Održan sastanak o novom modelu otkupa knjiga za narodne knjižnice u 2023. godini

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

25. siječnja 2023. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima održala je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu sastanak s predstavnicima narodnih knjižnica, njihovim ravnateljima, matičarima i voditeljima nabave te predstavnicima Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori o pilot-projektu novog modela otkupa knjiga za narodne knjižnice u 2023. godini.

Govoreći o izradi novog modela otkupa knjiga, ministrica je istaknula kako se njime nastoji potaknuti intenzivnija komunikacija između knjižničara i nakladnika, knjižara i distributera s ciljem osiguravanja dostupnosti najkvalitetnijih i kulturno relevantnih knjiga u svim knjižnicama u Hrvatskoj. „Cilj je vrijedne knjige učiniti dostupnima, odnosno što kvalitetnije usmjeriti odabir naslova samim potrebama knjižnica i čitatelja kao krajnjih korisnika koji su u središtu ove mjere“, istaknula je ministrica te dodala kako se također nastoji povećati uloga knjižnica kao javnih ustanova i njihovih knjižničara u procesu planiranja. Naglasila je da je novi model razrađen tako da se upravo njima omogući još samostalniji i aktivniji pristup u kreiranju dugoročne politike nabave knjižne građe, što će doprinijeti razvoju i struke i djelatnosti.
 
Podsjetila je i kako je Ministarstvo kulture i medija u 2023. godini za potrebe knjige osiguralo više od 8,6 milijuna eura, što predstavlja povećanje sredstava za nabavu knjiga za optrilike 2 %, sredstava za knjižničnu djelatnost za 3,3 % te povećanje sredstava za izdavanje knjiga koja najdirektnije idu nakladnicima za 15 %.
 
Naglasila je kako se prihodi nakladnicima neće smanjiti te da je Ministarstvo kulture i medija za otkup knjiga za narodne knjižnice u proračunu osiguralo više od 2 milijuna eura, što predstavlja povećanje za otprilike 300 tisuća eura u odnosu na ranije razdoblje. Istaknula je kako će time knjižnice dobiti veći iznos sredstava kojima će moći kupiti veći broj naslova, pri čemu se nakladnicima ne oduzima tržišni prostor.
 
O tijeku procesa uvođenja novog modela otkupa knjiga govorio je državni tajnik Krešimir Partl, novi je model otkupa predstavila voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Mihaela Majcen Marinić, a izradu obrazaca prijavnica za nakladnike i knjižnice te obrazaca za praćenje načelnik Sektora za financiranje Krešimir Račić. Na sastanku s knjižničarima i nakladnicima sudjelovali su i ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković, načelnica Sektora za knjižničnu i muzejsku djelatnost Jelena Glavić Perčin te viša savjetnica u Službi za knjižničnu djelatnost Ivona Despot.
 
Sudionici rasprave načelno su podržali novi model otkupa te su u svojim pitanjima i komentarima iznosili prijedloge vezane uz preciznije definiranje svih postupaka i procedura. Dogovoreno je kako će se dijalog nastaviti do objave novog javnog poziva.

 

Prezentaciju o novom modelu otkupa knjiga za narodne knjižnice preuzmite na poveznici. Pisane vijesti | Javne financije | Društvo i zajednica