Ministrica primila u posjet članove obitelji Pejačević povodom obilježavanja obljetnice smrti skladateljice Dore Pejačević

  • Slika
  • Slika
  • Slika

23. listopada 2023.  – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je u posjet članove obitelji Pejačević povodom obilježavanja stote obljetnice smrti hrvatske skladateljice Dore Pejačević i potrebe o promišljanju o novom muzeološkom pristupu obiteljskoj pokretnoj imovini.

U godini u kojoj se svečano obilježava 100. obljetnica smrti prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević u Hrvatskoj i drugim važnim glazbenim središtima ministrica Obuljen Koržinek istaknula je važnost skladateljice za hrvatsku i europsku glazbenu baštinu. Pohvalila je dosadašnji program obilježavanja obljetnice, kao i inicijative usmjerene na očuvanje i objavljivanje cjelovitog glazbenog opusa Dore Pejačević. Članovi obitelji Pejačević Markus Pejacsevich i Nicolas Baron Adamovich predstavili su angažman obitelji kako bi dokumentarni film o Dori Pejačević, koji je već prikazan u više država, bio dostupan na više jezika.

S obzirom na to da je obitelj Pejačević bila jedna od najuglednijih i najznačajnijih obitelji svoga vremena, koja je snažno utjecala na povijest Slavonije i Hrvatske, te da je cjelokupna baština obitelji iznimno vrijedna, danas obitelj Pejačević promišlja o novom muzeološkom pristupu oduzetoj obiteljskoj pokretnoj imovini kojim bi se pokretna baština približila lokalnoj zajednici, u ovom slučaju gradu Našicama. Imajući taj segment u fokusu, izložili su prijedlog sveobuhvatnog pristupa pokretninama kako bi se građa ujedinila te učinila dostupnom na jednoj lokaciji široj javnosti. Ministrica Obuljen Koržinek izloženi je prijedlog ocijenila potpuno novim, jedinstvenim rješenjem koje u potpunosti mijenja pristup i postupanje prema obiteljskoj  pokretnoj imovini koja je nakon Drugog svjetskog rata oduzeta. 
 

Pisane vijesti