Ministar Biškupić o sjednici Nacionalnog vijeća za kulturu

Pod predsjedanjem ministra kulture Bože Biškupića održana je sjednica Nacionalnog vijeća za kulturu nakon koje je ministar izvijestio novinare o svim važnim djelatnostima kulturnih vijeća.

Ministar je izrazio zadovoljstvo radom pojedinih vijeća u realizaciji projekata Ministarstva kulture. Kad je riječ o arhivskoj djelatnosti, rekao je da je Ministarstvo u protekle dvije godine otvorilo pet novih državnih arhiva - u Šibeniku, Štrigovi, Vukovaru, Križevcima i Virovitici, a svrha je da svaka županija ima nacionalni arhiv.

Ministarstvo će se još snažnije angažirati u povratu arhivske građe iz drugih zemalja, poglavito iz Austrije, jer nas s njom veže višestoljetna zajednička povijest

.

Govoreći je knjižničnoj djelatnosti, najavio je izmjene Zakona o knjizi, što je potrebno u prilagodbi tog zakona i zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Najavio je i da će strani državljani u našoj zemlji moći osnivati privatne arhive, knjižnice i muzeje.

Glede muzejske građe, zaključeno je da se nastaviti digitalizacija građe i obrada muzejskih zbirki. Služba zaštite spomenika kulture zadovoljava potrebe zaštite, a po ministrovim riječima, Hrvatska bi trebala još sljedećih 50 godina ulagati dovoljno novca da bi se izjednačila s nekim europskim zemljama.

Zaštiti kulturne baštine i te kako će pridonijeti novi konzervatorski zavodi, a nedavno je takvu instituciju dobio i Dubrovnik. Ministar je upozorio na velike pomake u profesionalizaciji hrvatskih kazališta i zauzeo se za veću suradnju među njima.
   

  
Izvijestio je da će se brončana statua Apoksiomena definitivno smjestiti u Lošinj. Ministar je najavio da će uskoro početi i uređenje zgrade Hrvatskoga povijesnog muzeja u bivšoj Tvornici duhana te dogradnja izložbenog paviljona u sklopu Spomen-područja Jasenovca.

Ove jeseni trebali bi početi i radovi na muzeju Vučedolu, i to i sklopu već dobro poznatog projekta Ilok, Vukovar i Vučedol.

Ministar Biškupić je izjavio da je Ministarsvo zadovoljno projektom "Poduzetništvo u kulturi" te da je za sljedeću godinu povećalo novac s dva na četiri milijuna kuna. 
 

Najavio je da će Ministarstvo pozvati svoje korisnike da programe prijavljuju od 1. lipnja do 20. srpnja samo elektroničkom poštom.

Na upit o datumu otvorenja Muzeja suvremene umjetnosti ministar Biškupić je odgovorio da je Zagreb njegov osnivač, a kad bude otvoren, što se može očekivati u jesen, o njegovoj će budućnosti odlučivati grad i Ministarstvo. (Hina)

 

 

 Najave