Izjava francuskog Ministarstva vanjskih poslova o Radovanu Ivšiću

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Francuske odalo počast nedavno preminulom hrvatskom pjesniku i dramskom autoru Radovanu Ivšiću.

 „Želimo odati počast velikom pjesniku i dramaturgu porijeklom iz Hrvatske, Radovanu Ivšiću, koji je preminuo u Parizu u 89 godini. Zatajen u svojoj zemlji, ovaj velikan nezavisna intelektualna duha, od 1954. godine pronašao je utočište u našoj zemlji gdje se priključio nadrealističkom pokretu. Tijekom svoje plodne karijere, Radovan Ivšić je uvelike doprinjeo širenju francuskog jezika na kojem je pisao i sa kojega je preveo neke od najvećih autora kao što su Rousseau, Molière, Mérimée, Apollinaire ou Césaire. Njegovim odlaskom, Francuska i Hrvatska gube velikog umjetnika."

Radovan Ivšić
Amblemska figura nadrealizma u Hrvatskoj, pjesnik i dramaturg, Radovan Ivšić preminuo je 25. prosinca 2009. u 88. godini života u Parizu, gdje je živio od 1954., sa svojom partnericom, književnicom Annie Le Brun. Autor legendarne poeme „Narcis“ i drame „Kralj Gordogan“(1943), Radovan Ivšić je rođen 1921. u Zagrebu, gdje je istovremeno bio zabranjivan i od strane njemačkih okupatora i od strane komunističkog režima, nakon čega seli u Francusku. U Francuskoj se zbližava sa André Bretonom, Benjamin Péretom, Toyen, Joan Miróom, i Jean Benoîtom te sudjeluje u svim aktivnostima nadrealističkog pokreta. Na hrvatski jezik prevodi kapitalna djela francuske literature, poput Rousseauvih „Ispovijesti“ ili Molièreova Dom Juan, zatim Maeterlincka, Marivauxa, Mériméea, Apollinairea, Giraudouxa, Ionescoa, Bretona, Césaire, upisuje se među značajne promicatelje francuske literature, pridonoseći između ostalog i prisutnosti Prousta i Sartrea u Hrvatskoj. Kao dramski pisac, napisao je brojne dramske predloške, poput „Aiaxaia ili Moći riječi“. Mnoge njegove poeme inspirirale su slavne slikare. Tako je Miró ilustrirao njegovu poemu „Mavena“ koja je objavljena u Francuskoj 1960. Od te godine piše gotovo isključivo na francuskom jeziku. Prije objave dramskih tekstova, godine 1974. u zbirci „Crno“ objavljen je izbor iz njegovih najranijih pjesama. Uz tu zbirku objedinjeni su i njegovi poetski tekstovi nastali u Parizu, te počinju izlaziti njegova prva sabrana djela na francuskom jeziku u izdanju Gallimarda (Poèmes, Théâtre, Cascades), djela autora nevjerojatne ljubavi i snova, kojeg je Nouvel Obs nazvao „posljednjim nadrealistom“.

>> Ministar Biškupić uputio brzojav sućuti obitelji Radovana IvšićaNajave