Ministar Biškupić otvorio izložbu "Suvremeno hrvatsko kiparstvo" u Berlinu

Hrvatski ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić otvorio je u četvrtak navečer u Berlinu izložbu pod nazivom "Suvremeno hrvatsko kiparstvo".

Izložba obuhvaća više od 50 djela 17 hrvatskih kipara od kojih je svaki zastupljen sa po tri skulpture u izboru više kustosice Klovićevih dvora Jasminke Poklečki Stošić.

Na berlinskoj izložbi su djela Slavomira Drinkovića, Vladimira Gašparića, Kažimira Hraste, Kuzme Kovačića, Dalibora Stošića, Petra Barišića, Mirka Zrinšćaka, Ljube de Karina, Matka Mijića, Peruška Bogdanića, Alema Korkuta, Marine Bauera, Božice Matasić, Siniše Majkusa, Damira Mataušića, te Ivana Kožarića i Marije Ujević-Galetović.

Osvrčući se na kiparstvo hrvatske suvremene scene Biškupić je istaknuo da se kroz ove radove pokazuju živosti u suvremenoj hrvatskoj skulpturi.

Ta djela nude uvjerljiv odgovor na pitanja koja su s jedne strane određena umjetničkim nasljeđem koje je obogaćeno umjetničkim školama i pravcima. Istaknuo je da je zagrebačka Akademija likovnih umjetnosti bila početna točka razvoja spomenutih umjetnika, izvor njihova kreativnoga rada koji se osim u umjetničkom odražava i u nastavnom radu na Akademiji.

Ova izložba je dokaz kako Hrvatska ima izvrsne majstore skulpture koje će i na ovaj način kroz berlinsku izložbu upoznati europska javnost a izložena djela nastala su u razdoblju od tri desetljeća.

U Berlinu izložba će biti otvorena do 17. lipnja, a potom će biti predstavljena u Bratislavi. (Hina) 

Najave