Forum "Kultura 2007. - 2013." o suradnji gospodarstva i kulture

Forum "Kultura 2007-2013 - mogućnosti suradnje", kojemu je središnja tema suradnja između kulturnih institucija i gospodarskog sektora u Hrvatskoj i inozemstvu, održava se u Zagrebu, u okviru Tjedna suvremenog plesa.

Tema foruma odabrana je s obzirom da program Kultura (2007.- 2013.) Europske unije, u kojem od 2007. sudjeluje i Hrvatska, zahtjeva što veći broj partnerskih suradnji s različitih područja.

Po riječima ministra kulture mr. sc. Bože Biškupića, kultura nije samo nešto u što se mora ulagati, jer ona vraća se na više načina. U Hrvatskoj je sve bolja suradnja gospodarskog i kulturnog sektora, a bez kulture nema ni pravog razvoja turizma, ustvrdio je Biškupić.

Podsjetio je kako se pridruživanjem programu "Kultura 2007-2013." hrvatskim umjetnicima i kulturnim djelatnicima omogućilo ravnopravno sudjelovanje u projektima i natjecanjima za potporu EU, a dosad su već i dokazali da su dobro pripremljeni.

U prezentaciji suradnje Muzeja za umjetnost i obrt s više tvrtki u zadnjih desetak godina, pomoćnica ravnatelja tog muzeja Vesna Jurić Bulatović istaknula je da se u radu na pojedinim izložbenim projektima, uvijek pokušava naći zajednički interes muzeja i partnera, a najbolji se rezultati postižu sustavnom promocijom u medijima i dvosmjernom komunikacijom s partnerima.

S primjerima uspješne suradnje gospodarstva i kulture na forumu sudjeluju predstavnici više hrvatskih i inozemnih kulturnih ustanova i udruga (Francuski institut u Zagrebu, MSU, Galerija Klovićevi dvori i drugi) te gospodarskog sektora.

Predstavit će se i Kulturne kontaktne točke Hrvatske, Austrije i Slovenije, koje se osnivaju u zemljama članicama programa "Kultura 2007-2013", s ciljem davanja informacija o Programu, pružanja tehničke pomoći pri prijavama na natječaj i slično. Programski proračun za razdoblje od 2007. do 2013. je 400 milijuna eura. Ove godine Program se povezuje uz temu kreativnost i inovacija.

Organizatori foruma su Ministarstvo kulture, Odjel za kulturnu kontaktnu točku Hrvatske i Hrvatski institut za pokret i ples, a suorganizatori Kulturne kontaktne točke iz Austrije i Slovenije. (Hina) 
 

Najave