Brzojav sućuti ministra Biškupića obitelji akademika Nikole Batušića

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić uputio je izraze sućuti povodom smrti hrvatskog teatrologa akademika Nikole Batušića.

"Poštovana obitelji,

s tugom sam primio vijest o smrti akademika Nikole Batušića, istaknutoga teatrologa i povjesničara hrvatske književnosti, omiljenog profesora na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, utemeljitelja Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, dugogodišnjega tajnika Razreda za književnost HAZU, autora i angažiranog kulturnog djelatnika.

Svojim predanim, svestranim i nadasve bogatim djelovanjem akademik Batušić obilježio je više od pola stoljeća hrvatskoga kulturnog života. Svojim znanstvenim i istraživačkim radom otvorio je vlastito poglavlje u teatrološkoj znanosti i povijesti hrvatske drame i kazališta. Brojni naraštaji studenata pamtit će ga kao vrsnoga stručnjaka prepoznatljiva osobnog stila, duhovitog intelektualca s eruditskim literarnim asocijacijama i superiornim poznavanjem građe.

Promatrajući svijet s ruba potkove, akademik Batušić u svojoj autobiografsko-memoarskoj prozi daje nenametljivo, duhovito i autoironično svjedočanstvo vremena i gotovo koloristički oslikava portrete brojnih velikih pisaca, slikara i glazbenika. Osobnim pričama i njihovom kulturno-povijesnom dimenzijom oblikuje duh vremena, duboko zadirući u kolektivnu memoriju Zagreba, ali i u kulturnu povijest šire zajednice.

Napuštajući nas nakon posljednje bitke koju nije uspio dobiti, akademik Batušić zauzima povlašteno mjesto u zagrebačkoj urbanoj mitologiji koju je svojim djelovanjem artikulirao, ugrađujući u nju osobno iskustvo i vlastitu intimnu geografiju.

U ime Ministarstva kulture i svoje osobno upućujem Vam najdublju sućut zbog preranog gubitka voljene osobe. "

 

Najave