Ministrica kulture i medija posjetila Vis i pogledala Rossinijevu operu u izvedbi studenata glazbe

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Grad Vis

4. rujna 2022. – U jedinstvenom ambijentu Gospine utvrde – tvrđave Batarija na Visu, nakon gotovo jednog stoljeća postavljeno je i za publiku izvedeno jedno složeno glazbeno-scensko djelo. Uz Simfonijski orkestar studenata Muzičkih akademija u Zagrebu i Splitu, pod vodstvom dirigenta Matea Narančića i u režiji mlade redateljice Kristine Grubiše, mladi operni pjevači izveli su prvu operu Gioachina Rossinija, razigranu komediju „La cambiale di matrimonio - Bračna mjenica“.
 
Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uoči operne predstave s gradonačelnikom Visa Ivom Radicom obišla je Batariju – jedinstven primjer gotovo u potpunosti sačuvane habsburške utvrde iz prve polovice 19. stoljeća, kao i druge kulturne institucije i vrijedne spomenike svjetovne i sakralne baštine. Prilikom posjeta crkvi Sv. Duha u gradu Visu ministrica se upoznala s tijekom konzervatorsko-restauratorskih radova na polikromiranom drvenom oltaru Prikazanja Marijinog u hramu te oltarnoj pali glavnog oltara na temu Silaska Duha svetoga koje financiralo Ministarstvo, a provodi Hrvatski restauratorski zavod.
 
Obišla je i župnu crkvu Uznesenja Blažene djevice Marije (Gospe od Spilica) u kojoj je dovršena obnova orgulja, također financirana sredstvima Ministarstva, a saznala je i za planove obnove vrijednog rezbarenog drvenog stropa u crkvi Svetog Ciprijana u Kutu, kao i o nastavku radova na obnovi crkve Svetog Jere, franjevačkog samostana na Prirovu, koji je sagrađen na antičkom teatru.
 
Ministrica je posjetila i knjižnicu, ljetno kino, kulu Fortica, vrijedne arheološke nalaze antičke Isse te se susrela s predstavnicima kulturnog sektora grada u Hrvatskom domu. Istaknula je kako razvoj Grada Visa svjedoči o tome što znači imati viziju, a kako posebno fasciniraju projekti ulaganja u obnovljive izvore energije te činjenica da je cijeli viški arhipelag od travnja 2019. godine dio UNESCO-ove svjetske mreže geoparkova.
 
Boravak na otoku Visu uključio je i posjet kulturnim ustanovama grada Komiže. Tamo je ministrica u pratnji gradonačelnice  Komiže Tonke Ivčević obišla zgradu gradske uprave u sklopu koje se nalazi Gradska knjižnica „Ranko Marinković“ kao i polivalentna dvorana koja je uređena i digitalizirana sredstvima Ministarstva kulture i medija. U Kulturnom centru Ivan Vitić u tijeku je geološka izložba koja donosi presjek vrijednih geoloških nalaza u sklopu Geoparka Vis kao i drugih prirodnih znamenitosti na području arhipelaga. Za kraj boravka u Komiži i na Visu ministrica posjetila i novouređeni Kaštel Grimaldi – Komunu, utvrdu iz 16. stoljeća koja je služila za obranu mjesta s mora, a u kojoj je danas smješten Ribarski muzej koji čuva i mnogobrojnim posjetiteljima predstavlja maritimni i halieutički identitet Komiže i njenih stanovnika.
 

Pisane vijesti