Kulturno umjetnički program predsjedanja Vijećem Europske unije

Hrvatska će se tijekom predsjedanja Vijećem EU predstaviti kulturnim programom koje je osmislilo Ministarstvo kulture u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova.


 >>>   Pregled kulturno-umjetničkih programa 
 

Uz brojne diplomatske aktivnosti, ovo je ujedno i prilika da hrvatski umjetnici predstave europskoj publici iznimnu raznolikost i bogatstvo svoje kulturne baštine i suvremenog umjetničkog stvaralaštva. Jednako tako, želja nam je u Hrvatskoj zajedničkim projektima s našim europskim partnerima potvrditi duh suradnje koji godinama ustrajno gradimo.

Kulturni programi su osmišljeni su s namjerom kontekstualiziranja hrvatske kulture, one baštinske kao i suvremene, s kulturama država u kojima se predstavljamo. Programi svih umjetničkih disciplina pomno su birani s namjerom postizanja što veće vidljivosti hrvatske kulture i umjetnosti u europskim središtima.

Od stotinjak kulturnih i umjetničkih događanja izdvaja se koncert Hrvatskog glagoljaškog rekvijema Igora Kuljerića u Münchenu koji je pod ravnanjem dirigenta Ivana Repušića izveo Orkestar Münchenskog radija povezujući hrvatsko i njemačko predsjedanje; hrvatska kulturna baština i glagoljaško nasljeđe kao naš specifikum predstavit će se izložbom „Glagoljica“ kao i nastupom Katarine Livljanić i ansambla Dialogos u nekoliko europskih zemalja; hrvatsku tradicijsku kulturu predstavit će Ansambl LADO;  izložba Arheološkog muzeja Zagreb u Ateni pružit će usporedni pogled na hrvatsku i grčku arheološku baštinu; izložbom Zagreb – Budimpešta u Nacionalnom muzeju u Budimpešti valorizirat će se umjetnički dosezi hrvatskih i mađarskih umjetnika; Hrvatska će biti zemlja gost na sajmu knjiga u Montpellieru. Suvremeno umjetničko stvaralaštvo predstavit će se nastupima ansambala suvremenog plesa i pokreta BadCo i Defacto, izložbama Vlade Kristla, Ivane Franke, Vaska Lipovca, Tome Savić Gecana, Borisa Bućana, grupe NUMEN, a nastupit će i jazz glazbenici i ansambli Elvisa Stanića i Tamare Obrovac.

Ponajbolji hrvatski glazbeni ansambli Zagrebački solisti i Zagrebački kvartet omogućit će publici država članica EU uvid u dosege klasičnog muziciranja u Hrvatskoj, a gostovanja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu ( Bruxelles, Liege, Sofija, Modena, Budimpešta, Gdanjsk, Lisabon) predstavit će vrhunce kazališne umjetnosti. Posebnim programom predstavit ćemo se kroz svih šest mjeseci predsjedanja u Bozaru u Bruxellesu, koji je započet gala koncertom na kojem su nastupili Max Emanuel Cenčić, Renata Pokupić, Ansambl Antiphonus i Hrvatski barokni ansambl pod ravnanjem belgijskog dirigenta Peter Van Heyghena. Izložbom Vjenceslava Richtera, suvremenim plesom s predstavama „Tartuffe“ i „Love will tear us apart“, izvedbom kultne predstave „Tri zime“ kao i filmskim ciklusom tematski vezanim uz arhitekturu, hrvatska kultura bit će reprezentirana u svojoj punini i raznolikosti.
 
https://eu2020.hr/
 

Pisane vijesti