Dodjelom priznanja Knjižnica godine za 2021. Gradskoj knjižnici Požega svečano obilježen Dan hrvatskih knjižnica

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

11. studenog 2021. – Gradskoj knjižnici Požega dodijeljeno je priznanje „Knjižnica godine“ za 2021. godinu, koju u svrhu poticanja kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada već jedanaestu godinu za redom dodjeljuje Hrvatsko knjižničarsko društvo.

Dan hrvatskih knjižnica središnje je događanje Mjeseca hrvatske knjige, a  obilježava se 11. studenoga, na dan donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama 1960. godine, čime su postavljeni pravni temelji za sustavni razvoj i djelovanje hrvatskih knjižnica kao i svih ključnih odrednica hrvatskoga knjižničarstva.

Na svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak zahvalio je knjižničarskoj struci na požrtvovnom radu u ovim izazovnim okolnostima u kojima je vođena entuzijazmom i brigom za korisnike pokazala vitalnost, fleksibilnost, kvalitetu i veliki stručni potencijal čime je potvrđena njihova nezamjenjiva uloga u društvu.
 
Uz čestitke ovogodišnjem laureatu, Gradskoj knjižnici Požega, njezinim djelatnicima i korisnicima, državni je tajnik istaknuo kako ga posebice raduje što je u Godini čitanja Gradska knjižnica Požega uz pomoć Ministarstva kulture i medija dobila suvremeno arhitektonsko, funkcionalno zdanje kakvo zaslužuje.
 
Osvrnuvši se na novi Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, nove pravilnike i standarde za knjižnice, državni je tajnik rekao kako se od 1960. godine do danas zakonska legislativa iz područja knjižnica i knjižničarstva u više navrata mijenjala i dorađivala s ciljem pronalaska što uspješnijih i kvalitetnijih odgovora na izazove vremena i potrebe usklađivanja s društvenim i tehnološkim promjena. Izrazio je i uvjerenje kako će izrada Nacionalnog plana razvoja kulture, aktivirati i knjižničarsku zajednicu te dodatno istaknuti knjižnice kao neizostavne čimbenike hrvatskog gospodarskog i društvenog razvoja te očuvanja kulturnog identiteta.
 
Okupljenima su se obratili i predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva dr. sc. Dijana Machala, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić te ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo.
 
U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, a radi povećanja javne svijesti o značaju i ulozi knjižnica u razvoju zajednica i društva u cjelini, Hrvatsko knjižničarsko društvo organiziralo je digitalnu kampanju pod nazivom Knjižnice uvijek i svugdje! koja će trajati do 15. studenoga 2022. godine, odnosno do početka sljedećega Mjeseca hrvatske knjige.

Pisane vijesti