Ministar Biškupić u Beču otvorio izložbu suvremenog hrvatskog kiparstva

"Suvremeno hrvatsko kiparstvo" naslov je izložbe koju su u bečkom Domu umjetnika (Kuenstlerhaus) u četvrtak navečer otvorili hrvatski ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić i njegova austrijska kolegica ministrica kulture, obrazovanja i umjetnosti Cladia Schmied.

Izložena su djela 17 hrvatskih kipara, svaki od njih zastupljen je sa po tri skulpture izrađene u kamenu, drvetu i bronci, a teme umjetničkog izražaja sežu od klasičnog portreta, inspirirane interpretacije prije svega nacionalnog i europskog kulturnog naslijeđa, do apstraktnih formi i konceptualnih rješenja.

"Izložba daje uvid u hrvatsku umjetničko kiparsko stvaralaštvo što želimo predstaviti europskoj publici sa više od 50-a izabranih umjetničkih djela od umjetnika starije generacije Ivana Kožarića i Marije Ujević Galetović do mlađe generacije umjetnika", rekao je otvarajući izložbu ministar Biškupić.

Izložba predstavlja djela koja na najbolji način prezentiraju hrvatsku umjetnost i zaslužuje sve pohvale kazao je Biškupić, a nastala je kao "gesta dobrog prijateljstva, zajedništva između Hrvatske i Austrije, između vrhunske hrvatske i autrijske politike, hrvatskih i austrijskih umjetnika", kazao je Biškupić.

Austrijska ministrica kulture Claudia Schmied izrazila je zadovoljstvo intezivnom austrijsko-hrvatskom kulturnom suradnjom.

"Vrlo se radujem trećoj izložbi hrvatske umjetnosti u Austriji u razdoblju od pola godine to je fantastično i dat će poticaj i austrijskim umjetnicima da izlažu u Hrvatskoj s kojom Austrija ima tradicionalno prijateljske odnose na svim razinama", rekla je ona.

Biškupić je najavio da izložba poslije Beča seli u Berlin, zatim Bratislavu te kazao kako je "želimo prikazati u svim državama članicama EU i na taj način doprinijeti europskom zajedništvu".

Organizatori izložbe su austrijsko savezno Ministarstvo kulture obrazovanja i umjetnosti, Ministarstvo kulture RH, u suradnji s Kuenstlerhausom i veleposlanstvom RH u Austriji.

Bečka izložba Suvremeno hrvatsko kiparstvo otvorena je do 21. svibnja. (Hina) 
 

Najave