Ministrica kulture i medija primila u posjet ministra za islamska pitanja, misionarstvo i uputu Kraljevine Saudijske Arabije

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

11. studeni 2021. – Ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održala je sastanak s ministrom za islamska pitanja, misionarstvo i uputu Kraljevine Saudijske Arabije Abdullatifom bin Abdulazizom Al-Sheikhom, koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Ministri su razgovarali o međureligijskom dijalogu, odnosu dviju država kao i o značaju koji obje države pridaju projektima zaštite kulturne baštine, a ministra je posebno dojmio jutrošnji posjet Hrvatskom povijesnom muzeju koji je teško oštećen u potresu, a čiju mu je bogatu zbirku predstavila ravnateljica muzeja Matea Brstilo Rešetar. 

Sastanku je nazočio i muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Aziz ef. Hasanović s kojim je ministar Abdullatif bih Abdulaziz Al-Sheikh tom prigodom potpisao sporazum o suradnji u području znanosti, kulture, vjere te razmjeni profesora i iskustava putem seminara, simpozija istraživanja i jačanja kulturnog i međureligijskog dijaloga.

Muftija Aziz ef. Hasanović dodijelio je ministru posebno priznanje za izniman doprinos u području promicanja dijaloga te za napore u isticanju umjerenosti islama te suprotstavljanju terorizmu i ekstremističkim skupinama. Muftija je istaknuo važnu ulogu Kraljevine Saudijske Arabije, čije institucije  šire načelo dijaloga i tolerancije među svim religijama i promoviraju globalne inicijative tolerancije. 

Ministar Abdullatif bih Abdulaziz Al-Sheikh izrazio je posebno zadovoljstvo zbog gostoprimstva te svog uvjerenja da Hrvatska kontinuirano ulaže napore u izgradnju odličnih odnosa među vjerskim zajednicama. Naglasio je kako njegova misija tumačenja islama kao vjere na putu tolerancije i mira služi cijelom čovječanstvu te da ne smijemo dozvoliti da se vjera zloupotrebljava.

Ministrica Obuljen Koržinek je istaknula svoje uvjerenje da će ovaj susret, koji se odvija u svjetlu tradicionalno sadržajne suradnje Vlade Republike Hrvatske i Islamske zajednice u Hrvatskoj te  posvećenosti obostranom uvažavanju, otvorenosti, inkluzivnosti  i interkulturnom dijalogu,  biti novi poticaj za razvoj buduće bilateralne suradnje  Republike Hrvatske i Kraljevine Saudijske Arabije u mnogim područjima, posebno kulture i umjetnosti te naročito zaštite kulturne baštine kojoj obje države pridaju veliko značenje.

Na sastanku su uz ministra sudjelovali veleposlanik Kraljevine Saudijske Arabije Osamah Dakhel AlAhmadi, ravnatelj Odjela za međunarodne sporazume Ayman Saleh AlSaleh, tajnik Ministarstva za islamska pitanja, misionarstvo i uputu Kraljevine Saudijske Arabije Awwad Sabty AlEnezi, savjetnik Solaiman Omar El Hossaiyn, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović, i voditelj Ureda za odnose s arapskim svijetom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Khaled Yassin.

Uz ministricu, na sastanku su bili ravnatelj Ureda za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske Šime Jerčić, a iz Ministarstva kulture i medija ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Davor Trupković, glasnogovornica Renata Margaretić-Urlić, tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić i voditeljica Službe za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Iva Mostarčić.
 



Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi