njegovim virtualnim proširenjem.

Projekt predstavlja odabir radova s dosadašnjeg izložbenog programa HULU-a, autora različitih interesa i medijskih izričaja čiji su radovi tematski povezani s novonastalom situacijom, ili s druge strane, čiji radovi novim iščitavanjem mogu poprimiti itekako aktualna tumačenja – naglašavaju problematiku nedostatka kritike i aktivnosti, svijesti i djelovanja u vlastitom okruženju u svrhu dobrobiti društva i okoliša. Kroz humoristične, tragične, zaigrane i/ili objektivne koncepcije dovode u fokus kako postojeće tako i one u budućnosti moguće scenarije.

Poveznica za izložbu će u terminu otvorenja (četvrtak 02.04. u 20h) biti objavljena na stranici
HULU-a http://hulu-split.hr/ i
Facebook stranici https://www.facebook.com/hrvatskaudrugalikovnihumjetnika/, 
a izložbi će se moći pristupiti putem računala i mobilnih uređaja.
Virtualno druženje povodom otvorenja bit će organizirano putem Skype-a.


Zavičajni muzej Našice

url: www.zmn.hr/

Zavičajni muzej smješten je u Dvorcu Pejačević u Našicama, zaštićenom kulturnom dobru pa se u centar njegovog rada stavlja primjereno korištenje prostora dvorca, istraživanje baštine obitelji Pejačević kao i njena muzeološka prezentacija. Svojim djelovanjem muzej nastoji sačuvati za budućnost značajni materijal s područja našičkog kraja koji svjedoči o njegovoj kulturno-povijesnoj i prirodoslovnoj baštini, aktivno djeluje u lokalnoj zajednici kao mjesto susreta, učenja i zabave za sve korisnike raznovrsnih sadržaja koje organizira.

Aktivnosti Zavičajnog muzeja Našice potražite na društvenim mrežama (Facebook i YouTube), putem kojih prezentiraju muzejsku građu i baštinu svoga kraja redovito objavljujući kulturno-povijesne zanimljivosti. 


Moderna galerija predstavlja izložbu Vatroslava Kuliša online
url: www.moderna-galerija.hr/virtualni-pogled-na-kriticku-retrospektivu-vatroslava-kulisa-u-modernoj-galeriji/

Izložba Vatroslava Kuliša, koja se trebala otvoriti ovih dana u Modernoj galeriji u Zagrebu, može se razgledati na web stranici i društvenim mrežama, odonosno oni njezini dijelovi koji su bili postavljeni prije nedavnog potresa.

"Kada se planirala retrospektiva Vatroslava Kuliša u Modernoj galeriji nitko nije mogao ni zamisliti da će se svijet suočavati s COVIDOM-19, jednom od najvećih pandemija u modernoj povijesti, a niti da će Zagreb pogoditi najjači potres u posljednjih 140 godina", kažu iz Moderne galerije.

Za prezentaciju u Modernoj galeriji, jedan od naših najvećih kolorista, zajedno s autorom izložbe, istaknutim likovnim kritičarom, Milanom Bešlićem, odabrao je više od stotinu slika velikog i malog formata iz svog bogatog opusa, nastalih u razdoblju od 1974. do danas.

Kako bi ljubitelji umjetnosti ipak mogli uživati u Kuliševom stvaralaštvu, na web straniciFacebooku i Instagramu predstavljaju dijelove izložbe, koje su uspjeli postaviti prije potresa.


Arheološki muzej Narona - virtualna šetnja 

url: www.a-m-narona.hr/

Arheološki muzej Narona prvi je muzej u Hrvatskoj izgrađen in situ, na lokalitetu Plečašove štale na kojemu su tijekom arheoloških istraživanja 1995. i 1996. godine otkriveni senzacionalni nalazi ostataka rimskog hrama – Augusteuma i 17 mramornih skulptura nadnaravne i naravne visine. 

Virtualnu šetnju potražite na poveznici: www.a-m-narona.hr/3d-virtualna-setnja/posebnost ove šetnje je što omogućuje da zavirite i u kutke na koje je posjetiteljima onemogućen pristup, kao što su prostor ispod rešetki, mozaični pod ispred statua te pod na galeriji.
Aktivnosti muzeja pratite na društvenim mrežama: FacebookTwitter i Instagram


Virtualna šetnja Muzejsko-memorijalnim centrom Dražen Petrović

url: http://www.drazenpetrovic.net/pocetna/

Stalni postav zagrebačkog Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović koji broji više od 4.000 inventariziranih muzejskih predmeta podijeljenih u osam zbirki – Zbirka akreditacija, Zbirka medalja, plaketa i priznanja, Zbirka opreme i rekvizita, Zbirka plakata, Zbirka pokala, Zbirka slika i fotografija, Zbirka zastavica i Zbirka dokumenata. moguće je razgledati putem 3D virtualne šetnje.
Virtualnu šetnju za Muzej izradio Goran Vidaković (Tornado 360), a dostupna je putem poveznice - https://my.matterport.com/show/?m=WRACwfDCNcr

Aktivnosti muzeja možete pratiti putem Facebooka.


Etnografski muzej pokreće program 'Muzej s kauča'

url: http://www.emz.hr

Etnografski muzej u Zagrebu pokrenuo je na svojoj Facebook stranici online program "Muzej s kauča" kroz koji će djeca i odrasli moći doznati brojne zanimljivosti iz hrvatske i svjetske baštine.

Virtualno druženje na Facebook stranici muzeja održavat će se svakoga utorka i četvrtka, kada je program namijenjen odraslima te subotom kada su na rasporedu radionice za djecu i roditelje, najavljuju iz Muzeja.

Utorkom će biti predstavljeni "predmeti s pričom" iz izložbe Blago Etnografskog muzeja koja je postavljena 2019. godine u povodu proslave 100. obljetnice muzeja, dok je četvrtak rezerviran za čitanje uz najpopularnije kataloge Etnografskog muzeja.

"Neke od naših najpopularnijih kataloga možda ne možete primiti u ruke, ali ih možete čitati online. Saznajte kako su se liječili naši stari; naučite više o opancima, cokulama, salonkama, borosanama..., kako su se mijenjala značenja boja tijekom stoljeća i zašto su djevojke mladićima poklanjale crvene pisanice...", ističu iz muzeja

Subotnji virtualni program namijenjen je djeci i roditeljima koji vole rukama stvarati, oslikavati i izrađivati zanimljive predmete, a kako se bliži vrijeme Uskrsa, moći će se naučiti neke od tradicijskih tehnika izrade pisanica. (Hina)


Virtualni sadržaji Prirodoslovnog muzeja Rijeka

url: https://www.facebook.com/Prirodoslovni.muzej.Rijeka/

Riječki prirodoslovci (i u ovim iznimnim uvjetima) svakodnevno komuniciraju s publikom kroz raspoložive digitalne platforme te tako redovito informiraju o svijetu prirodoslovlja i srodnim temama, predstavljaju Muzej, muzealce i njihov rad iz drugačije perspektive, te predlažu kreativno provođenje vremena s mlađim ukućanima.

Također, upoznaju sa stalnim postavima, eksponatima i muzejskom građom koja se čuva u depoima, sa stručnim radom djelatnika, s istraživanjima na terenu, s florom i faunom Primorsko-goranske županije i šire, s pojavama u prirodi, te upućuju na proučavanje publikacija prirodoslovne tematike.

Obraćaju se široj publici i svim dobnim skupinama. Najviše sadržaja nudi društvena mreža Facebook - https://www.facebook.com/Prirodoslovni.muzej.Rijeka/, a možete zaviriti i u Instagram profil - https://www.instagram.com/prirodoslovnimuzejrijeka/.

Za primanje e-novosti potrebno se prijaviti na e-mail adresu: marketing@prirodoslovni.com.


Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin

url: https://www.facebook.com/Javna-ustanova-u-kulturi-Zvonimir-SOLIN-1703166506568346/

Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin osnovana je 1991. godine i središnja je kulturna ustanova u gradu Solinu koja priređuje glazbene, dramske, izložbene i književne programe. Osim što organizira bogatu kulturnu sezonu, Ustanova producira i ljetni festival "Solinsko kulturno ljeto", koji je kroz protekle 24 godine ugostio čitav niz eminentnih hrvatskih i inozemnih umjetnika svih profila i estetika.

U sklopu Ustanove djeluje i Galerija s nekoliko stalnih postava, a jedan od njih je i zbirka slika hrvatskog slikara Vjekoslava Paraća, rodom Solinjanina, koju smo tijekom obustave rada zbog pandemije koronavirusa, za sve ljubitelje umjetnosti priredili u video izdanju. Izložbu možete pratiti na poveznici:  https://www.facebook.com/1703166506568346/videos/235683140812022/

 

Osim radova Vjekoslava Paraća, predstavljamo i video-izložbu još jednog značajnog solinskog slikara Jospa Ade Podruga (1937.-2017.) čiju izložbu "Odbijanje kompromisa" održanu u Galeriji Zvonimir u rujnu 2007. godine sada možete u video formatu online pogledati na poveznici: https://www.facebook.com/1703166506568346/videos/2745120735613478/


Online sadržaji Gradskog muzeja Sisak 

url: https://muzej-sisak.hr/

Zbog privremene nemogućnosti posjeta Gradskom muzeju Sisak i Holandskoj kući sisački muzeji pozivaju da ih se prati putem Facebook stranice (Gradski muzej Sisak i Holandska kuća) gdje će redovito predstavljati segmente muzejske prakse, aktivnosti muzeja te prezentirati bogata povijesna i kulturna baština grada Siska.


Šetnja varaždinskom utvrdom Stari grad

url: www.gmv.hr/hr/dogadjanja/vodic-kroz-stalni-postav-kulturno-povijesnog-odjela,20134.html?t=o

Gradski muzej Varaždin poziva na šetnju utvrdom Stari grad putem Vodiča kroz Stalni postav Kulturno-povijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin

S obzirom na to da se od posljednje cjelovitije obnove utvrde Stari grad, provedene od 1983. do 1989. godine, mijenjala i koncepcija Stalnog postava Kulturno-povijesnog odjela GMV-a koji je u njoj smješten, tiskan je i novi vodič kroz stalni postav. Vodič je objavljen krajem 2018. godine, s uvrštenim pregledom povijesti utvrde i razvoja muzeoloških cjelina, opisima izložaka i nizom popratnih slikovnih priloga. Autorica stučne koncepcije je muzejska savjetnica u GMV-u Ljerka Šimunić, a u realizaciji je sudjelovalo i više suradnika. 


Gradski muzej Drniš online 

url: https://gmd.hr/

Gradski muzej Drniš osnovan je 1960. godine zahvaljujući trudu i zalaganju Nikole Adžije (1875.–1972.) koji je osigurao osnovne preduvjete za osnivanje muzeja – temeljni fond predmeta te prostor u svojoj rodnoj kući. Stvaranju muzeja pridonijela je i velikodušna donacija Ivana Meštrovića (1883.–1962.), koji je drniškom Muzeju predodredio gotovo tridesetak svojih djela – 17 skulptura i 8 slika, a do danas pored nje muzej ima još osam zbirki raznovrsne tematike među kojima su Kulturno-povijesna zbirka, Arheološka zbirka. Zbirka starih zemljovida, grafika, starih fotografija koja obuhvaća grafičku papirnu građu, a Zbirka starog novca, medalja, odlikovanja, znački i plaketa obuhvaća numizmatiku te predmete različite tematike, većinom počasnog, memorijalnog ili jubilarnog karaktera.

Gradski muzej Drniš obavijestio je kako će putem svoje Facebook stranice nastojati obogatiti online kulturnu ponudu dok god zbog koronavirusa bude onemogućen redovan rad s posjetiteljima. Predstavljat će odabrane predmete iz muzejskog fonda putem Facebook-izložbi te dijeliti tekstove o baštini drniškoga kraja, dok će za najmlađe pripremati kreativne zadatke. 


Galerija Klovićevi dvori - izložba Miljenka Domijana 
"Od oka k srcu" 


url: http://gkd.hr/izlozba/miljenko-domijan-od-oka-k-srcu/

Galerija Klovićevi dvori obaviještava da su, s obzirom na to da 26. ožujka nije bilo moguće otvoriti izložbu Miljenka Domijana, pripremili malu prezentaciju njegovog opusa: 
http://gkd.hr/izlozba/video-izlozbe-miljenko-domijan/

Aktivnosti Galerije moguće je pratiti i na Facebook stranici: www.facebook.com/galerijaklovic/


Virtualna izložba polaznika dječjih radionica udruge Beat
url: www.udrugabeat.com/virtualna-izlozba

Udruga za kulturu Beat/ galerija Studio -21- predstavlja virtualnu izložbu dječjih likovnih radova, u okviru projekta Periferna mreža. 


Umjesto u standardnom okruženju galerije Studio -21-, ovog puta virtualno izlažemo preko osamdeset radova polaznika dječjih radionica. U radionicama je sudjelovalo ukupno pedeset petero djece i mladih vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

Izložbu i pdf katalog možete pogledati na web stranici: https://www.udrugabeat.com/virtualna-izlozba


Fizički zatvoreni, virtualno dostupni - Gradski muzej Varaždin

vrijeme: 8.03.2020. - 30.04.2020.
url: www.facebook.com/GMVarazdin/ 

Pod geslom Fizički zatvoreni, virtualno dostupni, na svojim facebook stranicama Gradski muzej Varaždin objavljivat će male tematske izložbe s predmetima iz fundusa GMV-a. Serijal započinju (aktualnom) temom o tome kako su se Varaždinci u prošlosti suočavali s kriznim situacijama, borili s epidemijama i liječili od različitih bolesti, što ilustriraju izdvojeni predmeti koje će objavljivati idućih dana. Prvu temu obradila je kustosica na Kulturno-povijesnom odjelu GMV-a Jelena Rančić. 

Gradski muzej Varaždin obavještava na svojim društvenim mrežama o 37. obljetnici zaštitnih arheoloških istraživanja na području Malog Segečaka kod Ludbrega, provedenih od 16. do 28. ožujka 1983. godine, kada je otkriven prvorazredan paleontološki nalazvunasti nosorog. Nalaz je smješten u fundus Muzeja, a nakon dugotrajnih i zahtjevnih konzervatorsko-restauratorskih zahvata, vunasti nosorog - Erika, bit će uskoro predstavljen javnosti kroz izložbu čije se održavanje planira u ovoj godini. Prilog je pripremila Lovorka Štimac-Dedić, kustosica na Arheološkom odjelu GMV-a. Više podataka o Eriki možete pronaći u posljednjih nekoliko brojeva "Varaždinskog muzealca" (broj 29, 30 i 31; dostupno na web stranici Gradskog muzeja Varaždin).

GMV nastalja serijal virtualnih izložbi novom izložbom pod nazivom "NAJ u Gradskome muzeju Varaždin". Riječ je o predmetima odabranim po načelu predmetka "naj", pa su se među njima našli oni koji su u fundusu najmanji, najstariji, "najstrašniji" itd., što je rezultiralo "najposebnijom" izložbom dotad priređenom u Gradskome muzeju Varaždin. 


Izložbe galerije Fonticus na YouTubeu
url: www.youtube.com/watch?v=-ViJO6gI1No
Gradska galerija Fonticus Grožnjan od 20. III. do 15. IV 2020. prikazuje dvije samostalne izložbe - Branka Kolarića 'Metonimija Znakovlja' i Patricije Purgar 'Hologrami memorije'. Izložbe su dostupne za razgled putem YouTube kanala. Aktivnosti Galerije moguće je pratiti i putem Facebook stranice. 

Izložbe su dostupne putem poveznice:
https://www.youtube.com/watch?v=-ViJO6gI1No


Muzej grada Trogira - online

url: muzejgradatrogira.blogspot.com

Muzej grada Trogira privremeno je zatvoren, no njegove su internetske platforme otvorene za sve posjetitelje 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu.

Osim na svome blogu https://muzejgradatrogira.blogspot.com/ gdje donosi online radionice, vijesti i popularno-znanstvene crtice o muzejskim predmetima i stalnom postavu, bojanke za odrasle i djecu, Muzej grada Trogira aktivan je i na drugome blogu na adresi http://trogirtimetravel.blogspot.com/ na kojemu objavljuje priče iz bogate trogirske baštine: od kulturno-povijesne i umjetničke, preko dijalektalne i gastronomske do one koja je tek u nastajanju... 
Obje platforme imaju svoje Facebook stranice:
https://www.facebook.com/muzejgradatrogira/
https://www.facebook.com/trogirtimetravel 
Instagram: https://www.instagram.com/trogirmuseum/

Trogirski muzej poziva i na platformu issuu na kojoj se trenutno mogu pregledati neke od e-publikacija: https://issuu.com/muzejgradatrogira
Tijekom #ostanidoma razdoblja Muzej grada Trogira još će intenzivnije objavljivati nove online sadržaje, a sve koji do sada to nisu - mogu pregledati o čemu se pisalo u ukupno 103 članka na ranije spomenutoj adresi http://trogirtimetravel.blogspot.com/ , odnosno njih 380 na adresi https://muzejgradatrogira.blogspot.com/


Virtualni muzej Avangarde

url: https://www.avantgarde-museum.com/hr/museum/

Virtualni muzej avangarde, koji se temelji na Kolekciji Marinko Sudac, osnovan je 2009. godine. Muzej je mrežna platforma za pregled informacija o svih pojavama fenomena avangarde u Istočnoj i Središnjoj Europi i njenim vezama sa ostatkom svijeta, prostor slobodne razmjene mišljenja i spoznaja o relevantnim kulturološkim fenomenima avangardnog razmišljanja i umjetničkog djelovanja, prostor za razvoj i objavljivanje stručnih istraživanja i razmišljanja o svim referentnim fenomenima. 

Predstavlja digitalnu bazu Kolekcije kojom se omogućuje pregled avangardne umjetnosti u zemljama bivše Jugoslavije strukturirane po autorima, umjetničkim djelima, dekadama i geografskim područjima te njihovim poveznicama i međusobnim utjecajima sa kulturnim događanjima i umjetničkim centrima regije i svijeta.

Stranica osim prikaza djela u visokoj rezoluciji, donose životopis i bibliografiju te pokazuje veze autora s ostalim umjetnicima i institucijama u zemlji, regiji i svijetu. U ostalim izbornicima muzej donosi obavijesti o izložbama i prezentacijama kolekcije u muzejskim institucijama i na kulturnim forumima te pregled izdanih publikacija.


Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

url: https://ppmhp.hr/

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci kao i sve njegove dislocirane zbirke privremeno su zatvoreni te pozivaju zainteresirane da ih prate na društvenim mrežama (FacebookInstagram).

Putem platforme Vimeo Muzej publici približava atmosferu s otvorenja izložbe tradicijskih običaja Hrvatske pod nazivom "Tragom hrvatske baštine". Izložba predstavlja običaje i folklorna događanja koja se nalaze na listi zaštićene baštine UNESCO-a poput vrličkog gluhog kola, plesa Ljelja iz Gorjana, plesa Kumpanije Pupnat, istarskog baluna ili turopoljskog pira.

Iz Muzeja pozivaju #ostanidoma te da u toplini svoga doma prelistate još jednu publikaciju u izdanju Muzeja, katalog izložbe Zlatni trag održane 2012. godine autorice Ivane Šarić Žic. U njemu predstavljaju povijest zlatarskog obrta današnje Primorsko-goranske županije, a osobito u periodu od kraja 18. stoljeća do danas. Katalog prelistajte na povezici:
https://ppmhp.hr/pdf-zlatni-trag/
Izložbom prošećite na: https://ppmhp.hr/dokumenti/virtualne_izlozbe/zlatni-trag-site/ 


Muzeji i galerije Konavala

url: https://www.migk.hr/

Muzeji i galerije Konavala pozivaju zainteresirane da se virtualno prošeću zaštićenim krajolikom rijeke Ljute i saznaju više o njenoj flori i fauni te kompleksu mlinica i stupa koji je bio „industrijska zona“ Dubrovačke Republike.

Pozivaju i na šetnju Kućom Bukovac uz pomoć audiovodiča koji donosi mnoge informacije o jednom od najznačajnijih hrvatskih slikara Vlahi Bukovcu, osnivaču zagrebačke šarene škole, jednom od inicijatora izgradnje Umjetničkog paviljona i organizatoru prve prave umjetničke izložbe u palači Akademije 1893. godine, koji je likovnu naobrazbu stekao u Parizu kod poznatog Alexandera Cabanela.

Dostupan je i audiovodič Odjela za arheologiju i spomeničku baštinu Konavala putem kojega je moguće virtualno prošetati kroz povijest Konavala i poslušati što se na ovom području događalo od prapovijesti do danas, a putem audiovodiča Zavičajnog muzeja Konavala možete poslušati i pročitati priče o konavoskoj baštini.
Pozivaju i da pratite Facbook stranicu Muzeja te blog "Samonikle priče iz Konavala" u kojem će donositi tekstove o samoniklim jestivim biljkama i načinima njihove pripreme, blagodatima tradicijskih sredstava za pranje i čišćenje te ljekovitim travama.

Zavičajni muzej Konavala: http://zmk.vodic.hr/
Kuća Bukovac: http://kuca-bukovac.vodic.hr/
Mauzolej Račić: http://mauzolej-racic.vodic.hr/
Odjel za arheologiju i spomeničku baštinu: http://arheokonavle.vodic.hr
Rijeka Ljuta: http://ljuta.vodic.hr/

(Lozinka za pristupanje objavljuje se na web stranici https://www.migk.hr/).

Nove tekstove možete čitati na blogu: https://blog.migk.hr/


Dubrovački muzeji - virtualne šetnje

url: http://www.dumus.hr/

Kako se skladištilo, sušilo i pohranjivalo žito u Dubrovačkoj Republici otkrivaju Dubrovački muzeji koji su, pored virtualne šetnje kroz Kulturno-povijesni muzej, na Facebooku podijelili video koji prikazuje 3D rekonstrukciju Žitnice Rupe, jedinstvenog arhitektonskog ostvarenja iz 16. stoljeća u kojem je danas smješten Etnografski muzeju Dubrovniku. Svi oni koji vole bajke mogu poslušati predaje i legende iz dubrovačkog kraja objavljene pod zajedničkim nazivom „Zlatno Libro“, a prva iz serijala - „Baldo i vještica , nas uči da „Tko zlo čini, zlo ga i čeka.“ 


Etnografski muzej Istre

url: https://www.emi.hr/

Zbog privremene nemogućnosti posjeta Etnografski muzej Istre poziva da ih se prati putem Facebook stranice (Etnografski muzej Istre) gdje će redovito predstavljati aktivnosti muzeja.
Na platformi Istarski tradicijski instrumenti online Etnografskog muzeja Istre moguće je vidjeti i poslušati kako zvuče sopele, dvojnice, mih i mišnice, neki od najstarijih i najvrednijih instrumenata na kojima se proizvodila tradicijska glazba Istre.
Također moguće je posjetiti i druge platforme gdje se nalaze sadržaji vezani uz kulturnu baštinu Istre, a koje su pripremili djelatnici Muzeja.
http://www.iti-museum.com/
https://vimeo.com/user11717739
http://www.cenki-cecii.com/
https://www.youtube.com/channel/UCCvg5aG41HpHYwo26cPo2iw 


Gradski muzej Vukovar - virtualna šetnja 

url: www.muzej-vukovar.hr/

Gradski muzej Vukovar koji je smješten u obnovljenom Dvorcu Eltz u Vukovaru osnovan je 1946. godine, a njegov je stalni postav otvoren 1948. godine zahvaljujući prvoj donaciji osnivača Vukovarca dr. Antuna Bauera. Iako je trenutno kao i drugi muzeji zatvoren za posjete, njegov postav možete istražiti putem virtualne šetnje dostupne na web stranici Muzeja. Muzej također možete pratiti na društvenim mrežama - Facebook


Virtualni muzej grada Solina

url: https://vmgs.hr/

Virtualni muzej grada Solina postoji samo u virtualnom obliku, a sastoji se od digitaliziranih slika, crteža, fotografija, zvučnih i video zapisa te drugog materijala koji se odnosi na arheološka nalazišta, nepokretnu i pokretnu kulturnu baštinu solinskog kraja.


Tiflološki muzej na društvenim mrežama poziva na virtualnu šetnju muzejom

url: www.tifloloskimuzej.hr

Tiflološki muzej obavještava o svojim aktivnostima na društvenim mrežama (Facebook i Instagram) te poziva zainteresirane da razgledaju stalni postav i izložbe dostupne u virtualnom obliku.
https://www.facebook.com/tifloloskimuzej
https://www.instagram.com/p/B93q2JYJGDe/ 


Virtualni sadržaji Galerije umjetnina u Splitu

url: www.galum.hr/izlozbe/

Galerija umjetnina je, kao i ostali muzeji, trenutno zatvorena za javnost, no dostupna je svojim posjetiteljima, suradnicima i kolegama putem e-mail adresa (https://www.galum.hr/info/strucni-djelatnici/)
Također, Galerija na svojim Facebook i Instagram profilima redovito objavljuje raznovrsne muzejske sadržaje – virtualne izložbe, predstavljanje projekata koji su u pripremi, male podsjetnike na muzejsku vrijednu zbirku, crtice iz muzejskog života...
www.facebook.com/galerija.umjetnina.split
www.instagram.com/galerija_umjetnina/


Virtualne izložbe i fotografije Damira Fabijanića
url: http://fabijanic.com/ono-o-cemu-se-ne-zna/

Aktualne izložbe i projekti fotografa Damira Fabijanića u Hrvatskoj i inozemstvu mogu se pogledati na stranici autora http://fabijanic.com/ono-o-cemu-se-ne-zna/.
Među
 aktualnim je i Izložba Welcome to Croatia/The Squares koja predstavlja autorov nastavak/parafrazu izložbe Welcome Croatia kojom je EU dočekala pristupanje Hrvatske u EU (2013.), a koja se sastojala od 38 fotografija Damira Fabijanića (autorski izbor) koje su bile izložene u Bruxellesu i Strasbourgu. 


HUiU VIRTUALNE IZLOŽBE

url: www.huiu.hr

Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika - HUiU kreće virtualno.
Pratite naša događanja putem službene stranice i  putem digitalnih platformi: www.huiu.hrwww.facebook.com/huiupula/ i instagrama: huiu_pula i  HUIU You Tube kanala.

U tijeku je izložba fotografija: PO_PULI(zam) Dražić Igora čija je glavna tema grad Pula, a sve su fotografije snimljene na ulicama grada u ovom stoljeću. Radovi su grupirani u tri skupine: 1. Izgradnja obalnog kolektora na Rivi 2012./13. godine; 2. Grafizmi (grafiti i plakati na ulicama grada); 3. razno. Fotografije su snimljene svim dostupnim načinima fotografiranja (c/b film, color film, digitalno). Virtualna izložba traje do 5.4.2020.

Izložbu ilustracija "32" Manuela Šumberca moći ćete pratiti od 6.4.2020.
Izložba ilustracija pod nazivom "32" predstavlja 32 rada, različitih formata i namjena, svojevrsni je prikaz i presjek radova nastalih u proteklih nekoliko godina, obuhvaća ilustracije naslovnica knjiga, slikovnica te ilustracija iz osobnih projekata. Naglasak je pak, na ilustracijama osobnih projekata, nastalih u slobodno vrijeme, u vrijeme između naručenih projekata koje služe kao svojevrsni eksperiment, istraživanje medija te kao eventualna polazišna točka za buduće projekte.


Hrvatsko dizajnersko društvo online

url: http://dizajn.hr/

Na stranicama Hrvatskog dizajnerskog društva možete pogledati veliku kolekciju videosadržaja produciranih ili zabilježenih u kontekstu pojedinih izložbi dizajna. Na ovoj poveznici pronaći ćete kratke dokumentarne filmove o dizajnu i dizajnerima kao što su Vanja Culić, Željko Borčić, Studio Hamper i Davor Grunwald, kao i mnoštvo kvalitetnih snimaka predavanja i javnih [d]razgovora s autorima kao što su Boris Ljubičić, Damir Gamulin, Studio Grupa, Dalibor Martinis, Peter Bilak i brojni drugi. Još veći broj videa, preko 80, moguće je gledati preko YouTube kanala HDD-a.
Također, putem stranica http://www.dizajn.hr/ moguće je besplatno preuzeti primjerke brojnih izdanja, knjiga i kataloga Hrvatskog dizajnerskog društva. 

Popis recentno objavljenih većih knjiga nalazi se na ovoj poveznici, a većinu knjiga od tamo se može skinuti u PDF obliku, posve besplatno. Naravno, tu su i brojni intervjui i tekstovi u svojim pripadajućim rubrikama. Sadržaj pratite i na Facebook i Instagram kanalima.


Etnografski muzej Split - virtualna šetnja

url: http://www.etnografski-muzej-split.hr/

Etnografski muzej Split smješten je neposredno pored Peristila, središnjeg trga Dioklecijanove palače, u zdanju koje samo po sebi ima veliku kulturnu te povijesno-graditeljsku važnost. Predstavlja vrijedne etnografske zbirke koje predočavaju nekadašnji život Splićana, otočana i težaka Dalmatinske zagore.

Virtualnu šetnju Muzejom potražite na poveznici: http://www.etnografski-muzej-split.hr/panorama/etnografski_muzej.html  


Virtualna 3D šetnja Zagrebačkom katedralom i Muzejem bl. Alojzija Stepinca
url: http://www.zg-nadbiskupija.hr/

Zagrebačka nadbiskupija na svojoj web stranici donosi 3D virtualnu šetnju zagrebačkom katedralom Uznesenja Marijina, najvećom hrvatskom sakralnom građevinom i jednim od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine te Muzejom bl. Alojzija Stepinca.


Muzej grada Zagreba - virtualna šetnja i izložbe

url: http://www.mgz.hr/hr/

Muzej grada Zagreba koji je trenutno zatvoren za posjetitelje poziva na virtualnu šetnju muzejom putem poveznice http://www.mgz.hr/hr/vr/, a upućuje i kako je na poveznici http://www.mgz.hr/hr/virtualne-izlozbe/ moguće pogledati devet ranije realiziranih izložbi. Također na web stranici Muzeja dostupne su i tri online zbirke: Zbirka mehaničkih glazbenih automata Ivana Gerersdorfera, Zbirka stare ambalaže dr. Ante Rodina te Zbirka Tilla Durieux i njezina zbirka umjetnina.

Pregledom Zbirke mehaničkih glazbenih automata Ivana Gerersdorfera, moguće je poslušati kako zvuče, primjerice, muzička kutija sa zvonima koja datira iz sredine 19. stoljeća ili phonograph (preteča gramofona koji umjesto ploča ima voštane valjke) s kraja 19. stoljeća. 

Pedagoško - andragoški odjel Muzeja grada Zagreba pripremio je uskršnju kreativnu radionicu izrade uskršnjih ukrasa i bojanja jaja.

Radionica je snimljena u suradnji s Martinom Knapić Horvat, a namijenjena je svim uzrastima. Pronađite ju na YouTube kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=lgVHfcHyi1I&feature=youtu.be 


Virtualni pogled u Galeriju Meštrović Split

mjesto: Galerija Meštrović Split
url: https://www.facebook.com/pg/Galerija

Tijekom narednog razdoblja u kojem će posjeti Galeriji Meštrović i Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu biti onemogućeni, u Facebook albumu naziva Virtualni pogled u Galeriju Galerija Meštrović Split donosit će fotografije i zanimljive crtice o građi koju čuva, kao i detalje iz umjetnikovog života.

"Nadamo se da će ovo biti tek početak ili nastavak upoznavanja i uživanja u vječnim djelima Ivana Meštrovića". 


Muzej Sinjske alke - virtualna šetnja

mjesto: Muzej Sinjske alke
url: https://www.alka.hr/muzej/virtualna-setnja-s57

Prošećite virtualno kroz Muzej Sinjske Alke, muzej koji je svečano otvoren 8. kolovoza 2015. godine u sam osvit proslave tristote obljetnice Sinjske alke. Tako je u ozračju tri stoljeća slavlja postojanja Viteško alkarsko društvo i muzejski fundus starih alkarskih odora i opreme našao mjesto pod primjerenim krovom i u sugestivno uređenom ambijentu.


Dvor Trakošćan - virtualna šetnja 

Mjesto: Dvor Trakošćan
url: https://trakoscan.hr/virtualna-setnja-dvorcem/

Muzejska ustanova Dvor Trakošćan poziva na 3D virtualnu šetnju postavom muzeja. Na YouTube kanalu Dvora Trakošćan dostupan je i film „Trakošćan-četiri godišnja doba“, autorice Marije Barić. U filmu se osim priče o muzejskom postavu i jezeru te šumskoj stazi govori i o suvremenoj turističkoj prezentaciji te događanjima uz dvorac kroz četiri godišnja doba. Međunarodni žiri 22. ITF CRO International Tourfilm Festivala dodijelio je filmu 2019. godine posebno priznanje. Također dostupan je kratki film „Trakošćan Castle- Dreams and Memories“.


Virtualno otvorenje izložbe VODA 2020 u Galeriji Modulor 

vrijeme: 19.03.2020. 19:00 h

url: https://web.facebook.com/events/630586370841346/permalink/633685353864781/


RC Zagreb Medvedgrad & Sekcija za fotografiju ULUPUH najavljuju izložbu VODA 2020 u Galeriji Modulor, koja će zbog trenutne situacije s pandemijom COVID-19 i preporuka Stožera za civilnu zaštitu biti otvorena bez autora i publike, a otvorenje i radovi objavit će se virtualno. Najavljeno otvorenje u 19 će se sati moći pratiti na Facebook stranici gdje će se objavljivati i druge informacije vezane uz izložbu.


Virtualna šetnja po Muzeju Mimara

mjesto: Muzej Mimara, Zagreb
url: http://mimara.hr/

Muzej Mimara je uz obavijest da do daljnjeg odgađa sve programe javnog okupljanja koji su planirani u narednom periodu (izložbe, predavanja, promocije, koncerti itd.) pozivao sve zainteresirane građane: "Ostanite kod kuće, ali prošećite po Muzeju Mimara


Virtualne izložbe članova HDLU Zagreb
kao i drugi virtualni sadržaji

mjesto: HDLU Zagreb
url: https://likumzg.wordpress.com/

Na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” Udruga HDLU Zagreb redovito postavlja virtualne izložbe, a najnovija je samostalna izložba slika slikarice Snježane Šebalj ''Urbani ritam kiše'' koju možete pronaći na poveznici: https://likumzg.wordpress.com/virtualna-izlozba-urbani-ritam-kise-u-novom-slikarskom-ciklusu-snjezane-sebalj/

HDLU Zagreb putem natječaja za novu virtualnu izložbu ”Izazov slobode” opet je okupio brojne umjetnike te su na ovoj izložbi uz članove HDLU-a Zagreb predstavljeni i drugi umjetnici koji su se sa svojim radovima javili na ovaj natječaj. Izložbu potražite na poveznici: https://likumzg.wordpress.com/.

HDLU Zagreb od početka svoga djelovanja predstavljao je hrvatske i zagrebačke umjetnike na portalu ''Zagrebački likovni umjetnici'', pa je tako na glavnom izborniku portala napravljeno više od 50 trajnih virtualnih galerija, u kojima su predstavljeni likovni umjetnici svih generacija sa svojim likovnim djelima. 

Također je na portalu ''Zagrebački likovni umjetnici'' moguće pogledati i brojne virtualne izložbe, njih više od 40, do kojih se dolazi putem poveznice: https://likumzg.wordpress.com/virtualne-izlozbe-i-tekstovi/

HDLU Zagreb također uređuje i prateću facebook stranicu ''Zagrebački likovni umjetnici – HDLU Zagreb'', a putem koje zadnjih dana organizira ''work in progress'' virtualne izložbe, a trenutno na stranici okuplja umjetnike za virtualnu izložbu ''Život pod koronom'', na koju su dobrodošli likovni umjetnici svih generacija i svih likovnih izričaja. Poveznica na stranicu: https://www.facebook.com/likumzg/

Na facebook stranici ''Zagrebački likovni umjetnici – HDLU Zagreb'' također će se moći pratiti i nove virtualne izložbe koje su u pripremi, čim se smiri situacija s potresima u Zagrebu. 

”Život pod koronom” naziv je nove skupne virtualne izložbe umjetnika i prijatelja HDLU Zagreb, koji su se odazvali pozivu ove udruge da svojim likovnim djelima komentiraju globalnu pandemiju, koja je preko noći unijela velike promjene u naše živote. Možete ju pronaći na poveznici: https://likumzg.wordpress.com/virtualna-izlozba-clanova-i-prijatelja-hdlu-zagreb-zivot-pod-koronom/


Virtualni sadržaji Hrvatskog povijesnog muzeja

mjesto: Hrvatski povijesni muzej, Zagreb
url: http://hismus.hr/hr/novosti/aktualno/ostalo/mozda-vi-ne-mozete-do-nas-ali-mi-mozemo-do-vas/

"Možda vi ne možete do nas, ali mi možemo do vas! Podsjetite se naših starih izložbi održanih u prostoru Muzeja i širom Hrvatske ili bacite oko na naše virtualne izložbe: http://www.hismus.hr/hr/izlozbe/." 
S obzirom na mjere predostrožnosti tijekom epidemije koronavirusa Hrvatski povijesni muzej poziva na virtualni posjet 0 - 24 h. 

Pozivaju da istražite online sadržaje Muzeja, da se prisjetite prijašnjih izložbi (održanih u prostoru Muzeja i širom Hrvatske), bacite oko na virtualne izložbe – poput „Sjećanja na 20. stoljeće“, „Borbe za pravicu“ i dr. Na muzejskoj mrežnoj stranici pravovremeno će informirati o najnovijim događajima i informacijama vezanima uz Muzej, gdje je dostupna i posebna mrežna stranica nastala povodom obilježavanja 100-te obljetnice od početka, i završetka, Prvog svjetskog rata „Bez ruma nema šturma!“, gdje možete pronaći zapise iz ratnog dnevnika Stjepana Kolandera, nastale tijekom Prvog svjetskog rata - bez cenzure!

Muzej na društvenim mrežama (Facebook) svakodnevno pripremaju i objavljuju zanimljivosti iz prošlosti, informacije vezane uz muzejske predmete i obljetnice, a pripremaju i zanimljive edukativne sadržaje, koje možete rješavati sami ili sa svojim najmilijima. Ističu kako se zainteresirani mogu uključiti u edukativne igre i dnevne izazove – poput kvizova, slaganja memory-ja i puzzli, foto-igre Muzejskog makeovera i sl. 

#HISMUSkodvas

MOŽDA NE MOŽETE DO NAS, ALI MOŽETE NAS POSJETITI I ZAIGRATI S NAMA ONLINE! Pratite nas, priključite nam se, zabavite se i – zapamtite #ostanidoma poručuju iz Hrvatskog povijesnog muzeja. 


Muzej antičkog stakla u Zadru online aktivnosti

mjesto: 
Muzej antičkog stakla u Zadru
url: http://www.mas-zadar.hr/virtualna-setnja/

S obzirom na mjere koje su trenutno na snazi na području cijele RH, a u cilju očuvanja zdravlja svih građana i građanki, Muzej antičkog stakla u Zadru ovim putem poziva sve zainteresirane posjetitelje da virtualno prošeću po stalnom postavu Muzeja i njegovim izložbenim dvoranama i na taj način otkriju stakleno blago koje se u njemu čuva.

Muzej antičkog stakla u Zadru za najmlađe je organizirao nagradnu igru/kviz putem svoje Facebook stranice, a traje do ponedjeljka, 20. travnja. 
Za sudjelovanje u nagradnoj igri potrebno je odgovoriti na tri pitanja,a odgovori se mogu pronaći u publikaciji Muzej antičkog stakla za djecu – pdf format publikacije je dostupan na web stranici Muzeja (http://www.mas-zadar.hr/wp-content/uploads/2020/03/MAS-za-djecu-m.pdf)Mali zaljubljenici u povijest i oni koji će to tek postati tu će pronaći mnoge zanimljive informacije o dalekoj prošlosti Zadra, rimskom Carstvu, antičkom staklu, ali i tajnama Muzeja.

Troje pobjednika (i članove njihove obitelji) očekuje vlastiti primjerak publikacije Muzej antičkog stakla za djecu i posjet muzeju uz demonstracije puhanja stakla kada Muzej ponovno otvori svoja vrata za javnost. Svi ostali koji pošalju svoje crteže moći će sudjelovati u virtualnoj izložbi koja se priprema u sklopu obilježavanja 11. godišnjice MAS-a 05.05.2020.

Nagradnu igru kao i druge aktivnosti Muzeja potražite na Facebooku:
https://www.facebook.com/mas.zadar/


Muzej triljskog kraja - virtualna šetnja 

mjesto: Muzej triljskog kraja, Trilj
url: https://www.muzejtriljskogkraja.hr/VR/

Muzej triljskog kraja smješten je u nekadašnjoj župnoj kući, koja je zahvaljujući potpori Grada Trilja i Ministarstva kulture RH adaptirana za muzejske potrebe te je 2006. godine otvorena za javnost. Virtualna šetnja kroz prikaz u 360 stupnjeva predstavlja suvremenu, inovativnu i interaktivnu prezentaciju muzejskog postava koristeći najnoviju VR tehnologiju. 
Na poveznici moguće je preuzeti besplatnu mobilnu aplikaciju 3D-3LJ – Muzej triljskog kraja i rimski legijski logor Tilurij, koja je u trenutnoj fazi razvoja funkcionalna u android operacijskom sustavu. 


Muzej za umjetnost i obrt na digitalnim platformama

mjesto: Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb 
url: https://www.muo.hr/

Muzej za umjetnosti i obrt obavijestio je javnost da do daljnjega odgađa sve programe javnog okupljanja koji su planirani u narednom periodu. MUO je digitalizirao veliki broj muzejske građe te je ona dostupna online na digitalnim platformama, a stalni postav u 14 dvorana, kroz dva kata Muzeja također je moguće istražiti online


Arheološki muzej Istre - virtualna šetnja i virtualne pedagoške aktivnosti

mjesto: Arheološki muzej Istre, Pula
url: http://www.ami-pula.hr/arheoloski/virtualni-muzej/

Iako je Arheolški muzej Istre do daljnjega zatvoren s ciljem prevencije epidemijskog širenja COVID-19, putem njegove službene web stranice dostupan je 3D virtualni obilazak muzeja
AMI započeo je također s edukativnim programom na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram) pod nazivom VIRTUALNE PEDAGOŠKE AKTIVNOSTI: O životinjama i ljudima. 
Planira se objavljivanje novog kreativnog zadatka svakog četvrtka do zatvaranja izložbe 27. travnja. Program je vezan uz izložbu Etnografskog muzeja u Zagrebu koja gostuje u svetim Srcima. 

AMI pripremio je raznilike aktivnosti na društvenim mrežama:

AKTIVNOST ZA POČETAK TJEDNA - edukativni sadržaj za najmlađe 

U NUŽDI SE JUNACI POZNAJU - o toaletima kroz prapovijest i povijest - objava dva puta tjedno - pitanje za publiku i edukativni video

ZNANOST NARODV - zanimljivosti iz Edukacijskog odjela 

BISERI IZ KNJIŽNICE - zanimljivosti iz knjižnice AMI
Rubrika BLAGO DOKUMENTACIJE 
 

Jednom tjedno pozivaju publiku da istraže mrežne stranice te društvene mreže srodnih institucija.

Facebook AMI


Arheološki muzej u Zagrebu - virtualna šetnja 

mjesto: Arheološki muzej u Zagrebu
url: http://www.amz.hr/hr/izlozbe/virtualni-muzej/3d-virtualna-setnja/

Na službenim web stranicama Arheološkog muzeja u Zagrebu dostupna je 3D virtulna šetnja postavom muzeja. 


Virtualne izložbe Etnografskog muzeja

mjesto: Etnografski muzej, Zagreb
url: http://www.emz.hr/Izlo%c5%bebe/Virtualne%20izlo%c5%bebe%20i%20katalozi.

U skladu s novonastalom situacijom (epidemija koronavirusa) zagrebački Etnografski muzej obavještava građane o mogućnosti posjete Virtualnih izložbi Etnografskog muzeja. Na web stranici Muzeja nalaze se digitalizirane zbirke u kojima mogu uživati i odrasli i djeca.

Pogledajte i poslušajte Izložbu tradicijskih glazbala; istražite Zbirku Perinić i lutke odjevene u tipičnu odjeću raznih zemalja svijeta; putujte Afrikom i Južnom Amerikom s poznatim istraživačima braćom Seljan te uživajte u afričkoj umjetnosti iz Zbirke Drage Muvrina. Vrijedi istaknuti da su Zbirka tradicijskih glazbala i Istraživanja braće Seljan korisna dopuna online učenju glazbene kulture i geografije


Virtualna baština - Ljuboslav Ljubo Kuntarić

url: https://mmc.eindigo.net/kuntaric/

Muzej Međimurja Čakovec poziva na posjetit virtualnoj izložbi posvećenoj glazbeniku i skladatelju Ljuboslavu Kuntariću, koja je priređena u povodu 95. godišnjice njegova rođenja. Predanim radom u posljednje dvije godine njegova je ostavština, koja se čuva u Muzeju Međimurja Čakovec, obrađena i prezentirana javnosti u vidu virtualne izložbe: https://mmc.eindigo.net/kuntaric/
Također, putem društvenih mreža poziva sve zainteresirane građane na „šetnju ruku pod ruku“ s digitaliziranom građom iz fundusa Kulturno-povijesnog odjela, koja dočarava zlatno razdoblje Čakovca s prijelaza 19. na 20. stoljeće, tzv. fin de siècle.


Virtualnom izložbom lutaka UAOS obilježava Svjetski dan lutkarstva
10. Lutkokaz 'Koronavirusu usprkos' 

vrijeme: 21.3.2020.
urlhttp://www.uaos.unios.hr/

U subotu, 21.3.2020. , prigodom Svjetskoga dana lutkarstva, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku na web stranici UAOS-a ( www.uaos.unios.hr ) i na društvenim mrežama (FacebookTwitterInstagram) otvorila je Virtualnu izložbu lutaka studenata i nastavnika Akademije i tako obilježila 10. godišnjicu Lutkokaza, međunarodnu reviju lutkarstva koja je ove godine naslovljena 'Koronavirusu usprkos'.

Izloženo je 36 eksponata, a svi koji budu "lajkali" i dijelili izložbu, ulaze u Nagradnu igru u kojoj će organizatori podijeliti 10 majica s vizualom ovogodišnjeg 10. Lutkokaza, a koji nosi naziv „Koronavirusu usprkos“.

Facebook
Twitter
Instagram