Ministrica Obuljen Koržinek sastala se s generalnim direktorom Indijskog vijeća za kulturne odnose Dineshom K. Patnaikom

  • Slika
  • Slika

26. listopada 2021. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sastala se s generalnim direktorom Indijskog vijeća za kulturne odnose (ICCR) Dineshom K. Patnaikom i veleposlanikom Republike Indije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Rajom Kumarom Srivastavom. Uz ministricu, sastanku su prisustvovale ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić i viša stručna savjetnica u Službi za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Lidija Zozoli.

Ministrica se ponajprije osvrnula na proteklo razdoblje u kojem su okolnosti vezane uz pandemiju izazvanu koronavirusom usporile realizaciju programa kulturne suradnje s Republikom Indijom s kojom je Republika Hrvatska potpisala Program kulturne razmjene za razdoblje 2019.-2022. te izrazila nadu da će u sljedećoj godini biti moguće realizirati intenzivniju razmjenu u području kulture. Ministrica je naglasila kako je, uz suradnju u području kulturne baštine, izvedbenih, vizualnih umjetnosti i suradnje u području knjige i nakladništva, područje audiovizualnih djelatnosti jedno od područja u kojem Indija i Hrvatska mogu ostvariti dobru kulturnu suradnju, te izvijestila direktora Patnaika o zakonodavnom okviru koji uređuje audiovizualne djelatnosti, ali i onovim zakonskim izmjenama u području intelektualnog vlasništva i elektroničkih medija.

Generalni direktor Patnaik izrazio je uvjerenje da je Republika Hrvatska još uvijek neotkriveno područje za indijske producente te će uspostava suradnje između indijskih i hrvatskih producenata, osim dobrih rezultata u audiovizualnoj proizvodnji, pridonijeti i razvoju turizma.

Ministrica Obuljen Koržinek i generalni direktor Patnaik razgovarali su o nastavku kulturne suradnje i razmjene u 2022. godini kada Republika Indija obilježava 75. obljetnicu neovisnosti, a zajedno obilježavamo 30. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa između dviju država. Dinesh Patnaik predstavio je ministrici konkretne planove predstavljanja indijske kulture i umjetnosti u Hrvatskoj organiziranjem gostovanja indijskih umjetnika te predložio gostovanje hrvatskih umjetnika na festivalima i manifestacijama u Indiji. Veleposlanik Republike Indije Nj. E. Raj Kumar Srivastava upoznao je ministricu s do sada dogovorenim programima, projektima i gostovanjima u 2022. godini te iskazao želju da Republika Indija ugosti najreprezentativnije hrvatske umjetnike, ansamble, književnike i profesionalce u području kulture.Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi