Započeo 58. Tjedan kajkavske kulture

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Grad Krapina 

4. rujna 2022. – Mimohodom počasnih i povijesnih postrojbi, nastupima kulturno-umjetničkih društava i djece u zagorskim narodnim nošnjama te koncertom Varaždinskog tamburaškog orkestra na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini započelo je 58. izdanje Tjedna kajkavske kulture i Festivala kajkavske popevke. 

Na svečanom otvorenju izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak istaknuo je kako je Tjedan kajkavske kulture od iznimnog značaja za Hrvatsku zbog čega Ministarstvo kulture i medija kao stalni pokrovitelj festivala uvijek iznova naglašava važnost promicanja i očuvanja kajkavske kulture.
 
„Znamo koliko Krapina u tom smislu znači Hrvatskoj, počevši od jezikoslovlja pa sve do prepoznatljivog kulturnog izričaja koji se tradicijski njeguje iz godine u godinu i s ljubavlju prenosi na nove naraštaje“, rekao je državni tajnik Poljičak. 
 
„Raduje što će se grad pretvoriti u multimedijsku pozornicu kojom će prošetati mnoštvo glazbenika, književnika, likovnih umjetnika, performera, ali i stručnjaka i znanstvenika“, rekao je državni tajnik te istaknuo kako je važno što i djeca sudjeluju u Festivalu budući su oni jamstvo našeg identiteta. „Uključivanjem djecu u ovakvu manifestaciju, pokazujemo kako se voli svoj kraj, zavičaj i grad“, zaključio je Poljičak.
 
Manifestacija je to koja slavi kajkavske običaje i kulturu, a posebice govornu, pisanu i pjevanu kajkavsku riječ. Sa svakom godinom njezin program postaje sve bogatiji i raznovrsniji pa su tako i ove godine uz dječji festival „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“ i drugi glazbeni te kazališni program organizirane i izložbe, recitali, znanstveni skupovi, edukativna i sportska događanja kao i sajam tradicionalnih i autohtonih proizvoda.
Program Tjedna kajkavske kulture i 57. izdanja Festivala kajkavskih popevki potražite na poveznici.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica