Ministar Biškupić otvorio novoobnovljenu Galeriju umjetnina u Splitu

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić je u Splitu otvorio novoobnovljenu Galeriju u čiju su obnovu Grad Split i Ministarstvo kulture do sada investirali 40 milijuna kuna, a ministar Biškupić je najavio daljnja proiširenja ove galerije da bi se u njoj mogle održavati svjetske izložbe.

U noobnovljenoj splitskoj Galeriji umjetnina na 2200 četvornih metara površine postavljena je stalna izložba 400 slika i skulptura među kojima i djela Vlahe Bukovca, Ivana Meštrovića, Ede Murtića, Koste Angeli Radovanija, Dimitrija Popovića, Puvissa de Chavannesa, Ferdinanda Kulmera...

Ministar Biškupić je istaknuo kako je otvaranje splitske Gelerije umjetnina važan događaj ne samo za Split već i cijelu Hrvatsku.
 

 
"Novoobnovljena Galerija umjetnina u Splitu staje uz sam bok najveće muzejske institucije koja čuva nacionalno blago - zagrebačke Moderne galerije", istaknuo je Biškupić, koji je danas posjetio i Meštrovićev muzej gdje je razgledao deponirana djela Ivana Meštrovića.

Ministar Biškupić je naglasio kako splitska Galerija umjetnina zadovoljava najviše muzejske standarde, te da će ona promicati suvremenu hrvatsku kulturnu i umjetničku baštinu kao, kako je rekao, zalog naše samosvojnosti u europskom kontekstu.

Rekavši kako su velike izložbe u Hrvatskoj do sada prezentirane jedino u Zagrebu gdje za to postoje prostori, ministar Biškupić je naglasio kako će se ubuduće i u novoobnovljenoj splitskoj Galeriji umjetnina nakon dodatnog proširenja koje će uskoro uslijediti, moći organizirati velike svjetske izložbe. Pri tomu je najavio kako bi već ove jeseni u u splitskoj Galriji umjetnina mogla biti priređena izložba suvremene austrijske umjetnosti, jer su ga Austrijanci za to već pitali prilikom nedavnog otvaranja suvremene hrvatske skulpture u Beču.

Splitski gradonačelnik Ivan Kuret je istaknuo kako će novoobnovljena Galerija umjetnina doprinijeti izdizanju Splita na europsku tazinu.

Ravnatelj Galerije Božo Majstorović prekinuo je govor nakon samo nekoliko izgovorenih riječi. "Ovaj dan smo u Splitu čekali sto godina...", rekao je Majstorović te sa suzama radosnicama prestao govoriti dodavši da nema snage za to. (Hina)
 

Najave