Inkluzivnost i digitalna transformacija izazovi suvremene arhivske djelatnosti i ključne teme VI. Kongresa hrvatskih arhivista

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Hrvatsko arhivističko društvo

26. listopada 2021. – U Splitu je u organizaciji Hrvatskog arhivističkog društva te ovogodišnjeg domaćina stručnog skupa – Državnog arhiva u Splitu, otvoren VI. Kongres hrvatskih arhivista, najznačajniji skup naše arhivske struke koji se održava svake četvrte godine.

Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak otvorio je kongres istaknuvši digitalnu transformaciju i inkluzivnost kao ključne suvremene izazove struke. Naglasio je kako je Ministarstvo kulture i medija u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osiguralo bespovratna sredstva za daljnji razvoj arhivske službe kroz investiciju Unaprjeđenje digitalne infrastrukture i usluga javnog sektora razvojem nacionalnog arhivskog informacijskog sustava i jačanjem nacionalne mreže arhiva.

S ciljem unapređenja upravljanja dokumentacijom, ponajprije pravosudnih tijela, ali i drugih stvaratelja dokumentarnog i arhivskog gradiva, tom će se investicijom u razdoblju do 2026. godine razviti novi nacionalni arhivski informacijski sustav, ojačati spremišni kapaciteti u 8 područnih državnih arhiva te u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave digitalizirati gradivo pravosudnih tijela.

Početak kongresa obilježilo je izlaganje voditelja zbirke fondova Dubrovačke Republike Zorana Perovića, „Dvije su se ovčice vratile u stado! Arhivistički dokumentarac sa sretnim završetkom“, o povratku vrijednih povijesnih dokumenata, papinskih isprava na pergameni iz 12. i 13. stoljeća koje su u nepoznatim okolnostima bile otuđene iz Državnog arhiva u Dubrovniku.

Tijekom tri dana kongresa arhivska će struka raspravljati o izazovima s kojima se susreće u digitalno doba, plenarne sjednice bavit će se pitanjima inkluzivnosti stručnjaka različitih područja u svakodnevnom radu, različitim metodologijama u formiranju dobrih praksi, znanstvenom aspektu struke te uključenosti suvremenih tehnologija u arhivima kao i inkluzivnosti svih društvenih skupina prilikom formiranja ciljane publike. Održat će se i okrugli stol na temu „Upravljanja gradivom izvan arhiva“, a  u Središnjoj pismohrani Splitsko – dalmatinske županije u Dicmu predstavit će se i zbornik radova VI. Kongresa hrvatskih arhivista.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica