Koncertna dvorana i sajam knjige – veliki kulturni projekti u Osijeku

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Grad Osijek

26. siječnja 2023., Osijek – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima, državnim tajnikom Krešimirom Partlom i voditeljicom Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture i medija Mihaelom Majcen Marinić, boravila je danas u radnom posjetu Osijeku, gdje je s gradonačelnikom Ivanom Radićem održala sastanak o novim projektima i investicijama.

Ministrica i gradonačelnik razgovarali su o obnovi kulturne baštine i ulaganju u kulturu grada Osijeka, a nakon toga su s predstavnicima Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK-u dogovarali organizaciju novog sajma knjige koji će se početi održavati u Osijeku i tako obogatiti kulturnu i knjižarsku scenu istočnog dijela Hrvatske. Obišli su i Kulturni centar Osijek, u sklopu kojeg se uređuje Koncertna dvorana, za čije je uređenje i opremanje Ministarstvo kulture i medija osiguralo 930 tisuća eura.
 
U obraćanju medijima ministrica Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo uspješno održanim sastancima te kvalitetnim lokalnim inicijativama ne samo za razvoj kulturne infrastrukture već i programa u različitim kulturnim djelatnostima. „Projekt koncertne dvorane jako nas veseli, to je u ovoj godini naša najveća pojedinačna investicija iz nacionalnih sredstava“, istaknula je ministrica te izrazila uvjerenje da će se dovršetkom ove dvorane dobiti sjajan koncertni prostor koji će služiti drugim kulturnim i ostalim namjenama. Dotičući se teme novih kulturnih inicijativa kao što je organizacija glazbenih ciklusa, ministrica je naglasila kako će i taj projekt zasigurno doprinijeti temeljima za uspostavu redovitog kvalitetnog i visoko profesionalnog koncertnog života u gradu.
 
Ministrica je pohvalila rad osječkih ustanova u području izvedbenih umjetnosti – od Kulturnog centra, preko Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, do Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića i drugih – te istaknula kako se u Osijeku odvija mnogo kvalitetnih sadržaja i projekata, čijem će daljnjem razvoju pridonijeti i novi koncertni prostor. Govoreći o planovima obnove HNK-a Osijek, ministrica je istaknula da će se otvaranjem nove dvorane u Kulturnom centru stvoriti uvjeti za rad ansambala HNK-a Osijek kad zgrada kazališta krene u obnovu.
 
„Važno je istaknuti inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara da nakon zagrebačkog Interlibera i uspješnog festivala Mediteranskog festivala knjige u Splitu pokrenemo i festival knjige u ovom dijelu Hrvatske“, istaknula je ministrica najavivši u svibnju prvo izdanje Panonskog festivala knjige, u kojem će Ministarstvo od samog početka biti partner s Gradom Osijekom, Osječko-baranjskom županijom i inicijatorom, Zajednicom nakladnika i knjižara, koji će biti nositelji i osmišljavati programe. „To je na tragu svih naših napora koje smo ulagali i ulažemo kao Vlada da poboljšamo status knjige i da promoviramo kulturu čitanja te nastavimo s dobrim inicijativama koje smo pokrenuli za vrijeme Godine čitanja“, podsjetila je ministrica izrazivši uvjerenje da će novi festival knjige građani Osijeka i susjednih gradova, županija pa i oni izvan Hrvatske prepoznati kao mjesto susreta s dobrom, kvalitetnom knjigom, piscima koje poznaju i cijene, čime će Osijek dobiti još jedan iznimno kvalitetan kulturni sadržaj.
 
Gradonačelnik Radić zahvalio je Ministarstvu kulture i medija na pruženoj podršci osječkoj kulturi, a posebice na velikoj investiciji te ulaganju u osječku koncertnu dvoranu. Naglasio je kako će zahvaljujući sredstvima u iznosu većem od 900 tisuća eura, kao i sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova Europske unije u ukupnom iznosu oko 1,7 milijuna eura, projekt biti izveden do kraja 2024. godine. Izrazio je zadovoljstvo što će ta sredstva biti dostatna za dovršetak projekta, a posebno što će građani Osijeka dobiti novu kulturnu  scenu u gradu koja će nakon KD Vatroslava Lisinskog biti najveća i zasigurno najmodernija u Hrvatskoj. Izrazio je i zadovoljstvo organizacijom novog Panonskog festivala knjige koji bi se trebao održati u prostorima sportske dvorane Gradski vrt te drugim investicijama kao što je ulaganje u Muzej Slavonije u Tvrđi, Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Galeriju Waldinger te HNK Osijek.
 
Predstavljajući inicijativu Panonskog festivala knjige, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Slavko Kozina istaknuo je kako je, nakon već postojećih festivala regionalnog karaktera u Puli, Rijeci, Splitu i Zagrebu, potrebno i na istoku Hrvatske organizirati novu promotivnu, obrazovnu i prodajnu platformu koja će nadograditi kulturnu ponudu regije i šire. Izrazio je pritom uvjerenje da će u nadolazećim godinama sajam privući ne samo građane Slavonije, Baranje i Srijema nego i Vojvodine, Mađarske i sjevera Bosne i Hercegovine. 



Pisane vijesti