Ministrica Obuljen Koržinek sudjelovala na 2. donatorskoj konferenciji međunarodne organizacije ALIPH

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

31. siječnja 2022. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je putem videoporuke na drugoj donatorskoj konferenciji međunarodne organizacije ALIPH održanoj u Parizu, u muzeju Louvre.

Organizacija ALIPH posvećena je djelovanju prvenstveno u zonama sukoba te od svojega osnutka 2017. godine uspješno pomaže zemljama diljem svijeta u obnovi kulturne baštine. Konferenciju su otvorili predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron, ministar za Europu i vanjske poslove Francuske Republike Jean-Yves le Drian, potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas, ministrica kulture i mladih Ujedinjenih Arapskih Emirata Noura Al Kaabi, princ Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saud, ministar kulture Saudijske Arabije, Ernesto Ottone Ramirez, pomoćnik direktorice UNESCO-a za kulturu te Thomas S. Kaplan, predsjednik Odbora ALIPH-ove zaklade.

Prije službenog početka konferencije ALIPH i njegovi mnogobrojni partneri – ICCROM, ICOM, ICOMOS, Europa Nostra, National Geographic Society, Institut national du patrimoine, Cyprus Institute, Hungary Helps, Politecnico di Milano, Heritage management organization i dr. – potpisali su memorandum o razumijevanju.

ALIPH je, premda djeluje prije svega u ratnim zonama, bio među prvima koji su ponudili svoju pomoć u obnovi nakon potresa u ožujku 2020. te je financirao hitne mjere zaštite i evakuacije vrijednih pokretnih kulturnih dobara u crkvama u Remetama i Čučerju. U listopadu 2021. godine izvršni direktor ALIPH-a Valéry Freland, posjetio je Zagreb te se susreo s ministricom i njezinim suradnicima potvrdivši želju za daljnjom suradnjom.

Ministrica Obuljen Koržinek govorila je o hrvatskom iskustvu u obnovi kulturne baštine uslijed prijetnji s kojima se suočila u posljednjih nekoliko desetljeća: od potresa u Dubrovniku 1979. godine preko ratnih razaranja u Domovinskom ratu do poplava i recentnih potresa koji su pogodili grad Zagreb, zagrebačko područje i Sisačko-moslavačku županiju. Također je istaknula i temu upravljanja rizicima koja je bila odabrana kao prioritet u području kulture tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvom semestru 2020. godine. Naglasila je i važnost solidarnosti koju je Hrvatska mnogo puta primila, ali i pokazala drugim zemljama te dugogodišnju uspješnu suradnju s drugim međunarodnim organizacijama, prvenstveno UNESCO-om.

Prva donatorska konferencija održana je u ožujku 2017. godine te je na njoj prikupljeno 80 milijuna dolara za šestogodišnje razdoblje, do 2023. godine. Ovom se konferencijom nastoje prikupiti sredstva za financiranje rada ALIPH-a za sljedeće strateško razdoblje od 2023. do 2027. godine te pružiti daljnja politička potpora njegovu djelovanju.
 

Pisane vijesti