Ministrica uputila sućut povodom odlaska prevoditeljice Trude Stamać

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska gospođe Trude Stamać, prevoditeljice i naše dugogodišnje kolegice u Ministarstvu kulture i medija.
 
Svojim prevoditeljskim radom zadužila je hrvatsku kulturu, obogativši je brojnim prepjevima i prijevodima s njemačkog jezika. Najveći broj njezinih prijevoda odnosi se na klasična djela njemačke književnosti koju nam je na taj način još više približila i omogućila da u njoj prepoznamo brojne elemente koji su utjecali na razvoj i formiranje hrvatske kulture i umjetnosti. Truda Stamać svoj je izniman osjećaj za jezik i stil, svoju osjetljivost za prepoznavanje ljudskih stanja i opisivanje emocija najviše pokazivala u prijevodima poezije. Upravo u skladu s tim pamtimo je kao prvu dobitnicu godišnje nagrade za književno prevođenje „Iso Velikanović“ koja joj je dodijeljena za Antologiju austrijske poezije.
 
Odlaskom Trude Stamać hrvatska kultura ostaje bez velike prevoditeljice i antologičarke, širokoga duha i specifičnog glasa. Mi koji smo je poznavali sjećat ćemo je se i kao dobrog čovjeka i kao dragu kolegicu, a njezina će nam djela, i izvorni tekstovi i prijevodi, osigurati da je pamtimo kao osobu koja je višestruko obilježila hrvatsku kulturu.

Pisane vijesti