S oko 50 tisuća posjetitelja završen ovogodišnji Interliber

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

14. studenog, 2021. - Pedesetak tisuća ljudi procjena je posjećenosti završnog dana održavanja prvog post-pandemijskog Interlibera kojeg je na Zagrebačkom Velesajmu obišao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek, ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom i ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Čestitajući organizatorima na poštivanju mjera za očuvanje sigurnosti posjetitelja, premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo što se Interliber uspio organizirati i održati kao tradicionalna, referentna točka izdavaštva. Dodao je kako su razgovori s brojnim izdavačima bili vrlo optimistični, jer su unatoč pandemiji koja je ugrozila sve sfere života, pa tako i  izdavaštvo, okolnosti bolje nego što su očekivali.

„Situacija nije idealna“, istaknuo je premijer te izrazio dojam da su nakladnici vrlo zadovoljni, jer smo zajedničkim naporima doveli do razine koja je zadovoljavajuća. Za održavanje Interlibera izdvojeno je 250 tisuća kuna, a kroz Godinu čitanja više od 100 milijuna kuna uloženo je u knjigu, izdavaštvo, knjižnice, bibliobuse, poticanje čitanja od najranije dobi, dostupnosti knjige i čitanja svima, podsjetio je premijer te dodao kako će Vlada nastaviti ulagati u kulturu, obrazovanje i znanost, jer narod bez kulture nema identiteta.

„Zajedno s ministrima unutarnjih, vanjskih i europskih poslova, znanosti i obrazovanja te ministricom kulture i medija, Vlada ovim šalje snažnu poruku koliko je knjiga važna i koliko je čitanje dobro,“ zaključio je premijer preporučivši da u blagdanima pred nama svatko može svojim najmilijima pokloniti knjigu kako bismo svi zajedno potaknuli čitanje u Hrvatskoj.

Ministarstvo kulture i medija tradicionalni je pokrovitelj Interlibera, koji se nakon pauze u 2020., ove godine u svojem 43. izdanju održao od 9. do 14. studenoga na Zagrebačkom velesajmu s više od 230 sudionika iz 14 zemalja. Uz fizičko održavanje Interlibera, ministarstvo i dalje podupire on-line projekt Knjiga svima i svuda kojeg je prošle godine potaknula Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK kroz svoj projekt koji se održava u istom tjednu sudjeluje u promociji i dostupnosti knjige i čitanja.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica