Otvorena izložba „Madeleine, Madeleine“ Vlade Kristla u Parizu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U sklopu kulturnog predstavljanja Republike Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije, u Parizu je otvorena izložba „Madeleine, Madeleine“ Vlade Kristla, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća.

Na izložbi otvorenoj 13. veljače u galeriji „Cité internationale des arts“, a koju potpisuju kustosica Jerica Zihler, Muzej-Museo Lapidarium, Novigrad-Cittanova i autor vizualnog identitete Đanino Božić, predstavljeno je više od 60 Kristlovih djela – izbor slika, crteža i grafika – koji su posuđeni iz privatne zbirke kćeri Vlade Kristla po kojoj je izložba dobila ime, a od kojih je velika većina premijerno prikazana pariškoj publici. Kristlov umjetnički opus predstavlja se kroz tri cjeline – slikarstvo, poezija, film.

U ime galerije „Cité internationale des arts“ mnogobrojnu okupljenu publiku pozdravila je direktorica Bénédicte Alliot, prisjetivši se dugogodišnje suradnje „Cité internationale des arts“  i Republike Hrvatske, posebno istaknuvši suradnju tijekom Festivala hrvatske kulture „Croatie, la voici“ tijekom 2012. godine. O Kristlu, njegovom opusu i značaju u hrvatskoj umjetnosti govorila je kustosica izložbe Jerica Zihler iz „Muzeja Lapidarium“, a posebna izaslanica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković u svom je govoru izrazila zadovoljstvo što se u Parizu predstavlja iznimna osobnost hrvatske umjetnosti kao što je Vlado Kristl.

Program je ostvaren sredstvima Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grada Novigrada-Cittanova.

Iz medija:

https://www.glasistre.hr/
https://www.culturenet.hr/
 

Pisane vijesti