​Ministrica kulture i medija obišla Arheološki muzej Narona i Grad Vrgorac

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek zajedno s koordinatorom za muzejsku djelatnost Ministarstva dr. sc. Hrvojem Manenicom i pročelnikom Konzervatorskog odjela u Imotskom Ivanom Aldukom obišla je Arheološki muzej Narona u ponedjeljak, 1. veljače 2021. godine. Tom prigodom ministrica se susrela s gradonačelnikom Grada Metkovića Daliborom Milanom i zamjenicom župana Dubrovačko-neretvanskog Žaklinom Marević.
 
Prilikom posjete Metkoviću ministrica je obišla radove na gradnji nove zgrade Lapidarija Arheološkog muzeja Narona koji su se počeli graditi u Vidu. Izgradnjom Lapidarija, nove zgrade Muzeja obnovit će se postojeći i postaviti novi stalni postav koji će omogućiti proširenje muzejske djelatnosti.
 
Obilazak Lapidarija koncipirat će se na način da posjetitelji upoznaju dijelove Narone na način kako su ih stanovnici antike obilazili, a kroz tematske cjeline koje donose sadržaj uz dodane medije koji doprinose cjelokupnoj interpretaciji. Naslovi cjelina, kao i popratne ilustracije izrađeni su kao 3D elementi koji uvode posjetitelja u svaku od tema.
Ukupna vrijednost radova je oko 43 milijuna kuna, a projekt će u najvećoj mjeri financirati Ministarstvo kulture i medija uz podršku Grada Metkovića.
 
Prije obilaska Arheološkog muzeja Narona ministrica je u pratnji pročelnika Konzervatorskog odjela u Imotskom Ivana Alduka posjetila i Grad Vrgorac te se susrela s gradonačelnikom Antom Pranićem i zamjenikom župana Lukom Brčićem. Tema razgovora bila je obnova i stavljanje u funkciju Muminove kule i projekt obnove rodne kuće Tina Ujevića. Nakon sastanka obišli su radove u izgradnji uređenja rodne kuće koji će po dovršetku prikazati život i stvaralaštvo Tina Ujevića.
   

Foto: Hina


Foto: Hina
 

Pisane vijesti